Categorieën: 112

Stadjer gepakt met samoeraizwaard

Agenten hebben zondagavond in Stadskanaal een 25-jarige man uit Groningen aangehouden. Hij was in het bezit van een verboden wapen.

Zij hadden een tip gekregen dat twee mannen zich verdacht gedroegen bij een meterkast op de Electronicaweg. De mannen konden geen verklaring geven voor wat ze daar aan het doen waren. Wel bleek de 25-jarige een samoeraizwaard onder zijn jas te hebben.

Hij werd aangehouden en het zwaard is in beslag genomen.

Betsie Meijer

Bekijk reacties

  • Hoe is het duidelijk geworden dat het een Stadjer betreft?

    In de context van de Ommelanden wordt een inwoner van de stad als een Stadjer herkend, maar in de Stad-Groningse context (OOGTV) is iemand door inschrijving bij het GBA van Groningen niet zo maar een Stadjer.
    In de Stad Groningse context kun je de volgende stelregel gebruiken: een Hagenees staat tot Den Haag, als een Stadjer tot de stad Groningen!

    Moi eem'n!

    • Beetje opdringerig van je VSH, om jouw definitie van Stadjer als de enige geldende ware omschrijving te willen voorschrijven. De stadjer is een inwoner van de stad. Simpel en duidelijk.

      • Nee oude Brabo van me.

        Geen Stadjer zal ons als twee als Stadjers herkennen.

        Stadjer is een beschermde titel van een helaas verdwijnende bevolkingsgroep. Zo als over vijftig jaar er waarschijnlijk ook geen Hagenezen en Jordanezen meer zullen zijn.

    • Marc.

      Jij bent opdringerig door mensen hun een deel van hun identiteit niet te gunnen.

      Jij reduceert een deel van de identiteit van de Stadjer tot louter een administratief gegeven.

      • Gelukkig kom jij (!) niet met onzin aanzetten dat ik een Stadjer beter zou vinden. Voor mij is het een waardevrij begrip.

        Omdat ik van verscheidenheid en diversiteit houd, vind ik het verdwijnen van deze bevolkingsgroep met hun humor en dialect wel een te betreuren feit.

      • Als ik in het Amazonegebied zou wonen en een indianenstam zou op wat van manier dan ook bedreigd worden, dan zou ik me daar boos om maken.

        Dat het begrip "Stadjer" volgens types als Roeland van der Schaaf (PvdA) gereduceerd wordt tot een administratief gegeven, waardoor Stadjers in het Stadjers-deel van hun identiteit geraakt worden, is iets wat me blijft storen.

        Snap niet dat er niet gewoon Stad-Groninger in plaats van de informele term Stadjer gebruikt wordt.

        Nog minder snap ik dat jij als intelligente vent (Meen ik! Vermoed dat je het Grieks en het Latijn beheerst!) de definitie bij Wikipedia als serieus argument gebruikt.

  • Kleinzielig provincialisme (of heet dit lokalisme) om het belangrijk te vinden of iemand al dan niet stadjer genoemd mag worden.
    Vraag 1000 mensen op straat en iedereen, op een enkele uitzondering na, zal zeggen dat het een inwoner van de stad Groningen is.

    Wanneer je problemen hebt met je persoonlijke identiteit dan wordt de sociale identiteit natuurlijk erg belangrijk. Zo hoor je toch ergens bij ondanks storingen in de ontwikkeling als adolescent.

  • Brabanders alsook menig ander import, dat zich zomaar stadjer noemen! Van dat import, dat een betere startkwalificatie heeft dan menig Grunneger, dat doorgaans in armoede opgroeit. Vanaf de stam, voorouders en het dagelijkse heden. Van dat import ofwel de happy few, dat zichzelf ook nog eens op de borst wilt kloppen met een forum of HET MONSTRUM zoals u wilt. Van dat import dus, dat lak heeft aan de Grunneger!

    • Stadjer is net zoiets als Hagenees, Jordanees en Tukker. Het is meer dan een administratief gegeven.

      Op basis van een politiebericht vaststellen dat het hier een Stadjer betreft, lijkt me dan ook erg lastig.

      Omdat zelfingenomen bij de PvdA aangesloten import de stad van haar kleuren (Groen-Wit) heeft ontdaan en deze heeft vervangen door politiek getint Rood en Oranje.
      Omdat deze PvdA import geen poot uitsteekt voor de oude, en eens belangrijke Nedersaksisch* taal.
      En omdat het aanzien van de stad door PvdA import, onder andere door demping van wateren als Damsterdiep, Boterdiep en Westerhaven, ernstig verkloot is, blijf in me onvermoeibaar inzetten voor een correct gebruik van het woord Stadjer.

      Voor de Stadjer is de titel Stadjer het een geuzentitel en deel van zijn identiteit, en dus veel meer dan het administratief gegeven dat agressieve PvdA import er van wil maken. Een van laatste symbolen van eigenheid in een geglobaliseerde wereld die met name oudere Stadjers overvallen heeft.

      Moi

      * Nederduits, waaruit het Nedersaksisch voortkomt, had doordat het lingua franca van de Hanze was, (vooral qua woordenschat) een grote invloed op de Noord-Germaanse talen; Noors, Zweeds, Deens. Die invloed was te vergelijken met de huidige invloed van het Engels op andere talen.

    • Zeker wel.

      Kun je raar vinden, maar het zijn van een Stadjer is voor oude Stadjers een wezenlijk deel van hun identiteit. Het is tamelijk ongepast en agressief om zoals Van der Schaaf je als niet Stadjer Stadjer te noemen en daarmee elke vorm van exclusiviteit te ontnemen. Een exclusiviteit die natuurlijk noodzakelijk is om er een een deel van je identiteit aan te kunnen onlenen.

      Het nonchalant gebruik van de informele term Stadjer, voor alles wat maar bij de GBA van de stad, is wel degelijk onaangenaam voor Stadjers. En voor Stad-Groningers die zoals ik het verdwijnen van de oud stad-Groninger cultuur (die mij soms te rauw kan zijn) betreuren.
      Zoals ik ook op 200km afstand ook het verdwijnen van de Jordanees en de Amsterdamse tongval (die ik niet mooi vind) betreur.

    • Verder is natuurlijk raar dat studenten in de raad zitten die De Hunze en De Held nog niet uit elkaar kunnen houden, maar wel denken moeten meebeslissen welke voor Stadjers (die door geworteldheid niet naar het Westen vertrekken) beeldbepalende plekken, in een vlaag van stilstand-is-achteruitgang bullshit plat mogen.
      En ook nog een grote waffel hadden tegen de uiterst deskundig en betrokken Stadjer mr.ing.dr Gerard Offermans. Een van de Redders van het Zuiderpark en Oosterpoort.

      Zou het niet mijn bolle, maar desondanks niet onaantrekkelijke, kop halen om binnen tien jaar nadat ik me in een andere plaats heb gevestigd, me daar met stedenbouwkundige kwesties bemoeien. De arrogantie. Zelfs niet als ik architectuur of planologie heb gestuurd; vind het te arrogant voor woorden.

      • Bijzonder hoe je meent voor anderen te moeten praten.

        Ik heb nog steeds geen enkele indicatie van je gekregen die de relevantie van het 'juist' hanteren van het begrip aantoont.

      • Laatste poging.

        Als jij naar morgen naar Baskenland verhuist, en daar zonder een woord Baskisch te spreken, noch een sterke mate met de verwevenheid met de Baskische geschiedenis kent, en tegen een Bask zegt:"ik ben net zo zeer een Bask als jij", denk je dan niet dat die Bask jou behoorlijk onvriendelijk zal behandelen (als hij je al niet op Groningse wijze uitlacht!)

        Zo moeilijk te begrijpen dat als je de exclusiviteit van bijvoorbeeld Bask-zijn tot een bijna nulpunt verlaagd (tot wereldburgerschap!) dat je de Bask dan nin een deel van identiteit raakt?

      • Van die lieden uit de Randstad, die nog maar recentelijk 'het knaapje' ontstegen zijn en in de raad roepen alsof de Grunnegers de kantjes erbij aflopen. Dit zijn wel hele grote woorden, van iemand, dat denkt volgens het Haags protocol te moeten prediken.

  • Volgens agressieve import als Roeland van der Schaaf en Marc ben je een Tukker op het moment dat je je bij de GBA van Oldenzaal inschrijft.

    Dat dit tamelijk agressief is (ze tasten de voor identiteit noodzakelijke exclusiviteit hiermee aan) hebben de militante liberalen niet door.

    Harald Doornbos zei het een keer fraai. Ongeveer als volgt: de onverdraagzaamheid naar iedereen die dingen anders doet, is bij een liberaal net zo groot als bij de Taliban.

  • Volgens mij is Pieter wel een Stadjer. Daarom waag ik mij als Stad-Groninger* op het gladde ijs van een Groningse groet.

    Moi! Hou wordt?

    *Ik spreek geen stad-Gronings, ik ben pretentieus, ernstig en betweterig en daarom absoluut geen Stadjer. (Ondanks dat ik hier geboren en getogen ben).

    • Onzin.

      Mensen ontlenen hun identiteit aan het feit dat ze een Stadjer zijn. Door te stellen dat er geen enkele vorm van exclusiviteit op die term ligt, misgun jij deze mensen een deel van hun identiteit.

      Ik vind dat walgelijk!

      • Omdat je in de jaren zeventig blijft hangen? Jaren waarin we nog heel duidelijk de wonden likten van de gevolgen van een escalatie van (ruim een eeuw daarvoor ontstane) negentiende-eeuwse nationalisme en racisme?

        Een gezonde mate van trots op en verbondenheid met een land, regio, streek of stad overkomt de besten.
        Zelfs een groot schrijver als Couperus. Deze schreef "Zoo ik iets ben, ben ik een Hagenaar'. Had je Couperus ook een medische behandeling aangeraden?

      • Voor een iets betere diagnose zou ik de man toch iets beter moeten kennen.
        Trots op een streek lijkt mij iets totaal onzinnigs. Trots lijkt me een relevante emotie wanneer het een eigen prestatie betreft. In andere gevallen lijkt het mij een rare poging om de kwaliteit van de eigen identiteit kunstmatig op te kloppen.

      • Mensen zijn groepsdieren. Het is helemaal niet raar dat mensen trots op hun afkomst zijn.

        Trots op een traditie waar ze in staan, trots op de schoonheid van hun stad, trots op de organisatie-graad van hun staat (Romeinen).

        Zolang het maar geen malle negentiende eeuwse vormen of vooroorlogse twintigste eeuwse vormen (WOII) aanneemt, is er weinig mis mee. Zelfs wel gezond.

        Erkenning van het Nedersaksisch tot taal leidt tot minder suicide en hogere productiviteit in Groningen. Vermoed ik.

        Tenslotte: jij bent stiekem ook trots op je Engelse komaf. Proef ik uit alles. Niets mis mee.

Recente berichten

Grote verschillen in kosten huwelijksceremonie op vrijdag

Hoeveel geld je kwijt bent voor een huwelijksceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen.…

8 minuten geleden

Vrijdag onthulling mozaïeken picknicktafel naast Floreshuis

Bewoners van de Korrewegwijk en De Hoogte sluiten komende vrijdag het 'jaar van Anno Smith'…

21 minuten geleden

FC Groningen stopt met vrije verkoop seizoenkaarten

FC Groningen heeft de vrije verkoop van seizoenkaarten voor het seizoen 2024/2025 stilgelegd. Er is…

43 minuten geleden

Lelylijn en Nedersaksenlijn opgenomen in regeerakkoord

De aanleg van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn zijn opgenomen in het regeerakkoord van de…

46 minuten geleden

Meerderheid ‘werkhervatters’ blijft na WW langer dan een jaar aan het werk

Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in april met bijna 4 procent afgenomen.…

1 uur geleden

Identiteit van betrokkenen steekincident Nieuwe Markt bekend

De politie heeft de identiteit bekend gemaakt van de twee mannen die verdacht worden van…

1 uur geleden