Categorieën: Nieuws

Archieven niet naar Groninger Forum

Er is straks in het Groninger Forum geen plek voor de Groninger Archieven. Dat blijkt uit de plannen van de interim-directie voor het Forum dat zegt Eddy de Jonge van de Groninger Archieven..

De Groninger Archieven werden al snel betrokken bij het Forum en zijn teleurgesteld. Het is altijd de bedoeling geweest dat de Groningse cultuur en geschiedenis een grote rol zouden krijgen in het Forum. Er is in de stad nu geen plek meer voor de geschiedenis van Groningen.

De geschiedenis van Groningen zou onvoldoende bezoekers trekken, meent interim directeur, van het Forum, Dirk Nijdam. De Groninger Archieven mogen in het Forum alleen nog actuele tentoonstellingen inrichten.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Vraagje tussendoor: voor wélk probleem is het Forum de oplossing?

    Is er een rechtvaardiging om hier zóveel gemeenschapsgeld (zowel eenmalig voor de bouw, als ook straks structureel voor de exploitatie) aan te besteden? Heeft de gemeente Groningen geld teveel, en gaat men dáárom een gebouw van 45 meter hoog bouwen terwijl men niet weet wat er in moet komen, laat staan hoe dat betaald moet worden? Wat zegt dit over de kwaliteit van het openbaar bestuur in Groningen?

    • Er zijn kennelijk voldoende goede ideeën voor de invulling van het forum, anders knikker je er niet een onderdeel uit. Dit maakt ruimte vrij voor andere invulling, Dat doe je niet als die invulling er niet is. Alles wat met het forum te maken heeft wordt door tegenstanders in een negatief daglicht geplaatst. De exploitatietekorten waarmee steeds geschermd wordt, zijn niet te bewijzen. De invulling en exploitatie van het forum wordt immers nog steeds ontwikkeld. Bovendien hebben deze wethouder en deze directeur de uitdaging aangenomen om de exploitatie van het forum met minder gemeentegeld rond te krijgen. Daarbij verdienen ze steun van constructief meewerkende stadjers. Het gebrek aan visie bij de tegenstanders van het forum draagt daar niets aan bij. Het doet eerder afbreuk aan de plannen, omdat hun voortdurende gezeur energie opzuigt die vervolgens niet meer op een constructieve manier gebruikt kan worden.

      • Zieken, gehandicapten, de armen, kinderen en chronisch zieken worden in de kou gezet omdat er geen geld is! GEEN GELD! Zoek het maar uit als je geen geld hebt, maar ondertussen bouwen een heel groot project voor bezoekers aan de stad en een handjevol geïnteresseerden? Ik snap niet hoe dat kan in een sociale stad

      • marc, in één ding heb je gelijk. De exploitatietekorten zijn nu niet aantoonbaar. Maar een sluitende begroting, zonder gesubsidieerde instelling, is bij lange na ook nog niet gerealiseerd

    • Alex ik raad je aan de reactie van Stadjer hieronder te lezen. Die verwoordt het goed. Er zijn zoveel dingen waarvan je kunt zeggen dat het geld beter anders besteed kan worden. Het is niet zo dat het forum gehandicapten en andere hulpbehoeftigen in de kou zet. Dat is een onterechte beschuldiging die je gebruikt om de morele rakker uit te kunnen hangen.

  • Forum & Oostwand zijn de oplossing voor:
    1) de stedebouwkundig armoedige situatie van m.n. het gebied achter de huidige oostwand met zijn naargeestige Naberpassage, parkeergarage en plein.
    2) het gebrek aan winkelend publiek/ voetgangersstromen aan de oostzijde van de Grote Markt dat een 'publiekstrekker van formaat' wenselijk maakt om de hele binnenstad een impuls te kunnen geven.

    Waarschijnlijk weet je dat allemaal wel maar zie je in het Oost+Forum niet het antwoord op deze problemen.

    Prima, maar doe niet alsof er geen gedachte achter het hele plan zit.

    Verder is het natuurlijk je reinste flauwekul dat het geld allemaal uit de stad zou komen en/ of overdraagbaar is naar buurtwerk o.i.d. Dit geld komt grotendeels van het Rijk en kan niet zo maar overgeheveld worden naar andere zaken. Dat zou alleen de exploitatie kunnen gelden en dat bedrag is beperkt tot - uit mijn hoofd - 2,5 miljoen.

    Tot slot is deze discussie volkomen achterhaald omdat de contracten getekend zijn en het nu stoppen van het project veel meer kost dan het de komende jaren oplevert.

    Als je een werkelijk probleem voor de stad wil agenderen, waarom begin je dan niet over Meerstad? Daar zitten de grote tekorten.

    • Haha. Goeie!

      De hele binnenstad commerciel interessant maken is pure fictie. Dat lukt zelfs in hartje Manhatten niet.

      Maar een historisch centrum naar de galemiesen helpen, dat is nooit verstandig. En helemaal niet als je een grote stroom Duitse toeristen naar je stad wilt krijgen. In ons buurland worden historische centra door WOII erg gemist.

      Met vriendelijke groet.

      P.S

      Wie denkt dat Muller/De Zwarte Hond iets mooiers van de Oostwand maken dan Grandpre Moliere is een (reserver-)Belg.

      • Het gaat er natuurlijk niet om of de Zwarte iets beters kan maken dan Granpré Molière had kunnen maken, maar of ze iets beters maken dan wat er nu staat. En dat lijkt me zo makkelijk dat elk architectenbureau dat kan, omdat wat er nu staat verschrikkelijk lelijk is.

  • Bezuinigen op allerlei voorzieningen en ondertussen dit geldverslindende project gewoon doorzetten. Dit stadsbestuur moet zich de ogen uit de kop schamen!

  • Een gebouw neerzetten en n i e t weten wat er w e l inkomt , maar w e l weten wat er n i e t inkomt. Je moet het maar bedenken. Ben blij een plaats bij een eerstvolgende promotietocht te hebben . Tijd voor kritische vragen.
    Hoop daar ook Marc te ontmoeten

  • Ik heb nog geen historische gebouw afgebroken zien worden voor het 'Huis van nu' (ik zal pogen deze term de bezigen) Ik ben blij dat een stel oerlelijke wederopbouw gebouwen onder de sloophamer verdwijnen, want
    A. Nederland staat hier nog vol mee... een paar worden er echt niet gemist en
    B. Net zoals de Waagstraat is er volgens mij aardig goed nagedacht hoe je juist de oude routes weer terug brengt in de stad. De grote onachtzaamheid voor de historie zat juist in die wederopbouw plannen.
    C. Voor de trap wordt vast wel een andere bestemming gevonden. Zet 'm eerst eens in de verkoop en anders voor Hoogkerk CS of bv als deel van de voetgangersbrug over de ringweg?

    • Ik snap inderdaad ook niet waarom mensen zo lopen te zeuren over het ''vernielen van de historische binnenstad''. De huidige oostwand is foeilelijk. Als daar zoiets als het waagplein complex voor terug kan komen vind ikn dat een enorme vooruitgang.

      • Voor het Monstrum-plan is onder andere een concertzaal uit 1790... een Bordewijkiaanse schoolgebouw van Mulock Houwer uit 1920... karakteristieke Groningse bebouwing (met name de bakstenen) uit begin 20e eeuw...een pakhuis uit de achttiende eeuw... en een laat middeleeuwse poort + muur gesloopt.

        Verder worden er historische contexten, stadsgezichten door het disproportionele gevaarte de vernieling in geholpen. Rijksbouwmeester Wiek Roling heeft ten aanzien van de ruimtelijke effecten van het Monstrum-plan, snoeiharde kritiek geleverd.

        De Oostwand was afgezien van het gebouw rechts van Vindicat (woningbouwvereniging) een prima wand. Elke niet bij de plannen betrokken of met de Gemeente bevriende architect zal dat beamen.

        De Oostwand was een bijna historisch monument van een de eerlijke periode die we als de wederopbouw kennen. Van een een veel grotere kwaliteit dan de Italio-kitsch van de Waagstraat!

        De reden dat de intrinsiek helemaal niet zo beroerde Oostwand zo negatief te boek stond, was omdat het door veel Groningers bouwwerken zijn die aan ons herinneren aan al dat moois dat beschadigd/vernietigd is in WOII.

        Had je er eens vijf minuten aandachtig naar gekeken de Oostwand, dan was het haast niet mogelijk dat je dit als mooier had ervaren dan al die rotzooi van Gietema en zijn opvolgers.

        Tenslotte:

        In elk goed bestuurde stad/land in Europa wordt door WOII getroffen bebouwing herbouwd. Afgezien van enkele misantropische "architecten" als Rem Koolhaat vindt iedereen (inwoner en toerist) dit mooi.
        Alleen in het in door de arrogante - en met walging over de bewoners van ons stadje pratende - PvdA'ers bestuurde, wordt het belang van een vriendje uit de Wolthorn boven het belang van de stad gesteld.

        Met vriendelijke groet

Recente berichten

“Woensdag veel bewolking met kans op een buitje, op Hemelvaartsdag flinke opklaringen”

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er flinke opklaringen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

26 minuten geleden

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

44 minuten geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

2 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

3 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

5 uur geleden

“Blij dat op de KEI-week nu iedereen mee kan doen, dit is heel mooi nieuws voor het mbo”

Op de KEI-week zijn komende zomer naast wo- en hbo-studenten ook mbo'ers welkom. Raadslid Rozemarijn…

6 uur geleden