Categorieën: Nieuws

Woede om sloop schuur

Jos van der Zee is woedend op woningcorporatie Nijestee. De schuur van zijn boerderij aan de Friesestraatweg wordt woensdag gesloopt.

Deze schuur is tijdens de storm begin april zwaar beschadigd. Hierbij is volgens onderzoek in opdracht van eigenaar Nijestee asbest vrijgekomen. De schuur is total loss verklaard. De gemeente heeft opdracht tot snelle sanering gegeven.

Voor bewoner Jos van der Zee is het behoud van de schuur van groot belang voor zijn werk en dus zijn inkomsten. Hij is het niet eens met de conclusies van het onderzoek. Volgens hem blijkt uit ander onderzoek dat de schuur voor veel minder geld gerepareerd kan worden.

De gemoederen zijn inmiddels zo hoog opgelopen dat de rechter heeft besloten dat van der Zee niet op het terrein mag komen tijdens de sanering. Hij kan dus ook niet in de boerderij wonen.

Zijn hoop is gevestigd op de flora- en faunawet. Er zitten namelijk negen nesten van boerenzwaluwen in de schuur, een beschermde diersoort. Slopen mag volgens de wet pas als de jonge vogels zijn uitgevlogen. De rechter heeft echter besloten dat de volksgezondheid in dit geval voorgaat. Voor de nesten wordt een goede oplossing gezocht.

Mocht het nodig zijn dan zal Nijestee met van der Zee zoeken naar tijdelijke huisvesting tijdens de sanering, die zes weken gaat duren. Daarna kan hij weer in de boerderij wonen.

 

Annemarieke Hunze

Bekijk reacties

  • Het hele dak van die schuur ligt vol asbest, net als de schuur van de boerderij trouwens en al die boerderijen in de omgeving. Die worden tijdelijk bewoond in afwachting van ontwikkeling. Vanaf 2024 mogen die daken niet meer. Dan zullen dus waarschijnlijk allemaal gesloopt worden aangezien er geen boerenbedrijven meer in zitten. Lijkt me dus duidelijk dat herstel niet uit kan.
    http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest/verbod-op-asbestdaken

  • Deze mijnheer die maak zich nogal bezorgt om de zwaluwen. Zelf organiseert hij houseparty's in de schuur met keiharde muziek van 's middags 5 uur tot de volgende dag 5 uur. Zullen de vogels daar geen last van hebben? Vervolgens worden er wekelijks tientallen zakken met wietplantage afval om de boerderij heen gegooid(tegen betaling), er liggen inmiddels al meer dan 1000 zakken.
    Vervolgens gooit hij deze zakken leeg langs de slootwal waardoor hij het oppervlaktewater vervuild. Ja deze mijnheer is erg begaan met de fauna en flora.

    • Uit welke duim heb bie dat gezoge, je linker of je rechter :p. Als je dan tog info wil geven dan wel de goeie laiverd.

    • Thnx voor de link. Ben daar ook wel geweest met een feestje, goed verzorgd en gezellig mensen. :-)

  • Die henneprecycling.... is een dikke winst voor de gemeente Groningen. En die vogels zijn er jaar in jaar uit. Ook tijdens de feestjes.
    Het gaat hier vooral om de verstandhouding tussen Jos en Nijestee.
    Iedereen die hierover meer wil weten kan e.e.a. lezen op:
    https://www.facebook.com/balkgroningen/posts/931560783554537

    Laat je niet voorliegen door een Nijestee. Maak je eigen mening op met controleerbare feiten....
    Bedankt!

    • en wat is je verstandhouding met de buren? Met die zooi om de keet en de herrieoverlast en lichtshows op die illegale party's. Boeren moeten zich aan zware wetgeving houden , organisatiebureaus moeten weet ik veel hoeveel vergunningen aanvragen en dhr.van der Zee doet maar gewoon.

      • Herrieoverlast? Dat is reeds meerdere keren gemeten, en dat dumpen in de sloot? Ga maar eens goed kijken, dat is potgrond van telers... Die eerder dus JUIST in een sloot zou dumpen. Gevolg is dan dat er een rechercheteam onderzoek gaat doen, mensen met witte pakken ruimen dan de henneptelers zooi op enz...
        Wat kost dat?

  • Nijstee doet wat de rechter zegt, Jos is dwars en jokt zoals altijd. Gemeente durft niet door te pakken. Weg met die rommel daar. Dat feestgedoe is alleen voor zn eigen en ook iellegaal. Hij geen huur betalen en wij wel. Daar moet Nijstee wat an doen.

    • Nou moet je niet zo zit te jokken Nanny.
      De gemeente Groningen verdien 300.000 euro per jaar aan de heer Jos van der zee. Wie betaalt er verder zoveel huur. Hoeveel verdiend de gemeente Groningen aan jou...

  • Dus van zee zegt laat de illegale wietafval
    maar bij mij op het terrein dumpen dan hoeft de recherche geen onderzoek te doen en de afval op te ruimen die illegaal gestort word
    Nee nu beurt van der zee er geld voor dat ze het bij hem neer gooien op het terrein .
    Dit blijft daar dan liggen tot dat van der zee het pand verlaat en dan kan de gemeente als nog de afval afvoeren op kosten van de gemeenschap.
    Het is een aan fluiting dat dit allemaal
    mogelijk is en toegestaan word
    Terwijl een normale burger een bekeuring krijgt als hij zijn afvalzak iets te vroeg bij de weg zet.

    • o ja. ben je wel eens erbij geweest? ik, en velen met mij, hebben heel wat zakken vuil gesorteerd hoor!
      En wat denk je? de stort KOST GELD.
      Hoe kan het dat de Balk niet zo snel groeide? Omdat er geen geld aan die hennepdump verdiend wordt. De medewerkers/vrijwilligers zijn altijd voorzien van eten, drinken en mochten hun verjaardag vieren. Met GOA muziek ja. en nee. geen geluidoverlast geweest.
      Daar zijn regels voor en is gemeten.
      Jij bent denk ik gefocust op Jos.
      Wat je drijft zal vast wel erg zijn maar praat geen onzin.
      Nijestee heeft een stok en de keuze om te slaan is misselijkmakend en nederland onwaardig.
      Vooroordelen zijn gevoed... Jammer.

      • Cultureel Centrum De Balk denkt hier te veel aan hun eigen belang. verjaardagsfeestje als beloning.voor het opruimen van vervuilde grond die ergens word gedumpt op het terrein die van nijestee is.klinkt als milieudelict.
        Goed dat het af word gebroken en hoop dat bij soort dingen de gemeente optreed

  • o ja. er is een directe buurman. Boer. Die regelmatig komt kijken bij Jos.
    Dus welke buren? die ruim 150 meter verder? met de 2 400 watt actieve speakers? Uhu....

  • Ik ben niet vaak eens met nijestee,maar deze keer ben ik eens met nijestee.ze denken aan de gezondheid van de omgeving. CHAPEAU.
    De huurder en balkje denken alleen aan feestjes en geld.zit je in een schuur waar een oude asbest dak te feesten met woofers die knallen.goed voor je gezondheid. Ben eens met de uitspraak,gezondheid voor alles.

  • Feit_ @rie, maatje Klaas en anderen weten blijkbaar niet echt iets van wat er op de Cultureel Centrum De Balk gebeurt. Ze proberen een hetse te maken van iets wat niet bestaat. Het lijkt wel ofdat ze een hekel aan de balk hebben. Er zijn duizenden mensen die slechte ervaringen met Nyestee hebben. Je verdedigt Nyestee zo prachtig dat wij het vermoeden hebben dat jij een enthousiast werknemer van Nyestee bent, hoe veel betalen zij jou hier eigenlijk voor. Want de kennis die je etaleert is net zo groot als de beperkte kennis die Nyestee heeft. En als je dan een held bent maak je zelf dan eens bekent met een foto.

    • Hallo
      Je hebt over feiten,die heb ik
      Als eerste staat de gebouw op instorten en heeft het gebouw een asbest dak.
      ten tweede word het terrein gebruikt als dumpplaats voor aarde van hennepteelt.Volgens mij is dat milieudelict!
      ten derde word het gebouw gebruikt als feestruimte,waar geen vergunning is voor verleend is, jos van der zee is verzocht om met dat soort praktijken te stoppen met een dwangsom van 5000 euro.
      nijestee is de eigenaar van alles en niet jos van der zee of de balk.Je hoort als goede huurder te gedragen,als je iets huurt of in bruikleen heeft.

      • Het tegendeel is waar. Elke kuub grond die aan de friesestraatweg gestort word is juist een milieudelict dat voorkomen wordt. In plaats van dat deze troep overal door groningen verspreid raakt, en de boel écht vervuilt, word het gecentraliseerd ingezameld en hergebruikt. Ik ben het er zeker mee eens dat het er niet fraai uitziet, maar denk je groningen eens in als die berg troep écht illegaal gedumpt word in bossen en parken. En dan representeert de zichtbare bult maar een halfjaar aan hennepafal in groningen en omgeving. Kleine opoffering zou ik zeggen.

  • De sloop van deze schuur is volledige waanzin en pure kapitaalvernietiging.

    Wanneer de beschadigde asbesthoudende beplating was verwijderd en de omgeving en binnenzijde van de schuur waren gereinigd, had de schuur volledig kunnen worden hersteld zonder gevaar voor mens, milieu, flora en fauna.

    Vrijwel alle panden met beschadigde asbesthoudende daken worden op deze wijze hersteld.

    • Als jij de eigenaar was geweest,dan had je dat gedaan,nijestee heeft haar verantwoordelijkheid genomen als eigenaar,heeft besloten om het af te breken,dus het maakt niet meer uit wat jij of ander er van vind,de beslissing al genomen. is niet meer relevant!

Recente berichten

Kwart leerlingen in Groningen voelt zich onveilig op school

Een kwart van de jongeren op scholen in Groningen en Drenthe voelt zich niet veilig…

19 minuten geleden

Noorderlicht laat zich opnieuw zien

In de nacht van zondag op maandag was opnieuw het noorderlicht te zien. De afgelopen…

8 uur geleden

“Maandag opklaringen en wolkenvelden, komende dagen droog met op Hemelvaartsdag zonnige perioden”

De komende dagen gaan droog en wisselend bewolkt verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zijn er…

10 uur geleden

Blikschade bij verkeersongeluk op Europaweg

Bij een verkeersongeluk op de kruising Europaweg met de Sontweg zijn zondagavond de automobilisten van…

10 uur geleden

Bevrijdingsfestival kijkt terug op geslaagde editie (foto’s)

Bevrijdingsdag 2024 zit erop. Op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark was Froukje de laatste artiest…

10 uur geleden

Historische militaire voertuigen rijden door Groningen: “Je moet het verleden kennen om de toekomst te begrijpen”

Een colonne bestaande uit zo'n 35 historische militaire voertuigen reed op Bevrijdingsdag door Groningen. Eén…

12 uur geleden