Categorieën: Nieuws

Promotie bij RUG ‘kwakzalverij’

De Vereniging tegen de Kwakzalverij wil dat de Rijksuniversiteit Groningen een promotie die voor 13 januari gepland staat in de ijskast zet en het proefschrift opnieuw laat beoordelen door een wetenschapper zonder “pseudowetenschappelijke opvattingen”.

Het gaat om een proefschrift van Rogier Hoenders over integrale psychiatrie. Dat is een vorm van psychiatrie waarbij ook alternatieve geneeswijzen worden ingezet.

De vereniging, die zich sterk verzet tegen het erkennen van alternatieve geneeswijzen, heeft een brief geschreven aan rector-magnificus Elmer Sterken. Het symposium dat ter gelegenheid van de promotie gehouden wordt, mag wat de vereniging betreft wel doorgaan.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Dat psychiatrie geen (medische) wetenschap is maar grotendeels giswerk is met deze actie weer eens bewezen.

  • Zit er bij deze vereniging misschien een steekje los ? Misschien moeten ze zich eens openstellen voor kennis van derden in plaats van meteen maar overal negatief over te doen.

  • l.s.,
    De vereniging tegen kwakzalverij weet kennelijk niet dat de meeste studies naar medicijnen pure kwakzalverij is.
    Duizenden mensen overlijden door voorgeschreven medicatie.
    Doodsoorzaak no 1 in USA is medisch handelen.
    Ik denk dat je dan kunt spreken van zwakzalverij van de bovenste plank

    met groet

  • De vereniging tegen kwakzalverij is de taliban van de reductionistische materialistische wetenschap. Streng in de leer en met oogkleppen van hier tot Tokio. Er wordt in de psychiatrie vaak met zware gifstoffen gewerkt. Echte paardenmiddelen. Het is juist goed dat er een bredere blik komt op de menselijke psyche. Dit soort zelfbenoemde belangenclubjes zit er slechts in het belang van de farmaceutische industrie. De grootse bende kwakzalvers die er zijn.

  • Ik zou de vereniging voor Kwakzalverij graag eens willen uitnodigen in mijn massageprakijk. Massage word als alternatieve behandeling gezien, maar heeft bij velen méér baat bij spiergerelateerde problemen dan wanneer ze naar de dokter gaan. Daarnaast is de vereniging voor Kwakzalverij in mijn optiek een vereniging dat mensen vol wil duwen met medicamenten, die niet altijd nodig zijn. Zo krijgen mensen met migraine/hoofdpijn-klachten vaak medicatie, daar zijn ze het mee eens, echter op het moment dat je dit gaat behandelen vanuit de spanningen in de spieren (wat in veel gevallen echt goed en blijvend helpt), is het kwakzalverij (in de optiek van de vereniging dan). Hetzelfde geldt voor aromatherapie, daarvoor zou ik ze ook graag willen uitnodigen om te ervaren wat zij voelen bij bepaalde aroma's.

  • Terecht dat de vereniging hiertegen ageert. De reageerders hierboven pogen ook weer hun behandelingen te 'bewijzen' met de ervaring van een enkeling. 'ik wil ze graag uitnodigen om te ervaren...'. Alsof dat wat zou zeggen over de werking van de therapie.

    Mensen mogen het best ondergaan, maar moeten weten dat het net zoveel helpt als placebo. Met een dikke stikker 'placebo' op aromatherapie vind ik het prima.

    Misschien kunnen we die sticker dan ook plakken op het 'proefschrift' van Rogier Hoenders.

    Ik voel mij diploma wat eveneens van de RUG komt wel wat devalueren met deze actie. Ze hebben tot 13 januari de tijd om de devaluatie promoties aan de RUG terug te draaien.

    • Lekker makkelijk Jaap.Zonder enige kennis van zaken de volledige alternatieve sector als placebo op een hoop vegen, zonder je je überhaupt ergens in verdiept te hebben. Je maakt je druk om je eigen papiertje. Nou dat is in mijn ogen toch al geen klap meer waard. De universiteit heeft in jouw geval gefaald. Er is geen wetenschapper afgeleverd maar iemand die ziende blind is.

      • Bedrogen willen worden is een keuze. Geef me een goed uitgevoerd onderzoek of op zijn minst een redelijke onderbouwing voor het werkingsmechanisme en ik wil prima aannemen dat het werkt. Over het algemeen zijn beide in de alternatieve hoek ver te zoeken.

      • Alternatieve geneeswijzen zijn een containerbegrip Jaap. Dat jij er als groep van methoden en filosofieën één oordeel over hebt, zegt meer over jou dan over alternatieve geneeswijzen. Uiteraard zijn er bedriegers, maar het overgrote deel van de alternatieven zijn zeer integere mensen. Het afserveren van de hele groep is bijzonder onwetenschappelijk. Als wetenschappelijke bewijzen wilt zien, dan hoef je je alleen maar te interesseren en je te verdiepen, zonder bevooroordeelde insteek. Onwetendheid maakt bang.

      • Aan de integriteit van vele kwakzalvers wordt niet getwijfeld. Wel aan de werkzaamheid van hun 'behandeling'.

        Kwakzalverij is elk beroepsmatig handelen dan wel het verlenen van raad of bijstand in relatie tot de gezondheidstoestand van mens of dier
        - die niet gefundeerd zijn op toetsbare logische dan wel empirisch houdbare hypothesen en theorieën,
        - die actief onder het publiek worden verspreid, zonder dat toetsing binnen de beroepsgroep op effectiviteit en veiligheid heeft plaatsgevonden en
        - die veelal zonder overleg met medebehandelaars worden toegepast.

        De VtdK stelt nadrukkelijk dat de term 'kwakzalver' of 'kwakzalverij' niet noodzakelijk een beschuldiging van kwade trouw of oplichting inhoudt.

  • Komt mindfulness niet ook uit de 'alternatieve' hoek. Tegenwoordig kun je een cursus mindfulness volgen bij Lentis en heeft het UMCG een onderzoek gestart naar het effect van een mindfulnes training op depresieve klachten bij mensen met bepaalde chronische ziekten. Kennelijk is er meer dan mensen volstoppen met pilletjes waar de farmaceutische industrie dik aan verdiend.

  • Dit doet me denken aan homeopaten zonder grenzen - ze bestaan echt. Hierdoor sterven kinderen omdat idioten deze kinderen sterk verdunde natuurlijke middeltjes toedienen ihkv van "goed doen".

    Ik lees regelmatig een aanklacht tegen de farmacie. Prima, kan ik me helemaal in vinden, dan opteer je toch voor een overheidsinstelling die ze produceert. Maar deze blijft bewezen medicijn uitgeven. Geen kwakzalverij.

    RUG, bedankt voor deze stap terug.

    • De RuG zet helemaal geen stap terug. Sterken heeft aangegeven dat er geen reden is om te twijfelen aan de kwaliteit van het promotie-onderzoek, maar hij zal het uiteraard laten onderzoeken. De beschuldiging pseudowetenschap moet ook worden onderbouwd en niet alleen geuit. De vereniging is echter zo overtuigd van haar eigen gelijk dat ze denkt dat haar afkeuring voldoende is. Dat is niet eens pseudowetenschap dat is gewoon dwingelandij.

      • Marc, heb jij de brief van de vereniging zelf gelezen? Daar wordt namelijk ook een onderbouwing voor de kritiek gegeven.

        Alleen al de enkele gequote zin in die brief zou een promotie in de weg moeten staan.

      • De vereniging tegen Kwakzalverij heeft er niets over te vertellen Robin. Er wordt in de brief gesteld dat er van pseudowetenschappelijke artikelen en beoordelaars gebruik wordt gemaakt. Dat wordt alleen gesteld en verder niet onderbouwd. De vereniging denkt dus dat die kwalificatie voldoende is. Deze zelfbenoemde club straalt een arrogantie uit waar de honden geen brood van lusten.

    • Het gaat hier om een proefschift over integrale psychiatrie. Misschien moet je je eerst eens verdiepen in het onderwerp voordat je van alles loopt te roepen. Leest bv eerst eens wat er op de site van Lentis (voormalige GGZ) staat. Die nemen meteen een aantal vooroordelen onder de lopen en geven aan dat er wel degelijk onderzoek en bewezen resultaten zijn. http://www.centrumintegralepsychiatrie.nl/Pages/cag_protocol.php

  • Beseffen ze daar wel dat de meeste reguliere medicijnen chemische aftreksels zijn van natuurlijke medicijnen? Er is alleen maar een poging gedaan de natuurlijke geneesmiddelen na te bootsen (uiteraard omdat dat meer oplevert). Ik ben fytotherapeute en ik ben absoluut niet tegen de reguliere geneeskunde, maar je hebt een bord voor je kop als je welke andere 'alternatieve' geneeswijze afwijst. Dat wetenschappelijk bewijs is zo doorzichtig als wat. Dat is er alleen maar als het financieel interessant is. Het gaat om mensen, mensen die kiezen waar ze zich goed bij voelen, mensen die heel goed kunnen beslissen wat ze wel en niet willen. En iedereen die zich beter voelt is een bewijs op zichzelf. Tot slot zijn er gevallen genoeg bekend van ernstig falen als we het over reguliere geneeskunde hebben. Niets is perfect. Ik zou zeggen, Vereniging tegen de Kwakzalverij: Verbeter de wereld en begint bij uzelf.

    • Ja en het blijkt dus ook dat marc een medicus in dop is, ik hoop dat hij daar blijft zijn analyses schieten hun doel wel een voorbij. Of moeten nu preken van me is he misser

    • Ja en het blijkt dus ook dat marc een medicus in dop is, ik hoop dat het daarbij blijft zijn analyses schieten hun doel wel een voorbij. Of moeten nu preken van medische missers

      • Ik pretendeer eerder een wetenschapsfilosoof te zijn dan een medicus Piet. Blij te zien dat je in het nieuwe jaar vrolijk door gaat met ongefundeerde persoonlijke aanvallen. Als je daar blij van wordt, ga er dan vooral mee door, maar beperk je niet tot mij. Er is zo veel meer mogelijk.

Recente berichten

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

33 minuten geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

57 minuten geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

2 uur geleden

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

11 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

11 uur geleden

Jaar van Anno Smith’ afgesloten met onthulling van mozaïeken picknicktafel in Indische Buurt

Inwoners uit De Hoogte, de Korrewegwijk en de Indische Buurt zijn de afgelopen weken druk…

13 uur geleden