Categorieën: Nieuws

“Betere uitvoering Wmo is mogelijk”

Het stadsbestuur vindt dat de stadjers redelijk goed bediend zijn op het gebied van de Wmo, maar dat het wel beter kan. Het college heeft gekeken naar de uitvoering van de nieuwe gemeentelijke taken voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet.

Vorig jaar zijn bijna 5.500 meldingen geregistreerd die betrekking hadden op de Wmo. Dit kunnen hulpvragen zijn van bestaande of nieuwe cliënten. Bij circa 67% van de meldingen heeft dit geleid tot een maatwerkvoorziening. Als er geen voorziening volgt vanuit een melding, betekent dit dat er een oplossing is gevonden via het eigen netwerk van de betrokkene, via vrijwilligers of voorliggende voorzieningen, of dat de ondersteuning bij nader inzien niet noodzakelijk was.

Na een melding van een inwoner volgt een onderzoek, waarvoor de gemeente in elk geval een zogenoemd keukentafelgesprek met betrokkene voert. Voor het onderzoek geldt een wettelijke termijn van zes weken. Het percentage afgehandelde onderzoeken binnen deze termijn bedroeg vorig jaar 67%.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Vergeet ook niet, dat er ontiegelijk veel WMO-geld is gepompt in dat propagandahok (Forum + Tram) op de Grote Markt om de financiering daarmee rond te krijgen. ER werden in die tijd allerlei geldpotjes aangesproken. WMO-geld onder het mom als toegankelijk voor gehandicapten etc.. Een financiering dat ook ten koste gaat van deze hulpbehoevenden en derhalve ook de zware last moeten dragen ivm dat verrekte Forum.

  • Er volgt een onderzoek door een ambtenaar. Niet bepaald de meest objectieve persoon.gezien de bezuinigings opdracht vanuit het college. En ook niet bepaald een deskundig iemand om de zorgbehoefte vast te stellen. Er is niet voor niets aanstaande donderdag, 3 maart, het zoveelste debat rond de puinhoop die gemeenten maken van de wmo.
    Dit keer een debat over de zorg aan kinderen. Mensen die in de zorg werken zijn gehouden om de medische gegevens geheim te houden. Maar nu moet je een ambtenaar, die niet medisch geschoold is, medische gegevens verstrekken. En die gaat op de stoel van een arts / psycholoog etc. Zitten en trekt conclusies wat nodig is.

Recente berichten

Basketballers De Groene Uilen uitgeschakeld in play-offs promotiedivisie

De heren van basketbalvereniging De Groene Uilen zijn zondag uitgeschakeld in de play-offs om het…

2 uur geleden

Dinsdag veel zon, droog en zomers warm

Dinsdag zet het warme weer nog even voort. De zon is er volop en de…

2 uur geleden

Studenten brengen gestolen politieagent op Meikermis terug (update)

De gestolen politiepop is weer terecht. Jolige beschonken studenten hebben de nepagent zondagnacht van de…

3 uur geleden

Brand woedde in parkeergarage UMCG

In de parkeergarage van het UMCG is maandagavond brand ontstaan. De melding van de brand…

4 uur geleden

Petitie voor twee jaar extra inzet van varkens op Zernike Campus

De varkens om invasieve planten op de Zernike Camus te bestrijden moeten minstens twee seizoenen…

4 uur geleden

Kindervoorstelling ‘Op het spel’ donderdag in première in de Nieuwe Kerk

Corona, klimaat en oorlogen: hoe hou je als jongere hoop in een wereld vol onzekerheden?…

6 uur geleden