Categorieën: Nieuws

Pilot met fietsen in Zwanestraat en Westerhaven

Fietsers hoeven binnenkort niet meer af te stappen als ze door de Zwanestraat en de Westerhaven willen. De gemeente start een pilot waarbij er in deze voetgangersgebieden gefietst mag worden.

De bedoeling is om winkelstraten bereikbaarder en aantrekkelijker te maken voor consumenten. Mocht de pilot een succes blijken, dan verdwijnt het fietsverbod definitief uit deze gebieden.

Een en ander gebeurt in overleg met de plaatselijke winkeliers. Ook op andere manier worden de gebieden aantrekkelijker gemaakt. Zo zijn er de afgelopen weken vier houten banken en witte bloembakken in de Zwanestraat geplaatst.

Daniel Huizenga

Bekijk reacties

  • Klinkt verstandig. Volgens mij is het alleen op zaterdagmiddag een potentieel probleem gezien de drukte. De rest van de week kan er sowieso prima gefietst worden zonder dat voetgangers er veel last van hebben.

    • vervolgens komen er ook E-bikes, snor en bromfietsers, lijkt mij dat het er niet aantrekkelijker door wordt voor het winkelend publiek

  • In de Westerhaven moet dat prima kunnen. De Zwanestraat zou nog wel eens als doorgaande route gebruikt kunnen gaan worden. Dan krijg je problemen met te snel fietsverkeer. Misschien moet er een shared zone bord komen waarbij wordt opgeroepen rekening met elkaar te houden.

  • Klinkt als een goed plan. Want altijd maar laverend tussen de studenten door die niet op of omkijken op het academieplein is ook niet alles. Maar misschien wel een fietsstrook in het midden, waar de meeste voetgangers toch niet lopen ? Anders krijg je misschien dezelfde onduidelijke toestanden als in de Folkingestraat waar veel voetgangers niet doorhebben dat ze midden op de weg lopen.

    • De Folkingestraat heeft in principe ook een soort middenstrook, maar winkelend publiek is per definitie niet bezig met verkeer. Stroken worden volledig genegeerd.

      Zelfs langs de Vismarkt steken mensen lukraak over, terwijl het daar behoorlijk druk is op zaterdag.

      Ik zeg: hoe minder regels, hoe meer men zelf extra op moet letten.

      • Ik, regelmatig fietsend door de Folkingestraat, zie dat een rijtje tegels in een andere kleur tussen de stoep van de weg. Maar het is zo subtiel dat ik me heel goed kan voorstellen dat voetgangers, en zeker de winkelende voetgangers die hier niet bekend zijn, dit over het hoofd zien. Een duidelijk verschil in kleur zal al veel helpen.

        En ja, ook op de vismarkt kijk ik af en toe vol verbazing naar voetgangers die midden op de weg lopen. Maar ergeren doe ik me gelukkig niet zo gauw.
        Ik let ook wel eens niet op. In de Folkingestraat vind ik het niet zo gek dat voetgangers niet door hebben dat ze midden op de straat lopen, ook het fietspad voor de korenbeurs is op zaterdag meer een voetgangersgebied.

        Maar inderdaad, om midden op de weg bij de vismarkt te gaan lopen.... er zijn grenzen.

        En hierbij beken ik dan maar eerlijk, ik slalom meestal om de voetgangers heen die het zebrapad nemen in de bocht guldenstraat/ vismarkt.

  • Waarom niet gewoon opnieuw een verlaagde rijbaan in het midden? Stel eenrichtingsverkeer in voor (vracht)auto`s tijdens de venstertijden om zo de irritatie tussen verkeersdeelnemers te voorkomen en je hebt veel minder kans op (bijna) ongelukken tussen fietsers en voetgangers.

  • Ik vraag me af of het gaat werken. In de Folkingestraat is er nog een subtiel verschil tussen trottoir en fietsroute. In de zwanestraat is er geen enkel verschil.
    We zullen het zien.

  • Zwanestraat is inderdaad afwachten...

    ..maar wat de Westerhaven betreft: gewoon doen!

    Ik zou er nog 1 willen toevoegen, namelijk het plein bij Jumbo Korreweg.

Recente berichten

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

6 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

7 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

8 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

11 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

12 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

14 uur geleden