Categorieën: 112

Dode bij schietpartij Sumatralaan: klopjacht op schutter

Bij een schietpartij op de Sumatralaan in de Indische Buurt is zaterdagmiddag een man om het leven gekomen. De politie is een grote zoekactie naar de dader begonnen.

“De schietpartij vond plaats rond 14.40 uur”, vertelt woordvoerder Paul Heidanus van de politie. “Wat er precies gebeurt is, dat is nog onbekend. Wel bekend is, dat toen wij ter plaatse kwamen, er een slachtoffer aangetroffen werd op straat met schotwonden die korte tijd later aan zijn verwondingen is overleden. Alle hulpdiensten zijn op dit moment ter plaatse”.

10.47 uur:
De politie heeft een verdachte aan kunnen houden voor de schietpartij. Het gaat om een 42-jarige man uit de stad. De verdachte is in Den Haag opgespoord. Hij zal zo spoedig mogelijk verhoord worden.

22.05 uur:
De politie heeft de identiteit van het slachtoffer bekendgemaakt. Het gaat om een 42-jarige man uit de stad. De dader van de schietpartij is nog voortvluchtig. Volgens Heidanus is de opsporing van deze man volop gaande. De politie denkt ook te weten wie de dader is, waardoor men vrij gericht kan zoeken.

21.34 uur:
De Sumatralaan is weer vrijgegeven voor het verkeer. Het onderzoek op straat is afgerond en de afzetlinten zijn weggehaald. Het onderzoek van de politie gaat ondertussen achter de schermen nog volop door.

20.14 uur:
Een arrestatieteam van de politie heeft zaterdagavond rond 20.00 uur een inval gedaan in een woning aan de Sumatralaan. In de woning is niemand aangetroffen. Bij de inval werd ook een politiehond ingezet.

19.42 uur:
Media op Curaçao melden dat het slachtoffer de Curaçaose crimineel Nelson J. is. De politie wil dit echter niet bevestigen. Ook de voortvluchtige schutter zou een Curaçaoënaar zijn.

18.02 uur:
Wat er precies gebeurt is in de Sumatralaan is nog altijd onduidelijk. Getuigen melden aan OOG TV dat er voorafgaand aan de schietpartij een ruzie en een woordenwisseling heeft plaatsgevonden. Over de identiteit van het slachtoffer is nog altijd niets bekend. De Sumatralaan is aan het begin van de avond in beide richtingen nog afgesloten vanwege het onderzoek dat daar plaatsvindt.

16.43 uur:
Het slachtoffer van de schietpartij was in tegenstelling tot eerdere berichtgevingen, te voet en zat niet op een fiets. Dit meldt de politie. Bij het slachtoffer is wel een fiets gevonden, maar het is nog onbekend van wie dat rijwiel is. Voor de klopjacht op de dader worden alle agenten ingezet die men niet nodig heeft voor de 112-noodhulp in de regio.

16.41 uur:
De politie heeft inmiddels gesproken met verschillende getuigen. “Verschillende mensen hebben het zien gebeuren en wij hebben hun verhalen opgetekend”, zegt Heidanus. “Al deze mensen zijn opgevangen op het nabijgelegen politiebureau, waar ze ook van de noodzakelijke hulp worden voorzien.”

16.34 uur:
De dader is nog altijd voortvluchtig. De politie is op dit moment bezig met een grote klopjacht. Op de redactie van OOG TV komen berichten binnen dat er veel politie in de stad aanwezig is. Of de identiteit van de dader bij de politie bekend is, wil de politie niet zeggen.

16.31 uur:
Buurtbewoners melden aan een verslaggever van OOG TV dat men erg geschrokken is van de schietpartij. “Ik ben helemaal van de kaart, en ik kan even helemaal niets meer”, zegt één van hen. Het is nog onbekend of getuigen die het hebben zien gebeuren slachtofferhulp krijgen aangeboden.

16.22 uur:
De politie meldt dat de identiteit van het slachtoffer nog niet gegeven kan worden. Onderzoek is in volle gang:

16.18 uur:
Politieagenten zijn druk bezig met een onderzoek. Medewerkers van de Technische Recherche hebben een tent opgebouwd rondom de plaats waar het lichaam ligt:

Foto: Harro Meijer

15.51 uur:
Het slachtoffer zat op het moment van de schietpartij op een fiets. De fiets, en ook het stoffelijk overschot waar een wit laken over heen ligt, liggen op een groen-strook, zo is op foto’s op Twitter te zien:

15.38:
Politieagenten hebben de Sumatralaan afgesloten. Tientallen agenten zijn aanwezig. Ook wordt er door agenten een buurtonderzoek gedaan:

Foto: Stephanie
Foto: Wesley Bos – groningsnieuws.nl

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Volgens een getuigenverslag op DVHN zat het slachtoffer wel op de fiets.

    "Een buurtbewoner zag de schietpartij: ,,De schutter liep te schreeuwen op straat. Van de andere kant kwam een man, het slachtoffer, aanfietsen. Hij sprong van zijn fiets en sloeg de schutter met een ijzeren staaf.'' Volgens de getuige krabbelde de dader weer op en ging achter zijn belager aan. Het slachtoffer werd vervolgens van dichtbij neergeschoten in de middenberm van de Sumatralaan. "

    • De politie laat aan ons weten dat het slachtoffer niet op een fiets zat, Marc. In de buurt van het lichaam is wel een fiets gevonden, maar het is onbekend van wie dat rijwiel is.

  • Het zal ook 's niet de Korrewegwijk zijn, wat een trieste buurt is dat. Niets ten nadele van de normale mensen daar, die zijn er maar zat, maar het gehalte tokkie is gemiddeld genomen wel erg hoog. Met name de Indische Buurt is al jaren onderhevig aan verpaupering en drugsoverlast. Je kunt er nog zo een 'krachtwijk' van maken, maar als de mensen niet willen, dan houdt het gauw op. Ik heb er wat jaartjes gewoond en het daar alleen maar slechter zien worden. Als er in een bepaalde straat problemen waren, dan werd er wel iets aan gedaan, maar verplaatste het gewoon keurig naar een andere straat. Ik dank god nog steeds op m'n blote knieën dat ik daar weg ben en ik ben niet eens gelovig. Ik mis Groningen nog dikwijls, maar de Korrewegwijk allerminst.

    • Indische Buurt is sinds zijn bestaan al een krachtwijk geweest. Het verschil is dat nu vrijwel alle criminelen vuurwapens hebben.
      Dit in tegenstelling tot de onbewapende burger, die mag hopen dat er genoeg mankracht bij de politie is als hij/zij door een vuurwapen bezittende crimineel bedreigt wordt.
      De landelijke VVD en PvdA geven geen ruk om de (/het gevoel van) veiligheid van de burger.

    • he jeroen ik heb er vele jaren gewoont ik weet niet wat je dacht in en onze buurt te wonen maar vroeger was het gewoon een volkbuurt waar een ruzie met blote handen uitgevochten werd maarja er komen anderen mensen in de buurt wonen in ja de woningbouw hebben ook een deel met de wijkgebeuren te doen zolang ze hun huur krijgen in niet weten wat er zoals gebeurt in een bepaalde wijk of buurt dan denk ik het is niet de mensen die er wonen er een slechte wijk van maakt maar de manier van leven in dat de mensen die in de foute wereld zit die je met een uitkering gewoon aan het werk te helpen in niet elke dag op de hoek staan in foute vrienden erbij hangen dan weet je dat op de duurt foute dingen gebeurd wat met zoals dit maar jeroen als je niet pas in zo wijk moet je gewoon niet een wijk afbranden want dan kan ik kwaad worden altijd dat negatief over een wijk ik kan ook mensen die zeggen was ik maar eerder komen wonen hier maargoed ik weet wel het is makker altijd een oordeel over een wijk te hebben vroeger hadden de collega.s altijd op werk wat gebeurt in de padang dan zij ik kom er wonen

      • Bert, mensen zijn wel degelijk verantwoordelijk voor hun eigen buurt. Ik ben opgehouden met met iedereen maar meelij te hebben, er zijn zat mensen die gewoon niet beter willen. En dan nog, werkloos zijn is geen vrijgeleide om je dan maar asociaal te gaan gedragen. Ik heb zelf ook periodes van werkloosheid meegemaakt, maar denk maar niet dat ik bij de pakken neer ging zitten en iedereen de schuld ging geven. Je schiet er geen reet mee op en blijft lekker in een bepaalde situatie zitten. En dat zie ik ook net even wat teveel in de Korrewegwijk. Ik heb ook gezegd dat er zat mensen wonen die echt wel goedwillend zijn, maar er wonen me net even teveel mensen die dat niet zijn en zich geen reet aantrekken van anderen. Neem daar de drugsoverlast, geweld, studentenoverlast, verpaupering, lawaai, alcoholisten, schietpartijen, straatroven, etc. in mee en dan kan ik niet anders zeggen dan dat ik de Korrewegwijk een niet al te fijne wijk vind om te wonen. Dan mag je boos op me worden, ik heb er geen fijne tijd gehad. En laten we eerlijk zijn, de Korrewegwijk is niet voor niets een aandachtswijk, wat maar al te vaak niet zo best in het nieuws komt en ook zeer zeker niet goed bekend staat. Het voorval van gister staat ook helemaal niet op zich, er worden wel vaker mensen naar het leven gestaan of omgelegd in de Korrewegwijk en toch zeker de Indische Buurt. Of lieg ik?

  • Laat deze twist geen import zijn in het mooie Grunn. De pleuris zou dan weleens kunnen uitbreken.

    • Helaas, het waren naar alle waarschijnlijkheid Antillianen. Getuigen zeggen dat er in het Papiaments over en weer werd gescholden. Op de hoek van de Billitonstraat staat ook dikwijls een groepje Antillianen bij een woning en laat het nou ook net daar recht tegenover zijn gebeurd...

    • Daar maken echt weinig mensen zich druk over Sjoerd. Dat is alleen als de politie er een omlegt, dan is het land te klein.

      • Was ook meer als een grap bedoelt. Een twist in het mooie Grunn tussen een Randstedeling en een Brabo bijvoorbeeld. Op het moment van dat schrijven, waren nog geen details bekend.

  • Klopjacht is een groot woord in mijn ogen... Ik heb geen helicopters horen overkomen of iets dergelijks. Iets wat je wel verwacht bij een klopjacht.

  • Even een vraag aan VHS. Het is een Curaçaose man en woont in de stad, waarom wordt deze niet aangemerkt als Stadjer

  • Benieuwd hoeveel mensen er met een geladen pistool rondlopen in de stad Groningen. Iedereen die met een geladen pistool rondloopt, is bij voorbaat al verdacht voor moord met voorbedachte rade. Dit alvast als duwtje in de rug, voor de gerechtelijke uitspraak van straks.

  • De kans om vermoord te worden is over een langere periode bezien gestaag gedaald in Nederland.
    Zorgen over een toenemende criminaliteit zijn ook niet gebaseerd op enig verifieerbaar feit.
    Het is eerder het gevolg van het lezen van een verkeerde krant of tijdschrift, eventueel gecombineerd met het aanhangen van de verwarde ideeën van de PVV of andere malloten.

    • Theorie en praktijk Jacques, liggen vaak (ver) van elkaar vandaan. Beetje makkelijk om iedereen welke het niet met jou kortzichtige linkse kijk op deze wereld eens is, gelijk maar als rechtse PVV sympathisant te bestempelen.

      Ik bedoel, je hoort mij toch ook niet zeggen dat ik jou, gelet op jou vermeende algemene kennis, nu al mede schuldig acht aan het failliet gaan van de stichting Groninger Forum welke het nog te bouwen Huis van Niets gaat exploiteren?

      • Het is nogal raadselachtig wat je precies bedoelt met "jou vermeende algemene kennis...", spelfout hoort bij citaat.
        Graag een toelichting.

        De kans om vermoord te worden en 'theorie en praktijk" is ook nogal onduidelijke 'kritiek' op mijn bijdrage.

        Kun je mij ook toelichten, maar dan inhoudelijk, in hoeverre mijn stelling niet door feiten wordt ondersteund?

  • he jeroen ik begrijp dat je reactie van mijn kant een gedeelte wat in de wijk speelt je zegt over die studentenpanden nauw daar zegt je wat volgens de gemeente valt het wel mee ik wat een woningbouw als lefier doet in de padangstraat alle huurwoningen verkopen in de straat is niets meer wat het vroegers was ja overlast van de vele studenten die tot laat in de nacht feestje in hard praten op balkon terwijl ook mensen moeten werken in die ook een goede nachtrust willen hebben maar dat begrijpen ze dan niet in ik ben zelf ook niet dat op dit moment wat doen over de wijk in het verkeerde daglicht te zetten want ik houd mijn hart vast wat er morgen in de kranten geschreven wordt ik weet het wel weer negatief over de wijk in dat blijf je houden de handel van verboden middelen krijg je er nooit weg uit de wijk dit wil ik nog even over zeggen in de rest houd ik wel voor we hoi

Recente berichten

Volop activiteiten in de meivakantie bij De Jonge Onderzoekers: “Zagen, solderen en robots programmeren”

De meivakantie is begonnen en dat betekent dat de deuren bij De Jonge Onderzoekers wagenwijd…

17 minuten geleden

Openluchtzwembad Hoogkerk opent zondag de deuren: “Zwemseizoen geopend”

In Hoogkerk gaan zondag de deuren open van het openluchtzwembad. Ook tijdens de afgelopen winterperiode…

56 minuten geleden

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

9 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

10 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

11 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

14 uur geleden