Categorieën: Nieuws

Plat praten in het UMCG

In het UMCG wordt deze week plat gepraat. Medewerkers lopen rond met buttons waarop staat welke streektaal ze spreken.

Mensen kunnen gewoon in het Gronings, Fries of Drents hun zegje doen. Het ziekenhuis werkt op deze manier aan de Week van de Streektaal. De ziekenhuisschool krijgt ook een feestelijk lespakket voor Kinderen en Streektaal.

”Wij hebben de ervaring dat het voor patiënten ontzettend geruststellend werkt om hun vertrouwde taal te kunnen horen en spreken”, aldus initiatiefnemer Anna Kramer.

Kunstzaken UMCG organiseert de week in samenwerking met het Huus van de Taol uit Drenthe, Afûk uit Friesland en het Huis van de Groninger Cultuur.

 

 

Betsie Meijer

Bekijk reacties

    • Ik weet wat je wilt zeggen, maar als ik Fries hoor uit de regio Franekeradeel is dat toch behoorlijk plat hoor ten opzichte van het standaard-Fries. Dus plat-Fries kan echt wel, maar het is natuurlijk wel een eigenaardige benaming. Er is ook niet plat-Nederlands.

      • Een hele verhandeling over Fries op een Groninger site?

        En verbaast zijn over het feit dat veel Groningers een (sterke) afkeer van Friezen hebben.

        Bewaar dat nasale humorloze geneuzel mooi even voor je eigen provincie.

      • Net zoals Friesland kent ook Groningen lompe types die denken mensen uit andere provincies te mogen beledigen, simpelweg omdat ze geen Groninger zijn.

    • Zie je hoe weinig nut het heeft om dat te roepen Pieter? Het maakt totaal geen indruk en je maakt er jezelf belachelijk mee. Net als die rare man die zijn politieke tegenstanders voor Terror-oehoe uitmaakt.

  • UMCG, bron van spraakverwarring ?
    Lijkt me niet de aangewezen plaats voor deze vorm van kunstuiting.

  • Gronings plat?

    Gronings is Nedersaksisch (afstammende van het Oud-Saksisch) en dat heeft in Duitsland de status van een officiële taal. Nedersaksisch is geen platte/onfatsoenlijke versie van het Nederlands.
    Sterker: het huidige Nederlands (Kennemerlands) is een mengsel van Saksisch, West-frankisch (of zoiets) en Fries.

    Brabants, dat vieze door worstenbroodjes-eters uitgesproken varkensmesttaaltje, dat is plat.

    • VSH
      Waarom heb je zo'n minderwaardigheidscomplex over het Groninger dialect en moet je zonodig andere dialecten belachelijk maken?

      • Jack.

        Gronings (Nedersaksisch )is een streektaal in de een na hoogste Europese categorie.

        De reden dat Den Haag het niet als taal wil erkennen (O.a. Plasterk, Spies, SP en Remkes) is puur financieel gebaseerd.

        Genoeg taalkundige argumenten om te stellen dat Grunnegs meer dan Frais een taal is. Onder andere doordat het Groningsse "word order" van het Grunnegs veel meer van het standaard Nederlands afwijkt dan het Frais. En wellicht ook in idioom en klankverschuivingen.

        Wolst Grunnegs geern behollen? Stem Groninger Belang!

      • Ik vind het wel een beetje bijzonder dat je je identiteit zo laat afhangen van wat anderen vinden van het dialect dat je spreekt.
        Eerlijk gezegd zou het mij geen snars uitmaken.

      • Jack.

        Nedersaksisch is een officieel erkende streektaal. In Nederland categorie II (van drie) en in Duitsland categorie I.

        Niet raar gaan opkijken als het in Duitsland een als een volwaardige taal erkent gaat worden.

        Wie heeft het over identiteit?

        Maar als je stelt dat identiteit deels door je afkomst wordt bepaald, en dat een krachtige (mits niet uitmondend in het malle nationalisme van de negentiende en begin twintigste eeuw) verbinding met de groep waarin je geworteld bent, beschermend (psychisch) kan werken, heb je gelijk.Mensen zijn kuddedieren.
        In de maakbaarheidswaanzin van de Socialist, kan het nut van existentiële veiligheid door het behoren tot een geografisch bepaalde groep/cultuur (in een traditie staan) ontkent worden.

        Moderne en niet dogma's gehinderde wetenschappers komen steevast tot de conclusie dat mensen met een stevige afkomst bepaalde identiteit veel beter hun draai vinden, na immigratie, dan degenen die dat niet hebben.

        Kort gezegd: de trots van Turkse Nederlanders werkt beschermend, en maakt dat ze veel makkelijker hun plek vinden dan Marokkaans-Berberse Nederlanders.

        Zulke feiten zijn een vloek in jouw jaren zeventig gedachtenwereld. Jammer dan!

        Vertaald naar Groningse situatie. Het zou Groningers een gezond portie zelfbewustzijn geven als het Grunnegs erkent wordt als wat het is: een taal.

        Ten onrechte vermoed je trouwens dat ik zeer chauvinistisch zou zijn. Valt mee. Onder andere doordat ik (tot mijn spijt) slechts met het Nederlands ben opgevoed, kan ik mijzelf niet echt als Groninger zien.

        Ik maak mij vooral druk om het verdwijnen van diversiteit. Of het nu om een taal/cultuur uit het Amazonegebied is, de teloorgang van wederopbouwpanden, een neushoornsoort in Zuidelijk Afrika; ik kan mij daar over opwinden.

        Mijn hoop op iets anders dan een inhoudsloze en uit hooguit twee regels bestaande belediging, zal wel ijdel zijn.

      • Het maakt mij niet uit welke taal of dialect iemand spreekt. Voor sommigen is het een deel van hun identiteit, voor mij een communicatiemiddel. Ik kan zeker niet uitsluiten dat deze opvatting iets te maken heeft met mijn herkomst. De positie of status van mijn moedertaal staat nooit ter discussie en neemt steeds meer in belang toe. Ik vind dat wel handig en erg onbelangrijk.

    • Tijd voor een (Noord-)Oost Nederlandse partij. Herman Finkers als lijsttrekker?

      Met twee zetels kun je heel wat gedaan krijgen. Zie SGP in Rutte II. En dan als voorwaarde voor steun erkenning van het Nedersaksisch eisen. Moet je eens kijken hoe snel dat dan geregeld kan zijn.

      • Het ging zelfs goed met Friesland en met de werkgelegenheid aldaar volgens het lijsttrekkersdebat verleden week. Ik zeg, alle Friezen terug naar hun land van herkomst. Dan kunnen de Grunnegers deze arbeidsplaatsen overnemen. Derhalve geen Grunneger over de grens naar Duitsland worden geschopt. Dit scheelt ook weer een enorme duit in onze gemeentelijke financiën.

  • Als je een hekel aan Fries of Friezen hebt, heb je ook een hekel aan de rijke historie van onze eigen provincie. Ontzettend dom standpunt.

    • Gelul.

      Onze Saksische voorouders hebben de "Friezen" een half duizend jaar geleden hier weg gestuurd? Als ten oosten van de Lauwers het tenminste echt Fries is gewest. Wel eens van de Chauken gehoord?

      Rijke historie? Typische Friese verwardheid.

      • Ik zie niet hoe onze voorouders de Friezen precies hebben weggestuurd 500 jaar geleden, op wat voor conflict doel je precies? We zitten dan rond 1515. Wat was er zo bijzonder rond die tijd wat jou doet denken dat onze voorouders Friezen hebben weggestuurd?

        En wat in vredesnaam hebben de Chauken met die alles te maken, dat speelde veel, veel eerder.

        Het enig wat je doet is verdeling creëren, verschillen extreem uitlichten, ik vind het zelfs wat dwangmatig overkomen allemaal. En ik zeg het nogmaals: de historie van Groningen is onlosmakelijk verbonden met Friesland, in alles: in het Gronings, historisch en cultureel.

      • Denken ze dat in Franeker?

        De Stad, Gorecht en Westerwolde zijn sowieso altijd (Drents-) Gronings oftewel Saksisch geweest.

        Of het Oldambt ooit Fries is geweest is ook zeer twijfelachtig. Net als Ost-FFriesland, waar ze in weerwil van wat ze in plaatsen als Franeker en Irnsum denken geen Fries praten. Hoe kan dat nou? De invloed van Oldenburg! Hou toch op.

        Korte geschiedenis van de Frais.

        Ongeveer tweeenhalf duizend jaar geleden werden de humorloze en gebochelde Saksen door hun broeders de pastorale zandheuvels afgestuurd. Ze moesten maar op klei gaan wonen; de proto-Frais.

        Ze waren niet de enigen die tussen de Weser en Zuiderzee hun treurige bestaan moesten lijden. Ook bijvoorbeeld de Chauk. Omdat de Romeinen het een bijzonder sneue bedoening vonden waar niets te halen vielen (De Fraise vrouwen waren door hun gepronounceerde mond/tand niet geschikt om meegenomen te worden naar Rome), beschouwden de Fraisen als drenkelingen. De gehele klomp klei tussen Weser en Zuiderzee gemakshalve Frisia genoemd. Een spotnaam omdat door zeewater omringd op een wierde/terp zitten helemaal niet een vrij gevoel gaf.

        Rond de tijd van de volksverhuizingen was Frisia (door hun glorierijke, hoogontwilkelde cultuur?) bijna geheel ontvolkt.

        Een nieuw Frais volk verscheen. Wederom weer de afvallertjes van buurvolken. Deze buurvolken hadden grote plannen en hadden geen behoefte aan zwakke schakels. De Juten, Angelen en Saksen koloniseerden Engeland. Volgens de belangrijkste bron, de eerbiedwaardige Bedda (Brit) de sterkste Duitse volken. Geen enkele serieuze bron heeft het over aanwezigheid van Fraisen op de boten. Iets wat ze in Franeker en Jubbega niet graag horen/lezen.

        Dit tweede Friese volk wist er wat van te maken. Niks geen belangwekkende wiskundige, astronomische of filosofische bijdragen. Maar een koe melk laten geven, dat lukte ze wel.

        De Hollanders hielden wel van een dolletje, en na een verliespartij bij Warns, namen de Friese steden over. En met hun Hollandse geslachtsorganen creëerden ze derde Frais. Kijk iets langer naar Syb Buma en je ziet hem zo in een vroeger of later werk van Rembrandt.

        Ondertussen vonden de Saksen het ook best okay wat de Friezen aan agricultuur hadden neergelegd. En kwamen de Hondsrug en andere zultbulten af om de klei Gronings te maken.
        Iets wat de Frais niet goed kon accepteren. Lafhartig kozen ze de kant van de Utrechtse ridders toen deze wat uit te knokken hadden met Drentse bijlvechters. Verkeerde keuze; 93 dode Fraisen bij de slag om Bakkeveen.

        Ook het feit dat de Vikingen de Fraisen als halve horigen hielden, en met enige regelmaat Dorestad opfikten (gewoon omdat het kom) werd slecht verteerd. Zie daar de reden achter het ontstaan van het langebaan schaatsen. Een sport die je in Noorwegen of Zweden niet wordt uitgezonden. In Denemarken denkt 85,67 procent van de inwoners dat Sven Kramer een Belgisch politicus is.

        Eind zeventiende eeuw ging het gemiddelde IQ van de gemiddelde Frais met achttien punten omhoog. Invasie van Polen en Hugenoten in Franeker. Eindelijk fris bloed. Een aantal inteelziektes had zich met name op de niet door Hollandse genen aangemaakte klei, waren bijzondere creaturen ontstaan. Denk Jannes van de Wal. Denk de gebroeders Anker. Denk Hindert van der Duim. En dan niet aan prestaties, maar aan de gepronounceerde mond, grote tanden en afwezigheid van jukbeenderen.

        Een aantal jaren terug bestreed een Fraise literator het door het UMCG geleverde bewijs dat Fraisen nauwelijks mobiliteit (genvermening door immigratie en emigratie) kende. In plaats van met komische argumenten aan te komen, had de man beter eens langdurig naar een foto van de gebroeders Anker gekeken.

        Ondanks instroom van intellect, kenmerkt de huidige Fries zich door wartaal. Hoorde een tijd terug een dikke, niet al te knappe jongeman van Fraise komaf tegen het meisje dat hij leuk vond, dat Frais de taal van de Hanze was. Omdat hij met zijn gewauwel nogal aanwezig was in het rookhok waar dit zich afspeelde, kon ik de neiging om hem te corrigeren niet weerstaan. Toen ik over Plattduutsch begon, begon het meisje instemmend te knikken en "volgens mij ook" te zeggen. De man keek me wat zuur aan. Waarschijnlijk teveel karnemelk gehad.

        Deze op allerlei mythen (Ho Chi Min scheen altijd met de eerste druk van Grutte Piers autobiografie rond te lopen) gebaseerde wanen, in combinatie met de jaarlijkse knuffelbeest door Grutte Mart Smeets, maakt dat de Frais zich stiekem best heel geweldig vindt. Ze hebben niet de flair van de Hollander om hun geweldig zijn, hardop uit te spreken, maar het spat er stiekem vanaf.

        ...

        Mijn kennis over de Fraise geschiedenis . Ben benieuwd naar een andere kant van het verhaal. Overtuig mij van de glorierijke rol die de Frais speelt in de menselijke geschiedenis. Ben oprecht geïnteresseerd.

      • VSH, vind je zelf je afkeer van alles wat Fries is niet een beetje ziekelijk?

        Een verstandig mens interesseert het niets wat anderen van dit soort zaken vinden, de heftigheid waarmee je op dit onderwerp reageert is een tikje overdreven.

      • Probeer je de friezen als een ras van Untermenschen neer te zetten VSH? De eeuwige fries?

    • Graag gedaan Pieter!

      Mag ook graag historische traktakten schrijven. Er zijn er die zeggen dat er een verdomd goede geschiedenisleraar aan mij verloren is gegaan.

      • Dat lijkt me stug, op je beoordelingsvermogen is nogal wat aan te merken als supporter van Poetin en Assad.

      • Kan me voorstellen dat ik in de ogen van een door CNN,BBC en FOX gebrainwashed schaap, een fan van Putin en Assad ben.

        Maar niet blind achter NAVO propaganda aanlopen, en door vooral naar ARD/ZDF te kijken een minder hysterisch standpunt innemen is echt wat anders dan fan zijn.

  • Het artikel zegt dat men buttons op heeft die aangeven welke taal/dialect men spreekt, voor elk wat wils dus. en vrijwel alle reacties gaan over het Fries en vooral de negatieve mening erover. heeft nou elke Groninger een minderwaardigheids complex ? ook daarvoor kun je vast wel terecht in het UMCG, die hebben tenslotte een afdeling psychiatrie.

    • Minderwaardigheidscomplex ? Nee, gewoon een aangeboren afkeer van Friezen, hebben de meeste echte Groningers.

      • Geen wonder dus dat Groningen niet serieus genomen wordt waar dan ook in Nederland. Ze hebben een aangeboren afkeer voor alles wat niet Gronings is.

    • Een afkeer hebben van groepen mensen op grond van hun afkomst..... dat kennen we uit het verleden en het heden heeft al heel wat doden opgeleverd.

    • Het is vooral erg dom om mensen te beoordelen op groepskenmerken waar ze geen invloed op hebben. Afkomst is daar een mooi voorbeeld van.
      Wanneer je bij voorbaat allerlei eigenschappen toeschrijft aan individuen op grond van veronderstelde groepskenmerken dan duidt dit op een gebrekkig beoordelingsvermogen.

    • Gea.

      "Niet serieus genomen worden door...". Gesproken als een opjrochte Friezin!

      Het zal mijn geile Groningse reet roesten of Groningen serieus genomen wordt in het rest van het land.

      Je opmerking dat Groningers van alles wat niet Gronings is een afkeer hebben is kolder. Mensen die zich hardop of niet uitgesproken heel geweldig vinden, is iets wat een Groninger niet trekt.

      Maar weet iemand zichzelf te relativeren, dan sluiten wij Groningers diegene in onze armen. Drenten zijn best populair bij Groningers. Vooral Martin Drenth.
      Enige wat ik wel eens over Drenten "aan negatiefs" hoor, is dat je niet goed weet wat je aan ze hebt. Voor de goede vrede doen ze aardig, maar ondertussen mogen ze je niet. Is voor de bottere en duidelijker Groninger nog wel eens lastig.

      • Bedankt Jack, wat ik ook dacht.
        Ik ben geeneens Friezin maar Groninger. Maar merk wel de ongenuanceerdheid van de Groningers. Deze opmerkingen bevestigen dat maar weer eens. Enig idee hoe de Friezen over Groningers denken? Nee want die hoor je zo niet. De frustratie komt slechts van één kant.

  • Zo kan het zinnetje "het kan vriezen en het kan dooien" ze al over de zeik helpen..
    maar dat heeft alles met verstandelijk vermogen temaken "@mark"..

    • Toen een Groninger een paar jaar geleden een Facebook pagina opende voor het door Groningers afsteken van Friesland, was een groot deel van onze humorloze westerburen ook over de zeik.

  • Het afzetten tegen andere bevolkingsgroepen komt imho vaak voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen en een minderwaardigheidscomplex.
    Raadselachtig waarom sommige mensen hun eigenwaarde menen te kunnen ontlenen aan vermeende kenmerken van de groep waartoe ze behorden. Heeft wellicht iets te maken met een teleurstellend resultaat van een zelfanalyse?

    • Je snapt er weer niets van Ouwe.

      Persoonlijk voel ik mij bij geen enkele groep horen. En van minderwaardigsheidcomplex (groot woord) is geen sprake.

      Punt is dat Echte Groningers (dus geen import) een afkeer hebben van Friezen. Dat zijn jongens en meisjes die zich (stiekem) wel heel geweldig vinden. En dat is nu net iets waar Echte Groningers weinig mee kunnen; mensen die nogal ingenomen met zichzelf zijn.

  • Zit een groot verschil tussen VSH de reaguurder (een rol waarin ik onder andere jou spiegel) en vriendelijke, twijfelende, dom ouwehoerende en met zelfspot begiftigde persoon die ik buiten het reaguren ben.

    P.S.

    Ik ben niet het topic

    • Leuk dat we elkaar spiegelen, dat loopt binnen de kortste keren uit de klauwen. Je maakt jezelf steeds het onderwerp VSH door steeds maar weer onverdedigbare belachelijke stellingen te poneren.

Recente berichten

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag voor de 35e keer een herdenking…

32 minuten geleden

Slachtoffers april-meistaking herdacht in Appèlbergen

Bij het 3 mei-monument in Appèlbergen zijn vrijdagmiddag de slachtoffers van de april-meistaking herdacht. (meer…)

33 minuten geleden

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; knooppunt daarna open van en naar Drachten

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert deze vrijdag…

47 minuten geleden

En toen was het oorlog, “Je wist niet wat je er mee aan moest”

Abel van Santen was 17 toen de oorlog uitbrak. Het begin van een verwarrende tijd,…

1 uur geleden

Man (31) veroordeeld voor stalking en verspreiden naaktbeelden in Groningen

Een 31-jarige man is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 180 uren…

1 uur geleden

Een ode aan Snack Hoek: ‘Ik heb zelfs een tattoo gezet!’

Snack Hoek is een begrip in Groningen. Welke uitgaander gaat er niet wel eens naar…

1 uur geleden