Categorieën: Nieuws

“Medewerkers RUG wisten van fraude”

Het hoofd technisch beheer van de Rijksuniversiteit heeft meer dan twintig jaar gefraudeerd en medewerkers van de RUG waren daarvan op de hoogte. Dat meldt de Universiteitskrant.

De RUG-medewerkers werden er financieel niet beter van, maar ze wisten wel degelijk dat er iets aan de hand was, aldus bronnen binnen en buiten de universiteit. “Hans G. had een groep van mensen om zich heen verzameld die hem weinig tegenspraken,” zo zegt een van de bronnen. “Het viel binnen de universiteit op dat G. altijd met dezelfde bedrijven werkte en dat anderen geen kans maakten. ‘Dan weet je al dat er iets aan de hand is.’ Het gaat om installatie- en bouwbedrijven.

G. werd twee weken geleden aangehouden door de FIOD, op verdenking van corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen van geld. Er zijn acht verdachten opgepakt, waaronder zijn zoon en schoondochter. G. zou de RUG voor tonnen hebben benadeeld, aldus de opsporingsdienst.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Nu maar hopen dat hiermee het hek dan eindelijk van de denkbeeldige dam is en deze meneer na al die jaren waarin hij door niets of niemand werd tegengehouden uiteindelijk toch achter het gaas zal belanden.

  • Hoe heeft Hans G. zijn koninkrijkje opgebouwd? Die getrouwen moeten ergens vandaan gekomen zijn? Bv een sportclub, supportersclub (toch niet weer(!) uit een supportersclub van FC Groningen hoop ik?) of politieke partij?

  • Kennelijk hebben veel mensen zitten slapen of hebben ze weg gekeken. Wanneer zoveel mensen op de hoogte waren dan is iets grondig mis met de cultuur.
    Wanneer iemand 20 jaar op zo'n functie zit dan vraag je ook om moeilijkheden. Bij een professionele organisatie zorg je dat er meer wordt gerouleerd op dit soort functies.

    • Een probleem, dat al decennialang kan worden toegeschreven aan de ambtelijke organisaties in het algemeen. En hun privileges. In het bedrijfsleven blijft men waakzaam. Is men kritisch onderling voor het allerbeste resultaat. Je eigen bestaan valt en staat ermee. In een ambtelijke organisatie is deze kritiek onderling er niet. Er bestaan immers geen consequenties. Men laat elkaar vrij en de gezelligheid is hetgeen wat hoogtij viert. Het resultaat doet er niet toe. Het 'rouleren' staat overigens inmiddels op de politiek agenda

      • Het maakt niets uit of het om een ambtelijke of om een commerciele organisatie gaat. Bij een ambtelijke organisatie komt het eerder in de openbaarheid en bij een commerciele niet.
        Ik heb veel gewerkt met allerlei typen organisatie en het maakt geen zier uit. Dat men bij een commerciele organisatie onderling kritischer is op het beste resultaat is een veronderstelling die ik niet bevestigd zie.

      • Mijn ervaring is in dat geval dus een andere. Ook ik heb zowel in het bedrijfsleven alsook in de ambtelijke organisaties vertoeft. En staat dus haaks op hetgeen jij schrijft.

  • De grootste diefstallen bij overheid en private bedrijven worden juist door hen gedaan welke het langst bij een organisatie werken. Nu komt er dan eindelijk een zaak naar boven drijven waar heel veel andere "diefstallen" nauwelijks of nooit opgemerkt worden.

    Velen riepen dat de bouwfraude een exces zou zijn, maar het gaat nog altijd op dezelfde wijze en schaal door. Voor wat hoort wat, bedrijven onderling doen dit waar het om inschrijvingen gaat, facilitair medewerkers waar het om de gun factor gaat. Jij krijgt dit werk, als je mij dit of dat er voor terug doet en/of als je mij aan bepaalde (gebruiks)goederen helpt, zorg ik er voor dat jij het werk krijgt.

    En ga nu niet beweren dat dit om een exces gaat, laat anders iemand van deze redactie eens navraag doen bij bijvoorbeeld Hofman bedrijfsrecherche.

  • Dit was al jaren aan de gang.
    En weer zie je dat er zaakjes worden gedaan met nieuwe bedrijven.
    Dit moet stoppen.

  • Hans (Kapotgemaakt) stelt in 2011 melding gedaan te hebben aan de leidinggevende van Hans G. Op dat moment was Hans G. al een aantal jaren hoofd Technische Dienst. Wie heeft bewust besloten een oogje dicht te doen? Wie heeft het over geen dode koeien uit de sloot halen? De leidinggevende van het hoofd TD moet toch wel te achterhalen zijn? Of wil de RUG dat liever niet weten? Het valt te verwachten dat iemand als Hans G. op alle mogelijke manieren zal proberen zijn chef ter wille te zijn. Zodra die chef eenmaal een kleinigheid heeft geaccepteerd, kan hij moeilijk vervolgens Hans G. aan de kant schuiven, want dan hangt hij zelf ook. Begrijp ik het goed dat de voorzitter van het CvB in deze kwestie betrokken is?

Recente berichten

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

8 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van Laan Corpus den Hoorn…

8 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

9 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

11 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

12 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

12 uur geleden