Categorieën: Wijken

Nieuwbouwplannen Oosterhamrikkade baren zorgen

Bewoners van de Oosterhamrikkade, Gorechtkade en Thomassen à Thuessinklaan maken zich zorgen over de sloop- en nieuwbouwplannen van het voormalige UMCG-distributiecentrum. Omwonenden zijn bang dat de 148 nieuw te bouwen tweekamerappartementen vooral voor studenten bedoeld zijn.

Op een informatiebijeenkomst van vastgoedbedrijf Urban Interest en de gemeente Groningen kunnen omwonenden woensdag vragen stellen over de plannen. Buurtbewoners vrezen dat hun huizen en tuinen overschaduwd worden door het nieuwe ontwerp en vragen zich af in hoeverre rekening wordt gehouden met hun wensen.

Het distributiecentrum werd in 1955 ontworpen door H.A. Maaskant, architect van onder meer de Scheveningse Pier en de Euromast in Rotterdam. Sinds het vertrek van het UMCG wordt het beheerd door anti-leegstandbureau Carex, die er veelal kunstenaars en bewoners onderbracht.

De inloopavond over de ontwikkelingen van het voormalige UMCG-distributiecentrum vindt plaats op woensdag 20 november vanaf 19.00 uur, in het pand zelf.

Clara Kornelis

Bekijk reacties

  • Wat maakt het uit, dit deel de wijk is, net als vele andere wijken met hoogbouw, met de bouw van de Groenling toch al verkloot. Kom maar op met nog een studentenflat!

    • Dus jij vindt dat er een heel delicate balans is in de wijk. Als er één nieuwe flat komt vind je gelijk de hele wijk verpest. Ik woon hier nu al jaren en vind de de wijk nog steeds leuk hoor, ook nu de Groenling er staat.

      • De teloorgang in deze wijk is begonnen met de aanleg van de busbaan richting Lewenborg, gevolgd door het verkeersluw maken en het toestaan van studentenbewoning waardoor deze wijk is getransformeerd van een wijk met keurig onderhouden huizen, tuinen en omgeving in een wijk welke zo langzamerhand is verloederd met niet of slecht onderhouden huizen, dito tuinen, een chaotische bende waar het om fietsen gaat, luidruchtige studentenbewoning en als kers op de taart de Groenling flat, welke daar nooit had mogen worden gebouwd, maar welke daar is 'bedacht" door de (gelukkig) vertrokken Haarlemmer initiator, wethouder F.de Vries c.s.

        Ik ben in deze wijk opgegroeid, heb er bijna m`n hele leven gewoond en als ik dan nu vanaf de Th.A Theussinklaan richting Wielewaalplein rij, dan doemt daar de Groenling flat op welke daar zo totaal niet in de omgeving past, dat ik mij afvraag of men daar bij de welstand heeft liggen slapen ten tijde van de goedkeuring van deze plannen of dat, en nu moet ik voorzichtig zijn, er iemand een x aantal Euro`s heeft betaald om daar op die plek dat veel te hoge flatgebouw te mogen bouwen.
        Dit had nooit mogen gebeuren. Dat men de bestaande winkelruimte`s en het om de hoek gelegen kantoor van UWV/Sociale Dienst had vervangen door nieuwbouw met max.3 bouwlagen daar was niemand op tegen geweest.

        Als het tegenzit wordt straks de genadeklap gegeven mocht men eenzelfde flat gaan bouwen op de hoek Vinkenstraat-Zaagmulderweg-Oosterhamrrikkade, want die plannen zijn er.

        En dan is het triets genoeg niet enkel de Oosterparkwijk waar dit plaats vind. Wat te denken van de nieuwbouwflat op de Hoogte, de flats op de hoek van de Diamantlaan en aan de Siersteenlaan, de flat aan de Regattaweg, het Molukkenplantsoen wat nu zo langzamerhand is volgebouwd, enz.enz. Groningen moet juist inzetten op krimp van deze stad in plaats van ongebreidelde groei en op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

  • Hoe de gemeente Groningen de overheidsfinancieen nog even verder onder druk zet met grotendeels door huurtoeslag betaalde studentenhuisvesting.

    Wat kan het de lokale PvdA schelen dat we als land meer huurtoeslag moeten opbrengen?

    Als hun Wolthorn vriendjes (woningbouwdirecteuren, ROEZ-baasjes, de stads-"architect" en de bouwers)maar opdrachten en inkomsten krijgen. En als hun natte droom van tweehonderduizend inwoners in Groningen maar realiteit wordt.

    Met vriendelijke groet

    • Bouwvakkers moeten ook wat de doen hebben hè Vsh. Alsof het niets kost die mensen in de ww te schoppen. Huursubsidie is niet de verantwoordelijk van de gemeenten, maar van den haag die het overigens gewoon weer terug haalt via de verhuurdersheffing die middels extra huurverhoging op de huurders wordt afgewenteld. Groningen is gewoon bezig een van oudsher bedrijvengebieden te transformeren naar een aantrekkelijk woongebied. Maar zoals gewoonlijk is de ontevreden zijlijntaliban het er niet mee eens.

      • Dan schaar ik mij in dit geval bij de zijlijntaliban, in plaats van op elk plan van je eigen partij gretig ja te knikken, zonder na te denken. Je bent op de hoogte van de scheefgroei, juist door een huurgrens, die ooit in het leven is geroepen om die scheefgroei tegen te gaan. Er is een groep tussen wal en schip gevallen en komen steeds verder in de problemen door die huurgrens. Voor gewone sociale woningbouw komen ze niet meer in aanmerking, waardoor ze zijn aangewezen op de particuliere woningmarkt. Maar helaas, het gat tussen gewone sociale verhuur en particuliere verhuur is niet te overbruggen voor deze groep, iets waar jouw partij het overigens mee eens is en al bij de minister heeft aangedrongen om die huurgrens te verhogen. Maar zolang dat niet gebeurt, dan weet ik wel een goeie invulling qua woningbouw. De bouwvakkers hebben werk zat dan, ik zeg win-win. Maar tot ieders stomme verbazing wordt daar totaal geen rekening mee gehouden in Groningen, ondanks een al jarenlange wachtlijst van hier tot Tokio voor een beetje normale huurwoning en een steeds groter wordend probleem door een belachelijke huurgrens, waardoor hele steden op slot zitten voor een bepaalde groep. En zo ook de koopwoningmarkt, want mensen nemen een kleine huurverhoging dan maar voor lief en blijven zitten waar ze zitten. Je zou toch denken dat die magische grens van 200.000 toch vrij makkelijk gehaald zou kunnen worden, als je dat al zou willen...

      • Jeroen dit gaat gewoon over een nieuwbouw/vernieuwingsproject. De huurgrens heeft er weinig mee te maken. Als je daar overheen komt ontvang je allang geen huursubsisie meer. Tegen ieder bouwproject zijn omdat je het niet eens bent met het huurbeleid is weinig productief. Mijn partij is overigens niet de PvdA, zoals je schijnt te denken.

      • Marc, het raakt wel degelijk de discussie. Er wordt hier o.a. gesproken over kwaliteit, in plaats van kwaliteit. Men kan zich niet vinden in de invulling, waar ik dus op inhaak. Er moet ingezet worden op sociale woningbouw, nu nog meer dan anders. Zo moeilijk is ie niet Marc...

        Over de problematiek rondom de huurgrens moet je je echt 's even in gaan lezen, dat reikt wat verder dan geen huursubsidie krijgen. Dat kreeg de groep die in de problemen zit al niet, daar was hun inkomen al te hoog voor. Trust me, ik weet in dit geval erg goed waar ik over praat.

  • D66 in politiek Den Haag maakt het nog bonter en noemt ook Groningen bij uitstek. Willen de koopwoningen van de woningcorporaties verhuren aan studenten. Woningen die dus zijn onttrokken aan de sociale huursector cq sociale minima !

  • Ik ben ook opgegroeid in dit deel van de wijk en woon er nu weer, pal tegenover het Distributiecentrum.Het is inderdaad geen monument. Waarom niet? Omdat het door het college van B&W stilletjes van de lijst is afgevoerd om de projectontwikkelaar uit Den Haag groen licht te geven.
    Roeland van der Schaaf heeft makkelijk praten.
    Hij woont hier niet en wil zijn targets halen. Ik woon hier wel en wil graag mensen in mijn buurt die binding hebben met deze wijk. Die een poos blijven zodat we elkaar kunnen leren kennen. Die zich betrokken voelen bij de buurt waar wonen.
    Een en ander werd aardig onderschreven door een studente die op de voorlichting over de plannen reageerde met: "Het kan mij niet schelen wat ze hier gaan doen. Ik woon hier toch maar tijdelijk".

  • Ik begrijp niet waarom dit toch wel markant te noemen voormalige Vihamij Buttinger magazijn niet wordt verbouwd om er woningen in te gaan plaatsen, zonder dat dit ten koste van het aangezicht zal gaan. Tussen de pilaren, waar nu telkens ramen zijn geplaatst, kun je deze simpel gaan vervangen door er een voordeur in te gaan plaatsen, met erachter woning scheidende muren tot achter aan toe en recht omhoog. Zo verbouw je dit tot ruime eengezins(koop)woningen wat net de doelgroep is om de wijk opnieuw leefbaar te krijgen.

Recente berichten

Hockeyvrouwen Groningen verslaan Leonidas

De hockeyvrouwen van Groningen wonnen zondag in Haren met 3-1 van Leonidas. (meer…)

1 uur geleden

Tentenkamp verrijst voor Harmoniecomplex bij protest tegen oorlog in Gaza

In navolging van andere studentensteden is maandagochtend ook op het Harmoniecomplex aan de Oude Kijk…

1 uur geleden

PvdA kijkt naar brandweerkazerne voor meer betaalbare en sociale woningen in Stadshavens

De nieuwe wijk Stadshavens moet meer sociale huurwoningen gaan krijgen. Dat vindt de raadsfractie van…

3 uur geleden

Agenten delen meerdere bekeuringen uit aan motor- en scooterrijders in binnenstad, één voertuig in beslaggenomen

Politieagenten hebben zondagavond in de binnenstad meerdere motor- en scooterrijders bekeurd vanwege diverse verkeersovertredingen. Ook…

6 uur geleden

Komende dagen veel zon, vanaf donderdag toenemende bewolking

De zon krijgt de komende dagen alle ruimte. Daarbij worden ook hoge temperaturen bereikt, waarbij…

13 uur geleden

Regenboogbankjes zijn bijna klaar en worden binnenkort geplaatst

De regenboogbankjes zijn bijna klaar om geplaatst te worden op verschillende plekken in de gemeente.…

13 uur geleden