Categorieën: Nieuws

Lokale partijen moeten meer openheid geven

Lokale en regionale politieke partijen moeten meer inzicht geven in hun financiën. Dat staat in een plan van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zo moeten giften vanaf tweehonderd euro geregistreerd worden. Bij landelijke partijen is dat duizend euro.

Ook op andere vlakken moeten de lokale partijen eerder open kaart spelen als het aan Plasterk ligt. Giften moeten vanaf duizend euro openbaar worden gemaakt. Datzelfde geldt voor schulden die meer dan 5000 euro bedragen. Bij landelijke partijen ligt de grens bij 4500 respectievelijk 25.000 euro.

Het gaat om een aanpassing in de Wet financiering politieke partijen. Het is niet duidelijk wanneer die in de Tweede Kamer besproken wordt.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Na het 11-stemmenoverdelijstdebacle op een besloten vergadering bij de stadspartij, lijkt me meer openheid zeer gewenst.

    • Met afstand je engste reactie van 2013! Alleen door het met die ijdele griezel van een Plasterk eens te zijn.

      Want is omdat de brave burgers van de Stadspartij zich verzetten tegen de bouwmafia, dat jij de Stadspartij als ondemocratisch probeert te framen?

      Een verzet tegen de bouwmaffia, die smerige bedrijfstak waarvan jij de belangen constant en op meerdere fora loopt te verdedigen?
      Een duistere club die alleen al met de bekende bouwfraude al goed zijn voor een roof van vijfentwintig miljard euro*, en die vuistdiep in Plasterks lokale vrienden zit.

      Een club die zo onbeschaamd was om een bouwpion in de lokale D'66 te plaatsen. De lokale D'66, een club naïeve en middelmatige provinciaaltjes, die door Schroors goedkope schijnbeweging van een lidmaatschap van het Humanistisch Verbond, niet zagen dat Schroor niets anders was dan een directeur van bouwadviesbureau.
      En een club die het slecht kan hebben dat je bij de Stadspartij slechts via ballotage lid kan worden, en dat als de Stadspartij de kop er bij houdt (is die Van der Laan nu eruit gegooid of niet?) niet overgenomen kan worden.

      Met vriendelijke groet

      * 25.000.000.000 euro. Het voorkomen van een mensonterende pyamadag kost ongeveer tien euro. Dit betekent dat zonder de corruptie van jouw bouwvrienden 2.500.000.000 minder pyamadagen noodzakelijk waren geweest.
      Iets wat jou als gezonde GroenRechtser - die afgeeft op de Wijert en de paupers (zoals ik) die er wonen - typeert.

  • Opvallend is dat partijen die het sterkst afzetten tegen het zogenaamde establisment, er het meeste moeite mee hebben om zelf transparant te opereren.
    Een openbare ledenvergadering (als er sprake is van meerdere leden) ontbreekt vaak en over geldstromen wordt ook geen openheid geboden.

Recente berichten

Gemeente gaat onderzoek doen naar kabelgoot om elektrische auto’s op te laden met zonne-energie

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om kabelgoten in te zetten waarmee huiseigenaren…

2 uur geleden

Gemeente schiet extra uitvoeringskosten inburgering zelf voor: ‘Verantwoordelijk voor wettelijke taken met te weinig knaken’

De gemeenteraad heeft woensdagmiddag ingestemd met het aanstellen van vijf nieuwe personeelsleden voor Thuisin050, de…

2 uur geleden

Deel ringweg voor Geheugenpaviljoen wordt niet gesloopt: “Inspraak kan soms heel duur zijn”

Het gedeelte van de zuidelijke ringweg dat mogelijk in de toekomst gebruikt gaat worden voor…

2 uur geleden

Donar kansloos ten onder in Den Bosch

Donar heeft woensdagavond de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de…

2 uur geleden

Twee personen gewond en twee aanhoudingen na conflict op Nieuwe Markt, waarbij mogelijk werd gestoken (update)

Bij een conflict op de Nieuwe Markt zijn woensdagavond twee personen gewond geraakt. Bij de…

3 uur geleden

Persoon raakt zwaargewond bij zwemmen in Paterswoldsemeer

Een persoon is woensdagavond zwaargewond geraakt tijdens het zwemmen in het Paterswoldsemeer. Dat meldt nieuwsfotograaf…

4 uur geleden