Categorieën: Nieuws

Commandobunker wordt vleermuis paradijs

Een trapje naar beneden geeft toegang tot de imposante ruimte. De muren zijn rood, geel en blauw en her en der hangt nog een ballon aan het plafond: de oude commandobunker aan de Hereweg. Het bouwwerk wordt momenteel omgetoverd tot overwinteringsplaats voor vleermuizen.

“Hoe het er nu uit ziet is niet te vergelijken met hoe het er uit zag toen de bunker nog in functie was”, vertelt stadsecoloog Klaas van Nierop. “Tijdens de Koude Oorlog was dit de commandobunker voor de Luchtwacht. In de jaren zeventig is het gekraakt waarbij het een broedplaats werd voor de punkbeweging en was het de locatie waar verschillende feesten werden gegeven. Uit die periode stammen ook de bijzonder gekleurde muren en de graffiti-kunstwerken.”

De bunker staat op het Rabenhauptterrein, wat zich de laatste jaren ontwikkeld heeft tot een belangrijke verblijfplaats voor vleermuizen. “Momenteel leven hier negen verschillende soorten. Wat hier eigenlijk ontbreekt is een overwinteringsplaats. Deze bunker is daar vanwege de stabiele temperatuur erg geschikt voor.”

Samen met leerlingen van de Erasmusschool wordt momenteel hard gewerkt om de bunker vleermuis vriendelijk te maken. Dat betekent dat scherpe voorwerpen worden verwijderd. Isolatiemateriaal eruit wordt gehaald en de plafonds gevrijwaard worden van TL-armaturen. Voor de komende winter moet het klaar zijn.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Mooi feesten daar gehad.

    Dankzij Frankie de Vries (PvdA) en zijn opvolger Van der Schaaf (PvdA)zullen dit soort bijzondere plekken die een stad tot een stad maken, als een rotte plek uit de Groningse geschiedenis worden weggesneden.

    Glaudé, de Glasfabriek, Pino, De Bunker, vele oude bebouwing aan de Helper Westsingel, het woonwagenkampje, een Finse school, een oud blokje aan Parkweg, de Helperhaven, alles (dus ook de fotogenieke ketel) van het Diaconessenhuis/Martiniziekenhuis,

    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:120502_Van_Ketwich_Verschuurlaan_82_(vm_Diaconessenhuis-Martiniziekenhuis)_Groningen_NL_(1).jpg

    en dit...

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/130705_Kempkensberg_8_%28vm_kantoor_Belastingdienst%29_Groningen_NL.jpg

    ... mocht en mag plat. Staat die utopische Compacte Stad (die de Nieuwe Mensch naar de heilstaat leidt)immers maar in de weg.

    Groningen als Almere-op-de-Hondsrug? Stem PvdA.

    Moi!

      • Bedankt voor je reactie.

        Ja, dat is goed nieuws. Alleen vind ik het jammer dat het deze functie krijgt. Op zich niet tegen natuur, maar wat me tegenstaat is dat ook (nieuwe) natuur weer een stap in de richting van volledige inrichting is.

        Hou van een stad (en landschap) waar je bij voorkeur op een zomernacht door heen kan dwalen en dan als het om een stad draait, verrast worden door verborgen subcultuurtje. Waar is de tijd van de illegale housefeesten, - waar ik uit zelfbehoud niet aan mee deed -gebleven? Die is grotendeels weg. Omdat de akelige en elders als achterhaald verklaarde Compacte Stad ideeën van onze onbekwame bouwwethouders ervoor zorgen dat alle rare, markante en karakteristieke, (donker-)romantische en sfeervolle plekken verdwijnen.
        Types als Frankie LANDMARKS de Vries, en de vooral aan bouwbelangen gecommitteerde Roeland van der Schaaf kunnen dit soort plekken niet op waarde schatten. Komen met hun kleine sjabloontjes waaruit slechts de figuren van appartementenblok, winkelblok en kantoorblok gesneden zijn. Op het niet uitgesneden deel van het sjabloon staat met grote letters "alleen in witte of gele steen uit te voeren" en "onnodig hoog bouwen is absoluut geen (!) uiting van een provinciaals minderwaardigheidscomplex".

        Moi!

  • Kompleet verkeerde informatie. De Bunker werd nooit gekraakt. De bunker werd in 1998 in gebruik genomen en er werden mooie dingen gedaan. Doordat de huizen in de Tomsonstraat werden gebouwd mochten er geen culturele activiteiten meer plaatsvinden. Dat was in 2002. Redactie Oog tv. Zou goed zijn uw huiswerk beter te maken.

    • Beste meneer Hendriks,
      Dank voor uw reactie. Volgens onze informatie is de bunker kort nadat de Luchtwacht vertrok uit het complex, gekraakt. Dit moet in de jaren zeventig geweest zijn. Vervolgens zou het een broeiplaats worden voor o.a. verschillende muzikale stromingen in de stad.
      In 2002, zoals u terecht schrijft, is het gebouw op slot gegaan vanwege de bebouwing die daar toen gerealiseerd werd.

  • Beste redactie,
    Ik was militair in 1975 en was gelegerd in de bunker, die was toen nog volop in gebruik door de verbindingsdienst 541 VBDBAT. Volgens mij is de bunker pas eind jaren '70 of begin '80 verlaten door defensie. Dat de bunker in eerste instantie door de luchtwacht is gebruikt klinkt logisch maar daarna heeft defensie de bunker toch echt gebruikt als verbindingscentrum, tijdens de treinkapingen was er zelfs een verhoogde activiteit. Er stonden diverse telexen en de berichtgeving en telegrammen die daar binnen kwamen werden door ordonnansen op motor of per auto bezorgt bij de verschillende legeronderdelen in Noord Nederland. Er stonden ook veel nieuwe telexen onder plastic standby zodat ze in tijd van eventuele mobilisatie ingezet zouden kunnen worden. De beelden op de video geven een luguber en kil beeld maar in die tijd waren het gewoon warme nette kantoren, ik herinner me de ruimtes nog heel goed, zeker het trappetje naar beneden.

Recente berichten

Nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg gaat ‘Máximaweg’ heten

De nieuwe verbindingsweg tussen de Brailleweg en de Hereweg gaat de ‘Máximaweg’ heten, genoemd naar…

5 minuten geleden

Gelijkspel hockeyvrouwen Groningen tegen Victoria

De hockeyvrouwen van Groningen hebben zondag in Haren met 2-2 gelijkgespeeld tegen Victoria uit Rotterdam.…

19 minuten geleden

Kosten Bevrijdingsfestival zijn te hoog, dus kun je een badeendje kopen voor een race in de Papiermolen

Aanstaande vrijdag organiseert de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen een Badeendenrace. De 'Badeendenrace voor…

1 uur geleden

Aangepaste dienstregeling en extra bussen op Bevrijdingsdag in Groningen

Het busvervoer van Qbuzz in Groningen is op Bevrijdingsdag aangepast. In Groningen rijden onder meer…

1 uur geleden

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

11 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

12 uur geleden