Categorieën: Nieuws

“Hulpverleners Daniëlla hebben gefaald”

De hulpverlening heeft gefaald bij de hulp aan de Groningse Daniëlla van Bergen. Dat blijkt uit het definitieve rapport van Samenwerkend Toezicht Jeugd.

De verstandelijk gehandicapte Daniëlla van Bergen werd in juli 2013 in een woning in de Opaalstraat door haar stiefvader vermoord, nadat ze jarenlang was mishandeld. Ze was toen 20 jaar. Dat gebeurde ondanks het feit dat zo’n 27 hulpverleningsinstanties bij het gezin betrokken waren. Instanties en hulpverleners werkten jaren langs elkaar heen. Er was nauwelijks onderling contact. De stiefvader van Daniëlla werd in februari veroordeeld tot 18 jaar cel plus tbs, haar moeder kreeg acht jaar cel.

De hulpverlening heeft het boetekleed aangetrokken. Wethouder Mattias Gijsbertsen kondigd aan dat de hulpverlening in het vervolg met ėėn plan en ėėn regisseur zal komen. Volgens Gijsbertsen is ingrijpen in dat geval sneller en vaker mogelijk.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Allereerst is het natuurlijk diep en diep triest wat hier heeft plaatsgevonden, maar als ik dan hoor en hier nu ook weer lees, dat er zo`n 27 hulpverleningsinstanties zich met dit gezin hebben bezig gehouden en dan nog gefaald hebben, dan denk ik in alle bescheidenheid hier nu wel te mogen stellen, dat de hulpverlening zelf volkomen de weg kwijt is. Achter het buro wordt beleid bepaald, wellicht dat de beleidsbepalers zichzelf eens achter de oren moeten gaan krabben waar zij gefaald hebben. De hulpverlening is van een hulpgevende instantie de laatste decennia verworden tot een banenmachine. Bezuinigen op gezondheidszorg is niet zo heel erg moeilijk, alles zou weer zoals dit in het begin ook ging, via een enkel loket moeten gaan. 27 instanties, waar is de gezondheidszorg in dit land zelf de weg eigenlijk kwijtgeraakt? Diegenen welke zich met de zorg van dit gezin hebben bezig gehouden en/of hiervoor verantwoordelijk zijn zouden zich diep moeten schamen.

    • Het beest dat deze afschuwelijke gruweldaden heeft verricht, had al twee meisjes op op vreselijke wijze misbruikt.

      Van sex-gekken is al bekend dat negentig procent recidivistisch is. Zo lang we D66 rechters en narcistische pschychiaters geen nekschot geven, zal deze ellende voortduren.

      (De hulpverleners hadden in hun briljantie bepaald dat Danielle en dit hondsdolle geval niet op dezelfde bank mochten zitten).

      • Tja ik zit er over te denken of ik aangifte moet doen. Rechters en psychiaters een nekschot geven? Jij hebt ze niet allemaal op een rij VSH. Tijd voor een gedwongen opname.

      • Gedwongen opname in Nederland?

        Je wilt niet weten hoeveel nabestaanden ooit om gedwongen opnames voor latere zelfdoders hebben gesmeekt.

        Maar aangezien minimaal de helft van de psychiaters een gemankeerde narcist is, lijken veel van hen een sadistisch One-flew-over-the-cuckoos-nest (vanuit oogpunt van gevreesde hoofdzuster) achtige bevrediging uit het laten bungelen van patiënten en hun omgeving te halen.

        Weinig strafbaars aan eerste reacties. Punt is: zo lang de mensen van wie de eigen kinderen nooit het lot van Danielle zal treffen, in hun positie blijven zal je dit, en jaarlijks meer dan honderd duizend gevallen van kindermishandeling houden. De daders komen er (lachend) mee weg.

  • Het is zeer droevig wat er is gebeurd.
    De wijze waarop de hulpverlening in dit soort gevallen functioneert is natuurlijk helemaal fout. Het is mij een raadsel hoe het zover kon komen dat zo'n enorm aantal hulpverleners zich met één gezin bemoeit.
    Eerlijk gezegd geloof ik dat iedere individuele hulpverlener het goed heeft bedoeld, maar dat de optelsom van de bemoeienissen vele organisaties een fatale mix is gebleken met een dieptrieste afloop.
    Mensen die dit verbinden aan de veronderstelde politieke voorkeur van rechters doen er goed aan om zelf hulp te zoeken.

  • @ Marc
    Ik denk dat VSH reageert vanuit een emotionele uitbarsting. Net als de meeste daders van de vreselijkste misdrijven.
    Alleen is VSH er vast van overtuigd moreel superieur te zijn omdat hij zich waarschijnlijk beroept op rechtvaardigheid. Te hopen is dat hij zich niet als een superheld gaat gedragen, zoiets als een engel der wrake. Dan is een opname een oplossing. Anders zouden neurotransmitters weleens helpen.

    • Geen zorgen One.

      Ik doe letterlijk geen vlieg kwaad. Als ik een mug in mijn slaapkamer hoor zoemen, kruip ik onder de dekens (maar meestal onder de laken omdat het meestal 's-zomers is), en laat me soms zelfs steken, waarbij ik dus de jeuk de volgende op de koop toe neem.

      Maar als ik aan voormalige, zich God wanende psychiaters van naasten van mij denk, of aan hoe de ellende van vrijgekomen TBS'ers altijd bij de zwakke onderkant op het bord terecht komt, of aan het betraande gezicht van een volslagen wanhopig misbruik-slachtoffer dat weer die absolute verlatenheid ervaart denk... kan ik wel eens "tegen de muur" achtige teksten produceren. Zeker als ik '-avonds een biertje op heb.

      Zo lang dat of ik niet geblokkeerd wordt door de redactie, zal Marc er eens in de tijd toch mee geconfronteerd worden. 'Hier zit, ik kan niet anders'.

  • One.

    Over neurotransmitters. Moet je ook mee uitkijken. Aantal misdrijven en suicides als gevolg van beginnen met Prozac is ook hoog.

    Vind dat mensen die aan een amtidepressivum gaan, dit het best in een besloten omgeving doen. Gesloten gaat me net te ver.

    • Ben trouwens tegen wraak en ook tegen doden (inclusief doodstraf).

      Ben wel pragmatisch. Pedosexualiteit is een aangeboren (Dick Swaab), tot heden niet te genezen stoornis. De enige oplossing is ze levenslang op te sluiten.
      Maar de hufters van rechters/psychiaters vinden hun idealen en ego's belangrijker dan pragmatisme en laten deze gevaarlijk gestoorden weer los op de samenleving. Waar kinderen die toch al niet te fortuinelijk zijn, op vreselijke wijze slachtoffer van worden (of tippelaarsters als het om niet pedosexuele gekken gaat).

  • @VSH
    Dank voor het kijkje in je gedachten. Ik vind het wel wat verontrustend dat je jezelf moet herroepen nadat je met een pint op dreigende taal hebt gebezigd. Waar ligt voor jou de kritische grens? Met woorden kan je veel aanrichten.

    Je kan wel anders. Je wordt toch niet gestuurd of beheerst door een dwanggedachte?

    Hoe het precies staat met de medische blik op aangeboren afwijkingen weet ik niet. Maar om gedrag te reduceren tot chemie gaat mij te ver.
    Dat 'kinderen die toch al niet te fortuinlijk zijn' een groter risico lopen om slachtoffer te worden lijkt mij een feit. Hoe kunnen deze kinderen - maar ook kwetsbare volwassenen - sterker worden opdat ze weerstand kunnen bieden? Want als er een misbruiker wordt opgepakt is er weer een slachtoffer te veel gevallen.

  • Mensen die de helft van de psychiaters een gemankeerde narcist noemen hebben zelf een ernstige storing.
    Hele beroepsgroepen en mensen met bepaalde kenmerken worden weer op een hoop gegooid en van een bijpassend negatief stempel voorzien.

  • Hahaha! Geweldig! Al die zelfbenoemde psychologen hier die VSH even willen doorgronden. De man is jullie allemaal de baas! Stelletje clowns..

  • Droevig dat dit kon gebeuren. En weer het zoveelste bewij dat de hulpverlening faalt. Mar wat wordt er aan gedaan. Niets.

Recente berichten

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

1 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

2 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

4 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

6 uur geleden

Brand in meterkast zorgt voor schade in woning Oosterparkwijk

In een woning aan de Lindenlaan in de Oosterparkwijk heeft zaterdag aan het einde van…

6 uur geleden

Koningsnacht in Stad zonder incidenten verlopen: “Avond kwam wel laat op gang”

Koningsnacht 2024 is zonder incidenten verlopen. Dat laten de gemeente Groningen en de politie weten.…

7 uur geleden