Categorieën: Nieuws

Al ruim 500 klachten meldpunt vuurwerkoverlast

Het meldpunt vuurwerkoverlast heeft inmiddels ruim 500 klachten uit de stad ontvangen. Het meldpunt is sinds zaterdag weer geopend en is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties.

De meeste klachten komen uit Beijum (47), Corpus Den Hoorn (39) en De Wijert (34). Landelijk staat de teller inmiddels al boven de 20.000. Volgens Benni Leemhuis, fractievoorzitter van Groenlinks, zijn er steeds meer mensen die zich storen aan het geknal rond de jaarwisseling. “Je merkt dat veel mensen er wel echt last van hebben, dieren die echt bang zijn. Bovendien wordt de luchtkwaliteit er ook slechter van”, zegt Leemhuis.

Groenlinks pleit voor een centrale, professionele vuurwerkshow. “Een centrale vuurwerkshow is bijvoorbeeld een idee, we hebben die ervaring met Gronings ontzet, dat je dat op een mooie plek kan doen. Dan kan dat ook weer een mooi feestmoment zijn, waar mensen bij elkaar komen”, besluit Leemhuis.

De klachten worden na de jaarwisseling gebundeld en aangeboden aan burgemeester Peter den Oudsten.

Thomas van der Haar

Bekijk reacties

  • Het heeft natuurlijk geen pas voor miljoenen milieuvervuilende rommel de lucht in te knallen ter ergernis van ouderen en huisdieren terwijl er mensen zijn die aangewezen zijn op de voedselbank :p

      • Ja die ook, maar dat valt uiteraard onder de noemer milieuvervuilend. Door het zachte weer zijn die beesten sowieso de weg kwijt. Denken dat het nog geen winter is :p.

  • Het mag nauwelijks verbazing wekken dat Corpus in de top 3 staat. In die wijk (inclusief Hoornsemeer) ontploffen de vuurwerkbommen de afgelopen jaren steeds eerder en harder. De politie is in geen velden of wegen te bekennen.

    Uit onderzoek in oude kranten blijkt dat deze wijken medio jaren 90 ook te kampen hadden met overlast, vooral van hangjongeren. Hebben we hier te maken met een tweede generatie lastpakken?

    • @Fabian:

      Je hebt enerzijds gelijk als je stelt dat met een algeheel vuurwerkverbod - waarbij dit meldpunt een instrument van de antivuurwerklobby is - het kind met het badwater weggedaan dreigt te worden.

      Aan de andere kant wordt er al vanaf eind november vrij massaal vuurwerk afgestoken. Wat Groningen. betreft geeft dat meldpunt volgens mij een kloppend beeld, los van het feit dat er (elders?) ook valse meldingen worden gedaan. Of dit geknal nu afkomstig is van legaal gekochte restanten van vorig jaar of illegale troep doet in dit verband niet tet zake: het afsteken is gewoon overlastgevend, verboden en strafbaar, omdat er een verbod geldt tot oudjaarsdag. Als dat nu eens gehandhaafd werd...

  • Ik vind het jammer, dat men dit zomaar publiceert! De aantallen van de meldingen kloppen niet en Arno Bonte beaamt dit nu ook, nadat men heeft ontdekt dat er heel veel valse meldingen tussen zitten.
    Het is toch een mooie traditie wat we moeten bewaren en laat de media zich meer richten op de illegale vuurwerk zaken. Dit heeft niks te maken met ons consumenten vuurwerk en maak hier een duidelijke scheiding in, zodat het ook duidelijk is voor de ontwetende medemens.

    • Alle vuurwerk dat niet tussen 31 december 18.00u en 1 januari 02:00 wordt afgestoken is illegaal, tenzij er een vergunning is verleend. Het geknal vanaf eind november is allemaal overlast. De rotzooi die nog een weken lang op straat ligt na oud en nieuwe trouwens ook.

    • Mooie traditie?
      Over dat woord 'mooie' kun je van mening over verschillen als je kijkt naar de gewonden elk jaar, de geluidsoverlast, de milieuvervuiling, het dierenleed, de geldverspilling (niet alleen de waarde van het vuurwerk an sich!) en de ongelooflijk grote bende elk jaar maar weer.
      En dat voor een kortstondig genot van meestal nog geen halfuurtje.

Recente berichten

“Woensdag veel bewolking met kans op een buitje, op Hemelvaartsdag flinke opklaringen”

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er flinke opklaringen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

3 uur geleden

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

4 uur geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

5 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

6 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

7 uur geleden

“Blij dat op de KEI-week nu iedereen mee kan doen, dit is heel mooi nieuws voor het mbo”

Op de KEI-week zijn komende zomer naast wo- en hbo-studenten ook mbo'ers welkom. Raadslid Rozemarijn…

9 uur geleden