Categorieën: Nieuws

Instellingen vrezen bezuinigingen

Veel instellingen in de stad vrezen voor voor hun bestaansmogelijkheden, dat werd gisteren duidelijk tijden een hoorzitting over de voorjaarsbrief. Het college geeft aan, dat naast allerlei andere bezuinigingen, alle instellingen in de stad die subsidie krijgen van de gemeente 10% moeten inleveren. Deze voorjaarsbrief omvat 150 miljoen euro aan bezuinigingen.

Veel insprekers gaven aan dat die 10% in werkelijkheid vaak veel hoger uitpakt. Dit omdat eerder al bezuinigingen zijn afgesproken met de gemeente en ook het rijk nog een duit in het zakje doet. Bovendien hebben ook de instellingen last van de recessie. Ook klagen zij over de tijdsdruk, pas in het najaar wordt precies duidelijk wie wat moet bezuinigen bij het begrotingsdebat, te kort daarna moeten zij de begroting voor 2014 klaar hebben. Vaak is er ook sprake van lopende contracten en die zijn ook niet zomaar op te zeggen, ze lopen soms wel door tot ver in 2014, volgens de instellingen.

Na afloop van het debat gaf wethouder Ton Schroor aan vandaag opnieuw tegenvallende cijfers te zullen bekendmaken. Bij de hoorzitting maakten 25 sprekers gebruik van de mogelijkheid hun zegje te doen.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • De gemeenteraad Groningen moet om goed te besparen zich terug trekken uit derenovatie van de zuidelijke ringweg.
    Zij kunnen dan 80 miljoen besparen.De stad Groningen heeft niets te maken met deze Rijksweg.Het is iets tussen provincie en RWS. De provincie Groningen financiert 245 miljoen voor vanuit de Zuiderzeelijn gelden.
    De stad Groningen 80 miljoen.A en N wegen vallen onder het Rijk en provincies !

  • Wanneer de financieele situatie van de stad slechter is dan gedacht en het gemeentebestuur blijft korten op de diverse instellingen etc. kan het niet zo zijn dat grote geldverslinders als het museum en het forum buiten beschouwing blijven. Het is absurd dat tekorten bij het museum gewoon blijven worden aangevuld. Het is absurd dat het Forum onverminderd door kan gaan, financieele tegenvallers onstaan tijdens de bouw zijn nog niet eens meegenomen en een duidelijke invulling cq programmering is er niet dus tekorten zijn nog onduidelijk. De resessie duurt nog voort en zal zijn verdere inslag nog wel krijgen waardoor het steeds moeilijker wordt het forum in de huidige vorm in stand te houden

  • john, het forum heeft de stad niet eens nodig. dat is een presigeprojekt van vooral mevrouw dekker. het geld wat daarmee word weggegooid kan voor nuttige doeleinden worden gebruikt. daarbij komt dat de stad op veel te hoge voet heeft geleefd, net als de rest van nederland. eerst voorzieningen in stand houden en pas daarna denken aan prestige.

    • Maar dat zeg ik toch dat het onbegrijpelijk vind dat het Forum wederom buiten schot blijft met de bezuinigingen

  • en zeg sinterklaas ook maar af wat kost dat wel niet en dat alleen voor burgermeester bats zonde van het geld

    • Burgemeester Bats is niet meer en had niets met sinterklaas te maken dat was Rehwinkel. Bovendien sinterklaas straalt toch iets positiefs uit voor de stad

  • Het blijft wel typisch hoe het weer financieel tegenvalt na dat de gemeente weer miljoenen heeft uitgegeven de afgelopen weken. Wist men dat dan een paar weken terug dan ook niet ?

  • natuurlijk wist de gemeente dit, alleen zit er nog steeds een stadsbestuur(gedeeltelijk) die het niet wil inzien dat men nog steeds op te grote voet leeft en er zeer snel iets moet veranderen voordat de gemeente door Den Haag onder curatele word gezet. Dat maakt mij als ex-stadjer grote zorgen en vrees dan ook het ergste voor de stadjers.

Recente berichten

Groningen Atletiek pleit voor bouw sporthal: “Indoorlocatie zou van grote meerwaarde zijn”

Groningen Atletiek pleit voor de bouw van een sporthal waar indooratletiek bedreven kan worden. Wethouder…

1 uur geleden

“De vermissing stopt pas als de vermiste is gevonden, dat is mijn drijfveer”

Waar zijn de lichamen van de vijftien geëxecuteerde stakers die begraven zijn op Appèlbergen? Dat…

2 uur geleden

Harense brengt 22 terreinwagens naar Oekraïne: “Beeld van kapot geschoten vliegveld moet ik nog een plekje geven”

Willemijn Kemp van de Sociale Brigade uit Haren is weer terug in Nederland. De afgelopen…

2 uur geleden

Eerste gierzwaluwen weer in Stad gesignaleerd: “Skrieeh, skrieeh”

De gierzwaluw is weer in de stad gearriveerd. Met het mooie weer van de afgelopen…

3 uur geleden

Groningen viert Bevrijdingsdag: Leutje Festival, Bevrijdingsfestival en activiteiten in Bevrijdingsbos

Groningen viert zondag de vrijheid. Op Bevrijdingsdag vinden in de stad verschillende activiteiten plaats. (meer…)

4 uur geleden

Haren kampioen, Gruno doet goede zaken, VVG gedegradeerd

In de tweede tot en met de vierde klasse was er weer van alles te…

4 uur geleden