Categorieën: Nieuws

Voorlopig geen gaswinning bij Loppersum

In en rond Loppersum mag voorlopig geen gaswinning plaatsvinden. Dat heeft de Raad van State dinsdag bekendgemaakt.

Bij Loppersum mag voorlopig alleen gas worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is. Volgens de Raad van State is er geen aanleiding om gaswinning uit het Groningenveld op dit moment geheel stop te zetten. Actiegroepen hadden hierop aangedrongen, maar in dat geval zou niet meer voldaan kunnen worden aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen.

In afwachting van de definitieve uitspraak van de Raad van State, later dit jaar, is het instemmingsbesluit van minister Kamp over de gaswinning door de NAM voor een deel geschorst. Voor een grondige beoordeling van alle bezwaren is nader onderzoek nodig. In september komt er een rechtszitting waarop alle ruim 40 beroepschriften uitgebreid behandeld zullen worden. Daarna doet de Raad van State een definitieve uitspraak in deze zaak.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • De rechter die gaat zeggen welke putten er wel of niet gebruikt mogen worden? Is die man van de pot gerukt? Een gasveld laat zich niet door rechtsspraak dwingen. Dit gaat de drukverschillen in het veld groter maken en dat levert juist meer gevaar op.

    • De RvS heeft voorafgaand aan haar uitspraak vast wel het een en ander mee gewogen. Maar helaas jouw expertise niet ingewonnen. Als het gaat beven dan weten wij hoe dat voorkomen had kunnen worden!

  • Het blijft bizar, dat de rechter meegaat in de leveringscontracten cq de leveringszekerheid. Het ministerie cq politiek Den Haag kan in dat geval, de levering blijven afdwingen cq het verzekeren van de geldstroom voor de staatskas door de leveringscontracten op te rekken. De rechter liet zich immers daar niet over uit.

  • @ Marc
    Het ligt in de aard van een aanname dat die niet per se hoeft uit te komen.

    Ik hoop natuurlijk ook dat de uitspraak gedaan is na een zorgvuldige risicocalculatie. Lijkt mij dat daarvoor nogal wat expertise bij komt kijken.

    Wij kunnen als leken toch niet zo maar beweren dat de risico's op een beving groter worden? Weet jij bijvoorbeeld of er maatregelen worden getroffen om risico's te verkleinen of tegen te gaan?

    • Na eerdere Ad Hoc vermindering bij de Loppersum put begon de aarde verdacht vaak te beven in de buurt van Hoogezand en voelden we zelfs in de stad een fiksen schok. Vandaar mijn verontwaardiging. Rechters van de Raad van State zijn geen aardbevings- dan wel gaswinningsexperts. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat belangen van mensen die niet in de directe omgeving van Loppersum wonen voldoende zijn meegewogen.

      • Marc, je legt een causaal verband tussen de vermindering bij Loppersum en de bevingen hier. Maar is dat wel zo? Ik weet het niet. Wel verwacht ik dat er voor de uitspraak expertise is ingewonnen. Heb je een reden om aan te nemen dat er wel voldoende rekening is gehouden met de direct belanghebbenden? Hoe komen we er achter?

Recente berichten

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

1 uur geleden

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

2 uur geleden

Wisselvallig bevrijdingsweekend in aantocht: wolkenvelden, buien en opklaringen

Het komende bevrijdingsweekend wordt er één waarin het weer wat heen en weer zwalkt na…

2 uur geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

3 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

4 uur geleden

NAM wil extra schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

5 uur geleden