Categorieën: Nieuws

Groninger Forum reorganiseert drastisch

Het Groninger Forum gaat flink op de schop. Dat bleek woensdagmiddag bij de presentatie van de nieuwe plannen voor het Forum. De kosten moeten omlaag, er moet meer eigen vermogen komen.

Wethouder Dig Istha ontsloeg drie maanden geleden directeur Bas van Kampen omdat die er niet in slaagde draagvlak onder de bevolking te creëren. Zijn opvolger Dirk Nijdam, de directeur van Marketing Groningen, werd belast met het maken van een veel commerciëler plan. Het Forum moest een huis van informatie en geschiedenis worden, ook volgens de commissie Terlouw en de gemeenteraad. Nijdam laat dat idee nu helemaal los: het wordt een huis van nu.

En het draagvlak moet groter, op advies van de commissie Terlouw werd een kwartiermaker benoemd, hij had als taak het forum populairder te maken, dat is nog niet gelukt. De gemeenteraad moet het plan nog wel goedkeuren

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Het draagvlak moet groter, wellicht minder roltrappen en meer vloeroppervlak?

  • Waar ik me het meeste zorgen over maak is wat er moet gebeuren wanneer de bouw fors duurder uitvalt dan gepland, iets wat bij grote projecten eerder regel dan uitzondering is. Extra geld is geen optie (dat is er simpelweg niet) en stoppen zou volgens het College duurder zijn dan doorgaan. Kortom: als de bouw tegenvalt heeft de gemeente Groningen een groot probleem en weet niemand hoe het verder moet. "Goed bestuur" en "regeren is vooruitzien" zijn principes waar dit College nog wel even beter aan mag gaan werken...

    • Volgens mij heb jij je aangesloten bij de lokale VVD. Een club waarvan de leden - die gezien hun steun voor vrijwel elk groot project - toch niet tot de kritisch sterke bestuurders gerekend kunnen worden.

      Wellicht dat VVD-ers rampen net iets eerder zien aankomen dan de andere kneuzen in de Stad-Groningse politiek, maar in de begin van de planfase van een project, levert de lokale VVD altijd wat de lokale PvdA van haar verlangt; namelijk een stem voor het volgende ,in de Wolthoorn bedachte, prestigeproject.

      Hoop dat jij de lokale VVD tot het inzicht kunt brengen dat de PvdA maar eens enkele raadsperiodes een louterende oppositierol aan moet nemen. Verlos Groningen van het oude-jongens-krentenbrood-sfeertje rond de lokale PvdA.
      Betekent bijvoorbeeld dat die Evenhuis uit de raad moet. Die knakker ligt daar (tegen betaling van 15 rootjes per maand) maar lekker te slapen tijdens raadsvergadering. Niet een vent die wakker ligt van de verschrikkelijke sloopmanie van de Wolthoorn. Die Evenhuis vindt het allang allemaal wel best.

      Met vriendelijke groet

    • De stad heeft een weerstandsvermogen voor tegenvallers bij de uitvoering van grote projecten. Het vermogen is lager dan zou moeten (door bezuinigingen), maar er is dus wel degelijk budget voor tegenvallers gereserveerd. Bestuurders zien wel degelijk vooruit.

      Ook ligt het voor de hand dat deelname van commerciële partijen tot spreiding van het risico bij exploitatie van het Forum leidt. Prima, zou je moeten zeggen als je hier grote zorgen over hebt.

      Bestuurders zijn kortom heel hard bezig met het verstevigen van niet alleen het maatschappelijke maar ook het financiële draagvlak voor het Forum.

      Overigens geldt ook hier dat de bedragen die met het Forum gemoeid zijn in het niet valleen bij het geld dat we in de gronden voor Meerstad hebben gestoken. Heb je daar inmiddels al een visie op, want over dat project heb ik veel grotere zorgen.

  • lees ook het artikel inde groninger gezinsbode van afgelopen week over het forum. Een succes zal het forum niet gaan worden stekker eruit is waarschijnlijk nog het verstandigst en zal op termijn de minste finacieele schade opleveren, maar marc zal ook nu nog volhouden dat het forum er moetkomen

    • Uit dat artikel bleek dat de Stadspartij opeens voor het forum was, mits het uitgesteld werd tot na de recessie. Komt mooi uit want per 1 Januari 2014 is de recessie voorbij. In 2017 wanneer de economie weer op volle toeren draait, opent het de deuren.

      • Nou ben je toch wel behoorlijk optimistisch om te denekn dat op 1 januari 2014 de recessie voorbij is

    • Er zat toch een groot hiaat in het idd vrij goede genuanceerde artikel in de gezinsbode. Waar moet de bibliotheek dan heen? Het contract met het huidige huurpand loopt af. Een tijdelijke oplossing zal het allemaal nog duurder maken!
      De meeste tegenstanders van het Forum houden overigens wijselijk hun mond over die mooie nieuwe bibliotheek, want tja dat is wel leuk aan het plan... Sterker nog : Dat was de aanleiding om er mee te beginnen. De UB heeft extra ruimte nodig.

      • Als de bibliotheek de doorslag zou moeten gaan geven over pro of contra het Forum te zijn, laat de bibliotheek dan simpelweg op de huidige locatie gehuisvest blijven, want er is niets mis met de plaats en/of het gebouw.
        Maar als ook de bibliotheek nee zegt tegen huisvesting in het Forum, wat is er dan uberhaupt nog over van het draagvlak, of beter gezegd, is er dan uberhaupt nog draagvlak voor dit gebouw?

        Het gaat zoals het nu lijkt, een groot horeca concern worden, dit enkel en alleen om de financieringslasten en tekorten te kunnen gaan dragen. Kun je daar dan nog wel bij de voorstanders mee aankomen? Hoorde dat er nu al meer dan 40 personenen op de loonlijst staan, let wel in het "tijdelijke" Forum, waarbij er vorige week ook nog beweerd werd dat er winst gegenereerd zou zijn. Winst genereren met een verdedelde bioscoop met 40 personeelsleden, want enkel het bioscoopgedeelte, Images, zou winstgevend zijn en dat met zoveel personeel voor het totaalconcept. Wie verneukt wie nu dan? Of grof gezegd op z`n Gronings: de schele verneukt de blinde.

      • De UB neemt de huidige locatie over. Dus dat kan niet zomaar. De discussie wat er dan wel met de bibliotheek dan moet gebeuren gaan de tegenstanders uit de weg. Ondanks de terugloop van het gedrukte boek. Lijkt me iig het behoud van een goede centrale bibliotheek in de stad geen luxe
        Ook lijkt me het toenemend belang van toerisme in de stad een argument om de VVV niet eindeloos in een gepimpte bouwkeet te laten zitten.
        Een deel van 'Het huis van nu' wordt dus WEL zinvol ingevuld... En het is goed om te zien dat er over de rest discussie is, maar kraak dan niet alles bij voorbaat af... Dat is lastig in een discussie... Die de meeste reageerders hier sowieso niet willen... stemmenwinst voor de Anti-Partij lijkt het belangerijkst.

  • Het Grote Licht heeft (`a raison van ???) gesproken en het Monstrum wordt behangen met positieven.
    Hoewel, totdusver wordt alleen maar gesproken over een fictieve bezoekersaantal voor een enkele beoogde bewoner.
    Hoeveel de bruiloften en partijen , alsmede de rommelmarkten en dansfestijnen het Monstrum gaan opleveren is een vraagteken.
    Het Monstrum is nog steeds een gebouw met lucht.
    Men is toch wel zo snugger om te weten dat lucht geen muren behoeft
    Stoppen met die onzin! DAG-IS-THI. !!!!!!!!!!!!!!

  • Jullie vergeten de commerciële uitbating van een Grand Café Restaurant met panoramalounge op de bovenste verdieping en de Vestiging van een Uitgebreide VVV-winkel op de begane grond te vermelden.

    • A L S het tot de bouw van het Monstrum komt ga ik zeker eens kijken op de bovenste etage om beneden.me te zien hoe het centrum van Groningen is vernield. Maar een vertering kopen tegen een prijs die zelfs in voorspoed buitenproportioneel is laat ik en velen met mij achterwege. Hoezo opbrengst van een Grand Cafe ?
      Het Monstrum is en blijft een hersenspinsel van een aantal mensen die constant in hogere sferen vertoeven, danwel hun ego strelen en\of geldelijk voordeel hebben of zien in het MONSTRUM.

      • Stel je toch niet zo aan Ardien. Je lijkt wel een peuter die zijn zin niet krijgt.

      • marc
        Dirk Nijdam geeft af op de presentatie en planontwikkeling die zijn voorganger ontwikkelt heeft. Hij wil van het forum een publiekstrekker maken met bv aktie rond de wk, james bond en noem meer van deze onzin op die worden voorgestelt. Moet dit het monstrum redden

      • Een goed Grand Café lijkt toch de beste formule voor horeca dat wel loopt. Er is afgelopen jaar nog een ondernemer geweest die daar een prijs voor gewonnen heeft... Kan de gemeente die niet benaderen om daar een succes van te maken? En anders ... wat doet Jan van 'Boven Jan'(en vroeger 'De Balk') tegenwoordig? Dat lijkt me ook iemand die z'n strepen verdiend heeft en zoiets succesvol kan maken.

  • Teken petities.nl tegen het Forum. Geloof die zalvende praatjes van Istha en de platheid van marketingman Nijdam niet. Directeuren verdwijnen successievelijk door de nooduitgang: Van Twist (promotor en hoofdschuldige), Van Kampen, straks Verheul (die was er maar net)Stoppen: Er is namelijk geen plan en geen noodzaak maar dat mag niet gezegd. Draagvlak komt wel als het gebouw af is beweren de verkopers - je moet maar durven en u trapt daar in. Terug naar Amsterdam- wat dacht u wat de Amsterdammers zouden doen als daar een gedropte Groninger politicus ze komt vertellen dat er een Monstrum op de Dam komt waar geen geld voor is en waar niemand het nut van inziet. Enkele reis retour.

  • Het Forum wordt in de praktijk gewoon een extra voorziening voor studenten - 100000en toeristen verwachten de beleidsstakkerds- en of ze het beleidsmatig nou willen of niet wordt het tevens een een gewaardeerde plek voor dak- en werklozen (zeker op koude dagen). Maar ja moeten we ons daar nou lam voor betalen met niet te dragen exploitatielasten ?

  • Ik roep iedereen op om Forum niet meer te gebruiken, maar over te gaan op HET MONSTRUM.

    Dit constant volhouden in de reacties gaat in de volksmond een eigen leven leiden en Het Monstrum een naam geven die het verdient.

    Afgesproken? Alvast bedankt!

    • Wat een armoede zeg, als je mensen niet met inhoudelijke argumenten kan overtuigen en dit soort tactieken moet gebruiken.

      • Argumenten tegen Het Monstrum worden er voldoende geuit. Dit is enkel een toevoeging daarop.

        Het staat een ieder vrij om deze benaming te gebruiken, temeer daar ook de "geleerden" nog niet echt een. Inhoudelijke naam voor Het Monstrum hebben bedacht.

        Marc, sterkte en de groeten aan uw vriend

      • Ik ben ook geen voorstander van het Forum. Maar het doet me pijn dat er mensen menen dit soort benamingen en tactieken te moeten gebruiken, waardoor tegenstanders totaal niet serieus genomen worden.

  • Commissie Terlouw kreeg als opdracht 'Het Forum moet een huis van informatie en geschiedenis zijn' en bedenk er een verhaal omheen. Die man heeft heerlijk zijn zakken kunnen vullen.

    Het forum zal nooit slagen. Een foeilelijk gebouw in de nabijheid van d' Olle Grieze ..

    Jammer, dat stadspartij idd toenadering zoekt. Waardoor ik ook niet meer weet of ik wel op hun ga stemmen volgend jaar. Bang voor wederom een kater. Vond ze juist zo goed bezig. Ook niet met alles eens overigens, maar wel rebels tegen de gevestigde partijen. Dit heeft Groningen nodig. Enne .. stem vooral op een rasechte Groninger kandidaat volgend jaar.

Recente berichten

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

25 minuten geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

1 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

2 uur geleden

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

3 uur geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

4 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

5 uur geleden