Categorieën: Nieuws

Stil protest tegen Zwarte Piet

Stichting Nederland Wordt Beter roept mensen op zaterdag bij de intocht van Sinterklaas een stil protest te geven tegen de in hun ogen “raciale karikatuur” Zwarte Piet. Verkleed als Alternatieve Piet moeten mensen de voorbijtrekkende stoet de rug toekeren.

De stichting voert in heel Nederland actie, maar richt zich met name op de landelijke intocht in Groningen en die van Amsterdam.

Nederland Wordt Beter wil dat erkend wordt welke invloed het koloniale verleden van Nederland heeft op de samenleving.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Ik vind dit niet verkeerd.
    Het is de afgelopen tijd duidelijk geworden hoe discriminerend vele mensen zijn of zelfs racistisch. Wij kunnen hierbij denken aan wat er op het malieveld is gebeurd en hoeveel rechts extremistische groepen daar waren. Wij merken het aan de onnozele zin: ''Ben je het er niet mee eens, ga dan terug naar je eigen land.'' terwijl genoeg Nederlanders, autochtone Nederlanders het niet oké vinden. Waar moeten zij dan heen? Of zijn zij plots landverraders?

    Ik als Nederlander schaam mij voor deze mensen die met de prinsenvlag lopen en zelfs zo onnozel zijn dat ze oudere vrouw in elkaar willen slaan door de haat die zij hebben puur en alleen vanwege d'r huidskleur.

    • Juist door zwarte piet onderwerp van discussie te maken is de racismediscussie ontzettend gepolariseerd. Heel veel mensen die zich van geen kwaad bewust zijn worden voor racist uitgemaakt. Die hebben zo iets van Oh ben ik racist? Het zij zo maar jij bepaald niet hoe mijn traditie er uit ziet, dan ben ik nog liever racist in jouw ogen. Quinsy Gario staat aan de bron van een nieuwe racismegolf in Nederland en inderdaad extreem rechts profiteert daar van. Maar dat betekent nog niet dat zwarte piet geen probleem vinden een extreem rechts standpunt is.

  • En waar zijn die alternatieve Pieten als in de Bijlmer waar bijna iedereen elkaar met de N woord aanspreekt?,waar zijn de alternatieve Pieten in Suriname?Het zijn gewoon gefrustreerde mensen meestal levend van de subsidie of belasting rui,in Suriname moeten ze niks van deze lui hebben en hebben ze geen poot aan de grond.

  • Wat is dat toch met die aandachttrekkerij tegenwoordig? Een stichting in het leven roepen vanwege een kinderfeestje?

    Zijn er kinderen die hun gekleurde klasgenootjes vragen om kadootjes of pepernoten of om hun tas te dragen of schoenen te poetsen?

    Als er iemand doodgezwegen moet worden, dan zijn het wel dit soort moraalridders

  • En wie worden hiervan de dupe... de kinderen. Ik ben voor herinvoering van de zak van zwarte Piet waarin je afgevoerd werd richting Spanje. Dit keer niet voor kinderen maar voor volwassenen. Laten ze volwassen problemen ergens anders bespreken en niet waar kleine kinderen bij zijn. ps.zijn er alleen maar mannelijke pieten ?? Anders heb ik nog een puntje die ik onder de aandacht wil brengen....

    • Die kinderen vinden het helemaal niet erg als er ineens allemaal bont gekleurde Pieten zijn hoor, dat merken ze misschien niet eens.

      • Dan nog hoor je niet met een groep volwassenen met de rug naar Sinterklaas toe te gaan staan tijdens de intocht. Bovendien zullen veel kinderen het niet snappen dat er allemaal bont verklede volwassenen met de rug naar Sinterklaas gaan staan.

  • jeffrey heeft volkomen gelyk n ik denk dat de kinderen ook goed onderscheid tussen fout of goed kunnen maken....je kunt kinderen niet eeuwig blyven afschermen op tv /internet zien de kinderen echt wel hoe de wereld tegenwoordig inelkaar zit hoor....1dag na sinterklaas is er waarschynlyk al weerde noodtoestand of ramp 24 u per dag live op tv....mensen moeten elkaar verdragen anders loopt t gauw genoeg mis en ontstaat er spanning en ergernis...ook niet n voorbeeld voor kleine kinderen ...geef elkaar de ruimte en discrimineer niet.

  • Moriaantje zo zwart als roet Ging eens wandelen zonder hoed Maar de zon scheen op zijn bolletje Daarom droeg hij een parasolletje Moriaantje zo zwart als roet

    Wanneer begint men hierover te ouwehoeren. Zo zullen er nog wel meer van die wereldschokkende gebeurtenissen zijn waar iedereen een mening over heeft. Maar maak zaken niet groter dan ze zijn

  • De stichting voert in heel Nederland actie, maar richt zich met name op de landelijke intocht in Groningen en die van Amsterdam" schrijft OOG tv"maar er is toch maar één landelijke intocht

Recente berichten

Stralend weekend in het vooruitzicht; temperatuur stijgt na het weekend door, de kans op regen en onweer ook

Voor Groningen ligt een stralend weekend in het vooruitzicht. De temperatuur komt beide dagen boven…

13 minuten geleden

Beeld: Feest in de Euroborg en in de binnenstad na promotie FC Groningen

In Groningen was het vrijdagavond alom feest na de promotie van FC Groningen, terug naar…

1 uur geleden

Kermis gaat eerder dicht in afwachting van toestroom euforische voetbalfans

De gemeente Groningen heeft de kermisexploitanten op de Meikermis opgedragen om de attracties vrijdagavond om…

2 uur geleden

De Trots van het Noorden is terug: FC Groningen promoveert na finale tegen Roda JC

FC Groningen heeft het geflikt. De Trots van het Noorden speelt volgend jaar weer waar…

2 uur geleden

Donar moet beslissingswedstrijd spelen

Donar heeft vrijdagavond teleurstellend de uitwedstrijd verloren van BAL. In Weert werd het 85-71. (meer…)

2 uur geleden

Stadjer wordt bedreigd met mes en moet fiets afstaan, politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van een gewelddadige diefstal in de Steentilstraat, laat…

3 uur geleden