Categorieën: Nieuws

Jazzcafé de Spieghel dicht

Jazzcafé de Spieghel heeft haar deuren, na meer dan veertig jaar gesloten, het faillissement is aangevraagd, een doorstart wordt overwogen.

Volgens mede eigenaar Hubert Nauta kwamen er te weinig bezoekers en was het moeilijk om een voldoende attractieve programmering neer te zetten.” Iedereen vindt het jammer, maar wanneer ben jezelf voor het laatst in de Spieghel geweest? Echt jammer is het voor het personeel!”

Of de doorstart doorgaat wordt dinsdag beslist.

 

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Formule uitgewerkt energie is er uit en de locatie is gewoon verkeerd. Jazz is ouwelullen muziek en ouwelullen zitten in de Elleboog e.o. (Ja generaliserend ik weet het, het is een veralgemenisering dus je niet direct op je tenen getrapt voelen).

  • Eerlijk gezegd, vind ik het geen dingetje. Ik ben er nooit geweest, en ik heb ook nooit de behoefte of de aandrang gevoeld dit café op te zoeken.

  • Het toverwoorden 'verkeerde visie'ontbreekt in de tekst.En inderdaad Anja jammer voor het personeel.

  • Ik vind het erg jammer te lezen dit. Ik woon al wat jaartjes niet meer in Groningen en kom er dus al een tijdje niet meer, maar heb er al menig biertje weggehapt, vooral op de maandagavond/nacht. De Spieghel is een absoluut begrip in de stad. Het hoort bij ouder worden, maar ik zie helaas steeds meer van dit soort dingen verdwijnen, waar ik veel herinneringen aan heb.

  • Verandering van het uitgaan, jammer. Heb er leuke concertjes beleeft, en ben er wel geweest tijdens Eurosonic/Noorderslaag om af te breken na een optreden. Was een begrip, hoop op een doorstart, veel succes voor het personeel.

  • Jazz hoort bij een stad en is springlevend in Nederland.
    Er is potentiële belangstelling voor jazz.

    De plek inderdaad, dat zou wel eens een punt kunnen zijn. Ik kwam er niet meer vanwege de sfeer 's avonds in de Peperstraat.

  • Groningen is een stad voor rockers. En dat zal zo blijven. Hoe vijandig de culturele, bestuurlijke en politieke on-Groningse "elites" in deze provinciestad ook ten opzichte van hard, eerlijk en pretentieloos gitaarwerk staan.

    De bunker aan de Verlengde Hereweg (tegenover Mesdag, de Glasfabriek en straks weer het Viaduct: alles wat ons van treurige oorden als Leeuwarden of Rotterdam doet onderscheiden lijkt kapot te moeten.

    Kan men van de Spieghel geen Ramones-georiënteerd café maken? "He Ho, let's go!"

    • Bijzonder dat er dan geen enkele fatsoenlijke rockband met enig succes uit Groningen afkomstig is.
      In hoeverre gitaarwerkwerk eerlijk en pretentieloos is en andere stromingen dat niet zijn lijkt mij nogal lastig te bepalen.
      De vele bandjes die in de stad optreden zijn veel vaker gekloonde Engelse gitaarbandjes.

      Wanneer ik de geluiden van de verschillende festivals hoor dan zou ik Groningen eerder als 'dancestad' typeren.

    • Wanneer is de laatste keer dat jij op stap bent geweest, of überhaupt in de Spieghel ben geweest, VSH? Ik heb in meerdere rockbandjes gespeeld en ken de scene in Groningen redelijk goed durf ik te zeggen. Weet je wat in de muziekscene o.a. een begrip is, of was, sinds kort? Juist, de Spieghel! Groningen heeft een rijke muziekscene, helemaal niet perse een rockscene. Ik heb ook geen idee waar jouw idee op gestoeld is. Misschien is het omdat ik in jouw optiek geen Stadjer ben, wellicht is dat het. Dat zijn alleen mensen met een groen-wit vlaggetje op de arm getatoeëerd, of zoiets. Desondanks ben ik maar wat keren vanuit de Vera, naar de Spieghel en zo door naar 't Pakhuus gegaan, ondanks dat ik dan geen Stadjer ben (wat ik ook niet meer ben). Je somt ook wat dingen op, die zelfs in mijn tijd niet meer waren. Ik kan je wel wat andere, ondergrondse dingetjes in Groningen opnoemen, ze bestaan nog steeds en er komen nog steeds nieuwe dingen voor terug. Je bent toch wel een Stadjer, VSH? Overigens is Grunn meer een blues, dan een rockstad en is ook jazz nog steeds behoorlijk vertegenwoordigd, tot in de illegale kroegjes cq kelders aan toe. Ga jij even lekker vertellen dat Groningen een echte rockstad is man. Je weet ook welke act de enige Groninger act is die landelijk, zelfs internationaal een klein beetje bereikt hebben? Misschien zijn het er zelfs twee. Het één is een rapgroep (nee, niet Zombi Squad) en de andere zit in de folk hoek. Heb je wellicht wat om op te Googlelen, da's toch al een hobby van je.

      • Oh, VSH, je bent je er ook van bewust dan jazz nogal gestoeld is op o.a. gitaar, elektrisch nog wel?

      • Heb nooit gesteld dat ik Stadjer ben. Voel de behoefte ook niet.

        Als ik een variant van de Groningse taal ga leren, is het veel eerder het Hogelands dan het - voor het zijn van een Stadjer noodzakelijke - Stad-Gronings.

        Jazz is pretentieus geouwehoer. Onvolwassen gegeil op virtuositeit. Luister naar "Detroit Rock City" van Kind, en je hebt de essentie van Groningen te pakken.

      • Je bent duidelijk geen muzikant noch weet je ook maar iets van de scene in de stad. Alleen jammer dat je dan wel boute uitspraken doet vanuit onwetendheid en hear-say. Je gaat dan ook prompt niet meer in op details. Jazz en rock zijn nogal verweven met elkaar en van beide kanten doet men nogal leentjebuur. Ik weet niet welke jazz dat jij je voor houdt, maar er zijn nogal wat vormen en is in mijn ogen verre van onvolwassen.

        Ik kwam overigens met enige regelmaat Freddie Cavalli tegen in de Spieghel. Jou misschien niet bekend, maar ook een begrip in de muziekscene in Groningen. Was bassist van één of ander onbeduidend bandje van Herman Brood (is een tijdje Stadjer geweest, alleen niet volgens jouw stelling). Grappig detail is dat de bandnaam was ontleend uit een tekst van een jazz zanger, waar Brood dan weer fan van was. Dat laatste heb ik overigens gegoogled, maar vond ik te grappig om niet te noemen.

        Ik vraag me oprecht af wanneer jij voor het laatst in de Spieghel bent geweest, want dan had je geweten dat er niet alleen jazz werd gespeeld. Je roept maar wat.

      • Jeroen.

        Googelen is geen hobby van mij. Dat iemand die mij hier stalkt dat regelmatig schrijft, betekent niet dat er iets van klopt. De treurige figuur doet er alles aan (verdraaiingen, beledigen, laster, leugens, frames, smaad) om mij hier het reaguren onmogelijk te maken.
        Werpt zich op als de anonieme beschermheer van de bouwmaffia die poogt tegenstanders van de sloop van de stad hier bij OOG reaguren monddood te maken. Het aantal beledigingen jegens anti-sloop reaguurders gaat richting de 2300!

        Heb sinds een tijd een smartphone om me bijdragen te schrijven. Leg jij eens uit uit hoe ik tegelijk kan schrijven en googelen?!

        Heb wel een sterk geheugen. Bij een spelletje als Twee voor Twaalf weet ik gemiddeld wel zes van de twaalf vragen. Bij Mes op Tafel meer dan twee per vier vragen. Mijn parate kennis is gewoon bovengemiddeld.

        Die bandjes en artiesten die jij opnoemt vind ik niet zo bijzonder. Het hele oeuvre van Zombi Squad, Rapalje en The Wild Romance (waarvoor Brood mijn zus nog compleet als versierpoging kansloos voor benaderde) ruil ik zo in voor een enkel nummer van een gemiddelde Amerikaanse gitaarband in Vera.
        Sterker: voor een enkel refrein van Dead Moon zou ik het gecombineerde verzamelde werk van eerdergenoemde paljassen inruilen.

        En dan het geneuzel over dat Rock voorkomt uit Blues en geïnspireerd wordt door Jazz. Boeien! Muziektheoretisch wordt het onstaan/ontdekking van rimte
        verklaard door de menselijke hartslag waarvan een foetus tijdens zwangerschap al bezwangerd is. Niet van Google, maar van een interessante snuiter die ook afgestudeerd filosoof en muzikant is. Ml
        Moet ik vanwege het fundament dat hartslag voor de muziek heeft gelegd, naast the "Seven Nation Army" ook de hartslag als aangename muziek erkennen?
        Hoe onbegrijpelijk ook voor Bluesliefhebbers trekken het niet als ik ik zeg dat ik vrolijk/opgewekt van Rock wordt, en moe van Blues.

        Over Jazzliefhebbers wil ik het eigenlijk niet eens hebben. Heb je het over enorme aanstellers als Wilfred de Jong en Jules Deelder. Twee voorbeelden die het pleit ten nadele van Jazz al beslechten.

        Tenslotte: omdat ik zelf totaal niet muzikaal onderlegd ben, vind ik virtuositeit (instrument, melodie, zang) volstrekt oninteressant. Voor is muziek totaal niets intellectueels. Was dat wel zo, dan kocht ik wel een uit 140 cd's bestaande box van Bach.

      • VSH, je leest niet, of bijzonder selectief. Ik doelde op hele andere groepen, het was dan ook meer een vraag aan jou. En daarom eindig ik ook een discussie met jou en niet alleen op dit vlak. Je leest namelijk altijd selectief en ontwijkt. Je bent, ondanks een wederom langdradig verhaal, werkelijk niet op één punt ingegaan. Het is 99% monoloog. Ik blijf er bij, je weet niks van de Spieghel, want daar hadden we het over volgens mij.

Recente berichten

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

8 uur geleden

Hardlopers Lemmink en Hendrikse van Team 4 Mijl in de prijzen bij NK 10 kilometer

De atleten Nik Lemmink en Tom Hendrikse, beide van het Groningse Team 4 Mijl, hebben…

8 uur geleden

1J: Doek valt voor GRC Groningen, PKC’83 heeft kans op periodetitel

GRC Groningen is zaterdagavond in de voorlaatste competitieronde gedegradeerd uit de eerste klasse J. PKC'83…

9 uur geleden

Be Quick 1887 leeft nog na zege op Pelikaan S

Be Quick 1887 won zaterdagavond in eigen huis met 2-0 van het al gedegradeerde Pelikaan…

10 uur geleden

Agressieve man bedreigt omstanders met kapotte fles

Agenten hebben zaterdagavond op de Beren in de Korrewegwijk een agressieve man aangehouden die omstanders…

11 uur geleden

Dorpstoneel Westerbroek zoekt het door spelerstekort nu in de wijde omgeving: “kom erbij”

Al zo'n honderd jaar bestaat in Westerbroek, vlak over de gemeentelijke grens de toneelgroep Violeria,…

11 uur geleden