Categorieën: Nieuws

Aanpak onveilige fietstunnels

Het Veranderlab Veiligheid heeft onder leiding van Ritzo ten Cate deze week de onveilige fietstunnels van Paddepoel naar Vinkhuizen onderzocht.

 

De gemeente heeft rond verschillende thema’s zogenaamde Veranderlabs in het leven geroepen. Stadjers kunnen hierin meedenken over onderwerpen als sociale zekerheid, wijkvernieuwing en veiligheid. Ze gaan hier ook actief mee aan de slag. Ritzo ten Cate heeft via verschillende media opgeroepen aan te geven op welke plekken in de stad mensen zich niet veilig voelen. De fietstunnels aan de westkant van de stad scoorden hoog. Afgelopen dinsdagavond heeft ten Cate samen met 21 belangstellenden deze onheilsplekken bezocht. Een bont gezelschap van wijkbewoners, wijkagenten, medewerkers van TNO, die allemaal de handen uit de mouwen willen steken. Het heeft veel ideeën opgeleverd zoals een andere verlichting, een schonere omgeving met minder bosjes, het beschilderen van de tunnels.

Op dinsdag 19 januari komt de groep weer bij elkaar. Mensen die ook willen meedoen kunnen zich aanmelden via ritzotencate@gmail.com

Annemarieke Hunze

Bekijk reacties

  • Dank voor deze prachtige mini-reportage!

    Voorafgaand aan de avond hadden we al heel veel mooie ideeën binnen en leverde de avond nog meer op. Een eerste oogst vind je hier (vul ajb aan en kijk daarbij vooral ook elders in de wereld af en bezoek de tunneltjes): http://ritzotencate.blogspot.nl/2015/12/hoe-laten-we-nog-meer-dames-ook-s.html?showComment=1450421004973

    Dinsdag 19 januari leggen we alles naast elkaar, kijken we nog een keer goed naar problemen en oplossingen en kiezen, we 1-5 dingen om mee aan de slag te gaan. Een deel daarvan gaat ongetwijfeld naar de Gemeente in de vorm van een verlanglijstje. Maar ik hoop ook vooral dat we zelf wat dingen kunnen doen. Zelf en samen.

    Vragen? Vragen. ritzotencate@gmail.com

    • Het gevoel van onveiligheid komt vooral door gebrek aan een sociale omgeving bij de tunneltjes. Misschien is het een idee er woningbouw in de buurt te realiseren, zodat er zicht is vanuit huizen op de tunneltjes. Ook het weghalen van bossages kan daar bij helpen. Het wordt opener, waardoor struikrovers (in dit geval letterlijk) minder kans krijgen.

  • Ik hoop dat er ook architecten bij betrokken zijn. Die weten tenminste wat zichtlijnen zijn. Valt het dan niemand op dat al die tunnels in dunbevolkt gebied zijn? Geen enkele woning in de buurt. Als jou iets overkomt in zo'n tunnel is er niemand die het ziet of hoort. En dat besef je als je door zo'n tunnel gaat.
    Nu lukt het niet om meteen huizen in de buurt van zo'n tunnel te bouwen, huizen die direct uitkijken op zo'n tunnel, dat is tenslotte ook dicht bij een snelweg, maar je zou eens kunnen beginnen wat bomen en struiken weg te halen.

  • Ik wil wel meedenken, ondanks volle agenda, als ik weet wat de status van dit is. Want in Groningen zijn er te veel clubjes die overleggen, om de tafel gaan, praten en bijelkaar komen etc. etc. zonder enige status en dus zonder enig resultaat, bijvoorbeeld omdat de overheid zich er niets van aan hoeft te trekken. Onlangs zelfs een meerdaags festival dat alleen maar daaruit bestond. Daar ga ik geen tijd in steken.

    • De status kun je in het Google Doc vinden, waar ik naar link. Daar vind je ook linkjes naar eerdere blogposts. De basis: we doen het zelf en samen en als dat echt niet lukt dan proberen we hulptroepen bij te prikken. En de lijntjes met hulptroepen zijn kort en stevig :-)

  • Al gedacht aan het verbeteren van de omgevingsboodschap en het verhogen van de veiligheidsbeleving dmv zintuigbeinvloeding?

    Er zijn legio manieren om hiermee een tunnel veiliger te maken!!

    Ik denk graag met jullie mee.
    http://Www.urbansenses.nl

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

6 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

7 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

8 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

8 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

9 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

9 uur geleden