Categorieën: Nieuws

Vondelingenkamer in Groningen geopend

De zogeheten vondelingenkamer van de stichting Beschermde Wieg wordt vrijdagmiddag geopend. De kamer is te vinden tegenover de huisnummers 46 en 48 aan de Palembangstraat in de Indische Buurt.

Een moeder kan het kind daar in een wieg leggen. Er volgt dan een stil alarm naar het huis op de hoek met de Bandoengstraat.  Daar ontfermt men zich vervolgens over het kind. Ook is het mogelijk dat de moeder daar een gesprek aanknoopt over haar situatie.

Er is ook kritiek op de vondelingenkamer. De stichting FIOM, gespecialiseerd in ongewenste zwangerschappen, denkt dat het vondelingenluik een aanzuigende werking kan hebben. Ook zegt FIOM dat het door de vondelingenkamer niet meer mogelijk is de biologische ouders te achterhalen. Een kind kan daardoor op latere leeftijd identiteitsproblemen van krijgen.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Te zot. Het bied een mogelijkheid om alle hulpverlening die we hebben te ontwijken. Dat is nooit goed. Kom ook niet met dat kind in de container in Amsterdam aanzetten. Dat was er ook met vondelingenkamer in beland. Dat kind moest weggemaakt worden, een criminele actie.

    • Is de hulpverlening wel zo goed en toegankelijk als we met z'n allen denken/willen. Schijnbaar kunnen deze vrouwen nergens terecht. Wat rationeel denken doen ze natuurlijk niet

      • Deze vrouwen willen geen hulp van de hulpverleningsinstanties. Ze moeten van hun kind af omdat hun leven anders gevaar loopt, of omdat ze bang zijn met kind nooit te zullen overleven. In doodsnood willen ze vooral anoniem blijven.
        De mogelijkheid hun kindje veilig ergens achter te laten en het eventueel later terug te kunnen vinden zal wellicht een fractie van troost kunnen bieden in een onmenselijke situatie.

      • Tja dan zullen ze ook die vondelingenkamer niet kunnen vinden. Iedereen die kan googelen die weet binnen een half uur de mogelijkheden. Mensen die niet kunnen googelen vinden ook de vondelingenkamer niet. De vondelingenkamer kan juist gebruikt worden om volledig anoniem van een kind dat niet zo gelegen komt af te komen. Dat mag niet in Nederland. De vondelingenkamer faciliteert dus een strafbaar feit. Het is niet zo moeilijk om een kind te vondeling te leggen. Mensen die in paniek zijn zullen ook de vondelingenkamer niet vinden. Dat betekent dat hij alleen opportunistisch gebruikt zal worden.

  • Totaal misplaatste hulpverlening!
    Ik ben zelf geadopteerd, heb mijn familie kunnen opsporen naar ons aller tevredenheid en dit luik-initiatief maakt mij woest! Het getuigt van zo weinig inzicht in de problematiek. Barbara Muller denk als je blieft na of je hier echt wel goed aan doet. Schande!

  • Wel een mooi alternatief voor het slaaphuis. Wellicht kunnen daklozen zichzelf hier te vondeling leggen om vervolgens vertroeteld te worden door de dames.

  • Ik vind de opening van de vondelingenkamer een razendgoed initiatief.Ik zou werkelijk geen onweerlegbaar argument tegen weten te bedenken. Wanneer een volkomen wanhopige moeder weet dat haar kindje veilig opgevangen kan worden zal dat toch een bepaalde rust geven. Iedere moeder die haar kindje niet kan houden en de geboorte geheim wil houden zal liever haar kindje anoniem naar een veilige plaats brengen dan het willekeurig ergens te vondeling te leggen. Natuurlijk willen mensen hun afkomst kennen, maar er zijn ook veel geadopteerde kinderen die hun biologische ouders niet kennen en die toch gelukkig zijn.Ieder kind verdient een kans op een goede toekomst!

    • Het FIOM doet dit werk al. En goed. Die begeleidt meisjes en mama's die afstand willen doen of hebben gedaan. En het gaat helemaal niet alleen om het wel of niet kunnen achterhalen van de biologische ouders. Deze mama's moeten in hun weg en keuze begeleid worden, net als het kindje. Door een kindje in een kamer te leggen is de moeder helemaal alleen in haar proces. Zij heeft steun nodig. In Nederland worden nauwelijks kinderen te vondeling gelegd omdat de hulpverlening al heel goed is. De erge gevallen waarover we in de krant lezen gaan over delicten. Dat zijn heel andere situaties dan waarover het hier gaat. Juist de begeleiding zorgt voor een goede toekomst. Niet het vrijblijvende achterlaten. Dat laat mama en kind alleen staan. Er wordt hier gedaan alsof er nergens goede hulp is, of dat het niet mogelijk is anoniem deze weg te gaan en dat is beide niet waar.

      • Soms is iemand niet in staat hulp te aanvaarden. Soms is er alleen maar pure wanhoop, en wie weet wat voor bedreigende omstandigheden er nog meer spelen. Soms is de angst te groot, de paniek te groot om de weg naar de hulpverlening te overwegen of te aanvaarden. Koste wat het kost mag de zwangerschap niet uitkomen. Je weet niet wat er speelt. En juist in deze gevallen...wanneer de zwangerschap een geheim moet blijven om het eigen vege lijf te kunnen redden....is een vondelingenkamer het enige, zo veilig mogelijke alternatief. En als er een situatie is ontstaan dat de moeder in staat is hulp te aanvaarden, weer tot zichzelf te komen en wellicht een verlangen naar haar kind te ervaren, dan zijn er de puzzelstukjes. En een weer terug te vinden, levend kind.

    • Bovendien: wie zegt dat het zoeken naar de ouders alleen gedaan wordt door kinderen die ongelukkig zijn? Dat is sprookjes-denken.

  • Dat klopt, zo goed als iedereen die zijn/haar biologische ouders niet kent zal willen weten wie ze zijn, en zich afvragen waarom hij of zij is afgestaan.
    Maar dit pleit niet tegen de vondelingenkamer. In de eerste plaats zal de moeder haar kind met het puzzelstuk weer terug kunnen vinden. En natuurlijk zal daar ook soms geen gebruik van worden gemaakt. Andersom is die mogelijkheid er echter niet.
    En dat is in mijn ogen het enige nadeel. De voordelen wegen echter veel sterker: er zullen meerdere beginnende mensenlevens gered worden wanneer een moeder, die volslagen anoniem wenst te blijven om wat voor reden dan ook haar kind op deze manier in veiligheid kan brengen. Je kunt een volslagen onwillende geen hulpverlening in de maag splitsen. De ongewenst zwangere vrouw in een dergelijke positie zal alle contact vermijden, alles doen om haar zwangerschap verborgen te houden. Wat is het alternatief? Een container, de berm, een struik, moord?
    Ik ben wel bang dat veel vrouwen in een dergelijke situatie momenteel nog niet op de hoogte zullen zijn van de vondelingenkamers.Er zou voorzichtig meer bekendheid aan gegeven moeten worden, in meerdere talen. Niet in de vorm van propaganda, maar als uiterste mogelijkheid..

  • Het vondelingenhuis faciliteert een strafbaar feit volgens Marc. Laat dat zo zijn, je kind te vondeling leggen mag immers niet.
    Het risico dat het kind het in het vondelingenhuis overleeft is echter zo goed als 100%, i.t.t. wanneer het te vondeling gelegd wordt in pakweg de berm, of een bos. Toch een belangrijk pluspunt.
    Er vanuit gaan dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn en van hun kind af moeten niet kunnen googelen lijkt me een verkeerde aanname. De zwangere vrouw, ook al zou ze negen maanden volledig in paniek zijn, zal in die negen maanden toch een grote kans maken de link naar het vondelingenhuis te vinden. In paniek werken je hersenen vaak razendsnel, en meestal ontstaat er een hyperfocus op een uitweg uit de situatie. Het vondelingenhuis zal in de meeste gevallen dan ook zeker gevonden worden.

    • Als mensen willen dat een baby gevonden wordt, wordt deze niet in een bos of een berm gelegd, maar op een plek waar deze zeker snel gevonden wordt. Geen vondelingenkamer voor nodig, waar een waas van legitimiteit over hangt die niet aanwezig is. In feite is het uitlokking.

Recente berichten

“Opklaringen maar ook bewolking op Hemelvaartsdag, in het weekend veel zon en warmer”

Het lange Hemelvaartsweekend lijkt zonnig te gaan verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op…

2 uur geleden

Geen donkergroene stadionstoeltjes in Euroborg, CDA vraagt gemeente om opheldering

Ondanks dat supporters het graag willen krijgen de stoeltjes op de Noordtribune in de Euroborg…

3 uur geleden

Donar wint eerste play-offduel tegen BAL

Donar is de kwartfinale van de play-offs om de landstitel woensdagavond begonnen met een 78-66…

3 uur geleden

Twee jongeren zijn Handhaving te slim af bij Jachtseizoen in Vinkhuizen

In de wijk Vinkhuizen vond woensdag een editie van Jachtseizoen plaats. Bij dit spel maken…

4 uur geleden

Geen link tussen moorden op Antoinette Bont en Harry Roo: “Uitsluiten is ook belangrijke ontwikkeling”

Er is geen link gevonden tussen de moorden op Antoinette Bont en coffeeshophouder Harry Roo.…

4 uur geleden

Versterkingen komend seizoen voor Be Quick 1887 en PKC’83

Be Quick 1887 en PKC'83 hebben zich de afgelopen dagen versterkt voor het komende seizoen.…

5 uur geleden