Categorieën: Nieuws

“Olifant moet in circus blijven”

Circusolifanten moeten gewoon in circussen kunnen blijven wonen. Dat statement doet circus Renz Berlin woensdag.

Aanleiding voor de uitspraak is de dood van olifant Rhani. “In september werd het circussen verboden om nog langer wilde dieren te hebben”, vertelt Jan Hoekstra van het circus. “Omdat we geen boete wilden, hebben we onze olifanten direct overgebracht naar een onderkomen in Duitsland. Maar dat ging niet goed. Ze hebben altijd geleefd tussen de andere dieren, en nu waren ze ineens helemaal alleen. We kunnen het niet bewijzen, maar waarschijnlijk is dat Rhani fataal geworden. Twee weken na zijn aankomst in Duitsland overleed hij.”

Het statement werd woensdagochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie in de circustent op het SuikerUnie-terrein. Ook aanwezig waren een aantal specialisten, waaronder dierenarts Peter Klaver. “Olifanten zijn hele sociale dieren. Ze leven al vijftig jaar in een circus, en beschouwen de rest van de dieren als de kudde waar ze in thuis horen. Als je ze uit die vertrouwde omgeving haalt, dan ontstaan er gedragsveranderingen.”

Volgens Hoekstra is er maar één oplossing. “De regelgeving moet aangepast worden. Dat olifanten niet meer kunnen optreden daar hebben we begrip voor. Maar laat de dieren in ieder geval bij ons blijven. Dat is echt het beste voor ze.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Het is niet verwonderlijk dat al die jaren optreden in de entertainmentindustrie zo'n prachtig beest fataal is geworden. Vreemd dat het niet eerder is gebeurd. Ze horen thuis tussen soortgenoten in de vrije natuur. Niet op een krukje onder dwang van een pijnlijke en gemene olifantenhaak. Het is te hopen dat de andere olifant die nu nog over is gebleven, wel waardige laatste levensjaren tegemoet gaat en dat ze snel wordt weggehaald bij het circus. Het is in en in triest.

    • Die schrijven dat die lieve olifant naarcdevpostbhasl vrije natuur terug moet is niet slim ! Dit dier is hier geboren.bij het familie in het circus. Heeft enorm gelukkig. . Als de olifant op.oude leeftijd naar in het wild word gezet zou ze binnen.korte tijd overlijden. Heeft nog een 10 jaar te leven
      Laat ze gelukkig zijn.met de familie en goed zorgen voor haar

  • Jahoor ! In de vrije natuur, waar ze worden vermoord om hun slagtanden !
    Ze zijn nu eenmaal gewend tussen de andere Dieren te leven, samen met hun baasjes.
    Intussen zijn ze daar beter af dan in de vrije natuur !
    Ook ik heb wel mijn twijfels of Dieren mogen optreden, maar door de kutmensen in de wereld
    zijn ze in een circus beter af dan in de natuur !

  • De mens hoort ook thuis in de vrije natuur, mevrouw ! Lekker overgeleverd aan de elementen en andere roofdieren.
    Ook wij zijn gekooid en gedresseerd in wat baas en geciviliseerde samenleving van ons verlangen.
    Sommige 'wilde dieren , zoals de olifant, zijn vanwege stroperij, natuurverlies, armoe en overbevolking, tegenwoordig beter af in circus of dierentuin, waar ze in elk geval liefdevol worden verzorgd en een goede kans maken op een lang olifantenleven..

  • Je hoeft echt geen 'specialist' te zijn om te kunnen constateren dat olifanten door betreffend circus enige keren met pikhaken mishandeld zijn, onder meer in Harlingen indertijd. Het valt mij dan ook tegen dat die betreffende specialisten pleitbezorger zijn om de olifanten bij het circus te laten en blind zijn voor de mishandelingen die in dat circus hebben plaatsgevonden. Dat vervolgens dierenwelzijnsorganisaties min of meer bespot worden is eveneens laakbaar. Deze organisaties hebben maar 1 belang: welzijn en respect voor de dieren. Het argument dat er een olifant zou zijn gestorven in Duitsland vanwege 'ontwenningsverschijnselen' lijkt mij misplaatst en doet niets af aan stelling dat wilde dieren niet thuis horen in een circus. Gelukkig dat de wetgever dat ook heeft ingezien.

  • Waarde (dieren)vrienden,
    Als oude mensen uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald staat (bijna) iedereen te brullen dat dit niet moet kunnen gebeuren.
    Als oude dieren hetzelfde overkomt gelden opeens andere normen ? Toch vreemd !!

Recente berichten

Actie om geld op het halen voor MS: Je veters strikken met ovenwanten aan

Probeer het zelf maar eens. Met twee grote ovenwanten de veters van je schoenen strikken.…

1 uur geleden

Doorrijders na ongeval Noorderbinnensingel zitten vast voor verhoor

De twee mannen die dinsdagavond werden aangehouden omdat ze waren doorgereden na een ernstig ongeval,…

2 uur geleden

Inschrijving KardingeRun geopend

De inschrijving voor de tiende editie van de KardingeRun is geopend. De grootste obstakelrun van…

3 uur geleden

Getuigen gezocht van mishandeling Wilgenpad

De politie zoekt getuigen van een mishandeling langs het Wilgenpad in Selwerd, nabij het basketbalveldje.…

3 uur geleden

KEI-week in augustus ook voor alle mbo-studenten

De KEI-week keert na een jaartje Vismarkt terug naar de Grote Markt. De KEI-week is…

3 uur geleden

“Woensdag zomers warm, ook komende dagen warm met kans op regen- en onweersbuien”

De komende dagen gaan zomers warm verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op woensdag…

14 uur geleden