Categorieën: Nieuws

ChristenUnie: Meer contact met buren

Raadslid Inge Jongman van de ChristenUnie vindt dat buren meer naar elkaar om moeten kijken.

Dat zegt Jongman na de vondst van een overleden man in Beijum. De man stierf een natuurlijke dood en lag al twee tot drie jaar in zijn huis.

Jongman vindt dit bijna onvoorstelbaar. Als moment om als buren even bij elkaar aan te bellen voor een praatje noemt ze het maandelijkse alarm.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Dat is wat geloof met je doet ...vanuit de basis is het geoorloofd ( met wat excuses dan ook)..ELK EXCUUS...om te pas en te onpas aan te bellen bij "ongelovigen", om je geloof op te dringen ..het riekt naar jehova praktijken met hun opgeheven vingertje mevr jongman..
    "Men" ( 2 zeker ) zullen het niet met mij eens zijn ..
    Hoooh ja...voor een iedersz nog een gezond 2015..
    tip...: trek de stekker van je deurbel uit het stopcontact..!!

    • Nou René, wat zuur!
      Er staat nergens iets over geloof, gelovigen, etc. Er staat nergens dat ze gelovigen oproepen om bij ongelovige buren aan te bellen. Ze doen een oproep aan iedereen om naar elkaar om te zien. Dus de atheist kan ook omkijken en even aanbellen bij zijn christelijke of zelfs moslim buurman. Ja dat kan! Is ie dan bezig met zieltjes te winnen voor zijn zaak? Zijn geloof op te dringen. Nee, hij is bezig met omzien naar anderen. En dat zou iedereen best wat meer kunnen doen in deze individualistische maatschappij. Geloof staat daar helemaal los van.
      Alleen omdat het toevallig een christelijke partij is die dit balletje opgooit?

  • Diep en diep triest dat dit plaats heeft gevonden, wat de reden of redenen van het niet eerder gevonden zijn, zal wellicht ooit nog geopenbaard gaan worden. Evenzo of het iemand is geweest welke bewust een kluizenaar achtig bestaan heeft geleid. In een dorpse omgeving, of een kleine stad valt het nu eenmaal sneller op als iemand welke (vlak) naast je woont zich enkele dagen niet meer op straat vertoont, de gordijnen dicht laat, de lichten dag en nacht branden of de televisie aan blijft staan.

    Mischien dat de roep om een stad als Groningen niet nog groter te laten worden beter begrijpen wordt door dit soort excessen.

    De afstand tussen burgers onderling is door een steeds groter wordende stad en het steeds maar willen groeien al veel te groot geworden, laat staan in wijken met studentenhuisvesting, daar kent bijna niemand zijn of haar buren nog, getuige deze gebeurtenis in Beijum. De afstand tussen burgers en bestuurders is de menselijke maat inmiddels ook al ontstegen, kun je nagaan wat er staat te gebeuren met de aangekondigde schaalvergroting van gemeenten.

  • De maatschappij is verhard. De politiek maakt het verhard (met een D). Velen blijven daarom graag op zichzelf. Die wensen geen enkele bemoeienis meer. Ook niet vanuit de politiek en zijn aanverwante instanties, gelet op de uitspraken (ook vanuit onze gemeenteraad), dat geen enkele kant raakt, noch wal!

    • De politiek die er nu zit is maar met een ding bezig Sjoerd. Verdeel en heers. Er worden beloftes richting de burger gedaan om daarna er voor te zorgen dat bewoners het onderling niet meer eens zijn met elkaar.
      Daar bereik je mee dat ieder voor zichzelf vecht en geen enkel belang meer heeft om gezamenlijk op te trekken tegen het afbraak beleid van de zittende politiek.
      Vooral de PvdA en d66 zijn hier sterk in. Ik heb net op RTV noord bloemhof gehoord . Die had toch domme opmerkingen.Als dat een fractie voorzitter moet zijn van de partij van de arbeid dan is het wel heel erg gesteld met deze partij.

      • Ik heb het uit nieuwsgierigheid even teruggeluisterd. De gevestigde politiek hebben nog nooit iets betekent voor Groningen. Aardbevingsproblematiek, hoogste werkloosheid en de meeste zelfmoorden van het land. Remy van Mannekes ertussendoor met zijn gewauwel als rechts mannetje en pro VVD en D66. Ondertussen wel een subsidieslikker. Iets wat hij vergeet! Remy is bevooroordeeld in dat opzicht! Ik ga stemmen op een pro-Gronings partij. De gevestigde politieke partijen hebben jaren hun mogelijkheden gehad om de Haagse landelijke politiek tot andere inzichten te krijgen en hebben daar compleet in gefaald!

  • Tips om de verweesde samenleving socialer te maken. Ter meerdere overdenking.

    1. De meterstandenopname voor water en energie dient weer elk jaar persoonlijk plaats te vinden. Aanbellen dus. Bij geen reactie contact opnemen met de verhuurder of de gemeente. Uit te voeren door het Waterbedrijf Groningen en de energiemaatschappijen.

    2. Het organiseren van actieve heerdcomités/straatcomités, die de heerd of straat goed in de gaten houden. Ook wat betreft overlast, verkeer en groene zaken.

    3. Brievenbussen van bewoners die overvol zijn van post, kranten, etc. doorgeven aan de verhuurder, zodat de buurtconciërges van de grote woningbouwcorporaties nadere actie kunnen ondernemen. Dit kan ook een taak zijn van een alert straatcomité of een straatcontactpersoon.

    4. Sociaal nabuurschap. Kijk goed naar uw directe woonomgeving. Neem zo nodig contact op met de MJD, de wijkagenten, het CJG, de GGD, STIP, etc. Wees alert!

    5. Het is een goede zaak als nieuwe bewoners/buren in een straat met elkaar kennismaken. Elkaar spontaan de hand geven. Ik weet niet of het project "Welkom in de buurt" nog bestaat. Zo niet, dan kan de MJD dit project nieuw leven inblazen; samen met de bewonersorganisaties en de straatcomités.

    Dit voorval in de Wibenaheerd geeft blijk van het feit dat de samenleving ten diepste verweesd is. Een participatiesamenleving is iets geheel anders. Laten we beginnen om naar elkaar om te zien. Omdat het om mensen gaat.

    Over "een verplicht maandelijks contact met de buren" moet ik nadenken. Nabuurschap moet uit de harten van de mensen komen. Betrokkenheid valt moeilijk dwingend op te leggen, dunkt me.

    Het idee van mevrouw Jongman kan onderdeel zijn van een stedelijke discussie over "Vertrouwen in de buurt". Sociale betrokkenheid binnen en met de wijk. Samen met de Sociale Teams in de stad.

    • Wat een betutteling! En dan ook nog allerlei instanties ophoesten die direct gelinieerd zijn aan de politiek. Bah!

      Dit is slechts een incidentje. In de jaren 70, had iemand in mijn straat zichzelf al eens opgehangen. Het bleef 4 maanden onopgemerkt. Het is van alle tijden!

  • Kluizenaars zijn van alle tijden.

    Wat ik me eigenlijk afvraag, omdat de man in een flat woonde, dat er geen stank hing rond dat huis en dat de buren dat niet roken?!

  • Waarschijnlijk heeft deze persoon een uitkering van welke instatie dan ook dus laat de instanties een ontvangstbevestiging vragen als er een uitkering geweest is geen reactie is geen uitkering dus er is altijd een teken van leven

  • Laten we bij iedereen een chip implanteren die de gezondheid monitort en doorgeeft aan de overheid. Dan gaat er vanzelf een belletje af wanneer er iemand dood neer valt. De chip kan gelijk doorgeven of iemand ongezond eet, te veel zuipt of te lang in zijn nest ligt te rotten. De verzekering en de uitkeringsverstrekkers vinden die informatie ook er nuttig. De chip zou ook pijnsignalen kunnen afgeven wanneer men ongewenst gedrag vertoont. Zou hou je de mensen een beetje in toom

    • Dit is dichterbij dan je denkt. De chip van tegenwoordig zijn zo minuscuul. Iedereen heeft straks zijn eigen dossier in zijn lichaam geïnjecteerd via een chip. Slechts een kwestie van inscannen door een desbetreffende arts of instantie.

      Na enige jaren kwam men erachter, dat opslag van het EPD elders en overal te privacygevoelig zou zijn. Dit met alle gevaren van dien.

  • Overtrokken reactie op een incident. Heel af en toe zijn er kluizenaars die met niemand contact willen en heel af en toe gaat het dan fout. Om daar dan al te vergaande conclusies aan te verbinden vind ik onzin.

    Groningen is nog steeds de gelukkigste stad van Europa, en alle gekletst hier over dat er altijd alles fout is, blijkt niet door de overgrote meerderheid van de Stadjers te worden gedeeld.

    • @Jacques;

      Kende je deze persoon, was het uberhaupt een kluizenaar?

      Je verhaal over de gelukkigste stad van heel Europa is toch overduidelijk onzin gebleken, daar deelname enkel mogelijk was indien je gerigistreerd stond en er daardoor enkel door de pro Europa aanhangers en studenten aan dit door de Europese Unie georgansiseerde referendum is deelgenomen.

      Dat deze uitslag naar boven kwam stond dus vantevoren al bekend.

      • Verboden gelukkig te zijn in Groningen. Dan ben je vast een student of links. Gelukkige mensen opzouten of zich in de ellende storten!

      • Je kunt je beter eerst in de materie verdiepen voordat je snel reageert.
        Zoek even de achtergronden op voordat je zomaar wat intypt. Je bent werkelijk de allereerste die het onderzoek ter discussie stelt, dan moet je toch echt wel met iets beters komen dan ongefundeerde verdachtmakingen.

  • En weer een waardeloze reactie van Jack. Zoals altijd weer aan het handje lopend van het college.raporten zijn makkelijk te manupuleren. En als je de vragen gezien hebt die zijn zo opgesteld dat er al snel een positief beeld uitkwam..

    • Wanneer je volgende keer wel inhoudelijk reageert dan leidt dat wellicht tot een lezenswaardige bijdrage. Nu is het gewoon maar wat geroep vanaf de zijlijn zonder enige kennis van zaken. Jammer.

      • Nee Jack. Ook ik begin te zien net als een paar anderen op dit forum dat je niet anders bezig bent het beleid van de zittende politiek tot in den treure te verdedigen.
        Reacties die laten zien dat er veel mis is in deze stad worden door jou constant afgekraakt.
        Inhoudelijk reageren zeg je. Waar is die inhoudelijkheid van jou zelf dan?

      • Volgens mij lees je erg slecht. Het EU-onderzoek geeft op een objectieve manier aan hoe er door de inwoners van de stad over de stad wordt gedacht. Dat is een heel wat betrouwbaardere bron dan een forum waar vooral de klagers te vinden zijn.
        Wanneer je teveel tijd op dat soort fora doorbrengt loop je het risico om een sterk verwrongen en veel te negatief beeld van de werkelijkheid te krijgen.

Recente berichten

Opnieuw loopt het spaak met Hoge Euvelgunnerbrug, N7 afgesloten (update)

Voor de tweede keer woensdagavond zijn er problemen met de Hoge Euvelgunnerbrug. Vanwege de storing…

7 uur geleden

Warme donderdag eindigt mogelijk met regen- of onweersbui, daarna koeler en meer kans op neerslag

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen houdt in ieder geval nog één…

10 uur geleden

Studente sleept RUG voor Raad van State vanwege vermeende fraude tijdens tentamen

Een 23-jarige student rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft haar opleider voor de rechters van…

10 uur geleden

Hoge Euvelgunnerbrug heeft weer bijna een half uur nodig om open en dicht te gaan

Het blijft aanmodderen met de aansturing van de Hoge Euvelgunnerbrug. Woensdagavond kostte het zo'n 25…

11 uur geleden

Fracties pleiten voor behoud ijsbaan, ondernemer noemt het een enorme doos die niet past op Kardinge

Ondanks dat het niet op de agenda stond werd een vergadering in de raad over…

11 uur geleden

Vol Noorderplantsoen juicht brandweer toe terwijl eerste containerbrand van het jaar wordt geblust

Onder gejuich van een volle zonneweide in het Noorderplantsoen wist de brandweer woensdagavond haar eerste…

12 uur geleden