Categorieën: Nieuws

Stationsgebouw moet centralere plek krijgen

Het historische en monumentale stationsgebouw moet een betere en centralere plek krijgen binnen het stationsgebied. Dat zegt NS-regiodirecteur Ineke van Gent.

Het stationsgebied staat aan de vooravond van een grote herinrichting. Het rangeerterrein aan de zuidzijde zal verplaatst worden naar Waterhuizen en ook zullen de perron sporen weer door gaan lopen. Dit betekent dat na de herinrichting treinen uit Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool door gaan rijden tot station Europapark. Daarnaast zullen de winkels een andere plek krijgen en komt er een tunnel waarmee de zuidzijde met de noordzijde verbonden gaat worden.

“We hebben een ontzettend mooi stationsgebouw en we moeten ervoor zorgen dat dit een centrale plek wordt als je het station bezoekt”, zegt Van Gent. Hoe de plannen er echter precies uit gaan zien durft Van Gent nog niet te zeggen. “We zitten momenteel nog volop in de ontwikkelingsfase. Maar we moeten er voor zorgen dat de looproutes duidelijk zijn, en dat de tunnel die we aan gaan leggen een gevoel van veiligheid geeft.”

Wanneer de werkzaamheden beginnen is nog onbekend. “Ik hoop dat binnen enkele jaren de schop in de grond gezet kan worden. Het Hoofdstation scoort al heel goed bij het publiek, maar we moeten er wel voor zorgen dat dit ook in de toekomst zo zal blijven.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

    • Ik wist gewoon dat de eerste reactie over het stadsbalkon zou gaan. Maar wat is het alternatief? Die fietsen moet je ergens kwijt. Het dak van het stadsbalkon moet meer bij het stationsgebied betrokken worden. Dat maakt het vanzelf wat levendiger. Dat zwarte plein wat voor het station lag had ook weinig functie.

      • Een beetje dieper graven, en je kunt alles volledig onder de grond kwijt zonder dat je er op maaiveld last van hebt. In combinatie met de tunnelplannen lijkt mij dit wel realistisch.

  • Om dit prachtige gebouw werkelijk tot haar recht te laten komen zal toch eerst de bebouwing uit de jaren 80 rondom dit stationsgebouw moeten worden gesloopt en ik denk niet dat de KPN en andere eigenaren van de aanwezige bouwwerken daar op zitten te wachten.

    • Helemaal gelijk in. Dat Stadsbalkon is zo erg nog niet, maar die andere bebouwing is verschrikkelijk lelijk.

    • Spuuglelijke stationsgebied hebben we te danken aan het feit dat de beperkte, maar zeer hoogmoedige, provinciaal Ypke Gietema (PvdA). Hij was fan van de door gekkies aanbeden Rem Koolhaas; de wannabe kunstenaar-filosoof die zijn beperkte blik als fuck-the-context-visie weet te verkopen. Goed dat Koolhaas zijn Philips danstheater (Den Haag) plat gaat.

      Als Carlos Slim de KPN overneemt, moet hij de medewerkers van de KPN-borg maar naar een fatsoenlijk kantoor in Euvelgunne of Driebond verplaatsen. Kunnen wij beginnen met het Grote Herstel van het stationsgebied. Hoofdstation, het Peerd en Glaude-complex zijn de enige objecten die het waard zijn om deel uit te maken van het entree van Groningen.

      Met vriendelijke groet

  • Ja haal eerst die lelijke heuvel van het fietsenhok weg. Een mooi plein met bankjes en evt een fontein is prettiger. Ook het paard van Ome Loeks zou meer tot zijn recht komen. Je kunt dan het station veel beter zien. En Marc, die fietsen kunnen er ook dan nog steeds in.

Recente berichten

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, vuur onderweg naar Groningen

Bij Hotel de Wereld in Wageningen is om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Estafettelopers zijn in…

21 minuten geleden

‘Op Bevrijdingsdag kans op buien, komende dagen opklaringen en droog’

Bevrijdingsdag gaat niet droog verlopen. De komende dagen vindt er een weersverbetering plaats waarbij we…

25 minuten geleden

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

3 uur geleden

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen, maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

3 uur geleden

PKC’83 wint woonwagenkamp kraker van WKE’16; ON laat na titelstrijd leven in te blazen

PKC'83 heeft vanavond de clash der woonwagenkampen tegen WKE'16 met 4-1 gewonnen. Daarmee deden de…

4 uur geleden

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende herdenkingen…

6 uur geleden