Categorieën: Nieuws

“Toename illegale en buitenlandse daklozen”

Gerhard ter Beek, coördinator van daklozenopvang het Open Hof, maakt zich grote zorgen. Door de onrust in het Midden-Oosten zijn in Groningen en de rest van Nederland steeds meer islamitische daklozen. Het zijn vaak uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug willen of kunnen naar hun eigen land.

Het afgelopen jaar zijn de subsidies aan daklozenopvangcentra bevroren. De tekorten zijn dit jaar bij het Open Hof opgevangen door donaties. Maar voor volgend jaar is de toekomst onzeker.

Volgens ter Beek is het van groot belang dat er niet meer bezuinigd wordt op daklozenopvangcentra. Volgens hem neemt door bezuinigingen de problematiek in Groningen toe. Dit kan als gevolg hebben dat niet alle daklozen meer bij het Open Hof kunnen eten en drinken.

Andries Oord

Bekijk reacties

 • Dit probleem wordt helaas groter en groter. Gelukkig gloort er met het toekomstig onderkomen,t.w. HET MONSTRUM , een beetje licht aan de einder. En de voedselbank onder één en hetzelfde dak. Beter kunnen onze beleidsmakers het niet maken.

 • Het leven als dakloze is veel positiever dan velen denken
  Beetje bedelen, niks doen, blowen.
  Beter dan in het thuisland.
  De opvang is er niet voor daklozen maar voor ambtenaren en politici. Het reinigt hun geweten het loon is goed het is geen zwaar werk.
  Het lost niks op want dan stopt de subsidie.
  Zo houd men armoede instand .
  Stelselmatig terug brengen naar het land van herkomst dat doet men niet.

  • Je spreekt uit eigen ervaring Pippi L.? Toch niet als een van de hakketakkende stuurlui waarvan de wal al bomvol staat?

   • De beste stuurlui (zoals mn vader in taketaku) staan aan wal, de losers varen met het schip de verkeerde kant op ( hard werken, schulden en óók geen pensioen).
    De beste stuurlui staan aan wal omdat ze uitstappen en niet omdat ze van het schip zijn gezet.
    (Mensen schat dit spreekwoord niet fout in).

 • Uitgeprocedeerde asieleisers die niet terug willen? Tijd om daar eens streng tegen op te treden dunkt me!

 • Waar je ook vandaan komt en wat de reden ook is, je hoort als dakloze fatsoenlijk opgevangen te worden.

  Grappenmakerij over dit soort onderwerpen vind ik niet getuigen van goede smaak.

  • Die asieleisers zouden ook in hun eigen regio opgevangen kunnen worden. Scheelt ons ook een hoop problemen.

  • En als je alle inbreng van @Jack op OogTv achtereen zet, dan klopt er geen snars. Zo inconsequent ..

  • Dit heeft niets met smaak te maken. Gelukszoekers horen hier niet en moeten z.s.m. worden uitgezet. Er moet hen helemaal niets worden geboden, ze horen hier niet!!! Als je ze iets biedt bellen ze naar het thuisland en heb je voor je het weet duizenden en duizenden gelukszoekers erbij.

 • Enkeltje naar huis geven. Hoewel geven, ze kunnen het lenen. Vaak komen die mensen uit landen waarin ze de westerse cultuur verachten. Zodra ze hier zitten zijn vrouwen met korte rokjes hoeren en willen ze hier de sharia invoeren. Weg ermee. Als je ze opvangt komen er nog meer naar het paradijs wat Holland heet.

  • Het is gewoon een feit dat de buitenlandse gelukszoekers beter in een land kunnen worden opgevangen die meer gelijke normen en waarden hebben dan zij hebben (en bovendien zwemmen in de olie). Maar waarom willen die mensen die de islam aanhangen juist naar het verfoeide westen om vervolgens hier te leven na middeleeuwse gebruiken?? Waarna de Nederlander wordt gediscrimineerd als het gaat om het verkrijgen van een woning en een baan?

   Veelal zal de vrouw nooit werken in die culturen, hebben ze weinig opleiding en zijn ze soms zelf gekleed zodat ze nooit werk zullen vinden. Terwijl in het gemiddelde Nederlandse gezin twee personen werken, premies en pensioenen afdrage. En dan kunnen die hardwerkende mensen dus bijdragen aan mensen die niet willen bijdragen omdat dat niet kan wegens hun cultuur/geloof. Ik wil niet opdraaien voor de kosten van iemand anders geloof of achterhaalde cultuur.

   Dat er opvang is voor Nederlandse daklozen vindt ik een goede zaak. Deze mensen zullen ook niet veel bijdragen in de daklozenperiode, maar het zijn onze daklozen. We kunnen niet de hele wereld onderhouden.

   Wat VSH zegt vindt ik ook treffend, hij is veroordeeld tot een sociale huurwoning met bijbehorende buurt. Ik heb jaren in een achterbuurt gewoond en toen ik een huis kon kopen heb ik bewust gekozen voor een buurt zonder gemengde sociale huurwoninegn/koopwoningen. Ik had er genoeg van om s'ochtends vroeg naar mijn werk te gaan terwijl de buren tot laat feest vierden, niets uitvreten, en gewoon geen ambitie hadden; het merendeel waren gewoon luie uitvreters. Daarvoor was het ook een slechte buurt, maar met Nederlanders die tussen wal en schip waren geraakt maar wel gewoon leefden. Maar de nieuwe sociale huurwoning bewoners zijn over het algemeen onaangepast, lui, dom volk die het vaak aan zichzelf hebben te wijten. Mijn volksbuurtje werd daardoor een achterstandswijk. En dat waren Nederlandse en Buitenlandse buren. Mijn buurman (Turk) daargelaten die naar NL kwam, werk vond en ook zo snel als mogelijk uit die buurt verdween.

   NOOIT zal ik meer tussen de sociale huurwoningen gaan zitten. Dat is de vrijheid die je hebt als je een huis kan kopen.

 • Het was te verwachten dat als het over (uitgeprocedeerde) asielzoekers, daklozen, moslims of uitkeringsgerechtigden gaat wordt er keihard over geoordeeld. Diep triest. Als je de kosten daarvan eens tegenover de kosten van de graaicultuur van de 'rijkere' klasse zet ben ik benieuwd wie het meeste kost.

  • Kosten zal me allemaal wel. Boeit me niet.

   Het gaat er mij om dat ik in een buurt woon waar er nu één in een boerka
   rondloopt. Nou is dat nog te over zien. Over tien jaar lopen er in mijn buurt hier een stuk of twintig of dertig in rond. Die dertig vrouwen vertegenwoordigen mannen waarvan ik weet dat ze militant anti-westers, anti-Nederlands zijn. Dat vind ik geen prettig idee. Wil gewoon dat over tien jaar een vriendin van mij op een zomerse dag in een rokje aan komt zetten Mag ik dat soms willen?

   Woon jijzelf in sociale huurwoning? Ben jij zoals ik veroordeeld tot het wonen bepaalde buurten?

   Of woon je net als mensen als Rene Bolles, (CDA-gemeenteraadslid), Jan Mulders, Femke Halsema's veraf van de gezelligheid?

   Iraniers? Welkom. Syrische Alawieten, Armeniers, Assyriers, Sjiiten en Koerden? Welkom! Turkse Koerden en Alevieten? Welkom. Iraakse Koerden, Yezidi's en Sjiiten? Welkom.

   Allemaal groepering waarvan de overgrote meerderheid iets van hun leven wil maken en waarvan de grote meerderheid het verlangen heeft om het land - dat ze gastvrij op nam - wil overnemen.

   Maar andere groepering uit het Midden Oosten kunnen veel beter naar Saudi Arabie, Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Kan daar zo vijf goede redenen voor opnoemen.

   • Grote fout.

    Voor de opsomming van de groepen die welkom zijn, omdat er vrij weinig uitvreters tussen zitten, geldt juist dat ze niet (!) de boel hier willen overnemen.

    Mochten het Syrische leger met steun van Hezbollah niet redden tegen de zwaar gesteunde jihadistische hordes, dan gelijk proberen de Syrische minderheden naar Nederland/Europa te krijgen! Ga we geen spijt van krijgen.

    (zelfde verhaal voor Iraniers, Turkse Alevieten en Koerden. Alle Iraniers die ik hebben rechten of accountancy gedaan; harde werkers)

   • Zoals ik al zei,Ongenuanceerde uitspraken vol vooroordelen, het was te verwachten. En als we het toch over vooroordelen hebben, hoeveel van de mensen die reageren kent moslims ? Dat is namelijk wel nodig als je wil dat mensen integreren. En in mijn kennissen/vrienden kring zijn er verschillende mensen moslim, maar hun geloof is nooit een isue. Het zijn Moslims die gewoon studeren, werken. Waarvan de vrouwen geen hoofddoekjes dragen en een baan hebben. Ja, die heb je ook. Heel veel zelfs. Je hebt op de biblebelt heel veel christenen waarvan de vrouwen geen broeken mogen dragen, kinderen niet ingeent worden en anticonceptie verboden is. Dat betekent toch ook niet dat alle christenen zo zijn. En VSH ik woon in een sociale huurwoning in een volksbuurt. Over vooroordelen gesproken....

   • Marie.

    Een aantal aardige en goede mensen uit een bepaalde groep kennen, is geen basis voor politieke keuzes met betrekking tot die groep.

    Hoofddoeken vind ik niet onprettig. Boerka's vind ik wel een teken van oprukkende misogyne barbaarsheid.

    Waarom wordt het Christelijke geloof er weer bijgehaald? De vergelijking Islam en Christendom valt op door de vele verschillen. Ken jij christenen die door hun familie tot een paar keer toe met een auto overreden zijn toen ze duidelijk maakten dat ze niet meer gelovig waren?
    Een van de redenen waarom geen Veluwse variant van de Hofstadgroep of ISIS hebben is dat wij mensen niet over anderen te oordelen hebben. Misschien ken je de uitspraak "wie zonder zonde is werpe de eerste steen" (in het geval van een overspelige vrouw. In de Islam wordt juist duidelijk opgeroepen om voor jury, rechter en beul te spelen.

    Volgens het christelijk geloof is het geen probleem om getrouwd te zijn met iemand die niet gelovig is. In de Koran wordt niet alleen opgedragen om alleen afvalligen, maar ook ongelovigen te doden.

    Laten we ons tot een stroming van de Islam beperken: het Wahhabisme. Een stroming die niets anders dan Arabische wereldoverheersing voor ogen heeft.

   • Wanneer je maar selectief genoeg zoekt binnen de groep van Christenen of Moslims dan zijn er altijd voorbeelden te vinden om ieder willekeurig standpunt te onderbouwen over welke groep dan ook.

    Dat is dan ook precies de reden waarom je niet op basis van veronderstelde groepskenmerken over individuen moet oordelen. Dat is kortzichtig en dom.

 • De doemdenkers en de bevooroordeelden laten hierboven weer van zich horen.

  Een klein beetje menselijkheid doet echt geen pijn!
  We leven in een schatrijk land en een beetje van die welvaart delen met anderen die het heel slecht hebben getroffen is echt niet zo erg.

  • Jack.

   Hoewel ik zelf op een inkomen (inclusief toeslagen) van duizend per maand zit, is geld niet waar ik mij druk over maak.voor mijn part verhogen we ontwikkelingshulp met een paar miljard, om vluchtelingen goede opvang in eigen regio mee te financieren.

   Mijn probleem zit hem in wahhabistische en jihadistische agenda's van een deel van de Soennietische nieuwkomers.

   Hoe vaak moet ik nog schrijven dat bijvoorbeeld Alevieten (moslims uit Turkije)meer dan welkom zijn? Kun je überhaupt wel inhoudelijk antwoorden?

   • Het lijkt mij een onzalig plan om op basis van het etnische of religieuze hokje waarin iemand wordt gestopt te beslissen of iemand al dan niet welkom is.
    Dat soort profileringen van mensen neigt naar een selectie waarbij racisme op de loer ligt.

  • Doemdenkers, bevooroordeelden en egoïsten?

   Van mijn kleine vrij besteedbare inkomen gaat bijna tien procent naar goede doelen. Druk de Riepeverkoper altijd wat in de handen, en bij grote rampen maak ik wat over.

 • De wereld is aan het smeulen en dreigt in brand te vliegen. Dat gaat niet aan Groningen voorbij. We moeten doen wat we kunnen voor deze mensen.

  • Ook aan jou de simpele vraag; waarom vangen de rijke, dunbevolkte, Arabisch sprekende, Soennietische, in de buurt liggende Golfstaten nooit wat broeders op?

   (Enige wat ze opvangen zijn door jihadisten ontvoerde vrouwen en kinderen van minderheden. Om die die als object seksueel te misbruiken)

   • Er zijn worden Syrische vluchtelingen in de regio opgevangen. Vooral in buurlanden. Libanon, Jordanië, Turkije. Of de Golfstaten ook vluchtelinge opvangen weet ik niet. Maar dat ontslaat ons niet van onze humane plichten.

   • Waarom laat je menselijkheid en mededogen afhangen van het gedrag van anderen?
    Waarom deel je de verschillende groepen in hokjes in en voorzie je dit van een goedkeurend of afkeurend stempel?
    Individuen beoordelen op veronderstelde groepskenmerken is wel heel kortzichtig.

   • En daarom maar als Gekke Henkie mensen die een jihadistische agenda die ronduit vijandig aan onze westerse wereld is, opnemen.

    Denk dat ook voor jou geldt dat jij als (gokje) post-katholiek het gevaar van de jihadistische ideologie onderschat, en de weerbaarheid van ons, en de wervingskracht van een westerse levensstijl overschat.

    (Weet je hoe naar en beangstigend het is om als Armeense, Alawitische, Sjiitische, Assyrische, Yezidische en Koerdische vluchteling straks met mogelijk degene die jouw volk zo vervolgde, in hetzelfde AZC te zitten?)

    Moi

   • Niet post-katholiek, ik ben geen Ier! :-)

    Lijkt me praktisch gesproken niet eenvoudig om bij een vluchteling vooraf te bepalen of hij een jihadistische agenda heeft of niet.

    Extremisten in Nederland zijn toch vooral jongeren die al heel lang hier wonen en degenen die hier recent zijn opgenomen.

   • Sterke argumentatie Marc.

    Wat kitscherige - op bagger van Stefano Zweig gebaseerde - maakbaarheidsidealen , meer hebben Verhofstad en zijn aanhangers niet te melden.

    Iemand met realiteitszin past daarin niet en heeft gevaarlijke sentimenten.

    Bijzonder

  • Niet in Nederland. Opvang in de regio. Voor gelukszoekers is en blijft geen enkele plek in Nederland!

 • Jack.

  Wahhabisme is een stroming die domweg vijandig is aan ons. Zelfde voor de aanhangers. Van de man naast de boerka, weet je (als je wat kennis hebt van de extremistische stromingen binnen soenisme) dat hij ons en onze manier van leven kapot wil hebben.

  Wahhabisme is fascisme. ISIS is haar leger (hoewel zij het huis van Saudi, de grote sponsor van het Wahhabisme, willen vernietigen). ISIS staat tot Wahhabisme zoals de SS staat tot neonazisme. Al deze vier fenomenen moet je niet in Europa willen hebben.
  De Soennieten die ik ken(de) zijn vaak zelf doodsbang voor die mannen met baarden en jurken. Ken er een die in stress raakte toen hij aan een bar alcohol dronk en er een arabier (Westers uiterlijk) binnen kwam. Hij ontspande pas weer toen die arabier zelf een whiskey bestelde.

  Fundamenteel verschil tussen doemdenkers en optimisten is dat de laatsten zich niet kunnen voorstellen dat mensen "sprookjes" belangrijker vinden dan een comfortabel Westers leven met lekker eten en drinken, vakanties, stemrecht en vrijheid van meningsuiting, mooie spullen, een auto en vrijheid in de sexuele beleving. Maar zo'n leven is voor best veel mensen, veel minder wervend dan je zou verwachten.

 • Voor meer inzicht over hoe radicale Soennieten over de verfoeide westerse levenstijl denken, kan ik de Engelse wiki over Sayyid Qutb aanraden. En dan het deel over zijn twee jaar in de VS.

  Zulke types laten zich niet "omkopen" door het vooruitzicht op een mooie auto, een hele grote flatscreen of een I-Phone 6.

  • En dan ga je vluchtelingen bij de grens controleren op hun lidmaatschapskaart van Isis?
   Of profileren op grond van afkomst en dan al dan niet toelaten.
   ?

Recente berichten

Ernstige zorgen over bouw permanente studentenwoningen Zernike: “Niet alle seinen staan op groen”

De fractie van Student & Stad maakt zich ernstige zorgen over de planning rond het…

2 uur geleden

Politiebureaus woensdag opnieuw gesloten vanwege actie

Voor de tweede keer in korte tijd zijn politiebureaus met een publieksfunctie woensdag gesloten. Het…

3 uur geleden

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

9 uur geleden

Accu elektrische step vat vlam in woning

In een woning aan de Merwedestraat heeft dinsdagavond de accu van een elektrische step vlam…

10 uur geleden

Komende dagen kans op lichtende nachtwolken

De kans is aanwezig dat er de komende dagen lichtende nachtwolken te zien zijn. Dat…

10 uur geleden

“Geen verrassing dat in Stadspark munitie wordt aangetroffen, er is hevig gevochten”

De vondst van munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het Stadspark maandagavond komt niet als…

12 uur geleden