Categorieën: Nieuws

Moskee Selwerd kan doorgaan

De bouw van de Moskee in Selwerd gaat door. De meer dan honderd bezwaarschriften zijn voor het stadsbestuur geen reden om de vergunning niet te verstrekken.

Veel van die bezwaarschriften gingen over de vermoede parkeeroverlast in de wijk. Uit onderzoek blijkt volgens het stadsbestuur dat de parkeeroverlast ruim onder de norm is.
Tijdens het vrijdagmiddaggebed in de moskee worden er 12% meer auto’s geparkeerd dan normaal. Veel van de bezwaarschriften zijn kopieën van het voorgedrukte bezwaarschrift dat
de PVV bij ruim 5000 huishoudens in de wijk Selwerd in brievenbussen gooide. Er waren ook anonieme bezwaarschriften, ook die zijn beantwoord.

De gemeenteraad moet nog wel met het plan instemmen. Het is nog onbekend wanneer de bouw begint en of de financiering rond is.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Lees op dichtbij.nl dat de helft van de bezwaarschriften hatelijkheden tegen moslims bevatten.
    Ik kan niet begrijpen waarom er zo negatief wordt gereageerd op een groep welwillende Stadjers die toevallig een bepaald geloof aanhangen. Ze doen geen vlieg kwaad en de meesten draaien gewoon mee in onze samenleving.
    Het is pure domheid om zo'n groep met negatieve zaken in verband te brengen.

  • Anonieme bezwaarschriften beantwoorden???
    Knap hoor, naar welk anoniem persoon is het dan toegestuurd???
    Het is allemaal geklets van v.d. Schaaf.
    De opnames zijn gemaakt op een maandag net na de beruchte storm in november.
    Maandag is de rustigste dag in de wijk met moskee bezoekers.

      • Het klopt dat er op vrijdag tellingen zijn gedaan,maar deze OPNAMES zijn op een maandag gemaakt, dat zie ik aan de groene container.
        Op maandag is het dood rustig in straat in tegenstelling tot vrijdag, dan kom je om in de auto's van moskeebezoekers.

      • Jannie, je hebt gelijk !

        Neemt natuurlijk niet weg dat het wel drukker is door de moskee maar dat het ook op de drukste allemaal nog binnen de perken blijft.

        Wanneer je wat dichter bij de Binnenstad woont dan is het altijd vol op straat met geparkeerde auto's en is het lastig om een plekje te vinden.

        @ Willem Jans
        De overheid bemoeit zich gelukkig niet met de inhoud van wij geloven! Dat wordt ook wel vrijheid van godsdienst genoemd.
        Iedereen moet de kans hebben om zijn godsdienst te belijden binnen de grenzen van de wet. En een moskee in een park is helemaal niet zo gek, op veel plekken staan kerken aan of bij parken en parkjes. Daar hoor je nooit iemand over.

    • Ach joh, journalisten blunderen wel vaker met de taal, hier wordt natuurlijk bedoelt: bezwaarschriften die door echte mensen zelf zijn opgesteld met hun eigen mening/bezwaar.

        • Jammer dat je de lichte ironie niet herkent, ik leg het even uit: mensen die zelf en UIT zichzelf een bezwaarschrift maken en niet slaafs een vodje van de PVV ondertekenen.

    • OOG heeft niet het geld om steeds nieuwe opnamen te maken en put erg vaak uit het archief, dat moet vaste kijkers toch wel opgevallen zijn.
      Het gaat ook niet om de opnamen, dit is muggenziften toch, het gaat om de tellingen.

  • Ik ben ook tegen een Moskee in een park/ woonwijk. Dat heeft niets met discriminatie of islamfobie te maken zoals sommigen zeggen om zo mensen hun mond te snoeren. Gooi de discriminatie kaart op tafel en de gemeente verstrekt wel een vergunning... Verkoop de grond dan aan een projectontwikkelaar zodat de gemeente nog miljoenen extra erop kan vangen! Het is niet van deze tijd dat er zo iets wordt opgedrongen aan mensen die niets met die cultuur of geloof te maken willen hebben. Plaats die moskee op een industrieterrein die toch leeg zijn in het weekend/ vrijdagmiddag en waar er geen parkeeroverlast kan ontstaan en de buren niet worden wakker gejengeld met die verschrikkelijke speakers. En inderdaad, dat geld ook voor kerken, die zou ik ook niet naast mijn deur willen hebben. Het lijkt erop dat men juist een vergunning verstrekt, bang om anders weer beticht te worden van discriminatie. Het geloof is niet meer van deze tijd en helemaal niet de godsdiensten die al 1000 jaar geen 'verlichting' hebben gehad. Afwijzen die vergunningaanvraag en laat ze maar naar het industrieterrein gaan.

    • Willem Jans weet duidelijk niet waar hij het over heeft en woont duidelijk niet in die buurt. Er is al een Moskee daar, die wordt alleen vervangen. Er wordt geen akoustische oproep tot gebed gedaan. Je mening over godsdienst is ongenuanceerd en bovendien intolerant. Daarnaast heeft de gemeente niet als taak vergunningen te weigeren op arbitraire gronden. Het gaat gewoon volgens de geldende wetten. Geen dank voor je bijdrage.

      • Ik heb naast een moskee gewoond en daar was er elke keer die %^%$ herrie. Als je uitspraken hebt gelezen weet je dat ze zo een vergunning kunnen aanvragen om toeters op het dak te zetten wat door Europese wetgeving niet verboden kan worden.

        De godsdienst van de islam is intoleranter dan mijn ideeën over godsdienst. Zo roep ik niet op gelovigen af te maken of om homo's met het hoofd naar beneden van daken te gooien. Ook ben ik niet verantwoordelijk voor tal van oorlogen die onder de verschillende religies zijn gestart. Dus ga mij niet vertellen dat ik intolerant ben, van mij mogen ze nog op het industrieterrein zitten. Maar val mij en mijn kinderen niet lastig met haatzaaiende geschriften van duizenden jaren oud. Ik zit niet te wachten op die religie cultuur.

      • Je hebt naast een Moskee gewoond? Gossie nu ben je expert over alle Moskeeën in Nederland? Deze Moskee doet niet aan gebedsoproepen, de meeste bezoekers wonen toch niet op hoorafstand. Op het industrieterrein mogen ze niet zitten. Dat past niet in het bestemmingsplan. Het is heel normaal dat gebedshuizen in woonwijken staan. Haatzaaiende geschriften? Dat ligt er maar helemaal aan hoe je ze interpreteert. Hoe ze geïnterpreteerd moeten worden, daar gaan de gelovigen zelf over, niet de mensen die aan religiefobie lijden. Religie zaaien geen haat, dat doen mensen. Mensen die haatzaaien moeten daarop afgerekend worden. Niet omdat ze tot een groep behoren, maar omdat actief haat belijden. Net zoals de heer Wilders waar jij fan van schijnt te zijn, al zeg je het niet.

      • Willem Jans verzint de argumenten waar je bij staat, niet gehinderd door enige kennis van de Groninger situatie.
        Ben wel benieuwd naast welke moskee hij heeft gewoond.....
        Met het gros van de moslims is niks, een klein groepje vertoont gek gedrag. Net als bij Christenen.

    • Precies, dat heb je goed verwoord.
      Ik ben ook niet tegen de moskee, maar tegen de locatie, ook al zouden ze er een kerk, Jamin of en school willen neerzetten wil ik die daar niet.
      En wat betreft de gemeente, die discrimineerd. Simpel voorbeeld mijn buurvrouw wilde een dakkapel en dient een tekening in bij de gemeente.
      De tekening wordt afgekeurd omdat het niet in het straatbeeld paste.
      Twee jaar later bouwt mijn achterbuurman, een Marokkaanse man waar ik goed mee kan opschieten, een dakkapel dubbel zo groot over de gehele breedte van het dak en dat werd wel goedgekeurd en dat terwijl zijn dakkapel precies eender is als de dakkapel die mijn buurvrouw wilde.
      Ik vroeg hem hoe dat nu mogelijk zou zijn dat zijn dakkapel WEL goedgekeurd werd en die van haar niet? Waarop hij antwoorde 'dat komt omdat ik een Marokkaan ben'.

  • Ik heb een grondige afkeer van alle ideologiën, van politieke, van godsdienstige en van spirituele maar ik woon liever vlak bij een moslim-moskee zonder gebedsoproep dan vlak bij een gristen-kerk die de rust verziekt met beierende klokken, een vorm van geluidsoverlast die normale mensen niet toegestaan is.

  • Wel vreemd, als je aangeeft dat je niets met een geloof hebt en dat ze je niet in je buurt wilt hebben dan ben je opeens Wilders aanhanger? Precies het soort demonisering waar ik het over had, de discriminatie kaart wordt weer getrokken als je tegen de komst van een moskee bent. Ik ken de situatie in Selwerd en het lijkt me dat op die plek langer geen moskee heeft gestaan dan dat die er wel staat. Ook zo'n dooddoener, ik zou niet weten waar ik het over heb... zucht...

    Ik heb niets met Wilders maar van mij mogen kerken, gebedshuizen en moskeeën ver uit mijn buurt blijven. Met of zonder jengelende klokken, toeters en bellen.

    Wat voor goeds heeft het geloof gebracht?

    • Ik lees nergens iets over beschuldigingen over Wildersaanhangers.

      Het argument dat er langer geen moskee heeft gestaan dan wel is grote flauwekul, dan zou je nergens ook maar iets mogen bouwen. Overal heeft altijd langer iets anders gestaan, of helemaal niets, dan een mogelijk nieuwe invulling.

      En volgende keer nog even beter andere posts lezen, nooit zijn er klachten geweest over lawaai bij moskee. Waar heb je het over? Het enige wat je doet is een groep gelovigen die geen vlieg kwaad doen, in een kwaad daglicht stellen.

  • Jack, ik lees toch duidelijk een opmerking van Marc "Net zoals de heer Wilders waar jij fan van schijnt te zijn, al zeg je het niet." Het gebruikelijke demoniseren dus om mensen de mond te snoeren en in een bepaalde hoek te drukken.

    En zoek even op Google naar de overlast die een moskee kan veroorzaken. Dat er nu geen toeters aan hangen wil dat niet zeggen dat dat niet gaat komen (wat vaak niet tegengehouden kan worden) https://www.google.nl/#q=geluidsoverlast+moskee

    Het geloof is zo'n aanwinst dat cabaretiers als Hans Teeuwen al op hun woorden zijn gaan letten, Theo van Gogh met een mes in zijn borst op straat werd gevonden, Geert Wilders 24 uurs beveiliging nodig heeft, de Nederlandse overheid iedereen wil monitoren omdat er een stel gelovigen naar Syrie gaan en als terroristen terugkeren, jongetjes die verminkt worden door een stuk vel van hun piemel te snijden (moet je eens bij een dier proberen, dan staat de dierenpartij voorop om dat te bekritiseren), homo's die geterroriseerd worden omdat ze volgens de islam minderwaardig zijn etcetra etcetra etcetra.

    Van mij hoeven er geen kerken, gebedshuizen of moskeeën meer gebouwd te worden. En als het moet, dan op een industrieterrein. En bestemmingsplannen zijn daar makkelijk aan aan te passen.

    Wanneer heeft iemand voor het laatst iets positiefs gelezen over de islam of kerk?

    Ik ben er een voorstander van om alle geloven maar eens af te schaffen. Nu kan ik deze mening nog hebben, maar blijkbaar mag dat van sommigen ook al niet meer.

    • Willem Jans jij discrimineert. Dan mag je nog zo vaak zeggen dat het niet zo is en dat ik ten onrechte de discriminatiekaart trek, maar als je op zo'n generaliserende manier over moslims en moskeeën praat is dat discriminatie. Je doet precies zoals Wilders. Glashard je eigen hufterigheid ontkennen.

      Er staat ook een Samen op weg kerk (De Fontein) in het zelfde park. Daar heb ik je nog niet over gehoord. Die mag nu zeker ook opzouten van jou?

    • Allereerst ben ik verblijd met het nieuws dat de Moskee een nieuw jasje zal krijgen.

      Over de Moskee:
      Het gebouw wordt al meer dan 20 jaar gebruikt als Moskee. Er komt 1 op dezelfde plek en dat is om verschillende reden.

      1# Wij hebben een wijkfunctie. Wij zitten namelijk tussen Paddepoel en Selwerd in. Die functie bekleden wij graag. Dit houdt in dat wij activiteiten zullen organiseren voor niet alleen de Moslims, maar ook niet Moslims die in de wijken wonen. Dit kan verschillen van Taalcursussen, tot maatschappelijk werk. Wij als Bestuur van de Moskee zijn bezig met toekomstplannen en willen deze dan ook graag in de praktijk terug zien indien Allah het wil.

      2# Wij willen een brug bouwen tussen de niet Moslims en Moslims in Groningen. Openheid, respect, vrijheid van een ieder en weet van elkaar waar hij of zij voor staat. Men wil dat de Moslims zich aanpassen en dus doen wij dit daar waar wij ons geloof niet tegen gaan en geloof mij, dat gaat prima!

      Het gebouw begint gevaarlijk te worden en heeft dus geen kans meer op overleven. NIet alleen wij als Moslims zeggen dit, ook vele Niet gelovigen beamen dit.

      Nu over de overlast.
      Er is in het verleden overlast geweest in de maand Ramadan en er wordt vandaag de dag geklaagd over een parkeerprobleem. Volgens metingen op vrijdagen (ik heb ze zien staan) bleek er geen probleem te zijn. De 85% die men stelt om van een parkeerprobleem te spreken halen wij lang niet. Wij zitten rond de 60/65%. Wij zijn hier dan ook hard mee bezig en alle lof zij aan Allah, dit gaat goed!

      Nu over het geluid.
      Welk geluid? De boxen worden in de Ramadan uitgezet, behalve in de grote gebedsruimte. Is logisch, anders hoort men niks. Dit geluid is buiten niet te horen althans, niet waar de woningen staan! Ik kan het weten, gezien ik parkeerwachter ben van de moskee en er elke avond sta (in de Ramadan). Daarnaast klaagt men niet over het geluid van de boxen, maar over autodeuren. Tja, ik woon in een drukke staat zonder moskee, noch kerk, noch iets anders maar hoor in de zomer ook altijd verschillende geluiden. Kan ik er niet tegen, sluit ik mijn ramen heel simpel.

      Al met al, je kunt met media berichten komen, maar diezelfde media spreekt jou ook vaak tegen. Jammer, maar dat jij je zo als een schaap laat behandelen zegt dat genoeg over jou.

      Nu over het geloof!

      Hans Teeuwen maakt handig gebruik van de vrijheid van meningsuiting, maar is zelf slim genoeg om deze niet te misbruiken. Zo ook voor andere cabaratiers. Theo van Gogh is volgens Mohammed B te ver gaan.
      Hij (Mohammed B) zag het als vergeldingsactie. Mijn mensen worden vermoord over heel de wereld, jij spreekt slecht over mijn geloof en diezelfde mensen, oké dan vermoord ik jou. Is dit goed te spreken? NEE! Absoluut niet. Maar het is niet zo simpel als het lijkt.

      Er zijn jongeren uit Syrië teruggekeerd en zijn niet als terrorist benaderd. Ja, dat zijn ze door sommigen die het verschil niet weten te maken tussen een Moslim en een Terrorist, gezien men terrorisme in verband brengt met alleen de Moslims en de Islam. Jammer, want men kent het geloof blijkbaar niet.

      Besnijdenis wordt al eeuwen gedaan en niet alleen door de Moslims. Het is een feit dat dit meer hygiënisch is! Wil je het onderzoeken, ga dan je gang. Je zult falen in jouw missie om te beweren dat het verminking is.

      Je kunt in de Islam homoseksuele gevoelens hebben, maar je wordt bestraft als jij deze gevoelens in de praktijk brengt, waarom? Omdat wij een natuurlijke aanleg hebben en die is dat een man gevoelens heeft voor de vrouw, en de vrouw voor de man. Zie een homoseksuele gevoelens bij een Moslim als beproeving. Zelfde geldt voor de man. Hij dient zijn ogen neer te slaan voor een vrouw, om haar met respect te behandelen. Lukt dit hem niet, blijken die vrouwen beproevingen te zijn. Slaag je voor de beproeving, zul je wordne beloond. Simpel. Vergeet niet, Allah begint 113 keer in de Qur'an met:

      In de naam van Allah, de Erbarmer, meest Barmhartige.

      Jouw Islam verhalen kloppen niet.
      1# Ik nodig jou uit naar de Moskee.
      2# Ik nodig jou uit mijn geloof te leren.

      • Margreet van Focusgroningen? Haha

        1# Hoeveel hoger wordt de moskee Margreet? Heb jij hier enige kennis van?
        En dan de volgende vraag, weet jij toevallig ook hoeveel breder?

        2# Ik heb je net toevallig uitgelegd op focusgroningen dat het park niet zal wijken voor de Moskee. Sterker nog, wij planten er zelfs bomen die nu op ''ons'' terrein staan. Alsjeblieft stop met het haatzaaiien en zieltjes winnen. Wij hebben goedkeuring van het College gekregen nu de Gemeente nog en wij gaan beginnen.

        Het aantal bezoekers zal de eerst komende jaren niet stijgen. Heel simpel. Het heeft te maken met het geloof. De kerken lopen leeg, maar de Moskeeën in Groningen net zo. De ouderen zullen sterven en de jongeren komen niet. Het heeft namelijk te maken met geloof. De jongeren zijn bezig met school, werk e.d. en hebben weinig tot geen Islam gehad van hun ouders. Als jij nu wil claimen dat jij er kennis van hebt genomen, oké.. bring it on :).

        Niemand noemt jou discriminerend, noch racist. Jij zet je in voor het park, maar helaas zonder enige kennis wat er mee gaat gebeuren.

  • De politiek, dat de rechtstaat niet respecteert. Een dergelijk bezwaarschriftencommissie wordt als een schakel tussen de rechtsstaat en de politiek als een instrument misbruikt. Alleen de gemakkelijke gevallen, die juridisch geen blaam treffen op hun beleidsterrein, willen ze wel gegrond of ongegrond verklaren. Net hoe het uitkomt !

  • Ik gooi me er even tussen jongelui! 1 Er staat nu een oude boerderij in het park, al jaren. Deze wordt gebruikt als moskee, vooruit, als dat perse moet. Er komt nu een gebouw breder en vele malen hoger waarvoor bomen gesloopt gaan worden. Het is een park!!!!!! Voor de Vensterschool is ook al een parkje opgeofferd ( er werden ook nog maar even wat woningen neer gezet) Er blijft niets over. De dooddoener multifunctioneel centrum werkt bij mij ook niet want binnen 200 meter 3 van die dingen is natuurlijk onzin! En hoe diep zit je met je kop in het klei als je niet kan zien dat er een grote toename van bezoekers zal zijn?????? In het park hoort de boerderij, geen bios, Appie Hein, Cafe of noem maar op. Als dat discriminatie is heeft u een hersenscan, psychiater of een woordenboek nodig. Sorry voor de onderbreking jongens, maak elkaar niet af!

  • Eigenlijk ben ik tegen de vrijheid van meningsuiting van dom volk wat er niet mee om kan gaan. Ik voel me veel te goed om met dat schorriemorrie in discussie te gaan.

      • Wat ben jij een ongelooflijke weirdo Marc...maar dat wisten we al..bedankt voor je reactie die zoals verwacht..precies is... zoals ik hem verwachtte. er is nog wel ergens een kamertje vrij voor jou in Dennenoord.
        Mocht je er een kamer betrekken stuur ik je wel een beterschaps kaartje.
        Ik zal je niet meer vermoeien met mijn commentaar..over het geloof..
        Bewust schrijvend "HET" geloof...
        Want ze zijn allemaal overtuigd van hun gelijk..
        Zo erg zelfs...dat de extremen zichzelf ervoor willen opblazen.
        Het geloof zou niet gevaarlijk zijn.??
        hahahaha..
        En nee ..ik ben geen mensenhater zoals jij schijnbaar bent.
        Ik heb een probleempje met kortzichtigen al dan niet gerelateerd aan een geloof.
        Ik haat ze niet ...die jij hier specifiek benoemd..
        Ze weten gewoonweg niet beter.
        Zij kunnen er ook niets aan doen
        Net als jij..
        Ik heb medelijden met jou
        No hard feelings

      • Tuurlijk rené Het Geloof, bestaat overigens niet. Het is een containerbegrip. Omdat moslims in het midden oosten zich zelf en voornamelijk andere moslims opblazen , mag er in Groningen geen moskee in het park. En jij noemt mij kortzichtig. Ik ben inderdaad zo gek als een deur en binnenkort zit ik in jou bus!

  • Beste Jeffrey er zijn binnen een straal van 200 meter al tenminste 2 wijkgebouwen met dezelfde functie's die jij beschrijft. Op nog zoiets zit niemand te wachten. Volgens mij gaan jullie helemaal niets doen want dat hebben jullie de afgelopen 20 jaar ook gedaan. Als jullie de boerderij hadden onderhouden dan had het gebouw nu niet gevaarlijk hoeven beginnen te worden. Dan, omdat jij moslim bent, hoe zit het met die 77 maagden? Christenen gaan naar de hemel, daar hoef ik dus niet heen want ik vind het hier al te druk. Krijgen vrouwelijke martelaren ook 77 mannelijke maagden? Zo niet wil ik niets met de islam te maken hebben want dan is het bedacht door een zieke mannelijke geest. Misschien kunnen ze daar in de psychiatrie nog wat mee.

Recente berichten

Vijfduizend jaar Aziatische keramiek in Groninger Museum

In het Groninger Museum is vanaf zaterdag 8 juni de tentoonstelling 'Draken & Demonen – 5000…

14 minuten geleden

Stadspartij wil compensatie voor kermisondernemers vanwege vroege sluiting op ‘promotie-vrijdag’

De gemeente Groningen moet de ondernemers op de Meikermis gaan compenseren voor de inkomsten die…

44 minuten geleden

Man die over benen cafébaas reed op Meeuwerderweg moet acht maanden brommen

Een 34-jarige man uit Muntendam krijgt acht maanden celstraf opgelegd, omdat hij in april 2022…

1 uur geleden

Lang leve de biodiversiteit en meer duurzaam nieuws deze maand

Duurzaam Groningen is het platform waar alles op het gebied van duurzaamheid samenkomt binnen de…

1 uur geleden

Vermeende verkrachting in Stad kost 23-jarige verdachte mogelijk 18 maanden cel

Een 23-jarige man hoorde dinsdagochtend achttien maanden celstraf tegen zich eisen voor de vermeende verkrachting…

2 uur geleden

Universiteiten en hogescholen komen met protocol voor protestacties

De koepelorganisaties van de universiteiten en de hogescholen in Nederland hebben een demonstratieprotocol opgesteld, met…

2 uur geleden