Categorieën: Nieuws

Winkeliers boos om bouwput

Doorgeknipte elektriciteitskabels, zandoverlast en verminderde klandizie. Dit is nog maar een fractie van de problemen waarmee de winkeliers kampen op het Boterdiep. De winkeliers zijn gepikeerd over de huidige situatie en verwachten van de gemeente compensatie.

Op het Boterdiep worden leidingen vervangen. Het inmiddels al vier weken durende project levert veel overlast op bij de winkeliers. Door het regenachtige weer gaan de werkzaamheden naar verwachting twee keer zo lang duren als gepland.

De gemeente wil volgend jaar de riolering vervangen. ‘Als het zo doorgaat dan is het snel gebeurd denk ik, dan kan ik de deuren wel sluiten. Tachtig uren werken en niks verdienen, dat is niet leuk’, aldus Serkan Alan, eigenaar van supermarkt Nazar. De winkeliers op het Boterdiep zien de toekomst door de verminderde klandizie niet rooskleurig in.

Andries Oord

Bekijk reacties

  • Denken jullie nu werkelijk dat de gemeente dit ene biet kan schelen. Misschien komt er wel een brief waar in staat dat het een ondernemers risico is en ze niets voor u kunnen betekenen.

    • In ieder geval interesseert het ze niet op vrijdag. Is het weekend weer begonnen voor de mensen bij ROEZ.

      Dinsdag kun je weer bij ze terecht. Niet op maandag. Op maandag worden de prestaties van FC Groningen en de eigen voetbalkunsten bij de koffie-automaat en in bilateraaltjes behandelt.

      (Lang leve OOG. Jammer dat OOG geen teletekst meer heeft. Heerlijk om 's-ochtends, na de ochtenronde, men een kop koffie OOG tekst te bekijken. Met op de achtergrond de prettig en zo vertrouwde stem van de geweldenaar Gert van Akkeren).

  • De gemeente heeft het weer eens gedaan. OOG begint ook al telegraafpraktijken te vertonen. Wederhoor? Het is dat ze nog niet met het riool bezig zijn, anders wist ik het wel. Schaf de gemeente maar af. Dan kan oog ook opdoeken.

    • Denkt, dat OOGTV meer een boodschapper is van de kwestie. OOGTV doet vooralsnog niet aan opinie om een eigen standpunt in te nemen. De gemeente reageert zeer vaak terughoudend op dit soort kwesties, tenzij de hele stad ontwricht raakt, dan rukt het volledig stadsbestuur uit voor toelichting op het perscomité

      • Kijk het filmpje is dan.

        In Amsterdam hebben ze straatmanagers voor dit soort zaken. Ondernemers die voor de hele straat/buurt het aanspreekpunt voor de gemeente zijn. Dan kan er van te voren geregeld worden dat de winkels goed bereikbaar blijven (niet met twee lullige plaatjes dus). De aannemer had dit beter moeten regelen. twee plaatjes underlayment gaat nergens over.
        De gemeente investeert juist in het Boterdiep. Daar hebben de ondernemers ook profijt van. Het wordt een aantrekkelijker gebied. Gezamenlijk vooraf afspraken maken over de transitie en maatregelen voor bereikbaarheid hoort daar wel bij.

        Deze rapportage is echter zeer eenzijdig. Alsof de gemeente alleen bezig is met ondernemertje pesten. Het lijkt er meer op dat ze gewoon geld willen zien.
        Ambtenaren die mensen vertellen dat ze maar moeten verkassen met hun bedrijf dienen daarop aangesproken te worden. Niet zeuren in de media maar direct een klacht indienen bij de gemeente. http://gemeente.groningen.nl/klachten/klachtenprocedure-gemeente-groningen

    • Spreektaal Pieter. IS heeft overigens gebeld. Ze zijn op zoek naar je hoofd. Kennelijk moeilijk te vinden.

  • Waaruit blijkt dat de gemeente de leidingen aan het vervangen is? De kans lijkt me heel wat groter dat Enexis op het Boterdiep aan het werk is.

  • Een ondernemer, zakenman zal deze winkeliers goed begrijpen. De winkelier voelt deze probleem in de portemonnee hij/zij zal de vaste kosten immers toch elke maand moeten blijven door betalen. De gemeente en de aannemers zal het een worst wezen die denken ook aan hun portemonnee de aannemer word wel betaald en de gemeente die de boterdiep zogenaamd levendig probeert te maken denkt ook aan zichzelf want die probeert de parkeergarage vol te krijgen. De schade is het grootst voor de ondernemer.

  • @Marc wat mij bijblijft is de communicatie met de gemeente die slecht is. Dit soort kwesties, kan je niet slechts afdoen met een ambtenaar. Daar moet een zwaargewicht op ;-) Hoewel we die ook niet hebben haha ..

    • eenzijdige en tendentieuze berichtgeving. Daar heb ik een hekel aan. Jij als telegraaf/geenstijllezer smult er uiteraard van.

  • Beste vrienden, wanneer jullie je iets beter in de materie hadden verdiept dan had je kunnen weten dat de gemeente helemaal niets te maken heeft met het vervangen van de kabels. De gemeente gaat over het riool en de Straatverlichting. De rest is van partijen als Enexis, ziggo, reggefiber, waterbedrijf. Die clubs hebben helemaal niets met de gemeente te maken. Ze hoeven alleen maar te melden dat ze in de grond aan de slag willen (bron: mijn goed ingevoerde buurman). Deze partijen zorgen zelf voor de communicatie, de gemeente is geen partij.
    Ik zou ook niet weten wat vervolgens de grondslag zou moeten zijn voor de gemeente om een schadevergoeding uit te keren wanneer de gemeente geen partij is.

  • De ondernemers verliezen dus gewoon een maand omzet. Moet je eens proberen die ambtenaren van de ROEZ 8% minder te laten verdienen op een jaar, staat het hele malieveld vol....

    • Interessante veronderstelling maar wel irrelevant. De gemeente heeft niets te maken met de werkzaamheden bij het Boterdiep.

      • Die bewering is niet waar jack. De openbare, in dit geval, valt onder verantwoordelijk van de gemeente Groningen. Mooie boel, als iedereen zomaar de straat kan omleggen, dan kunnen ze het zgn 'klic' systeem, waarin voor miljoenen is geïnvesteerd ook wel opdoeken met alle gevaren van dien. Want, dan voldoet dat ook niet meer.

      • Sjoerd, met je eens dat allerlei bedrijven zomaar de weg open kunnen leggen. Ze hebben van niemand toestemming nodig.
        De gemeente heeft er niets over te zeggen.

    • "Bouwbedrijven leggen op dit moment kabels en leidingen in de grond. De planning is dat rond de kerst de werkzaamheden afgerond zijn. Na het leggen van de kabels en leidingen, begint een archeoloog met opgravingen en dan kan de bouw van de derde – ingang van de parkeergarage van het Boterdiep beginnen."

      Jack, van wie is die garage, wie verstrekt de vergunningen, wie houdt toezicht dat de winkels normaal bereikbaar zijn en niet met een paar breek-je-been plankjes?

      Je moet er niet aan denken hoe de binnenstad er had uitgezien als ze daar een tram wilden aanleggen. Niet voor niets waren de protesten daartegen zo groot. Het verleggen van een paar kabels kost al maanden en maakt winkels al onbereikbaar. Er zijn al uitspraken geweest dat er gemeenen aansprakelijk zijn gesteld. Dit lijkt ook iets voor een rechtzaak. Winkeliers moeten zich verenigen en rechtzaak starten. Is toch raar dat het verleggen van een paar kabels maanden gaat duren en er nu al vertraging is. Als het dan gaat vriezen kan er nog meer vertraging optreden.

      • Willem, het is allemaal heel vervelend. Maar nutsbedrijven bepalen zelf wanneer ze willen graven en kabels vervangen. Daar is geen toestemming van de overheid voor nodig. Sterker nog, in de telecommunicatiewet is de vrijwel onbegrensde vrijheid van de telecombedrijven en nutsbedrijven geregeld.

  • Je zou eigenlijk eens moeten zien hoe de gemeente zoiets zou oplossen als ROEZ onbereikbaar is, waarschijnlijk zouden ze dan een met goud vergulde brug over die gaten leggen. Is toch schandalig, een paar plankjes om de winkels bereikbaar te houden. Daar moeten gewoon aluminium loopbruggen komen te liggen. Denk een aan ouderen, gehandicapten, die kunnen toch niet over die bruggetjes. Eigenlijk zou er iemand moeten uitglijden en zijn been breken, dan zien we in een rechtzaak snel genoeg wie er verantwoordelijk is.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

8 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

9 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

11 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

12 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

14 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

14 uur geleden