Categorieën: Nieuws

“Ik ben ontzettend blij dat ik zijn handtekening heb”

Een beetje zenuwachtig waren ze toch wel. Maar het is dan ook niet niks als de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk langs komt in je klas. “Ik vond het echt heel erg gaaf om hem te onmoeten.”

Het is klokslag elf uur als schrijver Harm de Jonge naar het klaslokaal van groep vijf/zeven loopt op basisschool De Kleine Wereld aan de Celebesstraat. De Jonge kreeg vorig najaar te horen dat hij het Kinderboekenweekgeschenk mocht schrijven, en deze week toert hij door Nederland om te vertellen over zijn boek.

“Vertellen is misschien niet helemaal het juiste woord, het is meer een spreekbeurt wat ik geef”, zegt De Jonge. “Het boek ‘Zestig Spiegels’ dat ik geschreven heb, gaat over een jongen die een beperkte woordenschat heeft maar desondanks toch een spreekbeurt moet houden. Om alles voor elkaar te krijgen beleefd hij een dol dwaas en spannend avontuur.”

“Het is echt een heel mooi boek”, vertelt groep 5-leerling Thijmen. “Ik heb de eerste dertig bladzijden inmiddels gelezen en ik vind het heel spannend.” Sheila uit groep zeven sluit zich daar bij aan. “Ik heb meneer De Jonge ontmoet, ik heb het boek gekregen, en ik heb zijn handtekening bemachtigd. Een geweldige dag!”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Een kinderboekenweek zonder een geschenk is natuurlijk niets. Dat is dit jaar geschreven door Harm de Jonge (1939). Hij heeft een prachtig oeuvre op zijn naam staan, met veelgeprezen boeken als De circusfietser, het Vliegfeest, Tjibbe Tjabbes’ Wereldreis en recent Jonas en de visjes van Kees Poon.

    Zijn ouders voeren op een schip over de grote rivieren. Ze vervoerden vaak steenkool uit Duitsland naar Nederland. Tot zijn achtste jaar bleef Harm bij zijn ouders aan boord. Zijn moeder leerde hem lezen, zijn vader
    overhoorde hem de tafels. En als er ergens een school in de buurt was, zat hij een paar dagen in een klas. Maar toen hij acht jaar was, vonden zijn ouders dat hij toch maar echt naar school moest. Daarom kwam hij ‘aan de wal’ wonen bij een pleeggezin.

    Zijn lagere school in Groningen was ongeveer zoals de school in het boek Tijgers huilen niet. Hij zat er in de klas bij juf Stubbe, bij de meesters Toornstra, Tak en Top. (In sommige boeken kom je meester Toptak of meester Toorpot tegen). Juf Stubbe wordt bijna in elk boek even genoemd. Maar dat is geen wonder: zij was zo mooi als een engel en welke jongen was nou niet verliefd op haar!

    Dit jaar heeft Harm voor de oudere kinderen het boek Zestig Spiegels geschreven.

    HARM DE JONGE komt 11 oktober 2014 vanaf 11:00 uur langs bij BOEKHANDEL VAN DER VELDE bij BOEKHANDEL VAN DER VELDE A-kerkhof in Groningen voor een signeer- en voorleessessie met als tijdsduur: 1 uur en 30 minuten daarna moet hij snel weer door.

Recente berichten

Nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg gaat ‘Máximaweg’ heten

De nieuwe verbindingsweg tussen de Brailleweg en de Hereweg gaat de ‘Máximaweg’ heten, genoemd naar…

9 minuten geleden

Gelijkspel hockeyvrouwen Groningen tegen Victoria

De hockeyvrouwen van Groningen hebben zondag in Haren met 2-2 gelijkgespeeld tegen Victoria uit Rotterdam.…

23 minuten geleden

Kosten Bevrijdingsfestival zijn te hoog, dus kun je een badeendje kopen voor een race in de Papiermolen

Aanstaande vrijdag organiseert de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen een Badeendenrace. De 'Badeendenrace voor…

1 uur geleden

Aangepaste dienstregeling en extra bussen op Bevrijdingsdag in Groningen

Het busvervoer van Qbuzz in Groningen is op Bevrijdingsdag aangepast. In Groningen rijden onder meer…

1 uur geleden

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

11 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

12 uur geleden