Categorieën: Wijken

JOVD in de bres voor studentenstudio’s

Het ombouwen van woningen tot zelfstandige woonstudio’s voor studenten moet mogelijk blijven. Dat zegt de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD.

De gemeente wil het splitsen van huizen tegen te gaan, omdat er dan te veel studenten in een wijk komen wonen. Andere bewoners ondervinden soms overlast van studenten, omdat die er een andere levenswijze op na houden.

Volgens de JOVD wonen in deze studio’s vooral ouderejaarsstudenten die nauwelijks voor overlast zorgen.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Studio's worden gebruikt om de 15% norm te omzeilen. Het is goed dat er een einde komt aan dat soort woningsplitsingen. Er moeten gewoon wat meer studiocomplexen worden gebouwd. Daarmee hou je woonbuurten leefbaar. Dat alleen ouderejaars in studio's wonen is onzin. Het studentenhuis is op zijn retour.

  • Stel misschien dat als bewaar ons indien onverhoopt HET MONSTRUM er toch komt zal het een prima onderkomen voor studenten zijn.

  • zouden de vrijkomende bejaardenappartementen niet iets zijn voor die ouderejaarsstudenten die nauwelijks voor overlast zorgen?

  • Mooi verbieden. Is alleen maar in het voordeel van huisjes melkers. We hebben er al genoeg last van.

  • Gewoon al die studenten naar het suikerunieterrein verplaatsen. Hek er om. Mogen ze hun eigen feest gaan bestieren. Hebben de inwoners van Groningen hun nachtrust ook weer terug.

    Waarom moet ik dit weer bedenken en doet de politiek in hun grote herenhuizen niets?

  • Ken geen huisjesmelker welke zelf in de direkte omgeving van zijn/haar verhuurde studentenhouderijen woonachtig is om zo direkt te kunnen horen en zien waarom autochtone buurtbewoners zo in opstand komen tegen de overlast en verloedering door genoemde studentenhouderijen in de stad Groningen.

  • Studentenstudio's blijven binnen huurtoeslaggrens. Studio's zijn met andere woorden overdreven luxe die ten koste gaan van de overheidsfinancien. Onbegrijpelijk dat een stel holle JOVD'ers (rechtenstudenten?) voor een greep in de toch al lege staatskas zijn. Hebben ze wel eens van partijgenoot Zalm en zijn opvattingen over begrotingstekorten/staatsschuld gehoord?

    De lokale PvdA en haar bouwvrienden zal de oproep met plezier aanhoren.

    Met vriendelijke groet

    P.S

    Verbaasd me weinig dat Marc van de pro-bovenklassepartij GroenRechts voor de privileges van de rijkere student opkomt; die arme studenten kun je het toch niet aandoen om op het aanrecht spullen van huisgenoot tegen te laten komen.

  • Veel reacties hier getuigen van een verschrikkelijke discriminatie. Waarom mogen studenten met veel geld niet luxer wonen dan studenten met minder geld? Over geen enkele andere groep zouden mensen dit zeggen.

    • Houdbaarheid van overheidsfinancien?

      Wat is het volslagen onzin dat een student elke maand een paar honderd euro (kan het zijn bij laag inkomen en huur van 600 euro!) van de belastingbetaler moet ontvangen.

      Fundamentele vraag is: waarom moet Groningen qua studentenpopulatie maar blijven groeien? Vanwege de kinderachtige ambitie van het worden een grote stad?

      Misschien moeten wij eens tegen de RUG en Hanze gaan zeggen dat het mooi is geweest is met hun keuze voor kwantiteit. Ophouden met al die kanslozen op maatschappelijk irrelevante flutstudies. (Wat voor bullshit doceerde die Iteke Weeda nog maar?)

      Met vriendelijke groet

      • Je beroept je anders wel erg vaak op lieden die in jouw ogen een maatschappelijk irrelevante studie hebben gevolgd.

        Is 8jaar Havo relevant?
        Waarschijnlijk niet, maar wel zonde van het geld.

      • Wie bepaald wat voor een student onzin is, en waarom is dat voor andere mensen geen onzin?

      • @ Wilma

        Als je een studie begint waarvan je weet dat de inhoud vrijwel geen raakvlak met je latere werk zal vertonen, dan ben je bezig met een maatschappelijk irrelevante studie. Dan ben je bezig met hobbyisme.
        En ik zal je wat vertellen: wij kunnen als samenleving dat wijd verbreide hobbyisme (en straks ook nog met forse huurtoeslagen)niet meer betalen.

        @ Jack

        Sorry, maar logisch denken zal nooit je sterkste punt worden hè. Dat ik acht jaar over de HAVO heb gedaan, is niet het gevolg van beleidskeuzes.
        Dat vijftig procent van de "studenten" van de RUG en Hanzehogeschool op kleuterniveau (heb er weleens over gedacht om wiskunde en statistiek bijles te geven*)zitten, en hun studie geen enkele bijdrage tot het algemeen nut gaat leveren, is wel het gevolg van beleidskeuzes.
        In het geval van de gemeente, RUG en Hanze geldt het het-zichzelf-willen-als-een-kikker-opblazen als een oorsprong van de keuze om zo groot mogelijk te worden.

        Beste Jack; beperk je tot het mij vragen om bronnen (alsof ik bezig ben met journalistieke of academische stukken) en tot het mijn verleden er bij te slepen. Dat zijn de twee dingen waar jij sterk in bent. Houd je verre van zaken als analogieën.

        Met vriendelijke groet

        * Heb eens een mij bekende HTS-er (en die studie schat ik als moelijker in dan de universitaire studie rechten)bijles gegeven in derdegraadsvergelijkingen. Die studenten van tegenwoordig kunnen - op wat uitzonderingen na - niets meer.

      • Ik reaggeerde op deze zin ''Wat is het volslagen onzin dat een student elke maand een paar honderd euro (kan het zijn bij laag inkomen en huur van 600 euro!) van de belastingbetaler moet ontvangen.'' Ging er van uit dat je hier mee de huurtoeslag bedoelde.

      • @VSH
        Je sleept er weer van alles bij en legt mij zoals gebruikelijk weer woorden in de mond die ik niet heb uitgesproken. Niets nieuws onder de zon.

        Denk je zelf dat het geloofwaardig is dat een havist bijles wiskunde geeft aan een HTS'er?
        Zou jij zo'n verhaal geloven?

      • Geloof ook maar niet dat ik in HAVO 3 (of eigenlijk het tweede brugjaar)door docent Van R. gevraagd werd om onze school op de wiskunde olympiade te vertegenwoordigen.

        Behalve dat mijn jeugd in een bepaald niet harmonieuze setting plaatsvond, had ik wel vrij vroeg door dat ik maar niet moest inzetten op het leren van wiskunde en hogere wiskunde. Had wel door dat dat tot nerdschap en gekte zou leiden.

        Redenen waarom ik toch acht jaar over de HAVO deed?

        Nooit huiswerk maken (toen ik in een zomervakantie eens mijn bureau opruimde kwam ik een agenda met twee aantekening mbt huiswerk tegen. Een van die aantekeningen was niet eens leesbaar). Geen idee hebben wat er op het bord stond (te ijdel om een bril op te zetten).
        Een bijna geslaagde suicidepoging van een sibling.
        Principeel weigeren om me op wat voor manier dan ook in te zetten voor bepaalde vakken (had in HAVO 4 een kunstgeschiedenis - bijvak van geschiedenis - een docent die soms in een angstaanjagende travo veranderde en die met een pakje tarotkaarten kwam aanzetten).

        Desondanks...

        Integreren, differentiëren, statistiek... ik kan er tot op HBO niveau prima bijles in geven.

        Met vriendelijke groet

      • Tja.
        Raar verhaal, een wiskundig genie doet niks met zijn gave omdat ie anders gek wordt en daarom wordt ie later schoonmaker.
        Mooi verhaal.

        Geen huiswerk maken is voor havisten niet bijzonder, wel je huiswerk maken zou pas bijzonder zijn.

      • Genie?

        Wil ik niet van mezelf zeggen. Ben ik in de verste verte niet.

        Maar dat ik een betaknobbel heb, en eerstejaars HTS-er geholpen heb bij een tentamen wiskunde, ja dat klopt wel.

        En dat mensen die opgaan in wiskunde wat autistisch worden (hoewel je ook kunt stellen dat je ergens in het autistische spectrum moet hangen om zuivere wiskunde mooi te vinden, m.a.w kip en ei verhaal)dat is me toch ook wel bekend.

        Met vriendelijke groet

      • Citaat van VSH
        Leren van wiskunde leidt tot nerdschap en gekte.

        Onzinnige stelling.

        Onbegrijpelijk maar vooral erg ongeloofwaardig dat iemand die claimt zo goed in wiskunde te zijn daar vervolgens niets mee doet maar voor een carrière in de schoonmaakbranche kiest.

      • "Zo goed in wiskunde"?

        Ook dat zal ik niet over mezelf zeggen. Een aardig potje wiskunde; met enige rust en behoorlijk wat inzet had ik het kunnen studeren; maar al dat geabstraheer lijkt me te karaktervormend. En niet op een manier die mij aansprak.

        Met vriendelijke groet

  • Hierboven weer een hoop drukte zonder de feiten te kennen.

    In de studio's wonen vooral werkende jongeren en af en toe een verdwaalde student. Om je daar nu druk over te maken...
    Studio's vormen een mooie tussenstap van studentenkamer naar koopappartement of duurdere huurwoning. Hierdoor wordt de woningmarkt gezonder en sluit het aanbod beter aan op de vraag. Voor de kamermarkt is het ook goed omdat afgestudeerden eerder doorstromen.

  • Bestaande woningen in bvb Vinkhuizen welke worden verbouwd tot studio`s worden veelal verhuurd aan studenten.

    Waarom moet je een stad aan gaan passen aan tijdelijke inwoners? Waarom niet zoals VSH ook al schijft, als RUG en Hanzehogeschool gaan voor kwaliteit ipv zoals het nu gaat kwantiteit door een ongebreidelde groei van opleidingen en bijbehorende leerlingen. Almere university bekt ook wel lekker. Laat Annemarie ipv een ijsbaan daar in Almere een universiteit voor feeststudies gaan bouwen en stel een numerus fixus in waar het om het aantal studenten in Groningen gaat en niet waar het om het aantal studenten voor een bepaalde studierichting gaat.

    • Het gaat er hier juist om dat die woningsplitsingpraktijken worden gestopt. Jij en VSH willen MINDER MINDER MINDER studenten. Ongastvrij en boers. We wonen in eens stad en daar vinden stedelijke ontwikkelingen plaats. Als het aan jullie ligt wordt Groningen weer een boeren gehucht. Ik stel voor dat je lekker met VSH in 't Zand gaat wonen. 0-studentenoverlast.

    • Het feit dat jij een Brabander bent speelt zeker een rol. Want daardoor lijk je niet beseffen dat veel stadjers nogal geworteld zijn in de stad (werk, familie, geschiedenis, vrienden) en niet zomaar kunnen/willen oprotten.

      En waarom zouden ze?

      Omdat een stelletje nieuwkomers zo onredelijk is het bescheiden, maar aangename provinciestadje in de vaart-der-volkeren op te stoten door een vreselijk en tot mislukte gedoemde poging het Grote Dorp om te vormen tot een progressieve (waarom roepen nieuwkomers als Gijsbertsen toch de hele tijd dat de stad Groningen progressief zou zijn?) mondaine grootstad?

      Een verlangen dat deels ook nog ingegeven is door "zakelijke motieven" als het verkijgen van baantjes, opdrachtjes en klusjes bij ROEZ, een projectbureau, De Zwarte Hond of BAM.

      Met vriendelijke groet

      • Kletskoek,
        Ik moet natuurlijk helemaal mijn mond houden, ik ben niet eens in Nederland geboren.
        Schande dat je dan een mening hebt!

      • Het patroon is.

        Mensen komen hier studeren. Ze krijgen door dat Groningen dan wel gezellig is, maar ook tamelijk kneuterig, behoudend en provinciaals. De meesten die Groningen dan te klein en benauwend vinden, vertrekken na het afstuderen van hun studie naar het Westen.
        Heden ten dage heb je echter zelfingenomen en vooral zeer onredelijke Generatie Z-achtige ("ik wil alles en ik wil het nu")
        figuren die niet vertrekken naar plekken waar ze gedijen, maar hun ideale wereld op elke plek waar ze maar even een poot hebben gezet, willen realiseren. Ook al gaat dat zeer in tegen de verlangens van velen die door hun lange aanwezigheid op die plek (vanaf het wieg)nogal geworteld zijn met die plek.

        En dit, beste Jack,getuigt van een arrogantie, die bijvoorbeeld de vraag (en dit is niet aan jou gericht) "waarom ga je niet naar Rotterdam als je van bespottelijk hoogbouw houdt?" oproept. En een vragen als "waarom flikker je niet lekker op als je ons provinciaals en boers vindt?" en "waarom wordt je niet fijn de buurman van Yvonne Kronenberg als je in een progressieve intellectuele omgeving wilt wonen?""

        Ter illustratie:

        Ik zou het niet in mijn bescheiden hoofd halen om als donker romantisch (!) met voorkeur voor zware industrie als in het Ruhrgebied, naar Brugge te verhuizen, en dan met wat medestanders voor het vernietigen van het museale karakter van Brugge te gaan.
        Zeker als de gewortelde Bruggenaren ons smeken Bruggen vooral een beetje Brugge te laten.

        Jack. Weet je wat het probleem is met types als "Marc", Mathias Gijsbertsen, Paul de Rook en Frankie LANDMARKS de Vries? Als ze voor een spiegel staan, denken ze nooit eens "wie ben ik in Godsnaam?".

        Ik (VSH) vond het vroeger ook leuk om landen en steden te bedenken en te tekenen. En op mijn twintigste heb ik weleens voor de lol een plan voor Nederland geschetst. In zo'n plan zette ik bijna heel Friesland onder water met meren. In Drenthe zou afgezien van heide, alleen maar bos komen, en dit zou via het Noorden van Overijssel aangesloten worden op de Veluwe. Op de driehoek Groningen, Drenthe en Niedersachsen had ik een berg van 1,5 kilometer getekend. Grootse en megalomanen plannen dus.

        Maar pak-hem-beet een jaar later vraag ik me af (hoe mooi je het plan ook vind)wie ik in hemelsnaam ben om te bedenken dat ik mensen uit hun huisjes met hun tuintje (al dan niet met tuinkabouter)wil zien verkassen.

        Had Ypke de Waanzinnige nog geleefd, dan was hij ondanks de alsmaar stijgende koopprijzen van de woningen in die prachtige wijk die hij wilde platslaan (Oosterpoort)en door het fiasco Blauwe Stad nog niet tot het inzicht gekomen dat hij er misschien allemaal niet zoveel van snapt.

        Conclusie: het is de grootbekkerigheid van Hollandse en ook Friese (wat geschiedkundig gezien natuurlijk verkapte Hollanders zijn) import, die ons-de-Stadjers zo stoort. De schreeuwerige laat-mij-maar-even-mentaliteit van veel van die figuren.
        Gelukkig is de Groninger niet zo'n opgewonden figuur. Op andere plekken in de wereld zou men fietskettingenbrigades oprichten als men geconfronteerd werd met arrogante import die wel even zou bepalen dat het helemaal anders moest.

        Wist je dat Nederlanders als het meest arrogante volk ter wereld wordt gezien!? En als halve Drenth ga ik je vertellen dat dat niet komt de familie van mijn moeder komt. (die ondertussen wel allemaal in Holland wonen)

        Met vriendelijke groet.

      • VSH
        Misschien moet je psychologische en sociologische analyses over laten aan mensen die daar verstand van hebben.
        Dit is een beetje keukentafelgezwets.

      • Jack

        Psychologisch en sociologisch?

        Enige waar ik mij over verbaas en opwind is dat mensen hier komen studeren en dan in hun arrogantie even zullen bepalen dat het hier over moet zijn met het kleinstedelijk provincialisme.

        Met vriendelijke groet

Recente berichten

“Opklaringen maar ook bewolking op Hemelvaartsdag, in het weekend veel zon en warmer”

Het lange Hemelvaartsweekend lijkt zonnig te gaan verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op…

8 uur geleden

Geen donkergroene stadionstoeltjes in Euroborg, CDA vraagt gemeente om opheldering

Ondanks dat supporters het graag willen krijgen de stoeltjes op de Noordtribune in de Euroborg…

9 uur geleden

Donar wint eerste play-offduel tegen BAL

Donar is de kwartfinale van de play-offs om de landstitel woensdagavond begonnen met een 78-66…

9 uur geleden

Twee jongeren zijn Handhaving te slim af bij Jachtseizoen in Vinkhuizen

In de wijk Vinkhuizen vond woensdag een editie van Jachtseizoen plaats. Bij dit spel maken…

10 uur geleden

Geen link tussen moorden op Antoinette Bont en Harry Roo: “Uitsluiten is ook belangrijke ontwikkeling”

Er is geen link gevonden tussen de moorden op Antoinette Bont en coffeeshophouder Harry Roo.…

11 uur geleden

Versterkingen komend seizoen voor Be Quick 1887 en PKC’83

Be Quick 1887 en PKC'83 hebben zich de afgelopen dagen versterkt voor het komende seizoen.…

12 uur geleden