Categorieën: Nieuws

SP wil tijdelijke stop op studentenkamers Oosterhamrikzone

De SP wil een tijdelijke stop op kamerverhuurpanden in de Oosterhamrikzone en Profesorenbuurt. Dat vind de partij na een buurtonderzoek over de nieuwbouwplannen en jongerenhuisvesting.

“Huisjesmelkers nemen de buurt over en bewoners vinden dat dit moet stoppen. Er moeten niet nog meer schaarse gezinswoningen worden omgebouwd tot kamerverhuurpanden.” aldus de partij. Afgelopen weken belden SP’ers aan bij bewoners. Hen werd gevraagd wat zij van hun buurt en de nieuwbouwplannen vinden. De bewoners geven aan dat zij jongerenhuisvesting belangrijk vinden, maar dat het maximum in hun buurt is bereikt. Slechte handhaving van de 15%-norm geeft huisjesmelkers de ruimte om kamers in gehorige gezinswoningen aan jongeren te verhuren. De partij meent dat goede, betaalbare jongerenhuisvesting en een aanscherping van de 15%-norm de positie van huisjesmelkers tackelt.

Bewoners vinden dat zij slecht worden betrokken bij het maken van de nieuwbouwplannen. Sommige bewoners zijn daardoor het vertrouwen in de gemeente en de politiek kwijtgeraakt. Bewoners maken zich vooral druk over het bouwvolume, de eenzijdigheid van de bewoning en de hoogte van de gebouwen. Ook de toename van parkeerdrukte is een onderwerp van zorgen aldus de SP.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

 • Ik heb het idee dat de SP maar wat roept. De nieuwbouwplannen zorgen er juist voor dat er minder gezinswoningen worden omgebouwd, omdat studenten in zo'n studio gaan wonen. Ze lossen dus een probleem op. Veel mensen hebben echter zo'n ongenuanceerde mening over studenten, dat ze gewoon tegen alle studentenbewoning zijn. Daarbij maken ze geen onderscheid tussen pandjesbazen en projectontwikkelaars.

  Ik ben wel van mening dat er wat moet worden gedaan tegen de wildgroei van allerlei studiopanden van 4 hoog in achtertuinen en op de plek van oude woningen die er voor gesloopt worden. Vaak loopt het er uit de pas met de overige bebouwing. Niet meer dan een verdieping verschil met belendende panden en de 4e verdieping aan de straatkant altijd in de vorm van een zolderverdieping of terugvallend t.o.v. de 3e verdieping, zou een regel moeten zijn. Dat past beter in het straatbeeld.

 • Beter laat dan nooit zullen wij dan maar zeggen. Dit had 10 jaar geleden al moeten gebeuren. Maar zolang het politici niet zelf aangaat, zal het hen letterlijk een zorg zijn wat er door studentenbewoning in de (vooroorlogse) wijken plaatsvind. Misschien een idee voor OOGTV om een televisie item te wijden aan de teloorgang van de vele (vooroorlogse) wijken in Groningen waar studentenbewoning plaatsvind. Film al rijdend deze woningen en commentaar kan achterwege blijven, de beelden zullen voor zichzelf spreken.

 • Helemaal met je eens middenweg. Maar komen doen ze er. Deze buurt wordt verpest door teveel studenten woningen op een klein oppervlak. Maar daar heeft deze wethouder lak aan. En bewoners. Och die moet je aan horen en ze het gevoel geven dat er geluisterd wordt om daar na gewoon je eigen gang te gaan. Als dit gerealiseerd is dan wonen er ruim 600studenten in dit gebied. Ook een manier om de gewone burger weg te pesten. Maar ook dat heeft niet de interesse van hem.
  Wel in het dvhn zeggen ik wil niet zo,n hoge flat achter mijn tuin. Maar het mag blijkbaar wel bij anderen. Waar blijft de belofte dat er woningen voor gezinnen en ouderen gebouwd zouden worden? Die zijn zo overboord gegooid omdat de bouwvriendjes en woningbouw jongens het voor het zeggen hebben.
  Daar komt nog bij dat studenten kamers goedkope bouw is waar in korte tijd veel aan verdiend wordt.

 • Hoe meer relatief grootschalige projecten voor jongerenhuisvesting hoe minder overlast in woonstraten.

  Wanneer er in 'gewone' woonstrraten veel studentenpanden zijn dan veroorzaakt dit heel wat meer overlast dan in situaties waarbij in dezelfde buurt grote solitaire woonprojecten worden gebouwd.

  De SP heeft geen flauw idee waar ze het over heeft.

 • @ Sjaak;

  Een grootschalig woonproject voor studenten want daar is het tenslotte allemaal voor bedoeld (al bekt jongeren voor de bühne natuurlijk lekkerder) zou op het voormalige SuikerUnie terrein kunnen worden gerealiseerd.
  Voor de groep studenten zou je op Zernike, in de directe omgeving van de Hanzehogedroomfabriek eveneens een grote campus kunnen gaan bouwen.

  Maar dan noemen wij het niet nog langer campus, maar vanaf nu jongerenwijk, wellicht dat het dan wel instemming van enkele andere lezers gaat krijgen.

 • Waarom wordt de groei van studenten aan diplomafabriekjes als de Hanze en de RUG toch alleen als iets positiefs gewaardeerd.

  We hebben er nu een stuk of vijftigduizend. Waarvan er veertigduizend iets zonder enkele toekomstige relevantie doen. Niet eens gewoon genoeg?

  En worden er toch steeds studio's gebouwd? Overal wordt bezuinigd omdat we als land een begrotingstekort hebben, en dan gaan we in Groningen er even lekker voor zorgen dat de post huurtoeslag maar weer eens gedebiteerd wordt.
  Ken aardig wat mensen die een tijdje of hun hele studie op een gang in een van de drie Selwerdflats hebben gewoond, en daar geen trauma's aan over gehouden hebben.

  Moi

 • Ik prefereer een samenleving waar verschillende bevolkingsgroepen in de zelfde wijken wonen. Gated communities of wijken alleen voor studenten of alleen voorwelke groep dan ook zorgen voor vervreemding en een ieder voor zich mentaliteit.
  Zo'n samenleving wil ik niet en daarom ben ik tegen een grootschalige studentencampus en heb ik heel wat liever dat studenten in de woonwijken wonen in complexen die daar geschikt voor zijn

  • En waarom zou een studentencampus betekenen dat er geen studenten meer in de wijken wonen? De druk gaat alleen van bepaalde wijken af en ik zie niet waarom dat mensen buiten de samenleving zet en dus negatief zou moeten zijn, noch voor studenten, noch voor stadjers. Er is nu een overduidelijke scheefgroei en vooral bepaalde wijken moeten dat ontgelden. Studenten zijn een groep die inherent aan hun leeftijd soms eventjes gecorrigeerd moeten worden door hun omgeving. Maar de huidige situatie is zo dat er straten zijn waar studenten de overhand hebben en dus kunnen doen en laten wat ze willen. De gemeente doet er weinig tegen (de 15% norm is een lachertje), de politie heeft z'n handen vol aan andere dingen in betreffende wijken (zelf gehoord van een wijkagent), dus hele straten worden letterlijk geterroriseerd door studenten, de goedwillenden met iets wat meer gezond verstand daargelaten. Zelf wel 's midden tussen de studenten gewoond? Ik kan je verklappen dat de verschillende leefritmes van studenten en medebewoners gewoon echt niet kunnen en dan is een campus zo gek nog niet om de druk van betreffende straten te krijgen. Je hebt een mooi ideaalbeeld, die ik graag zou willen delen, maar de realiteit heeft je ideaalbeeld allang achterhaald. Ik kan nog meegaan met jouw beeld, als er meer gespreid wordt, maar ik ben er van overtuigd dat vooral de meer vermogende wijken dat echt niet gaan pikken. Sorry, maar je ideaalbeeld is naïef te noemen, als je ziet dat hele straten letterlijk naar de kloten zijn gegaan (en dat zijn ze).

   • Vergeet ik nog te vernoemen dat je huisjesmelkers ook een groot deel macht uit handen neemt en dat wel 's erg in het voordeel van de studenten zou kunnen zijn, wat betreft het financiële plaatje.

   • Als student heb ik 6 jaar lang tussen de burgers in Paddepoel gewoond aan de Venuslaan. Werkelijk nooit een klacht gehad. Er stonden daar twee rijtjes doorzonwoningen die door de SSH beheerd werden als studentenhuisvesting (inmiddels verkocht). Je doet alsof een campus de enige oplossing is tegen huisjesmelkers. Dat is het niet. Huisjesmelkers bestaan bij de gratie van schaarste. Als je die schaarste wegneemt door voldoende kwalitatief acceptabele betaalbare appartementen en studio's te bouwen dan los je de problemen daar mee op. De flats in Selwerd veroorzaken ook nauwelijks overlast voor de buurt. Die alle studenten weg naar de campus, mentaliteit is erg kortzichtig.

   • Of Campus of studenten-in-de-stad is een (malle) schijnbare tegenstelling in een klein provinciestadje met vijftigduizend studenten.

    Appartementen en studio's? Dus 250 euro huurtoeslag per maand per student? Is er onlangs een gigantisch gasveld in het Nederlandse deel van Noordzee gevonden?

    Moi

    (Zou tof zijn als sommige voorstanders van elk te bedenken sloop en bouwplan iets meer zouden vertellen over hun professie. Ik als schoonmaker zou graag de Stad-Groninger politiek graag eens een grote schoonmaakbeurt geven).

   • Dat was in de prehistorie Marc, tegenwoordig zorgen studenten voor aardig wat meer overlast. Verdiep je er eens in voordat je weer war roept vanaf de wal.

   • Beter lezen Marc, je doet nu een hoop aannames die ik zou hebben gezegd, maar niet gezegd heb. Dat jij nooit voor overlast als student hebt gezorgd is leuk, dan ben jij gelukkig een student geweest die wel z'n gezonde verstand gebruikte. Ga naar de Korrewegwijk, praat daar 's met bewoners en je weet wat ik bedoel. Begin 's ter hoogte van de Floresvijver, ga de straten in en je krijgt beeld. Ik heb er gewoond, ik weet waar ik over praat. Nachtelijke, doordeweekse feesten met de ramen en deuren open waren geen uitzondering, 's nachts geschreeuw op straat, al dan niet expres omdat er wat van gezegd werd, al helemaal niet. De mensen zijn het zat Marc, dat kan ik je garanderen. Die mensen willen niet nog meer studenten in hun omgeving en met een beetje empathisch vermogen is dit volkomen te begrijpen.

    Tegenstanders van een campus doen voor of er dan helemaal geen studenten meer in de stad zelf wonen. Dat is niet zo, er zal nog steeds een groep zijn die er voor kiest om in de stad te wonen, in plaats van op een campus. Meer keus, dus een voordeel. Dit ondermijnt huisjesmelkers wel degelijk, want ze zullen omlaag moeten met de prijs. Minder aanbod aan studenten voor hun is minder schaarste wat betreft kamers, is automatisch de prijzen lager.

    Ik ben ook absoluut niet anti-student en snap bepaald gedrag volkomen. Mag er dan niet over nagedacht worden en wellicht 's met een oplossing worden gekomen wat betreft de overlast en scheefgroei door studenten? Het is gewoon realiteit hoor, ga de wijken maar in met grote studentenpopulaties om het te geloven.

   • Ten eerste zeg ik niet dat studenten geen overlast veroorzaken. Ik zeg dat ze geen overlast hoeven te veroorzaken. Studenten van nu zijn echt niet anders dan die van 15 jaar geleden Pieter. Ten tweede gaan jullie steeds niet in op mijn punt (en dat van Jack) dat appartementen/studio complexen relatief weinig overlast veroorzaken (voorbeeld Selwerd) en er toch voor zorgen dat je de huisjesmelkers de wind uit de zeilen neemt. Daarvoor hoef je niet een campus aan te leggen. Een campus betekent bovendien dat je op het zelfde terrein woont als dat je studeert. Dan zou je die dus op Zernike moeten aanleggen en niet op het Suikerunieterrein. (Dat bovendien slecht bereikbaar is en weinig voorzieningen in de buurt heeft). Een verhuizing van de Universiteit is niet realistisch. Er is de afgelopen tien jaar enorm geïnvesteerd in Zernike en dat is nog steeds bezig.

    Dus in plaats van maar te roepen dat er een campus moet komen op het Suikerunie terrein, zonder dat te onderbouwen behalve dat die studenten dan dus geen overlast in de wijken veroorzaken. Zou je eens constructief kunnen nadenken over opties die wel realistisch haalbaar zijn.

   • Als wij aan grootschalige studentenhuisvesting op het Suikerspiegel-terrein doen, er geen onderwijsfaciliteiten hebben en het toch een Campus noemen...wat hangt er ons dan boven het hoofd? Een verstrekkende VN resolutie. Verhofstad en Van Baalen als insprekers bij een raadscommissie?

    In dat geval noemen we het gewoon Zeeheldenbuurt-West.

   • Ik heb het woord Suikerunieterrein nog nooit genoemd in deze, geloof ik? Ik stel voor dat je jouw standpunt 's gaat uitleggen aan de bewoners aldaar. Ik wens je veel succes, veel van die mensen hebben namelijk hun persoonlijke tax al meer dan bereikt, los van de tax die de gemeente hanteert, maar niet naleeft. Aan wie ligt dat dan? De bewoners? De studenten? Of de gemeente?

  • Allereerst: helemaal top dat iedereen inhoudelijk reageert, zo wordt er op een goede manier argumenten uitgewisseld.

   Nog even een aanvulling op mijn eerdere bijdrage:
   Wat mij betreft zou het een ideale situatie zijn wanneer er in de woonwijken studentencomplexen staan met een behoorlijke omvang, goed geisoleerd en geexploiteerd door woningbouwverenigingen.
   Studentenhuizen van particuliere verhuurders midden in gewone woonstraten moeten in aantal beperkt worden. De huidige norm van 15% blijkt nu niet toereikend. Kleine studentenhuizen tellen nu niet mee, en de grotere huizen tellen net zo hard mee als de middelgrote huizen. Hierdoor is er maar een beperkte causaliteit tussen aantal studentenhuizen en mogelijke overlast.

   Bovendien zijn de oudere woningen vaak minder geschikt voor bewoning van studenten omdat deze vaak slecht zijn geisoleerd.

   Het aantal studentencomplexen flink uitbreiden zoals lang Oosterhamrikkanaal of Reitdiep of op andere plekken in de stad (deel van het stationsgebied) zou de huisjesmelkers de wind uit de zeilen kunnen nemen en er mede voor kunnen zorgen dat de particuliere verhuurders lagere huren vragen of, nog mooier, hun panden weer omzetten in zelfstandige woningen.

   Ik vind wel dat we de aanwezigheid van studenten in de stad moeten koesteren. Naast overlast brengt het ook veel heel leuke levendigheid met zich mee. Ik kan altijd erg genieten wanneer er weer een nieuwe lichting jongeren aan de KEI-week begint en een hele nieuwe levensfase ingaat.

 • Zet mijn vraagtekens bij een door jou gevolgde studie Marc, maar dat terzijde. Wanneer je vanaf het SuikerUnieterrein een trein laat rijden richting Zernike ben je al een heel eind om de door jou aangehaald vervoersproblematiek weg te gaan nemen. Het door jou toegejuichde plan om een tunnel onder de Paterswoldseweg door te gaan leggen zal zeker bijdragen in een betere fietsverbinding richting centrum, dus ook dat probleem is getackeld. Je bent in Groningen om te studeren, ik denk dat het beeld van de zuipende, lallende en feestende student mede door het stopzetten van de "gratis" studiebeurs straks zal gaan verdwijnen, waardoor er meer tijd aan de studie besteed zal gaan worden, iets wat volgens mij ook de bedoeling is van studeren.

  Appartementencomplexen/studiocomplexen ter vervanging van (vooroorlogse) huizen/complexen kunnen dan gelijk een mooie mogelijkheid worden om senioren en kleine gezinnen onderdak te gaan bieden om mede hierdoor een gemengde samenleving te creëren, echter zonder de aangehaalde studenten.

  • Gut Ja, gooi er maar een spoorlijn tegenaan. Kost niks. Ik weet niet hoe je denkt dat studenten van het Suikerunieterrein fietsen, maar over de Paterswoldse weg komen zie niet tenzij ze eerst de Peizerweg oversteken of omrijden via Hoogkerk. Ik bespeur een hoog kinnesinnegehalte ten opzichte van de studerende medemens bij jou. Zullen we de universiteit maar verplaatsen naar Almere? Dan ben je van ze af.

   • Spoorlijn ligt er Marc,enkel een stuk spoor naar Zernike dient er te gaan komen. Ik ken totaal geen probleem met de studerende medemens, heb er zelf ook direct mee te maken gehad, dus dat is mij niet vreemd. Van mij hoeft de RUG zeer zeker niet te verdwijnen, al zou de Hanzehogedroomfabriek wat mij betreft direct wel naar Almere mogen verhuizen. Denk dat het al een stuk aantrekkelijker wordt om in deze stad te blijven wonen, als men het akkoord van beginjaren 2000 open zou breken waarmee men 20.000 extra studenten naar Groningen wilde halen, gaat schrappen en terug gaat keren naar het aantal studerenden van voor dat akkoord.

    Een leefbare stad voor jong en oud, dat is wat mij voor ogen staat en niet zoals het er nu in veel (vooroorlogse) wijken aan toe gaat, een stad waarin velen worden geleefd.

   • beste Middenweg,
    Een spoorlijn kost ongeveer 25 miljoen per kilometer.
    Goedkoper is het om de studenten gratis per taxi te vervoeren.

    Oh wacht, stom, ze kunnen ook fietsen !

Recente berichten

Het Groningse leven van vroeger in openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

Soms hoef je voor mooie vakantie-ervaringen niet het vliegtuig te pakken. Groningers die op zoek…

31 minuten geleden

Vernieuwde zuidelijke ringweg laatste weekend augustus feestelijk geopend

De nieuwe zuidelijke ringweg wordt 1 september in zijn geheel geopend, een belangrijke mijlpaal voor…

1 uur geleden

Twee personen opgepakt na verdenking van bezit en handel in verdovende middelen

De politie deed gisteren op twee verschillende locaties op de Goudlaan in de stad en…

3 uur geleden

Muntingbrug voor fietsers en voetgangers kleine week gesloten

De Muntingbrug, de fietsbrug over het Noord-Willemskanaal, is van aanstaande maandagochtend tot vrijdag 2 augustus,…

5 uur geleden

Ambulancezorg Groningen niet meer onder verscherpt toezicht

Het verscherpt toezicht op Ambulancezorg is opgeheven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).…

6 uur geleden

Selectie FC Groningen presenteert zich op Open Dag

FC Groningen houdt op zaterdag 3 augustus haar jaarlijkse Open Dag. De vernieuwde selectie wordt…

6 uur geleden