Categorieën: Nieuws

Bisschop De Korte vertrekt uit Groningen

Bisschop Gerard de Korte (60) van het Bisdom Groningen-Leeuwarden vertrekt. Hij wordt de nieuwe bisschop van Den Bosch. Dat meldt het Nederlands Dagblad vrijdagavond.

Het nieuws van het vertrek van De Korte had eigenlijk zaterdagochtend pas bekend moeten worden tijdens een perspresentatie in Den Bosch. Door een fout op de website van het Bisdom Den Bosch is het nieuws vroegtijdig uitgelekt. In het bericht op de website werd De Korte door de huidige bisschop Antoon Hurkmans gefeliciteerd met zijn nieuwe functie. Hurkmans heeft vorig jaar juni zijn ontslag aangeboden vanwege gezondheidsredenen.

De Korte begint op 14 mei in de Brabantse stad. Hij begint aan een moeilijke klus omdat het Bisdom Den Bosch flink verdeeld is. Hurkmans schreef in januari nog dat hij ‘bidt en hoopt dat de verdeeldheid in het bisdom overwonnen kan worden’.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Het Bisdom Den Bosch is verdeeld tussen conservatieve JPII bisschoppen en progressieve Katholieken. De Korte zal daar verandering in brengen.

    • Nou Marc .. Begrijpt de opwinding. Het leven was goed in je Brabantse land ..

  • Mgr. De Korte is een wijze, intelligente bisschop die met tact en beslist optreden de tegenstellingen tussen behoudenden en vernieuwers, zowel
    Priesters als leken kan verzoenen.

  • Bisschop de Korte geeft ruimte aan mensen. Hij heeft een open mind, zoekt naar grenzen van verzoening en verbinding. Feliciteer het bisdom Den Bosch met deze bisschop en hoop dat men vanuit het bisdom hem met een open mind tegemoet treedt.

  • Oh wat erg voor Groningen. Wat komt daar terug!, In het kader van de barmhartigheid toch asjeblieft, geen oer orthodoxe man , laten we hopen dat Rome daar ook een verstandige keuze in zal maken. Ieder heeft de vrijheid zijn geloof op zijn eigen wijze te beleven maar als bisschop heb je , volgens mij, de opdracht, hoe rechts je in de leer ook bent, de openheid en de verzoening, geen bekering, te beoefenen, d.w.z. respect voor de mening van de ander, die ook jou op dezelfde respectvolle manier wil benaderen.

  • Ik hoop dat er niks voor terug komt, stelletje eikels bij el kaar. Het geloof maakt meer kapot dan je lief is. Heb er zelf ervaring mee, dus ik weet het uit de praktijk.

Recente berichten

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

22 minuten geleden

Marja Pruis nieuwe gastschrijver van de RUG

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2024-2025.…

1 uur geleden

Archeologische vondsten in Ten Boer te bezichtigen

Diverse archeologische vondsten zijn momenteel tentoongesteld aan de A.H. Homanstraat 23 in Ten Boer. (meer…)

3 uur geleden

Koen Schuiling: teleurstelling over Ter Apel, opluchting over Lelylijn

De Groninger burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Noord, is zwaar teleurgesteld dat…

4 uur geleden

Files in Helpman door afzetting van de Helperzoom

Er staan deze weken flinke files in Helpman. Dat is het gevolg van de afsluitingen…

5 uur geleden

Veel activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit

Volgende week is het de Week van de Biodiversiteit. Van woensdag 22 mei t/m zaterdag…

6 uur geleden