Categorieën: Nieuws

“Hengelsportverbod treft 8000 vissers in stad”

De Partij voor de Dieren in Groningen vindt dat het afgelopen moet zijn met de sportvisserij in de stad. Woensdag bespreekt de commissie Beheer en Verkeer van de gemeente een voorstel van die partij om een verbod op jacht en dus ook op vissen in te voeren.

Volgens Marieke Wilschut van de Partij voor de Dieren toont recentelijk onderzoek aan dat vissen ernstig te lijden hebben zodra ze worden gevangen.

Volgens directeur Henk Mensinga van Hengelsportfederatie Groningen Drenthe zijn er ook onderzoeken die het tegenovergestelde laten zien. De Hengelsportfederatie is fel tegen een visverbod. “Dat zou ruim 8000 vissers binnen de gemeente erg hard treffen”, aldus directeur Henk Mensinga.

Overigens zijn in de stad en provincie ongeveer 52.000 vissers aangesloten bij de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe

Erick Bakker

Bekijk reacties

    • Het electoraal dat niet meer stemt wegens uiteenlopende verklaarbare redenen is ook groter dan het college van Groningen. Nu nog een pro-Groningse politieke partij in 2018. Klaar!

  • Hebben vissen in de stad meer pijn als de vissen in de provincie? Heeft de PvdD niets anders te doen?

    • Is het toebrengen van pijn, angst en stress aan andere levende wezens gelegitimeerd wanneer dat het vermaak van de mens dient? Dan moeten we ook niet zeuren over stierenvechten, hondengevechten, plezierjacht etc. Vissen is geen sport, maar pure dierenkwelling.

      • je vergeet 1 ding,bij stiergevechten,hondengevechten enz gaat er altijd 1 dood.bij vissen niet.die zetten we netjes ongedeerd terug.
        ten 2e heeft het een groot economisch effect.
        mocht het verbod doorgaan gaan er zeker heel wat hengsportketens kapot waardoor er weer meer werkelozen komen er minder uitgegeven wordt en ga zo maar door..
        ten 3e mevrouw vergelijkt het met jagen,dat klopt ook niet.bij de jacht ga je voor de kill.het beest moet dood om m op te eten.bij onze hobby niet.zoals ik al eerder zei.we zetten ze netjes terug.PUNT..

      • Het is wetenschappelijk onomstotelijk aangetoond dat vissen niet kunnen "lijden". Zowel het zenuwstelsel als hersengebieden hiervoor zijn (nagenoeg)niet ontwikkeld bij vissen. Bij stieren, en de andere wat verder ontwikkelde dieren zijn deze zenuwbanen en hersengebieden wel aanwezig. Appels met peren vergelijken en een eigen (on)waarheid creëren lijkt een normale gang van zaken bij deze partij.

      • Vissen hebben pijn?
        Dit is een zeer ingewikkeld onderwerp. De wetenschappers zijn het er in ieder geval niet over eens. Vast staat wel dat vissen geen pijn hebben zoals mensen dat ervaren. Een scherp haakje in een vissenbek is wat anders dan een haak door onze eigen bovenlip, maar zal veel meer te vergelijken zijn met wat een snoek voelt wanneer hij een stekelbaarsje verschalkt; hoewel de scherpe stekels vaak dwars door de bek van de snoek steken, schroomt de rover er toch niet voor het stekelbaarsje op te eten.
        Vissen worden tegen hun zin uit het water getrokken
        ’Zin' is een menselijk begrip, dat gevormd wordt door (in dit geval negatieve) emoties. De wetenschap heeft echter tot dus ver niet kunnen aantonen dat vissen met de mens vergelijkbare emoties kunnen ervaren. De stelling dat vissen tegen hun zin in het water uit getrokken worden is dan ook niet correct. Daarnaast worden vissen niet zomaar uit het water getrokken. Het lichte, moderne hengelmateriaal laat dit meestal niet eens toe. Door het gebruik van afgestemd materiaal wordt de vis zo snel mogelijk vermoeid waarna hij vervolgens (bij grotere exemplaren) met een schepnet uit het water wordt getild.
        Typisch geval van antropologisch denken!!

        http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=9358

    • Klopt, zonder sportvisserij zou de visstand er een stuk beroerder voor staan in Nederland. Dus Mensinga heeft absoluut een punt. Verder is uitgebreid wetenschappelijk aangetoond (door verschillende onafhankelijke internationale wetenschappers) dat vissen GEEN pijn kunnen lijden door het ontbreken van de prefrontale cortex in de hersenen bij vissen. De onderzoeken zijn verzameld en gepubliceerd op de website van Sportvisserij Nederland.

      Daartegenover is er GEEN ENKEL noemenswaardig wetenschappelijk onderzoek vinden dat het tegenovergestelde beweert.

  • What's next?
    Verbod op maneges, dierentuinen, honden aan de lijn, aquarium in de woonkamer, vogel in een kooi, hamster in een hok. Het circusdieren verbod is jullie ook al gelukt met als gevolg de faillissementsgolf die er aan gaat komen van menig familiebedrijf dat werkzaam is in deze branche. Ik zou zeggen pak belangrijkere zaken aan in dit land partij voor de dieren en stop met mensen pesten! Of ga vooral op deze ingeslagen weg door en raak al je zetels kwijt, ook prima!

    • U zou lid moeten worden van de PvdD. U legt de vinger op een heleboel zere plekken. Maar uw vertrekpunt is anders. Uw pleziertjes worden bedreigd. Dat daar dieren voor moeten lijden en sterven boeit u niet echt. Mij wel!

      • Beste Herman Gallé,
        Kijk als jullie ( PvD) toch wat te zeggen willen hebben, maak je dan sterk tegen het vangen van schubvissen door beroepsvissers. Wederom zijn er deze week , 10tallen illegale netten boven water gehaald, welke veel te lang hebben gestaan. Niet alleen vissen maar ook andere dieren raken verstrikt. Mede door deze misstanden, is het IJsselmeer "leeg" en de randmeren, benedenrivieren zijn nu aan de beurt.
        Dien een voorstel in voor een verbod op beroepsvisserij op schubvis, school de vissers om naar waterbeheerders en Boa’s op hun "eigen" water. Hierdoor vergroot je de kans dat illegale vissers gepakt worden en de ex vissers een eerlijke boterham kunnen verdienen.
        Door de ruimte die hierdoor ontstaat, krijgt de politie tijd voor kerntaken zoals toezicht houden op; extreme dierenactivisten, opkomend jihadisme, controle op illegale werknemers uit vm. Oostbloklanden en natuurlijk niet te vergeten verwaarlozing van huisdieren. (moet jou toch aanspreken als poezenliefhebber)

        Richard

    • Dieren zijn wezens waar je maar mee kunt doen wat je wilt?

      21e eeuw? West-Europa?

      De mate van beschaving van een land herken je aan de manier waarop er met dieren omgegaan wordt!

    • Als jullie voorouders in de steentijd niet gejaagd, gevist en verzameld hadden, hadden jullie überhaupt niet op deze planeet rondgelopen PvdDierengekkies.

  • Sneu dat je blij wordt van dierenmishandeling.

    Toen VSH nog een kleine jongen was, woonde er een etterbak/rat bij hem in de buurt. Deze blies op een dag een kikker op. Huftertje hebben we maanden vervolgd. Daarna nog jaren een paria in de marge gebleven.

    Hij zal nu voor de lol weerloze kleine dieren een scherp stuk meestal door de bek trekken. Waarschijnlijk is het nu een dappere visser.

  • Afschaffen die partij voor de dieren ze worden elke keer uitgenodigt om te komen voor gesprek maar nee komen niet want ze hebben geen gelijk stel tering mafketels

    • Als argumenten ontbreken - en dat is bij u het geval! - gaat men schelden. Dat bevestigt het gelijk van de stelling.

      • meneer Galje,

        U moet uw huiswerk beter doen. Ongenuanceerde opmerkingen over pijn van dieren is emoties opwekken. Verdiept u zich eens meer in onderzoeken etc. Succes daar mee.

  • Kom op !!!! Belachelijk, als je goed de vis behandeld en hem netjes terug in de natuur zet is er niks aan de hand ! Ga meer controle uitvoeren op de vissers dat ze goed de vis blijven behandelen maar kom niet aan duizenden mensen hun hobby !!!

  • Waar gaat het heen??? , kom op man.. als je normaal met de vis omgaat, zoals gewoon de meeste mensen doen, hebben de vissen echt geen pijn... netjes een onthaakmat...

    Ga is aan het werk en ga is verder kijken dan dit soort ongein, laten we alsjeblieft onze hobby behouden!!!!!! Carpfish for live<3

Recente berichten

Groningen Atletiek pleit voor bouw sporthal: “Indoorlocatie zou van grote meerwaarde zijn”

Groningen Atletiek pleit voor de bouw van een sporthal waar indooratletiek bedreven kan worden. Wethouder…

1 uur geleden

“De vermissing stopt pas als de vermiste is gevonden, dat is mijn drijfveer”

Waar zijn de lichamen van de vijftien geëxecuteerde stakers die begraven zijn op Appèlbergen? Dat…

2 uur geleden

Harense brengt 22 terreinwagens naar Oekraïne: “Beeld van kapot geschoten vliegveld moet ik nog een plekje geven”

Willemijn Kemp van de Sociale Brigade uit Haren is weer terug in Nederland. De afgelopen…

2 uur geleden

Eerste gierzwaluwen weer in Stad gesignaleerd: “Skrieeh, skrieeh”

De gierzwaluw is weer in de stad gearriveerd. Met het mooie weer van de afgelopen…

3 uur geleden

Groningen viert Bevrijdingsdag: Leutje Festival, Bevrijdingsfestival en activiteiten in Bevrijdingsbos

Groningen viert zondag de vrijheid. Op Bevrijdingsdag vinden in de stad verschillende activiteiten plaats. (meer…)

3 uur geleden

Haren kampioen, Gruno doet goede zaken, VVG gedegradeerd

In de tweede tot en met de vierde klasse was er weer van alles te…

4 uur geleden