Categorieën: Nieuws

Lelylijn en Nedersaksenlijn opgenomen in regeerakkoord

De aanleg van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn zijn opgenomen in het regeerakkoord van de partijen PVV, VVD, NSC en BBB.

De Lelylijn moet van Lelystad via Heerenveen naar Groningen lopen met waarschijnlijk nieuwe stations in Emmeloord, Drachten en Leek. In het akkoord staat dat de aanleg van deze spoorlijn in Groningen moet beginnen als dat technisch mogelijk is. De Lelylijn moet er voor zorgen dat de reistijd tussen Groningen en het westen van het land een stuk minder wordt.

Groningen wordt ook genoemd als één van de vijf stations die aangesloten moet worden op het internationale net van hogesnelheidslijnen. De andere zijn Zwolle, Hengelo, Venlo en Heerlen.

Nedersaksenlijn

Ook de Nedersaksenlijn heeft volgens de vier partijen prioriteit. Deze spoorlijn moet Groningen verbinden met Twente. Het grootste deel van de lijn ligt er al of wordt aangelegd, zoals het stuk tussen Veendam en Stadskanaal. Alleen het deel tussen Stadskanaal en Emmen ontbreekt dan nog.

Internationaal

De partijen vinden ook dat in de grensregio’s bekeken moet worden of er goede verbindingen met het buurland zijn. Dat zou voor de Nedersaksenlijn gunstig kunnen uitpakken, omdat in 2026 van Coevorden via Neuenhaus, Nordhorn naar Bad Bentheim en dan verder Duitsland in, gereisd kan worden. De goederenspoorlijn tussen Neuenhaus en Coevorden wordt momenteel geschikt gemaakt voor reizigersvervoer.

Andor Heij

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

9 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

9 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

9 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

11 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

14 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

14 uur geleden