Categorieën: Nieuws

Snelle trein Groningen – Bremen krijgt steun uit Brussel

Een snelle treinverbinding tussen Groningen en Bremen is weer een stapje dichterbij gekomen. De Europese Commissie in Brussel heeft maandag 8,3 miljoen euro vrijgemaakt. Dat is de helft van de kosten die nodig zijn voor een onderzoek naar verbetering van de spoorlijn.

Verschillende politieke partijen, waaronder D66 en de ChristenUnie, maken zich al jaren sterk voor een snelle lijn naar Duitsland. Fractievoorzitter Tim Zwertbroek van D66 is blij met de toezegging. “Twee jaar geleden hebben we als partij een motie ingediend en hierdoor is er daadwerkelijk schot gekomen in de ontwikkeling van de lijn. De goedkeuring van de Europese Unie zie ik als een mooie steun in de rug en een goede motivatie om hard aan de slag te gaan met dit project.”

Een snellere verbinding kost 150 miljoen euro. De provincie Groningen heeft al toegezegd om 87 miljoen euro in het project te steken. Het Rijk heeft zeven miljoen euro beschikbaar gesteld. De rest van het bedrag moet uit Europa en uit Duitsland komen. De Duitsers zijn iets minder enthousiast, maar de verbinding is er wel onderwerp van gesprek.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Het Nederlandse deel van verdubbeling alleen gaat 163 miljoen kosten.Zorgt D66 Tim Zwertbroek ook voor het ontbrekende deel geld ?

  • De 8,3 miljoen subsidie van de EU is de helft van de kosten voor het onderzoek, dat dus in totaal 16,6 miljoen gaat kosten. Als een onderzoek naar de lijn al zo'n bedrag moet kosten, ga je mij niet vertellen dat 150 miljoen voor de fysieke aanleg van diezelfde lijn realistisch is.

  • wat gaan ze in godsnaam onderzoeken voor dat bedrag? aqls het onderzoek zo'n 16,5 miljoen gaat kosten ontwikkelen ze er dan meteen een medicijn voor een tot nu toe ongeneselijke ziekte bij o.i.d?

  • de EU weet wel hoe je geld kwijtmaakt.
    De Duitsers hebben al heel veel gedaan om het
    stukje Nieuwe Schans-Leer op te knappen. Vanaf Leer zijn er al tientallen jaren snelle treinverbindingen naar Bremen, Hamburg, enzovoorts, enzoverder.

  • ik snap wel dat men ons stadje graag op 'de kaart' wil hebben middels een dergelijke treinverbinding. Het is ook erg genant natuurlijk als je als locaal bestuurdertje of ambtenaartje op je zoveelste snoepreisje naar 1 van de Noordduitse steden aan je Duitse collega's moet bekennen dat je eerst nog een uur in een boemeltrein hebt gezeten.

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

7 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

9 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

10 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

10 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

12 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

12 uur geleden