Categorieën: Nieuws

Gemeente onderzoekt alle studentenpanden

De gemeente gaat alle 8000 studentenpanden in de stad opnieuw administratief indelen, in verband met nieuwe landelijke regelgeving.

De gemeente moet onderzoeken of die panden al dan niet “zelfstandig verblijfsobjecten voor studenten” zijn. Bij een wijziging kan de gemeente een huisnummer toekennen of intrekken. Woningen kunnen dus hun adres kwijtraken. Andersom is ook mogelijk, bij niet-zelfstandige studentenkamers.

Dit alles kan financiële gevolgen hebben voor studenten met huurtoeslag, want die verliezen zij als op grond van nieuwe regels hun adres wordt ingetrokken. Verder merken bewoners in wijken met veel studentenpanden ook wat van de nieuwe regelgeving. De 15% voor studentenbewoning kan bijvoorbeeld worden overschreden. De gemeente werkt aan een nieuwe woonvisie, waarin deze effect worden meegenomen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • ben benieuwd wat er gebeurt als blijkt dat een wijk voor 20% uit studenten bestaat. waarschijnlijk wordt de definitie dan aangepast of anders geïnterpreteerd...

  • En wat als het 50% blijkt te zijn?
    Dan zegt Stadsbeheer dat ze niet weer langskomen voor op straat gezet meubilair (als einde/begin van elke maand kamertjes verschuiven plaatsvindt en de oude bank niet in papa's auto blijkt te passen of de stort al dicht is).
    Ik wil compensatie voor het wan/non-beleid van de gemeente! Intensiever onderhoud van de openbare ruimte is wel het minste want nodig want het directe gevolg van die 50%...
    Verder best gezellig bij ons hoor :-)

  • In alle eerlijkheid denk ik gelijk aan (eventuele nadelige) inkomenseffecten voor de gemeente zelf. Immers men krijgt (straks) per voordeur een uitkering uit het gemeentefonds en niet nog langer per inwoner.

  • De 15% norm zegt niet dat er niet meer dan 15% studenten in een straat mogen wonen. Slechts dat als er meer dan 15% wonen er geen nieuwe meer bij mogen.

  • Ik vraag me afof huisbezoeken worden aangekondigd.
    Menig student heeft wel een paar paprikaplanten op de kamer en of in de zomer op het balcon staan.
    Ik denk dat Opstelten erachter zit
    Daar is hij slim genoeg voor.

  • Er schijnen ook woningen in Groningen te bestaan waarvoor huurtoeslag wordt toegekend, maar waar anderen een kamer in onderhuur hebben. Die zijn dan niet ingeschreven bij de gemeente, maar als dat wel zo is, is er vaak nog niks aan de hand totdat de er controle plaatsvindt op de rechtmatigheid van de huurtoeslag. Die controle ontbreekt op voorhand. Men wil daar wel wat aan doen met meer huisbezoeken.
    Dan de kwestie van zelfstandige verblijfsobjecten voor vooral jongeren, waaronder studenten. Het gaat dan om een eigen voordeur, eigen keuken, eigen toilet. Zie: voorwaarden huurtoeslag. Het is de vraag in hoeverre de criteria voor het toekennen van huurtoeslag ruim worden geïnterpreteerd. Deze ruime interpretatie kan de gemeente goed uitkomen als er bij toekenning van een zelfstandig verblijfsobject (huisnummer per eenheid) ook extra geld in de gemeentekas komt. We zien dan een voorbeeld van structureel wegkijken. Institutionele corruptie ligt dan voor de hand. Eigenaren van onroerend goed zullen het graag roerend eens zijn met deze praktijk omdat er extra rendement kan worden behaald doordat de huur deels gecompenseerd wordt door de huurtoeslag.

  • Uitslag is volgens mij . Wij hebben geconstateerd dat de 15procent norm nergens overtreden is en kunnen daarom nog wel meer studentenhuisvesting in de wijken toelaten.
    Ook hebben wij een minimum aan overtredingen waargenomen maar die zijn niet zo zwaar dat we op moeten treden. En de bewoners moeten verder niet meer zeuren want wij doen toch wat we willen.
    Zeker na 18maart.

Recente berichten

“Woensdag veel bewolking met kans op een buitje, op Hemelvaartsdag flinke opklaringen”

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er flinke opklaringen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

3 uur geleden

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

3 uur geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

4 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

6 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

7 uur geleden

“Blij dat op de KEI-week nu iedereen mee kan doen, dit is heel mooi nieuws voor het mbo”

Op de KEI-week zijn komende zomer naast wo- en hbo-studenten ook mbo'ers welkom. Raadslid Rozemarijn…

9 uur geleden