Categorieën: Nieuws

Uitzendbureau overtreedt Cao

“In oktober vorig jaar kwamen we op een bouwplaats pal tegenover het Groninger stadhuis Hongaarse en Poolse bouwvakkers tegen die fors werden onderbetaald,” zegt Helga Tienkamp van FNV Bouw. De FNV heeft via een rapport van de Inspectie SZW bewijs van de cao-overtreding in handen gekregen.

De bond trok aan de bel bij de gemeente en kreeg daar van wethouder Paul de Rook te horen dat het niet zijn taak is dit te onderzoeken. De wethouder verwees naar hoofdaannemer BAM. Uiteindelijk haalde de bond via de Inspectie SZW het bewijs binnen.

Het eerste rapport dat binnen is bevestigt wat de FNV al wist, het bureau AOK betaalt haar Hongaarse ijzervlechters fors onder cao. “Sinds oktober zijn we AOK op bouwplaatsen in Leeuwarden, Deventer en recent ook Utrecht tegengekomen,” zegt Masja Zwart van FNV Naleving. “We hebben de betrokken hoofdaannemers BAM en Heijmans laten weten dat de betaling van deze uitzendkrachten niet klopt, maar toch grepen ze niet in. Ze snappen blijkbaar niet wat ketenverantwoordelijkheid inhoudt”.

FNV heeft AOK inmiddels gesommeerd per direct te zorgen voor een nabetaling.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Ik heb al 's eerder hier een betoog gehouden tegen uitzendbureaus. Weer 's een bewijs dat uitzendbureaus vergif voor de economie zijn. Uitkaaiers eerste klas. Het zijn niet de oostblokkers die 'ons werk afpakken'. Als ze net zoveel gaan verdienen voor hetzelfde werk als een Nederlander is dat probleem al gauw opgelost.

    Leuk wetenswaardigheidje. Volgens een nieuw uitzend cao zijn uitzendbureaus verplicht om uitzendkrachten even veel te gaan betalen als vaste krachten. Dat omzeilen ze nu massaal door werknemers anders te kwalificeren, met medewerking van de bedrijven zelf, om maar niet teveel te hoeven betalen. Gewoon afschaffen in deze vorm. Een uitzendbureau zou er voor moeten zijn om mensen weer aan de slag te helpen en van mijn part mogen ze daar een centje aan verdienen, zoals het ook ooit bedoeld is. Maar mensen hebben tegenwoordig geen keus meer, want dan ben je kansloos op de arbeidsmarkt en daar wordt massaal gretig misbruik van gemaakt door de uitzendbureaus en de bedrijven die daarmee in zee gaan. Het wordt weer tijd voor echte banen, de arbeidsmarkt is wat dat betreft volledig verziekt.

  • He wordt het Forum weer duurder.
    Dachten we met hedendaagse slavernij de kosten wat te drukken door MOE-landers in te zetten mag dat ook al weer niet van die bonden.
    Je kunt ook niks meer doen tegenwoordig als kapitalist om je winst te maximaliseren.

    Waar is de VVD als je ze nodig hebt.

  • Dit is hoe het Gronings college de werkeloosheid in Groningen gaat bestrijden. Bij zowel de Sontbrug als het Groninger forum gaan voornamelijk buitenlanders aan de slag die ook nog eens ondebetaald worden.

    He vraagt je nog af hoe de college partijen het durven te zeggen dat die projecten voor werkgelegenheid zorgen. Het lijkt goedkoper, maar omdat die mensen geen belasting (of veel minder) in Nederland betalen vloeit het geld weg uit de Groninger economie en zitten gezonde mensen werkeloos thuis.

    En maar klagen over 'liberalisering' maar een SP is dus geeneens in staat om zaken als dit eens goed op te pakken zodat de Groninger arbeiders ervan profiteren.

    En kom nu niet met dat het aanbesteed moet worden, je denkt toch ook niet dat Frankrijk ooit een Fyra zou kopen, die gebruiken mooi treinen uit eigen fabrieken.

    Ik heb maar 1 woord voor die Paul Rook (D66), een stadverrader met slappe knietjes.

    • Dat er Hongaarse betonvlechters onderbetaald worden is in de eerste plaats de schuld van zogenaamde ondernemers die deze mensen uitbuiten. Ten tweede dient de rijksoverheid regels te maken waardoor dit effectief aangepakt kan worden. (Daar hebben die Hongaren overigens niets aan want daarmee worden ze even duur als Nederlanders).

      • Denk dat je je vergist Marc. Ik weet wel zeker dat ze liever die Hongaren hebben. Die zijn bereidt honderden kilometers te reizen voor werk, minimumloon zijn ze al heel blij mij en willen ze hard en lang voor werken.

        De Nederlander wil meer dan het minimum, is niet bereidt te reizen, een Nederlandse werkeloze gaat er bijna op achteruit als ze voor het minimum aan het werk gaan.

        En het blijft gewoon slecht voor de economie dat er geld richting Hongarije vloeit en die Hongaar hier wellicht nog de ww in duikt.

        Maar je kan de fabels natuurlijk blijven geloven dat er bij gelijk loon voor Nederlanders zou worden gekozen. Dat gebeurd niet, die Hongaar werkt er hard voor om in eigen land een huis te kopen, ook al is dat tegen minimumloon.

      • Hoe heb jij ooit een diploma kunnen halen met zo'n beroerd d/dt gebruik? Willempie denkt dat ie vanuit het verre Azië de Nederlanders de les kan lezen maar het Nederlands is hij niet echt meer machtig.

        Een betonvlechter verdient toch al echt 300 á 400 euro per maand meer dan het minimum loon Willem en het is ook geen werk wat iedereen zomaar kan doen. Deze mensen verdienden 200 per week minder dan hun collega en zaten dus ver onder het minimum loon.

      • Ja Marc, het is wel erg gesteld met mijn d's en t's en soms betrap ik mij op buitenlandse woorden. Maar wat is je punt? Ik zit overigens niet in Azië maar in Zuid Amerika. 1 ding weet ik zeker, mijn Spaans is vele malen beter dan dat van jou, evenals mijn Engels en Duits. Dat spreek ik namelijk veel meer in verband met mijn werk.

        Ik heb het er verder niet over dat ze minder verdienen. Ik geef aan dat het mij niet zal verbazen als die uitzendbureaus voorkeur blijven houden voor Hongaren, ook al zouden ze hetzelfde verdienen. Want een werkeloze Nederlandse betonvlechter gaat er misschien wel op achteruit als hij aan het werk gaat in plaats van WW. Daarbij zijn de Hongaren flexibeler qua inzet in de regio. Die zijn bereidt weken van huis te zijn voor werk. Dus ik ben van mening dat een hoger loon voor de Hongaren helemaal niet zou motiveren om dan maar Nederlandse werknemers te nemen. Dat is een fabeltje wat ze gebruiken om de werkeloze Nederlanders even rustig te houden. Want zal wel weer een paar jaar duren voordat de Hongaren evenveel krijgen. En dan nog zouden ze het minimumloon krijgen, want dat is waar de Hongaren wel voor willen werken.

  • HET MONSTRUM, de Sontbrug, straks HET FIASCO (de zuidring) en wat nog meer in uitvoering voor de gemeente Groningen. De bestuurderen weten niks (?) van de praktijken t.a.v. de uitvoerenden. En pistolen paultje maar goede sier willen maken.

  • Als je goed om je heen kijkt zie je dat de BAM de huisaannemer van de gemeente is geworden, deze aannemer welke klaarblijkelijk grote dure bouwwerken aan kan en-of mag nemen zonder Europese aanbesteding, ik zie tenminste geen Duits of ander buitenlandse aannemers in deze gemeente, zal toch moeten verdienen, al was dit enkel en alleen maar om de rente over de torenhoge schuldenlast waar zij mee kampen op te kunnen hoesten.

    De EU biedt enkel maar voordelen, getuige de internationalisering waardoor o.a. aannemersbedrijven haar werknemers, in dit geval bouwvakkers en ijzervlechters tegen het miniumloon (lees zonder CAO loon) aan de slag kan gaan zetten. Al zie ik, ook hier enkel de nadelen van het EU lidmaatschap, maar goed, ik ben dan ook geen D66 aanhanger.

    Wat wij ook niet mogen vergeten is dat o.a. Poolse werknemers harde werkers zijn, welke wel willen werken voor het miniumloon, wat gelijk licht aan een bijstandsuitkering, waar veel (ik schrijf bewust veel, de goede niet te nagesproken) inlanders niet voor aan het werk willen gaan, maar liever thuis blijven of in bed blijven liggen, er geldt in dit land immers nog altijd geen plicht om te werken of de plicht om werk te aanvaarden om uberhaupt voor een bijstandsuitkering in aanmerking te komen.

    Dat de BAM als huisaannemer in dienst van deze gemeente, of was het nu andersom, genoemde werknemrs aan het werk zet, heeft niet enkele te maken met uitbesteding aan Europese onderaannemers, maar is geboren uit noodzaak, immers als een Europees aannemersbedrijf ook in aanmerking zou komen om een offerte te mogen uitbrengen voor dit werk, zou deze door de Nederlandse CAO lonen te allen tijde aanmerkelijk goedkoper zijn dan in dit geval de BAM, daar de CAO lonen in dit land, ondanks de nullijn van de afgelopen jaren, structureel veel hoger liggen dan de lonen in de landen om ons heen.

    • Liever in bed blijven liggen is denk ik vaak een kenmerk van nog niet onderkende depressieve klachten.

      Overgrote deel van de mensen wil niet inactief zijn. Geloof ik niet. Zeker niet als je cultureel calvinistisch bent zoals vrijwel elke autochtone Nederlander.

    • De standaarden in dit soort langen liggen veel lager. Roemenië Bulgarije of polen. Het niveau van een bijstandsuitkering bij ons is een 2 x modaal salaris vergeleken met hun standaarden. Ze dragen niet dezelfde lasten. Als een pool, Bulgaar of een Roemeen zich in Nederland permanent zou vestigen en dus dezelfde lasten zou dragen, dan heb je een punt.

      Onze regering heeft destijds nogal wat steken laten vallen via het verdrag van Maastricht met daarop de paarse regering en ze waren stekeblind. Daardoor is het mogelijk om de Nederlandse wetgeving te omzeilen. Het personeel wordt geworven in deze landen en uitgeleverd. Ze hebben daarmee niet de plicht om te voldoen aan de Nederlandse wetgeving. De zgn Arbowet is het enige die wij gezamenlijk dragen en waaraan zij moeten voldoen.

  • Beste reageerders hier op Oog tv, waarom schrijven jullie geen brieven en mails aan de politieke partijen in gemeente en provincie bestuur om hun op de werk gelegenheid van Groningers te duiden.Ik heb zoeven het provincie bestuur weer geduid op de aanleg verdubbeling spoor Hoogkerk-Zuidhorn dat moet zonodig naar Prorail terwijl de Provincies dit van het Zuiderzeelijn geld betaald gaat worden.Alle grondwerk en wegenbouwers in de regio kunnen dat ook aanleggen. Help de bestuurders te bestoken.En deze bestuurders ook toezicht houden of er werkloze Groningers/Friezen/Drenthen werken en geen buitenlanders.

    • Pieter, denk dat brieven schrijven weinig zin heeft over dit soort onderwerpen. Dit is namelijk wat de bevolking misschien wel gewoon wil, ze hebben immers weer op de gelijk partijen gestemd. Dus verdienen ze eigenlijk niet beter. Als je op D66 stemt en ijzervlechter bent verdien je volgens mij niet beter. Of op die landelijke partijen die het Binnenhof laten opknappen door buitenlanders.

  • Men een instelling zoals sommigen op dit forum hebben kun je nog 10 jaar wachten voordat de Groningers zelf aan het werk kunnen.

    Hongaren blijven voor minder werken, hoeven geen vaste contracten want ze gaan achter het werk aan in plaats van te wachten tot het werk naar hen toekomt en over een paar jaaromzetten ze lekker in de ww. of bijstand in Nederland en doen daarna een beroep op pensioenen terwijl ze hun gezin laten overkomen. Je kent die ezel toch die zich niet tweemaal tegen dezelfde steen aanstoot.

    De retactie van het Groninger college is wel weer tekenend. Ze maken zich liever druk om slavernij in Qatar en corruptie en omkoping viva dan dat ze het notabene voor hun eigen pluche oplossen.

    Maar droom lekker verder dat de Groninger zomeren in plaats van de Hongaar daar gaat werken. Kan men weer 10 jaar het handje ophouden metde Hongaren als excuus. Als de Groninger aan het werk wil moet je gaan demonstreren voor die bouwput, ideale plek om te demonstreren, recht voor het pluche die liever buitenlanders aan het werk zet dan groningers

  • Dit is toch echt een zaak voor de inspectie om hier op toe te zien en forse boetes uit te delen!
    Wanneer er Oosteuropese werknemers aan het werk zijn tegen een loon dat lager is dan de CAO-lonen dan is dat fout en moet er worden ingegrepen/beboet worden.
    Wanneer Oosteuropeanen aan het werk zijn omdat ze harder werken of betere kwaliteit leveren dan vind ik dat terecht. Dan wordt er op een eerlijke manier geconcurreerd.
    Een regeling waarbij mensen uit een bepaalde regio voorrang zouden moeten krijgen omdat ze op een bepaalde plek wonen vind ik principieel onjuist. Je moet aan het werk zijn omdat je je werk goed doet tegen een correcte prijs en niet omdat je uit een bepaalde regio afkomstig bent.

    • Eerlijke concurrentie?

      Als er een land is met een veel hogere koopkracht en ik kan daar een veelvoud in euro's verdienen van wat ik hier verdien, kan ik ook belachelijk hard werken. Ga er dan op een dieet van energiedrankjes en cocaïne tegenaan.

      Onzin om te stellen dat iemand die in zijn thuisland na tien jaar buffelen in Neder kan rentenieren, eerlijk concurreert met een Nederlander die hier zijn hele arbeidzame leven moet werken om een pensioen op te bouwen.

      Makkelijke praatjes van mensen die niet de beconcurreert worden door Oost-Europeanen. Zoals bijvoorbeeld Cunera van Selm die als invaller van Henk Binnendijk bij dat beluurtje van Noord (tussen vijf en zes) een vrachtwagenchauffeur o.i.d moraliserend toesprak toen deze zich over vele Roemeense concurrenten beklaagde.

      Voor alle duidelijkheid. Ben verder best positief over aanwezigheid van Polen en hun arbeidsethos. Maar ook aan het binnenhalen van mensen die uit landen met een beduidend lagere koopkracht komen moet iets van een numerus fixus gesteld worden.

      @ Middenweg. Minimumloon is 130% van bijstand. Mag dit misschien niet van Sjoerd zeggen, maar ik vind dat minimumloon best hoog.

      • Met dit soort redeneringen moet je heel wat meer persoonlijke omstandigheden meenemen om te kunnen bepalen of er wel of niet sprake is van eerlijke concurrentie.
        Het lijkt mij al heel mooi wanneer we de afspraak dat EU ingezetenen bij gelijk werk ook hetzelfde salaris moet ontvangen in een bepaald land, nakomen. Wanneer je dan, door welke omstandigheid, zoals vakkennis, werktempo of welke reden dan ook, aantrekkelijker en concurrerender bent dan een ander dan verdien je het om een klus te krijgen of aangenomen te worden.

      • Beloning lijkt hetzelfde te zijn, maar is het niet. In Polen kun je vele malen meer met een euro doen dan in Nederland.

        En nou alsjeblieft niet aankomen met dat ik dan ook maar tien jaar op liters Red Bull er keihard tegenaan kan, en dan maar naar Polen moet gaan emigreren.

        Als ik in een ander land honderd euro per uur met schoonmaken kan verdienen, poets ik de bewoners van dat land (voor wie honderd euro per uur net genoeg is on een beetje fatsoenlijk te kunnen leven) er ook uit. Desnoods met doping. En dan 's-avonds alcohol erin om de energielevels weer meer richting slaapniveau te brengen.

        Geen kwaad woord verder over Polen
        Ben ook voor een klein deel Pools.

      • Wordt wel leuk Jack, zometeen komen er nog meer Hongaren omdat ze hier goud geld kunnen verdienen voor hun begrippen bij gelijke betaling. Daarnaast nog even de ww in duiken en ze hebben het voor elkaar.

        Ik denk niet dat er een voorkeur komt voor de Nederlande werknemer en er alleen maar meer buitenlanders kopen. Vind ik een slechte ontwikkeling bij projecten die van onze belastingcenten worden betaald. We geven handenvol geld uit aan uitkeringen en werkgelegenheidsprojecten. Lijkt mij dat als de overheid dan wat wil laten bouwen dat ze zorgen dat die groepen aan het werk kunnen en blijven. Want dat onze belastingcenten wegvloeien naar het buitenland terwijl wij hier steeds meer werkelozen moeten onderhouden is een slechte zaak. Jij kijkt wellicht naar Europa waar ze mensen willen uitwisselen. Ik kijk liever naar Zuid Amerika of Azië waar je echt geen werkvergunning krijgt als je niet over een specialistisch beroep beschikt wat schaars is in dat land.

      • Willem123.

        Vooropgesteld dat ik je hoog heb zitten, en met de volgende vragen slechts benieuwd ben naar antwoorden.

        Waarom stel jij jouw drive/kwaliteiten als norm? Is het mogelijk om op deze aardbol rond te lopen met de gedachte "werken om te leven" in plaats van "leven om te werken"? Is het niet raar dat mensen gereduceerd worden tot een combinatie van consument en onderdeel van het productieproces. Is het niet treurig dat de mate van productiviteit de dominante rol in mensenlevens is gaan spelen.

        Leestips: "Statusangst" van Alain de Botton en "Kunst van de Liefde" van Erich Fromm.

      • Het mooie is natuurlijk ook dat Nederlanders gemakkelijk in andere EUlanden aan het werk kunnen. Je moet dan wel wat in je mars hebben en bereid zijn om hard te werken. Dan kun je concurreren met anderen. Daar is niks mis mee. De motieven die je hebt om hard te werken doen er ook niet toe. Ook die Nederlander kan na zijn pensioen lekker goedkoop in het buitenland gaan wonen, dat gebeurt ook steeds vaker.
        Voor mij maakte het indertijd niet uit of ik in de UK of in NL werkte. Met Engels kun je overal terecht. Verschil is wel dat Engeland meer een prestatiemaatschappij is dan Nederland met alle voor- en nadelen.

      • Wellicht stel ik mijn kwaliteiten iets teveel als norm. Ik ben van nature iemand die van zijn eigen kracht uitgaat en daarbij het liefst zaken als een UWV of overheid vermijdt. Sterker nog, ik ervaar dat dergelijke instanties alleen maar tegen je werken als je jezelf wilt ontplooien. Ik hou van werken, maar kan me voorstellen dat anderen werk juist als iets noodzakelijks zien. Mijn werk is mijn werk en mijn hobby. Terwijl half Nederland Utopia zit te kijken doe ik liever nieuwe kennis en handel op.

        Van mij mag iedereen zo leven als ze willen. Voor veel mensen zal productiviteit niet het belangrijkste zijn en hebben andere hobbies. Moet iedereen zelf weten, maar als het maar niet op mijn kosten gebeurd. Voor mij geeft werk juist vrijheid.

      • Jack, wist je dat heel veel Nederlanders die in het buitenland gaan wonen met AOW asociaal worden gekort. In sommige landen zoals Costa Rica krijg je een korting op je AOW omdat dat land goedkoper zou zijn. Daarnaast krijg je minder omdat ze niet kunnen controleren of je samenwoont, dus gaan ze er automatisch van uit dat je samenwoont. Bij elkaar krijg je in Costa Rica 30% minder AOW. Dat wil men niet doen met landen zoals Turkije en Marokko. Rarara, hoe zou dat nu komen..... wellicht om stemmen te ronselen?

        Ik moet zeggen dat ik eigenlijk steeds minder kan oordelen over Groningen. Omdat ik er minder dan 4 maanden per jaar zit heb ik me sinds kort uitgeschreven uit Nederland. Ik wil niet meer meebetalen aan een AOW die ik misschien krijg als ik 70 ben en vervolgens nog gekort gaat worden als ik in het buitenland woon. Daarnaast wil ik genieten van het leven en de wereld zien voor ik bejaard met pensioen mag om op een houtje te bijten.

        Ik kan heel veel internationaal via internet doen. Daarom ben ik me steeds meer af gaan vragen waarom ik dat in Nederland zou blijven doen. En omdat ik toch al veel in buitenland moest zijn heb ik besloten dan maar meteen een paar maand extra weg te blijven zodat ik me kon uitschrijven. Momenteel zit ik even in Mexico en daarna ga ik de boel in omliggende landen eens verkennen.

        Met Engels kun je overigens niet overal terecht. In Latijns Amerika (of Florida) moet je toch echt Spaans spreken. En in Brazilië Portugees want het Engels is daar beroerd.

      • @willem
        Het oplossen van alle problemen mbt het genieten van AOW in het buitenland gaat mij niet lukken.
        Het valt mij wel op dat in veel landen rondom de Middellandse zee de bewoners heel wat beter Engels spreken dan een jaar of twintig geleden.
        Wat is het trouwens het nut/voordeel van je laten uitschrijven in Nederland?

      • @Jack

        Klopt dat steeds meer mensen ook Engels gaan leren. De nieuwe generatie Duitsers spreekt ook beter Engels. In Zuid Amerika zie je dat echter voornamelijk in de grote steden. Maar nog is het lastig in steden als Rio en Sao Paulo. Waar ik woonde sprak slechts 5% Engels...

        Voordeel van uitschrijven; je betaald niet meer mee aan AOW. Voor mij interessant want als ik in buitenland zou gaan/blijven wonen word je waarschijnlijk toch gekort. Bovendien staat er nu op de site van de belastingdienst dat ze elk jaar de AOW aan levensverwachting aanpassen en dat je pas 5 jaar voor je AOW leeftijd weet hoelang je moet doorwerken (zal wel 70 zijn tegen die tijd). Betekend wel dat je 2% minder AOW krijgt elk jaar dat je bent uitgeschreven, dus moet je wat zelf regelen. Voordeel zelf regelen, ik kan het zo doen dat als ik niet oud wordt mijn nageslacht het erft, in tegenstelling tot AOW wat na de overheid gaat bij overlijden.

        Ik heb internationale ziektekosten verzekering die goedkoper is. Zeker omdat er geen inkomensafhankelijke bijdrage meer bij zit die zelfstandigen moeten betalen naast premie aan verzekeringsmaatschappijen.

        En ik ben niet meer belastingplichtig in Nederland.

        Ik voel me net een multinational die op dezelfde manier hun belasting optimaliseert. Ik woon dus officieel niet meer in Nederland. Kom er max 4 maanden per jaar op bezoek.

      • @willem
        Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ben zelf totaal niet op de hoogte van hoe dit werkt. Zelf kom ik ook niet toe aan een volledige AOW, dat is ook geen probleem. Ik heb een periode erg veel verdiend en mijn toenmalige bedrijf heel goed verkocht. Werken is nu voor mij een leuke tijdsbesteding. Ik neem alleen nog maar projecten en opdrachten aan waarvan ik zeker weet dat ik ze heel leuk ga vinden.
        Of ik hier blijf wonen is niet zeker. Ik ben gehecht aan Groningen, maar hoef hier ook zeker geen 12 maanden per jaar te verblijven. Nu reis ik veel en dat wordt vast nog veel meer.
        Door mijn vele reizen heb ik wel gezien dat de mentaliteit hier, vergeleken bij Azie, Afrika en Zuid-Amerika, wel heel erg materialistisch is en dat veel mensen voortdurend ontevreden door allerlei vermeend onrecht wat hun wordt aangedaan. Ik realiseer me dat deze groep in het publieke domein, zoals dit forum, oververtegenwoordigd is maar het stoort me wel.

      • @Jack

        Mijn droom was altijd de wereld te zien. En toen heb ik dat maar ten uitvoering gebracht enkele jaren geleden. Afgelopen jaren zat ik meer in Thailand, Indonesie, Spanje, Antillen, Brazilie, Mexico, Colombia, Buenos Aires dan in Groningen. Dus vond het zonde dan ook belasting te betalen in Nederland en heb alles verkocht. En zoals je ziet zit ik meestal in landen waar mijn euro een daalder waard is. Geeft mooi gelegenheid te sparen voor oude dag. Maar ik kan dus steeds minder een oordeel geven omdat ik niet meer mee betaal :) Maar ja, dat doen multinationals ook niet die ook allerlei constructies hebben (zelfs de NS).

        Overigens hoef je niet rijk te zijn om de wereld rond te reizen. Ik leefde afgelopen maand bijvoorbeeld voor 800 euro in Mexico...

        Als je je bedrijf hebt verkocht zou uitwijken naar buitenland wat kunnen zijn als je nog reserves of gouden handdrukken in het bedrijf hebt en jonger bent dan 65. Dan zou het kunnen dat je premies daarover niet hoeft te betalen. Kan zo tienduizenden euro's schelen. Net zoals die korting op de AOW wel te omzeilen is door je niet in een land te vestigen met een verdrag met Nederland.

        Ik had er genoeg van om te klagen, kan het niet laten omdat ik het graag goed zie gaan. Je perspectief veranderd ook wel van het reizen. Als je eens in sloppenwijken bent wezen kijken, als he hoort hoe de gangen in het ziekenhuis vol liggen met patiënten, als je hoort hoe iemand in een smerige operatiekamer onverdoofd werd geopereerd omdat door corruptie er geen medicamenten waren, of een moeder die 9 weken moest wachten tot haar kind naar een goed hospitaal gebracht kan worden voor een operatie terwijl het kind elk moment kan sterven.

        Dan denk je soms wel even, wat een geklaag. Maar dat is onze cultuur. Wat mij overigens opvalt is dat de romeinse traditie; geef hen brood en spelen nog steeds opgaat in de latijns amerikaanse landen. Merendeel van de bevolking vindt het wel best als er maar feest wordt georganiseerd, tot ze zelf in het ziekenhuis liggen.

  • Ondertussen gaan alle verantwoordelijken stappen ondernemen om de misstanden aan te pakken.
    Ben bang dat het een lange wandeling wordt zonder eindpunt.

Recente berichten

Brand in viskraam Sontplein snel geblust

In een viskraam op het Sontplein is donderdag aan het begin van de middag brand…

14 minuten geleden

Rondje stad: ‘Kom op, geef ons die poort terug’

De stad Groningen zit vol verrassingen. Iemand die daar écht van alles over weet is…

24 minuten geleden

Operatie Ring Zuid: verkeersdrukte blijft toenemen

Het blijft momenteel vrij druk in en rond de stad, vanwege de aanpak van de…

29 minuten geleden

De Rijdende School uitkomst voor kermiskinderen

De meikermis is in volle gang in de Groninger binnenstad. De woonwagens van het kermisgezelschap…

40 minuten geleden

Grote verschillen in kosten huwelijksceremonie op vrijdag

Hoeveel geld je kwijt bent voor een huwelijksceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen.…

1 uur geleden

Vrijdag onthulling mozaïeken picknicktafel naast Floreshuis

Bewoners van de Korrewegwijk en De Hoogte sluiten komende vrijdag het 'jaar van Anno Smith'…

1 uur geleden