Categorieën: Nieuws

Stoppen met Forum kost 80-100 miljoen

“Al die lijsttrekkers die roepen dat stoppen met Forum 70 mio kost, schande! Het is eerder tussen de 80-100 mio alle effecten samen.”

Dat Twittert wethouder Ton Schroor als reactie op de vragen van fractievoorzitter van de stadspartij Amrut Sijbolts. Die stelt vragen aan het college over de kosten van stoppen met de bouw van het Forum, Sijbolts zegt dat diverse lijsttrekkers hebben gezegd dat dat 70 miljoen euro kost. Hij wil een onafhankelijk onderzoek.

Volgens Schroor ligt het bedrag tussen de tien en de dertig miljoen euro hoger.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • en wat zal jaar in jaar uit zwaar bijleggen op het exploitatieverlies van dit fallussymbool gaan kosten ?!

      • @ Marc;

        Structureel 100.000,00 verlies per week! ( hierin is ook de jaarlijks 2.5 miljoen aan structureel te ontvangen subsidie verwerkt)

        By the way, heb je al enkele miljoenen gespaard om de overschrijding van het bouwbudget te kunnen gaan bekostigen?

        @Sjaak:

        Stemgerechtigd waren alleen inwoners van de stad zelf, niet van de omliggende gemeenten. Uiteindelijk stemde 53% van de kiezers vóór het plan tegen 47% tégen (en minder dan één procent blanco). Met een opkomst van 57.244 ( 38,59%) was de uitslag van dit correctief referendum niet geldig; de kiesdrempel van 30% was niet gehaald. De plannen van de gemeente werden niet herzien

      • Natuurlijk Middenweg lieg je gelijk maar weer bij elkaar. Op dit moment is er nog een begroot tekort van 100.000 euro op JAARbasis, waarvoor nog een oplossing gezocht wordt. Maak jij gewoon per week van.

    • Hey, een post van Adrien daar het woord MONSTUM niet in voorkomt, en gelijk ben ik het eens.

      Voor alle partijen (college, stadspartij en anderen) geldt: ophouden met roeptoeteren. Zorg voor een goeie onderbouwing voor het bedrag wat je roept. Of het nou 10 miljoen, 70 miljoen of 100 miljoen is: ik wil een lijstje zien waaruit blijkt hoe dat bedrag tot stand komt. Dan bepaal ik zelf wel wat ik geloof.

      • wat voor lijstje zullen we maken voor jou.. ..voor het innen van je stem ?? ( je gaat toch stemmen)?
        U roept ..wij draaien ..

  • Al zou stoppen de helft kosten van wat wordt gesuggereerd dan zou stoppen al een heel erg dom besluit zijn.

    Ook nogal ondemocratisch omdat de meerderheid van de Groninger bevolking bij referendum heeft aangegeven met de plannen in te stemmen!

    • Elke onafhankelijk deskundige zegt dat Groningen zich de stedenbouwkundige doodssteek van het centrum niet aan moet doen. (Of heb jij andere geluiden gehoord bij het symposium over traditionalisme en het Monstrum in de USVA?)

      Allang bekend is dat een centrum met cultuur, een gevarieerd winkelaanbod en historisch karakter als een aantrekkelijke vestigingsplek wordt gezien.

      Dit alleen al is genoeg redenen om van het centrum niet een soort Almere te maken.

      Maar de jaarlijkse exploitatietekorten tussen de 2,5 miljoen en 5 miljoen euro is natuurlijk de redenen om een streep door de plannen te zetten.

      Vraag me af hoe de SP en CDA eventueel blijvende steun aan het Monstrum gaan verdedigen als de Stadjes aan de ene kant een onbeantwoorde zorgvraag hebben, en aan de andere kant over dat er jaarlijks vijf miljoen bij die windmachine op dat minipleintje moet.

      Met vriendelijke groet

      • Met een zorgvuldig geselecteerd groepje dwarsliggers krijg je altijd de gewenste opvattingen.

  • Omdat sommigen hier niet meer helemaal helder hebben hoe het proces mbt de besluitvorming over de bouw van het Forum is verlopen wil ik hun geheugen even opfrissen.
    Nadat de plannen voor de noordzijde van de Grote Markt werden getorpedeerd, werd bij de ontwikkeling van een nieuw plan voor de Grote Markt de stad intensief betrokken: een groot opinieonderzoek en de oprichting van een denktank met zo’n 40 betrokken Stadjers uit alle lagen van de bevolking, het Grote Markt Forum. Het Forum kwam regelmatig bij elkaar om te praten over de toekomst van de Grote Markt. Daarbij kwam de oostzijde in beeld, de zwakste plek van de binnenstad.
    Er werd een prijsvraag georganiseerd voor de toekomstige invulling. Uit de ruim 80 inzendingen maakte het Grote Markt Forum een keuze. Het Huis van Informatie & Geschiedenis, ingediend door de Openbare Bibliotheek, het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum, werd enthousiast ontvangen. Deze voorziening kon aangevuld worden met kleinere initiatieven zoals winkels en horeca. Vervolgens was architect/ stedenbouwkundige Willem Jan Neutelings het Grote Markt Forum behulpzaam bij het zoeken naar een ruimtelijke oplossing voor de – door velen als onherbergzaam ervaren – oostzijde van de Grote Markt.

    Het plan van Willem Jan Neutelings bestond uit drie onderdelen:
    1. de oostelijke gevelwand van de Grote Markt gaat 17 meter naar voren om de vooroorlogse intimiteit van het plein te herstellen;
    2. de parkeergarage gaat ondergronds en maakt ruimte voor een stadsplein: de Nieuwe Markt;
    3. aan de Nieuwe Markt, achter de oostwand, komt een publiekstrekker: het Groninger Forum (de inmiddels nieuwe naam voor het Huis van Informatie & Geschiedenis)

    In 2005 vroegen de tegenstanders van de plannen voor de oostzijde van de Grote Markt een referendum aan. Onderwerp was de startnotitie Grote Markt oostzijde. Ongeveer 40% van de Stadjers ging op 29 juni naar de stembus. Een meerderheid van 53,4% stemde vóór het plan.
    Het referendum kreeg in 2007 een aansprekend vervolg toen mensen van binnen en buiten Groningen mochten meebeslissen over de architectuur van het Groninger Forum. Zeven ontwerpen van architectenbureaus uit binnen- en buitenland werden in de Martinikerk gepresenteerd. De publieksenquête verliep via internet, waar 17.000 mensen hun stem uitbrachten. Het ontwerp van het Amsterdamse bureau NL Architects kwam als winnaar uit de bus. Dit ontwerp kreeg de meeste stemmen van Stadjers en van nietStadjers.

    Kortom, het hele proces is heel democratisch en transparant verlopen. Wanneer je dat niet wilt erkennen dan ben een zeer slechte verliezer.
    De vergelijking met een dreinend kind dringt zich dan op.

    • Bijzonder matige proza!

      Even ter herinnering het weinig neutrale foldertje met de referendumvraag. Daarin stond onder andere dat het proces uit drie stappen bestond; de belangrijkste de bouw van een "modernistisch" gevaarte werd niet genoemd.

      Men had het wel over een tophoogte van 45m. Als je je burgers echt wil informeren over een plan, vertel je erbij dat dat hoger is dan de eerste trans van de Martini.

      Maar achter het zo liefelijk klinkende "Huis van Geschiedenis" valt die enorme hoogte van 45m niet op.

      40 betrokken Stadjers staat er in de folder? O ja? Hoeveel activisten van de GGGM-campagne zaten er in. Als fanatiek tegenstander van een zwakzinnige koopgoot in de GM, heb ik na de referendumuitslag bloemen gekregen in huis de Beurs van GGGM. Maar, ik en heel van andere vrijwilligers zijn niet benaderd. Waarom Annie Tak? Een brave vrouw die goede dingen voor de Oosterpark deed, maar waaruit bleek haar interesse met de stedenbouw in het centrum? Uit het feit dat ze een trouwe PvdA stemmmer was?

      Zoals het foldertje aantoont was de informatievoorziening rondom het Oostwandplan was van een schandalige gekleurdheid.

      ...

      De verdraaiingen van de "behulpzame" Neutelings.

      De Grote Markt intiem? Grandpré Moliere - de man wiens schoenen Neutelings of Koolhaas nog niet mogen poetsen - zag dat de Grote Markt met zijn middeleeuwse (toen planners nog geen flauwste vermoeden had van een toekomst met verbrandingsmotoren) afmeting niet berekend was op de twintigste eeuw. En creëerde door het verplaatsen van de Oostwand een mooie nieuwe zichtlijn vanuit de Oosterstraat.
      De ingrepen van Grandpre Moliere terugdraaien met bombastische troep als dat van Vindicat zal niet voor intiem, maar voor een benauwde GM zorgen.

      Een stadsplein? Een Nieuwe Markt? Dat winderige plaatsje tussen de in -en uitgang van de fietsenkelder? Goede grap!

      ...

      Jack schreef verder:

      "Ongeveer 40% van de Stadjers ging op 29 juni naar de stembus. Een meerderheid van 53,4% stemde vóór het plan."

      Nogmaals, het begrip Stadjer behelst meer dan het administratieve gegeven van ingeschreven zijn bij het GBA.
      Omdat jij al meer dan veertig jaar in Groningen woont, kun je prima een Stadjer zijn Jack! Meedraaien vanaf het wieg is geen noodzaak. (Het feit dat je voor de sloop van historische bebouwing bent, spreekt weer tegen je).

      De vraag is: hoeveel Ommelanders hebben voor en tegen de plannen gestemd.

      Iets in mij zegt dat de plannenmakers wisten dat belanghebbende als medewerkers van ROEZ of architecten uit het Hogeland, of slopers uit het Westerkwartier eerder geneigd zijn om naar het stembureau te gaan, dan niet belanghebbende Ommelanders.

      ...

      Over de publieksenquete. Het enige zinnige wat je hierover kunt zeggen dat Wij-de-Groningers de keuze hadden tussen de Strop, het Nekschot, de Galg, de Injectie, de Electrische Stoel, de Bijl en de Guillotine.
      Zeven (of acht?) keer een modernistische gevaarte. Zeven of acht keer werd ons door de Willem Smink en zijn nare PvdA vriendjes een middelvinger getoond.
      Vrijwel iedereen die je sprak, had het over het minst lelijke, als ze een keuze verklaarde/ Had nog een discussie met mijn ouders over dat dat een reden had moeten zijn om niet te kiezen, om het niet te legitimeren.

      ...

      Tenslotte je bespottelijke uitsmijter:

      "Kortom, het hele proces is heel democratisch en transparant verlopen."

      Als men het democratisch en transparant hadden willen laten verlopen, dan had men ook de voorstanders van financiële middelen moeten voorzien.

      P.S

      Zou het niets eens interessant zijn om Ecco Oosterhout naar Piet Huisman te sturen. Deze voormalig PvdA wethouder sprak over "schandalige manipulaties" rondom het referendum.

      • Deze voormalig PvdA wethouder sprak over “schandalige manipulaties” rondom het referendum. ???
        Misschien een "Onafhankelijk" onderzoekje waard ??

      • De verdraait de feiten naar eigen behoefte.
        Piet Huisman als gezaghebbende bron aanroepen doet je betoog geen goed, die heeft nadat hij er uit was gegooid als wethouder omdat hij verantwoordelijk was voor het verlies van 60 miljoen nooit meer iets positiefs kunnen melden.
        Over welk onderwerp dan ook.
        Verzuurde man, die prima bij de Stadspartij past!

    • Ze hebben iets heel handigs uitgevonden: het heet zoekmachine.
      Type: google.
      Vervolgens: forum en referendum

      En je weet alles !

  • Op de kosten bouw Forum ... van MINIMAAL.. 200 miljoen...is 100 tot 130 miljoen ..die men bij het stoppen bespaard..mooi meegenomen ..
    ben ik nou zo slim ..? of....
    Kom maar op ..onnozelen ..

    • René Je raaskalt. Het forum kost iets meer dan 70 miljoen om te bouwen, waarvan de stad ongeveer de helft bijdraagt. De rest komt van de Provincie en andere bronnen. Het hele Project Oostwand Nieuwe Markt Parkeergarage en forum komt rond de 200 miljoen. Het grootste gedeelte daarvan zijn commerciële investeringen.

      • “Al die lijsttrekkers die roepen dat stoppen met Forum 70 mio kost, schande! Het is eerder tussen de 80-100 mio alle effecten samen.”

        Weerleg bovenstaand kopje dan even en vertel dan de groningers eventjes... dat het maar een schijntje kost dus "maar" 30 miljoen euro..onnozele..
        Dus stoppen met deze ongein en niet gillen dat het 100 miljoen kost.

        Om van Gaal ( weer ) te citeren ...ben ik nou zo slim ...? of zijn jullie ...

      • Marc,
        Het niet bouwen van HET MONSTRUM kost ??????
        Graag een lijstje met omschrijvingen en bijbehorende bedragen.
        Let wel, het gaat enkel om het niet bouwen van HET MONSTRUM, dus exclusief de oostwand, wat dat ook mag worden.

    • Hahahaha nee man, je snap er helemaal niks van. Als de wereld nou eens zo simpel was..

      • Wat een ongelofelijk domme opmerking! Het zal je kind maar zijn in zo'n busje. Schaam je diep Jack!!

  • Er was geen referendum waarin het Forum werd genoemd.

    Het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft na raadpleging van hun leden afgezien van deelname aan het forum.

    Wie zaten er in de denktank? Waarom werd het forum er tussen gestopt bij de plannen voor een Oostwand. De meerderheid nam het Groninger Forum op de koop toe, de meesten wilden alleen een andere Oostwand.

    Een aantal jaren wilde men ook een zweeftrein, ook dat is gestopt toen duidelijk werd dat het grootheidswaanzin was.

  • "Een stuk of 50 Groningers stel ik dezelfde vraag: of ze voorstanders van de
    bouw van het Forum kennen. Het antwoord bestaat vaak uit een aantal variaties
    op: ‘Jazeker’. Ik specif iceer de vraag met: ‘Ik doel op mensen die niet bij
    het Forum werken of er anderzijds bij betrokken zijn’. Een aantal valt net zo stil
    als Anna."

    "Er is gewoon niet veel open debat in Groningen. De
    culturele hotemetoten zijn allemaal PvdA. Die zitten ‘s avonds allemaal met
    elkaar in het café dingen door te nemen. Als je ziet hoe gezellig die daar
    zitten. De wethouder van RO, de directeur van het Groninger Museum en ook
    wat Groningse architecten. Het zijn allemaal vriendjes van elkaar. Het valt me
    mee dat ze niet allemaal met de homoparade hebben meegedaan.’"

    "‘Nou, het is een publiek geheim dat je lid van de PvdA moet zijn, wil je iets
    betekenen in Groningen. Zo is er het verhaal, of nou, het is een roddel hoor,
    over een groot architectenbureau in de stad. Toen dat zich in Groningen vestigde,
    is de directeur meteen lid geworden van de PvdA. Nou, dat heeft hem
    geen windeieren gelegd!’"

    "‘Ik zal je een voorbeeld geven. Vlak voor het laatste referendum waren een boel politici en maatschappelijke organisaties in een café samen na een
    manifestatie van het een of ander. Was er een man van een stichting die zich
    bezighoudt met buurtwerk. Die man was openlijk tegen de plannen. Die werd
    in dat café door een paar PvdA’ers apart genomen. Kwam ie later terug, beetje
    bleek. ‘Dit gaat helemaal mis’, zegt ie, ‘Ik kan maar beter ophouden jullie te
    steunen.’
    ‘Dat meen je niet!’
    ‘Ja, dat meen ik wel!’"
    Ole, die
    in 2000 actief betrokken was bij de protesten tegen die plannen. Hij heeft een
    interessante observatie: ‘In deze door de PvdA gedomineerde stad was het
    burgerverzet vaak erg verbonden met de politieke oppositiepartijen Groen
    Links en de SP. Er was ook een zekere overlap in de mensen, politici waren deels activisten en andersom. Op het moment echter dat deze partijen deel
    gaan uitmaken van het college en dus niet meer in de oppositie zitten, valt
    daarmee ook een deel van het georganiseerd burgerverzet weg.’"

    http://www.wageningenur.nl/nl/Publicatie-details.htm?publicationId=publication-way-343036303238

    Kiezen we deze verkiezingen weer voor de pluche plakkers? Of doen we het nu anders!

    • Heel slechte verliezers die achteraf een legitiem democratisch proces ineens ter discussie stellen.
      Vooraf hoorde je ze niet, toen de uitkomst van het referendum tegen viel kwamen de krokodillentranen.

    • Ik zou het fijn vinden, als OOG gebruik ging maken van bijvoorbeeld Facebook plug-ins net als bijvoorbeeld DVHN, denk dat de reacties dan ook genuanceerder gaan worden.

      • Ach een fake account is zo gemaakt..
        Er lopen hier een hoop neppers de boel te fucken ..
        Die zullen er wel voor betaald worden denk ik dan .
        Ti's maar een mening van mij...ik ben wel nieuwsgierig wie de anderen in het eggie zijn en welke agenda zij volgen.
        Noem geen namen natuurlijk ...men mocht zich eens aangesproken voelen.
        Mijn ..idee ..mijn mening ..
        En iedereen weet NIET wie ik ben ...toch ?
        Prima ..
        Uw mening..
        U niet begrijpen ??

        http://www.novo.nl/zorg/leren/begrijpend-lezen/

  • Rene strobos heeft gelijk. Het project totaal kosten 208 miljoen incl oostwand. Dit is een bedrag waar de raad fiat voor heeft gegeven, Iemand die langer in de politiek meedraait, weet ook, dat dit soort budgetten vaak worden overgeschreden. En worden dit soort bedragen vaker lager aan de raad gepresenteerd, om het fiat te krijgen en er vervolgens geen weg terug is.

    Bovendien, het interesseert me geen ene zier Marc, waar dit geld vandaan komt. Feit is, dat het zgn langmangelden waren, wat de economie van Groningen cq noorden in het algemeen moest oppoetsen. Dit is jammerlijk genoeg mislukt, doordat de personen die het aangingen, besluiten namen voor zichzelf als nalatenschap ipv zich te concentreren op de samenleving.

    De stadjers hebben iets te kiezen op 19 maart en laat je vooral geen angst inboezemen door deze persoon uit Friesland dhr Ton Schroor !

    • @strobos
      @koster

      Jullie steken het hoofd wel heeeeel diep in het zand.
      Allerlei verdachtmakingen die niet onderbouwd worden zorgen er niet voor dat dit project ineens wordt geschrapt. De Stadspartij is daarbij geen factor.
      Die blijven toch alleen maar aan de zijlijn roepen en durven nooit verantwoordelijkheid te nemen. En dat is misschien maar goed ook.

    • Bedankt ..Sjoerd..Voelde me al een beetje als een roepende in de woestijn..
      Zijn er dus meer die nadenken ..net als ik en zich niet laten "intimideren" door jac en mac ( u begrijpt wel waar ik het over heb)
      Het kost een god's vermogen en wij zijn de crisis nog lang niet voorbij.
      Met het zesde jaar op rij en geen verbetering in zicht ..( laat U niks wijsmaken door Uw zelfgekozen regering) het zijn allemaal ego's met hun eigen agenda.

      Deze "fantastische" plannen ( de tram het forum ring zuid ) zijn allang ingehaald door de werkelijke situatie en men rekende zich stinkend rijk ..( geld gebruiken wat niet van hunzelf was)
      Ondertussen is het Monstrum ( heb ik niet eens over het forum) wat onze economie is geworden 0.7 % gestegen in de laatste 2 weken van 2013.
      Hulde voor diegene die de de 11.000 bedrijfswagens hebben gekocht en ons zo een (schijn opleving) van onze economie voorspiegelden.

      Met een minimum aan inkomsten belastingen en allerlei voordelen ( voor zichzelf) ten koste van de staat ( wij dus).

      Het gepeupel ..ja ..ja ..is er weer ingetrapt.

      De werkgevers willen alles voor niks..
      Dus werken..!! met je luie reet (voor je uitkering..)VOC mentaliteit ..slavenarbeid.

      De gemeente geeft wel subsidie.
      Aan de middenstand en bedrijven...
      De zogenaamde investeerders ( Het grootste gedeelte daarvan zijn commerciële investeringen.) marc's zijn verhaal.

      Het forum zal wel gerund worden door vrijwilligers die straks verplicht U een kopje koffie moeten serveren met behoud van uitkering.
      U betaald dus indirect gewoon voor die 208 ..? Miljoen plus de rest.
      Omdat U denkt dat het geld ons op de rug groeit van een kale kip valt niks meer te plukken dus er is geen geld voor fatsoenlijke exploitatie..
      En wie zou dat gat dan weer moeten vullen.
      Het 7e 8e 9e enz enz jaar van de mondiale crisis.?
      JIJ EN IK ..
      Blut ..
      En Nu ..?
      Stoppen met die ongein ..Voor het telaat is.

      • Met een juiste spelling en wat meer samenhang in het betoog nemen misschien wat meer mensen de moeite om het hele verhaal te lezen.
        Nu is er geen doorkomen aan.

Recente berichten

Warme donderdag eindigt mogelijk met regen- of onweersbui, daarna koeler en meer kans op neerslag

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen houdt in ieder geval nog één…

21 minuten geleden

Studente sleept RUG voor Raad van State vanwege vermeende fraude tijdens tentamen

Een 23-jarige student rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft haar opleider voor de rechters van…

32 minuten geleden

Hoge Euvelgunnerbrug heeft weer bijna een half uur nodig om open en dicht te gaan

Het blijft aanmodderen met de aansturing van de Hoge Euvelgunnerbrug. Woensdagavond kostte het zo'n 25…

2 uur geleden

Fracties pleiten voor behoud ijsbaan, ondernemer noemt het een enorme doos die niet past op Kardinge

Ondanks dat het niet op de agenda stond werd een vergadering in de raad over…

2 uur geleden

Vol Noorderplantsoen juicht brandweer toe terwijl eerste containerbrand van het jaar wordt geblust

Onder gejuich van een volle zonneweide in het Noorderplantsoen wist de brandweer woensdagavond haar eerste…

2 uur geleden

Woensdag was net niet de warmste 1 mei ooit in Groningen

Met 26.4 als piekwaarde op de thermometer van het KNMI bij vliegveld Eelde was deze…

3 uur geleden