Categorieën: Nieuws

“Jongerenwoningen in de Noorderkerk is geen optie”

Als de plannen doorgaan dan worden in de Noorderkerk in de Akkerstraat ruim negentig studio’s en appartementen gebouwd die bedoeld zijn voor jongeren. “Wij zijn tegen de plannen omdat ze de leefbaarheid in onze wijk ernstig aantasten”, zegt de werkgroep Noorderkerk.

Het lijkt zo mooi. Na jaren van leegstand krijgt de Noordkerk in de Noorderplantsoenbuurt weer een bestemming. “Daar zijn we ook heel erg blij mee”, zegt Sjoerd Geelink van de werkgroep Noorderkerk. “Het gaat ons alleen om de aantallen. De gemeente is in de stad heel erg bezig om in de wijken evenwicht te krijgen tussen Stadjers en studenten die er wonen. Als er negentig kamers voor studenten komen in de Noorderkerk dan is de verhouding in onze wijk zoek, en verwacht ik dat dit onze leefbaarheid zal aantasten.”

Geelink geeft nadrukkelijk aan dat hij niet tegen de plannen is. “De architect heeft ons de ontwerpen laten zien. Mooie, kwalitatieve woningen. Niks mis mee. Wij willen alleen geen onevenwichtige wijk.” De Stadspartij heeft inmiddels laten weten dat het voorstander is om het bestemmingsplan aan te passen waardoor eengezinswoningen beschermd worden tegen optopping, koop en sloop en kamersgewijze verhuur aan studenten.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

 • Die overlast gaat natuurlijk heel erg meevallen. Het is geen homogene groep feestvierende bralapen die er gaan wonen. Vooral hard studerende studenten en werkende jongeren. Die zitten ook niet op overlast te wachten. In dat soort complexen moet je rekening houden met elkaar. Wanneer de buurt er last van heeft dan hebben de bewoners er driedubbel zoveel last van. Het enige wat moet doen is goede afspraken maken over geluid in de avonduren in de zomer wanneer men buiten is. Het plantsoen is echter vlak bij, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

 • Vreemd, ik woon ook in die buurt. Er heeft hier maandenlang een lijst rondgezworven die uiteindelijk maar door een handjevol mensen is ondertekend. En dan spreken namens de buurt. Dit soort acties mag wel eens wat meer aan de legitimiteit gaan doen.

 • Hoe is het trouwens afgelopen met de enorme overlast die verwacht werd toen het oude belastingkantoor aan de Hofstede de Grootkade verbouwd werd voor jongeren?
  Nooit meer iets van gehoord.

 • De overlast van de jongeren die nu in de hoogbouw aan het Wielewaalplein wonen? Inderdaad, ook hier niets.
  Mooie voorbeelden van het totaal overbodig zijn van een campus en het op een fraaie manier herbestemmen van leegkomende gebouwen of een nieuwe invulling van een gebied.

  • @ Jaques;

   Daar staat bijna dagelijks wel een verhuiswagen of huurbus voor de deur van de Groenling om opnieuw iemand te gaan verhuizen. Het lijken wel wisselwoningen te zijn geworden, in plaats van een studentenflat.

   Het is de zwijgende meerderheid, bestaande uit veelal autochtone inwoners welke daar omheen woont. Het is diezelfde zwijgende meerderheid, welke zich nu meer en meer begint te roeren, getuige de recente artikelen in de dag- en weekbladen en items op de regionale zenders.

   Het is zoals al eerder door mij aangehaald, het bouwwerk ansich wat daar verkeerd staat, het aanzicht van de wijk zelf is hiermee volledig verkloot.

   Laat men als men al zo nodig moet gaan bouwen, de binnenstad en de direkte schil incl. de vooroorlogse wijken daar omheen bestaande woningen indien noodzakelijk afbreken en nieuwbouw gaan plegen voor werkende jongeren, kleine gezinnen en senioren.

   Laat de studenten maar op een campus wonen, of ga voor hen bouwen buiten de kanalenring, dus niet de diepenring, van deze stad.

   • Heb er zelf een jaar of 25 een 150 meter vandaan gewoond en directe familie van mij woont er nog steeds. Dus de omgeving en het gezeik van de omwonenden is mij dus aardig bekend.

   • Echt serieus kan het niet zijn, anders hadden de klagers wel meer lawaai gemaakt.
    Ben ook wel benieuwd waar ze dan last van hebben.

 • Appartementen voor studenten? Te bespottelijk voor woorden! Luxe die door - het net onder de huurtoeslag grens blijven - uit een toch al lege staatskas gefinancierd moet worden.

  Bouw maar wat mooie Selwerdflats op het Suikerunieterrein. Mooi centrale ligging tussen Stadspark, Zernike en Centrum. Heb nog wel inventieve gedachtes over hoe het een aantrekkelijk gebied te maken. En nee, dan heb ik het niet over de aanleg van de uiteraard aanwezige basketbalveldjes.

  • En je hebt ook mensen die een minImumaantal uren werken en zo maximaal profiteren van huur-, en zorgtoeslag en allerlei regelingen.
   Nettobijdrage aan de samenleving: nihil.
   En wel een hoop praatjes over anderen.

   • Kom op jack dat jij nog steeds niet wilt aannemen dat we hier in Groningen een wethouder hebben die studenten belangrijker vindt dan de andere burgers en het steeds maar weer kwijlend opneemt voor de zittende politiek dat weten we nu langzamerhand wel.

   • Jaques;

    Maar hij werkt in elk geval wel, maar VSH begint toch ook niet over lieden als jij waar het gaat om het maximaal uitnutten van renteaftrek, auto van de zaak, privegebruik van het bekende pasje van de Makro, het bonnetje van het prive etentje op een ander tijdtstip laten zetten, kleding als werkkleding in de boekhouding, enz.enz. daar bezondig jij je natuurlijk niet aan? Jij hebt je huis vanzelfsprekend gekocht en je hypotheek in 15 jaar ingelost, je auto is vanzelfsprekend geen hybride want je zult maar van het te genieten belastingvoordeel gaan profiteren. Valt mij enigzins tegen Jaques dat je een werkend iemand aanvalt, waar jij bewust werklozen en bewust bijstanduitkering genietende inwoners in dit land ongemoeid laat.

    O, ja, on topic, hieronder een link van enkele van de door jou aangehaalde azijnpissers waar het om hoogbouw in de wijk gaat, luister vooral naar de uitspraak van een mij bekend bewoner in de directe omgeving: " het is toch allemaal al beslist" en om met jou woorden te spreken, meneer is toch niet bepaald Joop Soos, de model inwoner van de Oosterparkwijk

    http://www.oogtv.nl/2013/11/nieuwbouwplannen-oosterhamrikkade-baart-omwonenden-zorgen/

   • Een heleboel geklets. Maak je geen zorgen, ik betaal erg veel belastingen en dat doe ik met plezier.
    Ik lees wel een hoop geklaag over niks, vooral angst voor het onbekende en geen reeële overlast.
    Allemaal gezeur over wat anderen fout doen maar zelf nooit verantwoordelijkheid of initiatief nemen. Wel klagen maar verder helemaal niets doen.

 • Allemaal gezeur over wat anderen fout doen maar zelf nooit verantwoordelijkheid of initiatief nemen. Wel klagen maar verder helemaal niets doen.

  Ik neem aan dat jij hier niet mij van beschuldigd, daar ik wel durf te stellen, harder te werken dan jij, langere dagen te maken dan jij, en ik wel zoveel aan belastingen afdraag waar het rijk een uitkering van een bijstandsgerechtigde mee financiert.

  Waar het om je uitspraak:

  Ik lees wel een hoop geklaag over niks, vooral angst voor het onbekende en geen reeële overlast" gaat het volgende:

  Ik wil mij er persoonlijk niet aan hoeven te storen, maar de zwijgende meerderheid in dit soort veelal vooroorlogse wijken, durft vaak na enkele malen gevraagd te hebben of het allemaal wat zachter kan, of de rotzooi (weer) eens opgeruimd kan gaan worden, of de fietsen eens fatsoenlijk neergezet kunnen gaan worden, zodat een ander er ook langs kan, niet opnieuw hun beklag bij dit soort bewoners te gaan doen.

  Er zijn namelijk nog mensen met een achtergrond welke normen en waarden hoger in het vaandel hebben staan dan de gemiddelde student in deze stad.

  • Lijkt me lastig te bepalen wie het meeste werkt, en ook niet zo relevant.
   In de Oosterparkwijk wonen ook heel wat lieden die in de zomer met ontbloot, wat te dikke, bovenlijf met een krat bier op het trottoir zitten tot diep in de nacht met de nodige hoeveelheid lawaai. Evt overlast is niet voorbehouden aan autochtone bewoners van een buurt.

   Ik denk trouwens dat het percentage werkende studenten wel eens hoger zou kunnen zijn dan het percentage werkende Oosterparkers.

   • Dat laatste geef ik volmondig toe Jaques, met zoveel studenten en dito woningen zijn deze waarschijnlijk al in de meerderheid vertegenwoordigd in deze wijk.

    Dat er veel autochtone Oosterparkers zouden zijn zonder werk, zal veelal te maken hebben met het goed georganiseerde sociale vangnet in dit land, immers er bestaat nog altijd geen plicht tot werken in dit land, onder het motto: wie niet wil werken zal ook eten.

    Echter ik heb nog nooit iemand met een ontbloot bovenlijf gezien aan de Gorechtkade, Th.A.Theussinklaan, Petrus Campersingel (welke nu ook aan de beurt lijkt te zijn om te worden omgebouwd tot studentenboulevard)S.S.Rosensteinlaan, J.H.Jansenstraat, enz.enz. en dat zijn nu net de straten waar ik over spreek, de straten waar bewoners niet zo snel op de barricaden staan.

   • Over discrimineren gesproken. Je hebt het wel over de oosterparkwijk waar vele hard werkende arbeiders wonen.

   • Respect voor iedereen die 's ochtends vroeg de moeite neemt om uit zijn bed te komen.

    Dit neemt niet weg dat er wel eens een hoger percentage werkende studenten in de Oosterparkwijk zou kunnen wonen dan het percentage werkende niet-studenten. Dat heeft niets te maken met het absolute aantal studenten dat in de Oosterparkwijk woont.

    Niet alle straten in de Oosterparkwijk zijn hetzelfde, dat heb ik ook gezien. De ene straat wordt bewoond door wat meer 'volkse' types dan de andere straat.

  • Waarschijnlijk het sterotype wat velen hebben waar het om "de bewoner" van een volksbuurt gaat, welke voor velen zijn:

   Gouden ketting en tattoo dragende liefhebbers van Andre Hazes (en zijn muziek) welke, een wit mouwloos hemdje dragend op een kratje Heineken (blik Brouwmeester)zittend toekijken hoe een ander terugkomt van zijn of haar werk.

   Ik denk zelf meer aan type`s als Elmondo, Torre en Kludde, maar dat terzijde, ik denk niet dat Jaques weet wie dat zijn geweest.

 • Kleine aanvulling: gemeten per m2 betalen studenten de hoogste huur... hen verbannen naar buiten de kanalen is dus economisch gezien niet de natuurlijke beweging.

Recente berichten

Omstanders redden persoon uit Hoorsemeer

Omstanders hebben zaterdagavond een persoon uit het Hoorsemeer gered. Dat meldt nieuwsfotograaf Rick ten Cate…

31 minuten geleden

Zwembaden Ten Boer en Hoogkerk swingen onder zomerzon: “Extra lang geopend”

De start van de zomervakantie voor de schooljeugd wordt zaterdag 'gevierd' met een echte zomerse…

3 uur geleden

FC klopt Emmen in tropisch oefenduel

FC Groningen rekende zaterdagmiddag op het terrein van amateurclub Rolder Boys af met FC Emmen…

3 uur geleden

Regenboogbankje Haren door vandalen omver geduwd: “Weggehaald om onveilige situaties te voorkomen”

Het regenboogbankje aan de Kerklaan in Haren is vrijdag opnieuw ten prooi gevallen aan vandalen.…

5 uur geleden

Persoon gewond bij conflict op Abrug

Bij een conflict op de Abrug is een persoon zaterdagmiddag gewond geraakt. Dat meldt de…

5 uur geleden

Scheepvaartverkeer Van Starkenborghkanaal gestremd door problemen met brug (opgelost)

Het scheepvaartverkeer op het Van Starkenborghkanaal heeft zaterdag flinke hinder ondervonden van de gevolgen van…

5 uur geleden