Categorieën: Nieuws

Aardbevingsbestendig bouwen nog onzeker

Er is nog geen zekerheid over de beste manier om huizen aardbevingsbestendig te maken. Dat zegt Henk Huberts, opleidingsmanager van het Alfa-college. Minister Henk Kamp vertelde de Tweede Kamer woensdag dat het Alfa-college mee moet denken over wat de beste manier is om huizen te verstevigen.

Er is zo weinig bekend over de aardbevingen omdat ze heel uniek zijn. Nergens in de wereld vinden de bevingen zo dicht tegen de oppervlakte plaats, ook de zachte grond maakt de aardbevingen hier speciaal.

Het Alfa-college is al wel bezig met een kenniscentrum. Samen met de Hanzehogeschool, de RUG, de NAM en aannemersbedrijven uit de provincie wil de school onderzoeken wat de beste manier is om de huizen hier aardbevingsbestendig te maken.

Bart Draper

Bekijk reacties

  • Is dat nou zo moeilijk? De bevingen hebben met bodemdaling te maken. Het zakt. De grond gaat settelen. Dat trilt en schokt. Scheuren ontstaan door het ongelijkmatig zakken van het gebouw, waardoor er spanning op de muren komen te staan en er scheuren ontstaan. Je kunt dus het beste een stevige fundering leggen van gewapend beton, zodat ongelijkmatige verzakking wordt tegengegaan. Dan heb je ook geen scheuren. Verder er voor zorgen dat de muren enigszins elastisch zijn, zodat trillingen worden opgevangen en er niet direct scheuren ontstaan.

    • En tot overmaat van ramp; HET MONSTRUM draagt ook niks toe tot een oplossing , eerder tot het tegendeel.

  • De aardbevingsrisico's in Groningen worden naar mijn mening wel wat overdreven. Tuurlijk, het is vervelend als je huis beschadigd raakt of zelfs (tijdelijk) je huis uit moet, en het is volledig terecht dat die schade ruim vergoed moet worden voor de NAM en/of de overheid, maar laten we het allemaal wel in perspectief plaatsen: er zijn honderden miljoenen mensen die in gebieden wonen waar het risico op aardbevingen veel groter is, en de aardbevingen ook nog eens veel schadelijker zijn. Denk bijvoorbeeld aan Italie, Californie of Japan. Je gaat mij niet vertellen dat die mensen helemaal geen kennis hebben om ons te helpen met deze problematiek.

    • De ondiepte (3km) en de bodemsoort in Noord-Groningen maken de uitwerking van de bevingen veel sterker. Maar een beving boven de 4, is ook zonder deze nadelige bijkomstigheden erg vervelend. Ken iemand uit Brunsum. Die bevond zich op de Brunsummer heide tijdens die krachtige beving in Limburg, zelfs op die heide was het angstaanjagend. Laat staan in een oud huis, niet ver van een (zee-)dijk.

      Met vriendelijke groet

  • Je zult maar voorbij de 50 zijn en je baan zijn kwijtgeraakt bij aldel. Dan mag je van
    VVD en PvdA en de zijnen terug naar de schoolbanken. Als het alternatief pakket, zoals dit is gepresenteerd om Groningen tegemoet te komen.

    Bovendien is het bizar, dat wij dit laten gebeuren. Groningen verpauperd. Al onze mooie heerden zullen hierdoor verdwijnen. Dit om de Randstad te spekken. En als trap onder de kont. wordt Groningen ook nog eens opgezadeld met een verhuisplicht. Met dank aan VVD en PvdA ! Het is ijs- en ijskoud !

      • Alles Marc. Omdat het aardbevingsbestendig bouwen onderdeel uitmaakt van het pakket. De mensen die hun baan hebben verloren wegens het neoliberale beleid van VVD PvdA D66 moeten ervoor worden opgeleid .. Ook als onderdeel van het pakket. De mensen voorbij de 50 zijn er maar weinig mee geholpen. Wellicht duurt de opleiding ook nog eens langer dan de WW uitkering van vandaag

Recente berichten

Het is verkiezingsweek op de Hanze: ‘Wij werken hier het hele jaar naartoe’

Van 13 tot 17 mei zijn de verkiezingen voor de medezeggenschapsraad van de Hanze. De…

13 minuten geleden

Scooterbestuurder gewond naar ziekenhuis na ongeluk met auto op Bornholmstraat

Op de inmiddels beruchte kruising tussen de Bornholmstraat en de Antwerpenweg heeft dinsdagmiddag een forse…

40 minuten geleden

Demonstranten mogen ook dinsdagnacht doorbrengen op Harmonieplein, zolang het ordelijk blijft

De actievoerders tegen de oorlog in Gaza mogen ook de komende avond en nacht op…

49 minuten geleden

Vijfduizend jaar Aziatische keramiek in Groninger Museum

In het Groninger Museum is vanaf zaterdag 8 juni de tentoonstelling 'Draken & Demonen – 5000…

2 uur geleden

Stadspartij wil compensatie voor kermisondernemers vanwege vroege sluiting op ‘promotie-vrijdag’

De gemeente Groningen moet de ondernemers op de Meikermis gaan compenseren voor de inkomsten die…

2 uur geleden

Man die over benen cafébaas reed op Meeuwerderweg moet acht maanden brommen

Een 34-jarige man uit Muntendam krijgt acht maanden celstraf opgelegd, omdat hij in april 2022…

2 uur geleden