Categorieën: Nieuws

“Zo’n prestigieuze prijs winnen had ik nooit verwacht”

Apetrots zijn ze op het CSG Augustinus. De school won vorige week op de Dag van het Literatuuronderwijs een prestigieuze prijs voor de beste leesomgeving. “Je hoort tijdens de prijsuitreiking de naam van het Augustinus, en dat is iets wat je dan niet kunt bevatten.”

De prijs heeft alles te maken met het begrijpend lezen. “Jongeren lezen steeds minder vaak boeken, terwijl dit juist wel heel goed is voor hun eigen ontwikkeling”, zegt Joke Boonstra van het CSG. “Een aantal jaren geleden zijn we een pilot gestart waarbij we brugklasleerlingen verplichten om een boek mee te nemen, en hierin te lezen tijdens tussenuren of dode momenten”.

De school was zich er van bewust dat als je iets verplicht, je ook content moet aan kunnen leveren. “We hebben in onze mediatheek een arsenaal aan boeken opgebouwd, die onze leerlingen kunnen lenen. Van spannende oorlogsboeken tot Science-fiction. Alles is er. En het werkt! Want er wordt steeds meer gelezen, en de rapportcijfers gaan sindsdien omhoog.”

Dat de school de prijs nu gewonnen heeft is te danken aan leerlingen die de school genomineerd hadden. ‘De mediatheek heeft het allemaal: een intieme, prettige omgeving in combinatie met een grote collectie boeken én een zeer actieve en betrokken mediathecaris’, staat te lezen in het juryrapport. Die argumentatie was voldoende om de eerste prijs binnen te slepen.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Tussenuren verplicht lezen?

    Zal gezien mijn chaotische kant, en enorm honger naar lichaamsbeweging in mijn jeugd wel een halve adhd'er geweest zijn, maar elk kind heeft toch behoefte aan beweging in een tussenuur?

    Als we zo doorgaan zitten we met een natie, met jeugd die we qua fysiek halve kasplanten kunnen noemen.

    Geen wonder dat sommigen in Nederland met isis vlaggen durven rond te lopen. Elk beetje fysiek, en daarmee weerbaarheid wordt uit de autochtone jongeman met skinny jeans, en onmanlijke pas gehaald.

    Geef mij tienduizend ideologisch geladen mannen die in hun jeugd gesport hebben, en ik kan dit land overnemen.

    (Als 17-jarige haalde ik niveau veertien op de piepjestest. Had best naar zestien kunnen doorschakelen, maar ik liep al een tijdje tijdens die test alleen, en begon me een uitslover te voelen. Maar wat doen jongens nu gemiddeld? Zeven of acht? Kunnen kinderen nog simpelweg een koprol maken? Fietsen ze vanuit het Augustinus nog weleens in een tussenuur op en neer naar Peize? Gewoon omdat het kan? Vragen, vragen, vragen!)

      • Inderdaad.

        Dat een school gaat bepalen dat je ook in een tussenuur stil moet zitten, is echt kinderachtig. Tel daar de afbraak van het gymnastiekonderwijs en we gaan een verweekt volk worden. Hoofden op slappe lichaampjes.

        Hoewel het vandaag tien graden boven (!) was, zag ik vandaag een Hollandse knul - met baardje - met handschoenen fietsen. Echt waar en ongelogen! Bij de mediacentrale!

  • Super prestatie CSG Augustinus! Lezen is heel belangrijk, zodat de leerlingen begrijpen waar een tekst over gaat en er goed op kunnen reageren.

    En VSH? U mag nog een piepjestest doen. Dit keer op niveau 16, want dan kunt u uw frustratie een beetje kwijt. Kom eens lezen op het Augustinus. In alle rust en vrede. Wellicht wordt u nog grootser dan dat u al bent.

    • Piepjestest? Haal ik nu geen elf meer op.

      Met dank aan een gen van een Friese voorouder die ongeveer zeven eeuwen geleden in het Oosten van Friesland (rond lijn Dokkum, Drachten en Oosterwolde) leefde, heb ik een hart dat niet al te zwaar meer belast mag worden.

      Over het lezen; blijf het een ontkenning van de lichamelijke jeugdige energie van kinderen vinden, als ze naast in de klas, ook in de tussenuren stil moeten zitten.

      Grootsheid? Dank u. Helaas zijn u en ik de enigen die mijn grootsheid zien en erkennen. Eigenlijk ben ik ster waarvan het licht pas over vele duizenden jaren zichtbaar zal zijn.

      Moi

  • Als het onder de 10 graden komt draag ik op de fiets ook handschoenen omdat mijn handen dan blauw en stijf worden (acrocyanose). VSH hecht nogal aan afkomst: wel ik ben een Friese stevige vent. Ben ik dan een bejaarde ? Nee, en ik heb dit al sinds mijn jeugd. Bekijk dit eens: " Everyone is fighting a battle you don't know off. So try to be kind. Always. " Is er dan niets waar deze VSH niet negatief op in wil hakken ? Ik raad hem een periode van introspektie aan, waarin hij eens bekijkt waar dit vandaan komt. Which battle are you fighting within ?

  • Hollandse knul, of Friese vent, nadat de Hollanders in de middeleeuwen de Friese steden koloniseerden, is dat genetisch een pot nat. Hoewel een gemiddelde Fries zich - om volstrekt onduidelijk redenen - exotisch en bijzonder vindt.

    Zet je een Frank en "Fries" tegenover twee Saksen zet, dan vliegen de eerste twee met evenveel paniek over het hazenpad.

    Moi

    • En wat moet jij dan gaan doen als mijn reaguursels wegvallen? Volgens mij ga je in een zwart gat belanden.

      (Afgezien van bijdragen die betrekking hebben op stedenbouwkundige vernietiging van de stad door de lokale PvdA - en nu ook D66 - en het onnozele gehits tegen onze Russische broeders, zou ik mijn reaguursels niet al te serieus nemen)

      Moi

Recente berichten

Donderdag begint zonnig, maar eindigt mogelijk met regen- of onweersbui; daarna langzaam wat minder warm

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen kent aan het eind van donderdagmiddag…

2 uur geleden

Mogelijk oplossing voor bewoners Betonbos: “We gaan in gesprek met provincie”

Er is mogelijk een oplossing voor de bewoners van het Betonbos. Dat heeft wethouder Rik…

2 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar kabelgoot om elektrische auto’s op te laden met zonne-energie

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om kabelgoten in te zetten waarmee huiseigenaren…

4 uur geleden

Gemeente schiet extra uitvoeringskosten inburgering zelf voor: ‘Verantwoordelijk voor wettelijke taken met te weinig knaken’

De gemeenteraad heeft woensdagmiddag ingestemd met het aanstellen van vijf nieuwe personeelsleden voor Thuisin050, de…

4 uur geleden

Deel ringweg voor Geheugenpaviljoen wordt niet gesloopt: “Inspraak kan soms heel duur zijn”

Het gedeelte van de zuidelijke ringweg dat mogelijk in de toekomst gebruikt gaat worden voor…

4 uur geleden

Donar kansloos ten onder in Den Bosch

Donar heeft woensdagavond de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de…

4 uur geleden