Categorieën: Nieuws

Minder huizen aardbevingsbestendig gemaakt

Het zal bij lange na niet lukken om nog dit jaar 3.000 huizen in Groningen aardbevingsbestendig te maken. Dat meldt minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister had dat nog beloofd bij de oprichting van het Centrum Veilig Wonen, dat sinds januari de schadeafhandeling van de NAM heeft overgenomen. Hij geeft nu toe dat die belofte te ambitieus was. In de eerste helft van dit jaar zijn slechts 535 woningen versterkt, ruim de helft van het geplande aantal in die periode. Volgens Kamp hebben alle betrokken partijen het project onderschat.

De minister schrijft dat hij het met name voor de getroffen bewoners vervelend vindt. Er komt nu een voorstel voor een andere aanpak.Daar worden de bewoners van het aardbevingsgebied eerder bij betrokken. Bovendien worden de veiligheidsnormen voor alle bouwwerken in het aardbevingsgebied in Groningen verscherpt.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • De Rijksoverheid blijkt wederom onbetrouwbaar te zijn. Minister Henk Kamp is kenbaar niet in staat om zijn welgemeende excuses aan te bieden. Hij vindt de gang van zaken slechts "vervelend voor de getroffen bewoners".

    Deze week presenteert de Nationaal Coördinator Groningen zijn plannen. Zal hij de stad Groningen betrekken bij de getroffen gemeenten?

    Hierbij een gedeelte uit de nieuwsbrief van de Dialoogtafel Groningen van 30 oktober 2015.

    Citaat Dialoogtafel Groningen m.b.t. de petitie Waardevermeerdering:

    “We willen natuurlijk zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen. U kunt helpen door deze oproep zoveel mogelijk te delen, denk daarbij ook aan uw sociale media of website.

    Toelichting petitie Waardevermeerdering

    Op dit moment is er een tijdelijke regeling Waardevermeerdering van kracht. Er is veel kritiek op deze tijdelijke regeling. Dat is terecht! De Dialoogtafel stelde hem een jaar geleden niet voor niet onder protest vast.
    De kritiek gaat vooral over de begrenzing: vanwege het beperkte budget zijn elf gemeenten aangewezen als exclusief gebied voor de regeling. Huiseigenaren die buiten deze gemeentegrenzen wonen maar wel (veel) schade hebben, komen daardoor niet in aanmerking. Ook is er een schadegrens ingebouwd: alleen mensen met een fysieke schade aan hun woning vanaf 1000 euro komen in aanmerking. Dat strookt niet met de oorspronkelijke uitgangspunten voor deze regeling.

    Er wordt veel gebruikgemaakt van de waardevermeerderingsregeling. Zoveel, dat we verwachten dat het huidige budget van de regeling rond maart 2016 uitgeput is. Daarna is ook voor bewoners die nu wel in aanmerking komen géén geld meer beschikbaar.
    Het is dus hoog tijd voor een goede definitieve regeling voor álle inwoners die getroffen worden door de gevolgen van de gaswinning. Lees ook de brief die we hierover naar de Vaste commissie voor Economische Zaken stuurden.

    De Nationaal Coördinator Groningen komt binnenkort met zijn Meerjarenprogramma voor een Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen. Als u de petitie tekent, kunnen we hem samen een krachtig signaal geven.” Einde citaat van de Dialoogtafel Groningen.

    Op 30 oktober 2015 tekende ik de petitie Waardevermeerdering op:

    http://www.dialoogtafelgroningen.nl/petitie-waardevermeerderingsregeling

    De wijken Lewenborg en Beijum behoren volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) tot de risicogebieden van de aardbevingen in Groningen. De gemeente Groningen dient daarom bij bovengenoemde elf gedupeerde gemeenten te komen. Burgemeester Den Oudsten heeft onlangs een oproep gedaan aan de minister van EZ en de NCG om de gemeente Groningen te betrekken bij de “Tijdelijke Regeling Waardevermeerdering”. Een kwestie van causaal denken (oorzaak en gevolg).

    Actueel:

    http://www.groninger-bodem-beweging.nl/652-kamp-in-hoger-beroep-na-wob-besluit-rechtbank-ten-gunste-van-gbb

    Ik ben lid van de GBB.

Recente berichten

Sponsor uit Leek wenst FC Groningen succes toe met boodschap via drone

Om FC Groningen succes te wensen, bedacht een sponsor uit Leek een ludieke actie. Ze…

49 minuten geleden

Podcast Grote Markt 1: Twee jaar “Superlinks 1”, hoe staat het ervoor?

Twee jaar na de verkiezingen  praten Wouter Holsappel en Ecco van Oosterhout  in de podcast…

1 uur geleden

CAO-akkoord voor 120 duizend schoonmakers en glazenwassers

De ruim 120.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland hebben zicht op een nieuwe cao. De…

2 uur geleden

Vorig jaar 15 procent meer schuurinbraken in Groningen

Dieven gaan steeds vaker op zoek naar dure spullen in Groningse schuren, bijgebouwen en garages.…

2 uur geleden

Donar begint woensdag aan play-offs voor landstitel

De spelers van Donar beginnen woensdagavond aan de laatste serie wedstrijden voor het landskampioenschap. In…

3 uur geleden

Raad van State: gaswinningsbesluit 2023-2024 was niet goed gemotiveerd

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat heeft niet gemotiveerd waarom het Groningenveld in…

4 uur geleden