Categorieën: 112

Zeer grote brand in binnenstad (update)

In een woning aan de Herestraat heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een zeer grote brand gewoed. De eerste verdieping van de woning is geheel uitgebrand.

De brand brak rond 03.30 uur uit in een woning achter een winkelpand. Omdat het om een brand in de binnenstad ging werden er direct twee bluswagens en een hoogwerker ter plaatse gestuurd. Bij aankomst was de brand echter al uitslaand, waarop er verder opgeschaald werd, en er meer materieel ter plaatse kwam. De Stadse brandweer kreeg bij de bestrijding hulp van de Harense brandweer.

Veertien bewoners moesten vanwege het vuur geëvacueerd worden. Zij werden opgevangen in het politiebureau aan de Rademarkt. Eén persoon is vanwege rookinhalatie overgebracht naar het ziekenhuis.

Hoe de brand ontstaan is, is nog onduidelijk. Duidelijk is dat de brand ontstond op de eerste verdieping van de woning. De Technische Recherche zal hier onderzoek naar doen. Momenteel vinden nog nabluswerkzaamheden plaats. Hierdoor is de Verlengde Herestraat richting het Hereplein afgesloten. De bussen kunnen hierdoor niet over het Zuiderdiep rijden. Zij worden omgeleid.

Update 7.30 uur:

De brand is geblust. De eerste verdieping van de woning moet als verloren worden beschouwd, aldus de brandweer. Voor de bewoners wordt opvang geregeld. De overige mensen die geëvacueerd waren, mogen wel naar hun woningen terugkeren. Ook de persoon, die in het ziekenhuis is gecontroleerd op ademhalingsproblemen, is inmiddels terug. Het verkeer kan weer gewoon rijden.

Update 11.15 uur:

Een aantal winkels houdt woensdag de deuren gesloten. Dit om de schade die is ontstaan tijdens het blussen van de brand weg te werken. In een aantal gevallen heeft de brandweer de deur geforceerd om toegang tot de brand te kunnen krijgen. Bij andere panden is bluswater naar binnen gelopen.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Vreselijk voor de betrokkenen... maar wat ben ik blij dat er geen doden zijn, zoals onlangs in Leeuwarden en een paar jaar geleden in de Ebbingestraat.

    Waarom noemt u dit trouwens een 'zeer grote brand'? Het ging toch om één pand? Een fabriek die in lichterlaaie staat, of een heel huizenblok, dat is een zeer grote brand. Dit was toch eigenlijk meer een 'normale brand'? Zonder afbreuk te willen doen aan de getroffenen...

    • Robijn,
      Volgens mijn heeft de naamgeving van een brand niks te maken met de hoeveelheid getroffen panden of het aantal vlammen maar juist met de mate van opschaling.

    • We gebruiken in onze berichtgeving de classificatie die de brandweer aan de brand gehangen heeft. Dat was in dit geval 'zeer grote brand'. Onder die noemer zijn de brandweerlieden ook gealarmeerd: P 1 WONINGBRAND (DAK) (GRIP: 1) (NB:ZEER GR.BR) HERESTRAAT 67 A GRONINGEN 012032

Recente berichten

Donkergroene stoeltjes op Noordtribune krijgen toch een kans in Euroborg

Euroborg NV gaat toch nog eens kijken naar de kleur van de nieuwe stoeltjes op…

31 minuten geleden

HSV gooit het tijdens verkiezingsweek over andere boeg: “Geen enkele student verdient een goede studietijd”

De opkomst bij de jaarlijkse medezeggenschapsverkiezingen op de Hanze ligt al jaren op een laag…

49 minuten geleden

Grote oefening hulpdiensten langs Winschoterdiep in Waterhuizen

De politie, Rijkswaterstaat, de Groninger brandweer en de provincie hebben woensdag een grote oefening gehouden…

2 uur geleden

Meikermis moest eerder dicht vanwege grote vechtpartij tussen jongeren met messen: “We hadden er de handen vol aan”

De reden dat de meikermis vorige week vervroegd gesloten werd heeft te maken met een…

3 uur geleden

Mobiele flitspaal trekt opnieuw door provincie en staat later dit jaar aan de Paterswoldseweg

Over een paar maanden is het voor automobilisten oppassen geblazen op de Paterswoldseweg tussen Ter…

3 uur geleden

Boekencollectie Beno Hofman wordt over twee weken verkocht op de Vismarkt

Tijdens de vlooienmarkt op de Vismarkt op zondag 2 juni wordt een groot deel van…

4 uur geleden