Categorieën: Nieuws

Groninger raadslid persona non grata in Rusland

GroenLinks-raadslid Kris van der Veen mag de komende drie jaar Rusland niet in. Dat schrijft hij op zijn weblog. Het raadslid werd twee weken geleden met drie anderen in Moermansk gearresteerd omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan ‘homopropaganda’.

De vier waren in Moermansk om een documentaire te maken over de situatie van homoseksuelen in Rusland sinds daar strenge anti-homowetten zijn aangenomen. Na een dag werden ze, zonder te zijn aangeklaagd, vrijgelaten. Een harde schijf met materiaal voor de documentaire werd in beslag genomen.

Volgens de lezing die Van der Veen van de Russische autoriteiten heeft gekregen, had hij een verkeerd visum aangevraagd. Van der Veen laat samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoeken of er nog aan het inreisverbod te doen is.

Van der Veen zegt ook dat hij gewraakte documentaire 5000 Roebel er wel gaat komen, ondanks het in beslaggenomen materiaal. Op maandag 19 augustus zullen de eerste beelden tijdens Noorderzon vertoond worden. Dit in aanwezigheid van onder andere Rusland-correspondent Olaf Koens en Europarlementariër Marije Cornelissen.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Tja hij had natuurlijk een werkvisum moeten aanvragen (wat je vervolgens niet krijgt omdat ze het inhoudelijk niet eens zijn met de activiteiten). Als het om mensenrechten gaat is er in Rusland nog veel te winnen. Ga door Kris!

    • Maar dat gaat niet gebeuren!

      Russen worden steeds meer patriotisch en zelfbewuster. Ze gaan zich echt niet door het decadente en hypocriete Westen de les laten lezen.

      Het Westen verlangt de vrijlating van Chodorkovski. Eén van de vijftien tennisvrienden die Rusland - in de tijd van Jeltsin - heeft geplunderd. Als ie vrij komt, gaat ie snel neer. En niets wat het Westen - anders dan ernstig verontwaardigd zijn - daar aan kan doen. En dat is goed.

      Met vriendelijke groet

      • En jij denkt dat Putin niet bereid is zijn dictatuur naar heel Europa uit te breiden? Je zult nog zwaar terugverlangen naar Willem Smink.

  • Volkomen terecht. Hij heeft willens en wetens de regels daar overtreden. Moet je ook niet piepen als er stront aan de knikker komt.

  • wat een mooie foto.
    je ziet zo dat dit een echte volksvertegenwoordiger is. hij is in de bloei van z'n leven, dus we zullen nog veel van hem horen.

Recente berichten

Staan na woensdag twintig Handige Harry’s en Harriettes op straat? “Gemeente mag eigen inwoners niet over het hoofd zien”

Bij de gemeenteraadsvergadering van woensdag zullen vele ogen gericht zijn op het agendapunt Stadshavens. De…

20 minuten geleden

‘Woensdag veel zon, komende dagen kans op buien’

Het is eerst nog volop zonovergoten voorjaarsweer. Vanaf donderdag neemt de bewolking toe en daarmee…

7 uur geleden

“Het kan niet zo zijn dat er geen jongerenwoningen in Stadshavens komen”

In de nog te realiseren wijk Stadshavens moeten ook jongerenwoningen komen. Dat vindt de fractie…

7 uur geleden

Bewoners Hoornsediep balen dat groen plaats heeft gemaakt voor parkeerplekken: “Egels en hazen zijn verdwenen”

Bewoners aan het Hoornsediep en de Rivierenhof balen. Hun groene omgeving heeft in de afgelopen…

8 uur geleden

Automobilist schept scooterrijder op Griffeweg

Bij een verkeersongeluk op de Griffeweg is dinsdagmiddag een scooterrijder gewond geraakt. Dat meldt een…

9 uur geleden

Student & Stad wil kabelgoot voor opladen elektrische auto’s toch mogelijk maken

Ondanks dat de wethouder vorige maand negatief adviseerde wil de fractie van Student & Stad…

9 uur geleden