Categorieën: Nieuws

Voornaamste taak nieuw college: Hervormen!

De voornaamste taak aan het nieuw te vormen college van Burgemeester en Wethouders wordt hervormen. De burger is gefrustreerd en loopt te vaak tegen de gemeente op, is een veelgehoorde opvatting.

Dat viel breed te beluisteren tijden het debat over het nieuw te vormen college in de gemeenteraad maandagmiddag. Ook de PvdA wil de bestuurscultuur in de stad veranderen. Naast veel zorgen over de economie , de werkgelegenheid, de participatiesamenleving, zorg en de jeugdzorg wil de raad ook aandacht voor “Grote Projecten.” Volgens winnaar Jetze Luhoff van D66 moet informateur Hayo Apotheker op zoek naar een combinatie van partijen die die agenda kunnen opstellen. Dat college moet breed gedragen worden. Volgens veel partijen in de raad moet er eerst met de winnaars van de verkiezingen gepraat worden.

D66 en SP liggen dan voor de hand maar dan moeten er wel partijen bij. De VVD zou het liberale gedeelte in de coalitie kunnen versterken. Uitgerekend de verliezers, VVD en PvdA, kunnen die club aan een meerderheid helpen. GroenLinks valt dan buiten de boot, tenzij D66 kiest voor de Groenen i.p.v. de SP. Het college aan een meerderheid helpen met CDA en CU en de Stadspartij levert veel versnippering op. Alle partijen houden hun kaken voorlopig nog stevig op elkaar.

De raad benoemt de informateur tijden de vergadering van donderdag.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Ook niet geheel onbelangrijk (vooral voor de vaste reaguurders op dit forum) De Stadspartij geeft haar weerstand tegen het Forum op!

    EvaHulscher ‏@EvaRTVNoord 2 u

    'De houdbaarheidsdatum van ons anti-Forum-standpunt ligt in het verleden.' Aldus Stadspartij #raad050

  • Het te vormen college van B&W gaat naar waarschijnlijkheid dezelfde vorm aannemen als het door het merendeel van de Stadjers verfoeide MONSTRUM e.o.

    • Naam: Ardien

      Hobby: In elk artikel over de gemeente op de site van OOG minstens 1x in hoofdletters het woord 'MONSTRUM' plaatsen, in welk zinsverband dan ook. Je moet er maar zin in hebben.

  • Pechtold heeft gesproken en gaat nu ook zijn stempel op dit college drukken, de verzorgingsstaat wordt nu nog verder afgebroken, gefeliciteerd inwoners van Groningen.

    Oud nieuws waar het om de Stadspartij gaat, was vrijdag j.l. al bekend

  • Waar was dat vrijdag al bekend? Zowel Dagblad van het Noorden als RTVNoord brachten het vandaag toch echt als nieuws.

    • Nieuws uit de 1e hand komt in de regel van "de straat" of uit je netwerk en pas daarna lees je het in het Dagblad of komt het bij(het subsidie-afhankelijke)RTV Noord aan bod waar het om echt nieuws gaat.

      De kiezer in de gemeente Groningen heeft gesproken en dacht voor behoud van de verzorgingsstaat te gaan, maar vergat dat D`66 staat voor hervormen in de lijn van de VVD.

      De roddel en achterklap van de Stadspartij bestond slecht bij gratie van meneer Pruttel en deze was al voor de verkiezingen van het toneel verdwenen. Persoonlijk denk ik dat Groningen nog niet rijp is voor echte verandering en willen veel inwoners vasthouden aan geleid worden in plaats van zelf te leiden, mede hierdoor en het breekpunt t.o.v. het Forum heeft dit het verlies van de Stadspartij ingeluid.

      • Dus het was niet algemeen bekend vrijdag. Stadspartij is er vandaag pas mee naar buiten gekomen. Ik hoor ook wel eens wat in de wandelgangen en het roddelcircuit. Doe je de andere reageerders een beetje tekort als je doet of iedereen dit vrijdag al wist en het 'oud' nieuws te noemen.
        Dit kan mogelijk invloed hebben op de collegeonderhandelingen. Het maakt meer opties mogelijk denk ik. De Stadspartij is groot geworden door de A-kwartier problemen. Die problemen zijn nog niet verdwenen?

  • Zoals ik al eerder melde Marc is de stadspartij een partij van roddel en achterklap en ontbeert het aan ruggengraat.

  • De komende jaren zal de naam HET MONSTRUM voor het gedrocht achter de oostwand meer dan geregeld worden gebezigd. Het draaien van de Stadspartij zal daar niks aan veranderen. ? Ik wil Marc/Jack en al die anderen feliciteren met de torenhoge kosten die ze de komende 30? jaar mogen dragen.

  • D66 en SP verdienen een kans. VVD erbij lijkt me lastig met SP. Ben erg benieuwd naar D66, ik denk dat het op termijn de nieuwe VVD wordt, vrije jongens die uit zijn op macht.

  • Stadspartij verliest nu ook nog het allerlaatste restje geloofwaardigheid.
    Nog geen twee geleden beweerden ze dat ze niet in het college stappen wanneer het Forum door gaat.
    Nu willen ze zo graag meedoen dat ze hun principes bij het grof vuil zetten en daarmee helemaal ongeschikt om verantwoordelijkheid te drage.
    Raar principeloos gezelschap zonder niveau.

    Mooi verhaal voor de bühne over hervormingen door D66, nooit eerder iets van gemerkt van de partijen die het nu hard roepen.

    • Beste Sjaak,

      D`66 is door de verkiezingsuitslag de grote winnaar in deze stad gebleken, D`66 heeft nooit enige rol van betekenis in de stad kunnen spelen, dus heeft het ook nooit enig nut gehad, om je over de partij idealen druk te gaan maken. Wel Sjaak, verdiep je eens in de landelijke politiek, de landelijke partijleider, dhr. Pechtold riep en roept de laatste jaren te pas en te onpas: wij moeten hervormen.

      Dat heeft dus niets met bühne vorming of wat dan ook te maken.

      • Iets beter verdiepen in de geschiedenis van het stadsbestuur alvorens iets te beweren.
        D66 heeft in het verleden zelfs een keer 2 wethouders mogen leveren.
        Ook toen is weinig gebleken van de hervormingsagenda van D66. Allemaal praatjes voor de buhne. Van alles roepen is heel gemakkelijk, daadwerkelijk iets voor elkaar krijgen is iets heel anders.

    • Ondanks de door jou aangehaalde wethouder(s) blijft mijn bewering over geen enkele rol van betekenis kunnen spelen overeind staan. Het was altijd de PvdA welke de hoofdrol opeiste, wat lange tijd een links college met bijbehorende onverantwoord gebleken uitgaven opleverde, maar D`66 is landelijk aardig rechtser naar rechts opgeschoven, wat hier in Groningen, door stalorders, niet anders zal gaan worden.

      • Het is mij niet duidelijk wat je wil zeggen.
        Beweer je dat D66 met succes een hervormingsagenda voor Groningen weet op te stellen en te realiseren????

Recente berichten

PKC’83 speelt zich vrijwel veilig na winst op GVAV Rapiditas

PKC'83 won zaterdagavond de stadsderby tegen GVAV Rapiditas met 2-1. PKC speelde zich daardoor bijna…

34 minuten geleden

Gorecht houdt zich op nacompetitie na zege op FC Lewenborg

Door een 4-2 overwinning zaterdagmiddag op laagvlieger FC Lewenborg houdt Gorecht nog zicht op een…

1 uur geleden

Helpman wint topper tegen Groen Geel in 3C

Na de Clash van FC Groningen op vrijdagavond stond zaterdagmiddag de Kraker van Corpus op…

2 uur geleden

Verlengingsperiode seizoenkaarthouders FC start aanstaande maandag

Seizoenkaarthouders van FC Groningen kunnen vanaf maandag 12.00 uur hun seizoenkaart verlengen. Men ontvangt hier…

2 uur geleden

Vreedzaam protest op Broerplein bij Academiegebouw

Een groep van zo'n 150 tot 200 personen demonstreerde zaterdagavond op het Broerplein bij het…

3 uur geleden

Hockeydames GHBS uitgeschakeld in halve finale Silver Cup

Het eerste damesteam van hockeyvereniging GHBS uit Groningen is vrijdagavond uitgeschakeld in de halve finale…

3 uur geleden