Categorieën: Nieuws

PvdA: Pak leegstand aan

De PvdA in Groningen roept het college van B&W op om meer te doen met leegstaande panden en braakliggende terreinen. Hierbij gaat het niet alleen om tijdelijk gebruik. De sociaal-democraten zien graag dat er naar creatieve oplossingen gezocht wordt.

De PvdA-fractie ziet het Ebbingekwartier als een succesvol voorbeeld voor het aanpakken van ongebruikte ruimte. Dit terrein, waar lang niets mee gedaan is, biedt nu plaats aan markten, cafés en woonhuizen. Meerstad, de Oosterhamrikzone en andere bedrijventerreinen moeten uiteindelijk een soortgelijke opknapbeurt ondergaan. Leegstaande panden kunnen bijvoorbeeld tegen een lagere prijs worden verhuurd als de huurder het gebouw opknapt. Ook denkt de PvdA aan maatregelen als straatmeubilair of meer groen om buurten op te frissen. Hierbij wordt dus ook een beroep gedaan op de creativiteit van de Groningers.

Bij het bouwen van nieuwe panden zien de sociaal-democraten graag dat er van tevoren nagedacht wordt over toekomstig gebruik van het pand. Op die manier wordt toekomstige leegstand tegengegaan.

Anouk Stevens

Bekijk reacties

  • Voor elk nieuw pand moet 1 afbraak woning verdwijnen ! En elk nieuw pand moet terugkomen in de stad en op de plaats van afbraak ! Dud geen nieuwe bouwgronden aanwijzen !

  • Leegstaande panden zijn vaak in particuliere handen. De politiek kan daar niet zoveel aandoen. De gemeente verhuurt leegstaande panden die het in beheer heeft via Carex. Dat wordt dus al gedaan. Commerciële partijen gebruiken vaak Ad-Hoc. Dat is geen volwaardig gebruik, maar meer een geglorificeerde kraakwacht. Misschien kan de gemeente een leegstandsloket in het leven roepen dat ruimte zoekende en ruimte beherende partijen bij elkaar kan brengen. De meeste vastgoedbezitters hebben er echter geen zin in. Wat je wel zou kunnen doen is langdurig braakliggende terreinen inrichten als openbare ruimte of terug geven aan de natuur (zoals aan de Lutknieuwstraat een hele tijd is gebeurd (maar dat was niet gepland). Je kunt natuurlijk niet overal in de stad zaken als op Ciboga realiseren, dat gaat ook weer met elkaar concurreren.

  • In de strijd tegen leegstand en toch Het MONSTRUM willen bouwen waarvoor totaal geen zinvolle invulling is en elders leegstand en armoe wordt gecreeerd ? Partij van de Arrogantie in volle glorie.

    • Ardien een goede opmerking het monster bevordert nog meer leegstand in de stad Groningen.Leve de politiek !

  • Zolang het fiscaal nog aantrekkelijk blijft om bedrijfspanden en winkelruimte leeg te laten staan, zolang zal hier weinig tot geen verandering in gaan komen. Hier ligt een taak voor de overheid om de fiscale voordelen bij leegstand af te schaffen. Dat er ondanks de snelle opmars van internetwinkels behoefte is aan betaalbare winkelruimte heeft de Nieuwe Ebbingestraat nu aangetoond. Het is een beetje de 2e Folkingestraat van de stad aan het worden. De keerzijde van dit succes is dat ook in deze straat de m2 prijs zal gaan stijgen en stijgen tot het moment daar is dat door onbetaalbare huren de ene na de andere winkel opnieuw het loodje zal gaan leggen.

    Verder dienen er zoals VSH ook schrijft slechts bouwvergunningen voor
    nieuwbouw te worden afgegeven als er ook eenzelfde aantal meters gesloopt gaat worden.

    Groningen is te groot geworden, heeftt teveel inwoners en is langzamerhand "aan haar eigen succes" ten onder gegaan.

  • Schaamteloos PvdA ! 'Sociaal democratie' dient alleen nog als marketing voor PvdA ! Op andere terreinen enorme steken laten vallen en vervolgens met dit soort voorstellen de stadjers te paaien met de verkiezingen in het kielzog. De sociale huren zijn weerbarstig, waardoor de armoede alsmaar verder zal toenemen. De Groningers kunnen niet ontsnappen voor een beter bestaan en met de nw bijstandswet in het verschiet, zonder enig puntje van kritiek uit het rechtse stadsbestuur is dit het zoveelste smet ! Help de Groningers de winter door op giro 555 !

  • leegstand heeft te maken met de idiote huurprijzen die er worden gevraagd plus dat banken nieuwe ideene niet willen of durfen te financieren. daarbij komt dat de politiek mensen die willen ondernemen hebben bang gepraad. als we in deze situatie blijven dan blijft er leegstand wat slecht is voor een stad als groningen met een sterk regionale funktie. ondernemers worden hierdoor afgeschrikt, wat inhoud dat men gaat zoeken naar altenatiefen. dit kan zijn via het web of vanuit huis waardoor er minder bedrijfspanden nodig zijn. het komt er op neer dat wat er al is benut moet worden en nieuwe pande bij bouwen. zorgen dat wat er is word benut.

  • De leegstand neemt niet af, maar juist toe. Zelfs de inmiddels fors lagere huurprijzen helpen niet. In het Ebbingekwartier is vanwege het gerichte koopgedrag juist meer behoefte aan parkeerruimte 'om de hoek'. En dat gaat de gemeente met het herinrichten van het Boterdiep juist verminderen!

    Parkeergarages zijn meer voor funshoppers; voor mensen die niet weten hoe lang ze gaan parkeren. Die behoefte is in het Ebbingekwartier kleiner en dat verklaart deels ook de leegstand in de ruim bemeten garage.

    Verder vind ik dat lege terrein boven de parkeergarage ook niet echt uitnodigend, integendeel. Ik hoor ondernemers gewoon dromen over woningen (lees: klanten) en parkeergelegenheid op die plek...

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

13 minuten geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

1 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

3 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

4 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

6 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

6 uur geleden