Categorieën: Nieuws

Hortusbuurt: ‘Noorderzon pikt ruimte in’

De hortusbuurt spant een kort geding aan tegen de gemeente Groningen. 

Volgens Martin van de Wardt-Olde Riekerink van de Hortusbuurt staan er tijdens het Noorderzonfestival aan de rand van de zuidelijke vijver twee kramen op plaatsen waar geen vergunning voor verleend is. Ook wordt een rij kramen verlengd tot aan de Plantsoenbrug. Dit is niet overlegd met de bewoners, maar de gemeente heeft er wel een vergunning voor afgegeven. De Hortusbuurt tekent bezwaar aan tegen de beslissing van de gemeente.

Het bestuur van de Hortusbuurt stapt nu naar de rechter, omdat de gemeente het bezwaarschrift pas na afloop van het festival wil behandelen. De Noorderplantsoenbuurt is het met de Hortusbuurt eens.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

    • Je woont hier kennelijk niet in de buurt.

      Dit komt bovenop de overlast die er al is. Niet alleen tijdens de Noorderzon, maar de hele zomer door.

      Het gaat wat mij betreft vooral om de houding van de gemeente. Die moffelt haar eigen procedures gemakkelijk weg om vergunningen te verlenen. Daar is hier nu sprake van. Maar dit staat niet op zichzelf.

      Ander voorbeeld: Op vrijdag wordt een aanvraag voor een vergunning gedaan om een pand om te bouwen tot een studentenhuis, de volgende maandag wordt die gegund. Nog net even voor 1 juli. Daarna ligt het aantal vergunningen aan banden. Nu zitten wij hier met een cluster studentenhuizen.

      Het is geen detail, het is een symptoom van een beleid.

      Groet van een werkbij die altijd weer blij is de wekker te kunnen halen zonder overlast.

      • Dan had je maar niet zo oerdom moeten zijn in de buurt van het plantsoen te gaan wonen als je niet tegen reuring kan. Ga naar een buitenwijk of leef er mee One. De wereld draait niet om jou.

      • De wereld draait ook niet om Marc, of om Noorderzon. We moeten er samen iets van maken.

      • Onzin Marc.

        De verpretparkisering van het Plantsoen is afgezien van Noorderzon (daarvoor Parade) een nieuw fenomeen. Een wat sneu fenomeen gefundeerd op het eeuwige het in de hals gieten van alcohol.

        Twintig jaar geleden werd er vooral gevoetbald op die grasvelden. Heel multiculti. Internationale studenten, Somaliërs, Een Chinese verpleegkundige in opleiding. En als het echt donker was vertrokken we naar huis. Niks geen kratten bier en sneue flessen wijn.

        Om een of andere reden wordt stedelijkheid in onze provinciestad geassocieerd met elektrisch versterkt lawaai en alcoholmisbruik. Dingen die ik veel meer bij onstedelijke, maar prachtige Achterhoek of Biddinghuizen vind horen.

        @ One.

        Sterkte. Bij mijn vriendin is het in de zomer ook de helft van de sagen raak. Tot diep in de nacht barbequende, zuipende en daardoor (onvermijdelijk) brallende "studenten".
        Misschien moet de Stadspartij eens vragen formuleren over waarom voor een provinciestad als het Groot Loug (groot dorp in het Gronings) "des te meer studenten, des te beter" zou gelden.

        Afgezien van het ego van die enge ijdeltuit van een Hans Pijlman en wat vastgoedtuig is het volgens mij helemaal niet positief dat er steeds meer jongeren op de Hanze allerlei generalistische flutstudies doen.

        Ons kleine Hanzestadje (waarvan de PvdA hufters het karakter effectief om zeep hebben geholpen) kent allerlei knellende grenzen. Waarom in stadsstaatje Nederland de Hanze niet naar Lelystad of Emmeloord verplaatsen? Win-win!

    • Helemaal niet zo'n gek idee. Noorderzon begint uit z'n jasje te groeien en de beschadiging elk jaar aan het Noorderplantsoen is niet te ontkennen Maar dan zou het wat mij betreft wel in het Stadspark zelf kunnen en niet op de sfeerloze drafbaan ernaast. Dan vermoordt je het festival.

      • Wat ons betreft houden we het festival in het Noorderplantsoen, graag zelfs. Maar er moet toch ook een andere ambitie te formuleren zijn behalve "steeds groter"?

      • Ik denk dat Noorderzon wel moet groeien om op wat langer termijn ook nog te blijven te bestaan. Er is een moordend concurentie op het gebied van festivals, subsidies lopen terug en kosten worden steeds hoger. Elk extra kraampje levert geld op... Prijzen sterk verhogen voor de al bestaande activiteiten een verschraling van het aanbod.
        Maar misschien zijn er ook andere opties? Een deel bv op het Ciboga terrein?

  • wat een idioterie...als of het noorderplantsoen van de buurtvereniging is. Wat voor last hebben ze er nou van? Laat de hele stad nou 1x per jaar een beetje genieten. Rare actie van die buurtvereniging.

  • Jammer dat het stukje niet duidelijk maakt waar het echt over gaat. Het gaat om de handhaving van beleid door de gemeente.
    Dat beleid is er voor voor- en tegenstanders. Dat is niet voor niets. En dan moet je er op kunnen vertrouwen dat het ook gehanteerd wordt.
    Lees anders de tekst van het bezwaarschift op onze FB pagina

  • Wat een flauwekulbezwaren.
    Het hele bestuur van de buurtvereniging bestaat uit slechts twee personen, waarvan er eentje binnenkort verhuist en de andere geen idee heeft van wat die ene doet.
    Dit bezwaar wordt dan ook totaal niet gedeeld door de achterban, voor zover deze al weet heeft van het bestaan van de buurtvereniging en het bezwaarschrift, op de site is in elk geval niets te vinden.
    Het gaat om een paar minuscule uitbreidingen met een paar kraampjes, geen idee wat daar nou het bezwaar van kan zijn.

    • Beste Jack, het bezwaar gaat, zoals ook in de originele tekst staat op onze Facebook pagina (we zijn nog steeds op zoek naar een webpaginabeheerder), over het handhaven van de eigen grenzen.
      Het plantsoen heeft de afgelopen jaren, naast Noorderzon dat groeide van 60 naar 135 duizend bezoekers, nog veel meer te verduren gekregen. Bootcamps, Barbecues, noem maar op.
      Er zijn afspraken over, om alle belangen tegen elkaar afgewogen mee te nemen in de handhaving.
      De gemeente is de handhaver van dat beleid maar vindt dat daar naar believen van afgeweken mag worden. Wij, samen met buurtvereniging Noorderplantsoen en een aantal anderen, vinden dat ook Noorderzon zich aam de regels moet houden.
      En als dat gebeurt vinden we het, net als heel.erg veel anderen, supergaaf dat dat bij ons in de buurt kan en gebeurt.

      • het maakt voor de buurt echt niet uit of er nou een paar kramen meer of minder staan. Het is dwars liggen om het dwars liggen.

      • Er is dus geen enkele extra overlast te verwachten en dat om louter formele redenen bezwaar aantekenen.... Belachelijke egotripperij.
        Ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde bewoner van de Hortusbuurt het ook maar iets uitmaakt of er wel of niet een paar extra kraampjes staan.
        De parkcommissie had er geen bezwaar tegen. Er is geen enkel negatief gevolg van een paar extra kraampjes te verwachten.
        Het bestuur van de buurtvereniging bestaat nota bene uit slechts twee personen en heeft geen enkele vertegenwoordigende waarde.

  • een mooie gelegenheid voor de rechter om te laten zien dat er voor een buurtvereniging ook een plek is onder de (noorder)zon.

  • gezift of niet, gemeente Groningen en indirect dus de door B.V. Nederland gestuurde bestuurder, doet wat het/zij wil.
    elke burger heeft gegeven rechten.
    en dus op klagen over overlast of geluids- overlast.
    punt uit.

    dit nieuwe gemeente bestuur denk door vergunningen te versnellen en handig gebruik te kunnen maken van datum,s de vastgestelde bezwaarprocedure te kunnen omzeilen.

    dit doen zij Structureel.
    wat niet weet wat niet deert.

    meer winst is altijd goed.
    dus extra kraampjes is knaken vangen.
    omzet maximaliseren.
    tis gewoon landje pik.
    juridisch verantwoord rechten ondermijnen.

    dit doen zij ook met de studentenhuisvesting en het dansen naar de pijpen van projectontwikkelaars.

    "De Arbeidersbuurt" Oosterpark is ook zo een buurt die wordt gejat door dinkies. ""dubbel income no kids""
    en de in het buitenland zo gehate Nederlandse arrogante westerling.

    hun schaduw op Groningse voormalig zonnige tuinen werpende Flats,hoogbouw en stadsvilla's of studenten containers en jongerennieuwbouw niet voor Groningse jongere.
    hun filosofe ideeën, meer voor zij die hebben.
    jullie wonen hier mooi.
    IK WIL DAT , wat doe je hier nog....?

    niet te spreken van de vidicat die met hun door hun vaders geleide advocaten dat wanstaltige megalomane gebouw op de grote markt neerzette die het zicht op onze olle Grieze verpeste.

    WALG!

    waar is de sociale woningbouw voor deze doelgroep gebleven?
    laat Groningen Groningen blijven!

    helaas laat deze Groninger,zich steeds vaker een oor aan naaien omdat gesteld word.
    kan er toch niets aan doen.
    Da kin wel!

    er is hier voor de Groningse minimumloner geen fatsoenlijke woning in de stad meer beschikbaar.
    en De Oosterparker en in ander oude wijken wonende bewoners die hier werd geboren en leefde, word met ontmoediging weg gemasseerd steeds verder van het hun geliefde Groningse centrum ,olle Grieze en grote markt af

    dus ja,: ik begrijp de klachten van buurt bewoners die om 22;00 op 1 oortje willen om fatsoenlijk uitgerust s,ochtends naar hun werk af te reizen en niet sacherijnig en afgepeigerd thuis te komen en hun gezin hiermee opzadelen.

    maar helemaal heb ik begrip voor de ergernis van van Groningse burgers over dit gemeente bestuur,en hun trucjes met de algemene voorwaarden, wetgeving en creatief besturen onder invloed van suggestie en willekeur. en eeuwig stuurt naar hun financiële eigen belang.
    we moeten groeien, groter en sterker.
    winst maximalisatie.
    geplande slijtage.
    de dikke ik Met rechten.
    al tekent de niet wetende burger deze rechten zonder lezen weg in de algemene voorwaarden.

    het is me een raadsel waarom westerlingen hier komen besturen.
    al vermoed ik dat het westen inmiddels zo vol met beton , asfalt gemanagede natuur en algemene voorwaarden ligt dat zij denken met hun tunnelvisie.......
    dat willen ze in Groningen vast ook.

    hoezo Studenten Partij?
    de wensen en wil van tijdelijke bewoners van Groningen??
    D66,: westers Neo Sociaal Liberaal volbouwen en opleiden tot niet "echt werkende" creaturen van inkt, papier en digibites .
    Groen Links,:rijke hobbyisten met wens naar schouderklopje en gevoel van eigenwaarde?
    VVD.....wat de hel doen die in deze stad?
    PvdA,: VVD,s het paard van Troje bestuurd door Samson en dijsebloem,s bilderberg aspiranten.
    bla bla bla.

    de groep,:linguïsten voor mooier en beter laten lijken door suggestieve,onbegrijpelijke en willekeurige taal.

    op straat in Grunn ,:Zwammers genoemd.

    bestuurders en hun inherente narcistische tunnelvisie en ontspeend van elke vorm van empathie of humaniteit.
    laat staan duurzaamheid en lange termijn denken.

    tiet veurn echte Grunniger partij.

    waar zijn de stugge echte Groningers gebleven?
    dat als ik een stap op zn land zet ik begroet word met hooivork , VAN MIEN LAND OF!
    daar heb ik respect voor.
    hoe lang laat de Echte Groninger nog met zich Spotten?

    geen cake , maar guillotine,s

    overigens heb ik totaal geen begrip voor de reactie van regeerders die stellen "wat zeur je nou?"
    comfortabel ambivalent.
    als ik geen last heb dan.....

      • Inderdaad .. goed verhaal. Uit het hart geschreven.

        De import politici denken ff het Haagse beleid als een sjabloon te moeten uitsmeren over Groningen. Het brengt heel veel ongelijkheid met zich mee. Dit kon hun nog weleens gaan bezuren straks! Ik wil ze eruit hebben! Laten ze dit maar doen in hun dorp of stad waar ze vandaan komen. Wij zijn Grunnegers!

        De labbekakken van vindicaat

      • Dat een dergelijk reactie van Marc, waarin hij eigenlijk stelt, alsof de critici psychopaten zijn, wel wordt toegelaten. Lijkt mij in strijdt met de regels.

  • martin, je gedraagt je als een kind. Probeer je nou in je eentje het feest van velen te verzieken? Het gaat om twee kraampjes. Ik woon met veel plezier in de hortus buurt en heb er geen enkele last van. De buurtvereniging spreekt dan ook niet namens mij, maar alleen namens martin....

    • De buurtvereniging is meer dan alleen Martin, het is een langdurige afweging, het bespreken met veel betrokkenen, een parkcommissie, een eerder bezwaar en nu dan uiteindelijk de gang naar de rechter.
      En het gaat niet over twee kraampjes, maar over een manier om samen de belangen goed af te wegen, het kunnen rekenen op het gemeentebestuur als je ergens mee moet leven.

  • We moeten er samen uit komen roept martin steeds....en wat doet hij....hij gaat dwars liggen en stapt naar de rechter....dat is dus niet er samen uitkomen.
    Het noorderplantsoen is van iedereen en niet van de buurtvereniging en al helemaal niet van martin...
    volgens mij is de gemeente eigenaar en mag ze zelf bepalen wat ze er mee doet....of wil martin straks ook gaan bepalen wat ik in mijn tuin doe?
    ik woon vlakbij het plantsoen en heb nergens last van. ik vind het een geweldig festijn en heerlijk dat het zo dichtbij is!

    • We zijn toch samen de gemeente? En samen bepaald wat de regels zijn?
      Er zijn heel veel persoonlijke meningen, die allemaal verschillen. Veel zoals de jouwe, veel ook anders.
      We willen enkel dat het compromis dat is afgesproken gehanteerd wordt, zoals beschreven in het locatieprofiel Noorderplantsoen.

      • Wie zijn 'we' ? Er zijn slechts twee bestuursleden waarvan de een niet weet wat de ander doet.
        Ik vind dit een voorbeeld van egotripperij zonder ook maar enig draagvlak bij de buurtbewoners.
        Van die extra kraampjes valt geen extra hinder te verwachten. Om nu op louter formele gronden zonodig bezwaar te meoten aantekenen, nota bene door iemand die binnenkort verhuis is absurd.

        • We zijn de mensen die met zijn vijfentwintig bij elkaar zaten om te bedenken of we dut nou wel moesten doen. Omdat we het ook niet fijn vinden, maar wel nodig.

      • Zeer ongeloofwaardig.
        Al vele jaren is de buurtvereniging op sterven na dood. Dit was een soloactie en niet een door vele buurtbewoners gedragen actie.

    • Jammer van de 3300 wijkraden die 6x per kaar ongemerkt voorbijgaan, de buurtborrels, de nieuwe moestuin. 650 volgers op Facebook.Het buurtpand, bankjescollectief, culinaire zwerftocht, festival van de geest. Waar woon je Jack?

      • Jack is nooit serieus te nemen, maar ook mij prikkelt het soms, om te reageren. Omdat het altijd indruist, probeer je zijn verhaal enigszins weerrecht te zetten.

      • De meeste van deze initiatieven hebben niets met de buurtvereniging te maken.
        Er zij slechts twee bestuursleden!
        In zo'n situatie zou ik zeer terughoudend zijn om als bestuur een bezwaar aan te tekenen tegen een een vergunning voor een evenement waar heel veel Hortusbuurtbewoners heel veel plezier aan beleven.

Recente berichten

Opnieuw loopt het spaak met Hoge Euvelgunnerbrug, N7 afgesloten (update)

Voor de tweede keer woensdagavond zijn er problemen met de Hoge Euvelgunnerbrug. Vanwege de storing…

8 uur geleden

Warme donderdag eindigt mogelijk met regen- of onweersbui, daarna koeler en meer kans op neerslag

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen houdt in ieder geval nog één…

11 uur geleden

Studente sleept RUG voor Raad van State vanwege vermeende fraude tijdens tentamen

Een 23-jarige student rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft haar opleider voor de rechters van…

11 uur geleden

Hoge Euvelgunnerbrug heeft weer bijna een half uur nodig om open en dicht te gaan

Het blijft aanmodderen met de aansturing van de Hoge Euvelgunnerbrug. Woensdagavond kostte het zo'n 25…

12 uur geleden

Fracties pleiten voor behoud ijsbaan, ondernemer noemt het een enorme doos die niet past op Kardinge

Ondanks dat het niet op de agenda stond werd een vergadering in de raad over…

12 uur geleden

Vol Noorderplantsoen juicht brandweer toe terwijl eerste containerbrand van het jaar wordt geblust

Onder gejuich van een volle zonneweide in het Noorderplantsoen wist de brandweer woensdagavond haar eerste…

13 uur geleden