Categorieën: Nieuws

Culturele instellingen balen van bezuinigingen

De culturele instellingen in de stad balen van de bezuinigingen die op stapel staan. Alle door de gemeente gesubsidieerde instellingen zullen zo’n 10 procent minder subsidie ontvangen en ook het culturele veld wordt hierdoor getroffen. De organisaties zijn bang flink te moeten snijden in hun aanbod.

Hubert Nauta, directeur van poppodium Simplon, is duidelijk in zijn oordeel: “ik voel me als een sinaasappel die in de loop der jaren steeds verder is uitgeperst”. Hij noemt de bezuinigingsmaatregel oneerlijk en stelt dat de grote culturele instellingen -met groter budget- worden ontzien. Ook Ien Oostindie, manager bij Theater te Water, is niet blij. Ze probeert echter positief en vindingrijk te blijven.

Tot slot heerst in de politiek ook verdeeldheid over de op handen zijnde maatregel. Hoewel zijn eigen fractiegenoot Ton Schoor de maatregelen voorstelde, legt Paul de Rook van D66 zich nog niet neer bij de maatregel. “Ik ga op zoek naar alternatieven” , zo stelt hij. In november wordt er een definitief besluit over de bezuinigingen genomen.

Noortje van der Leek

Bekijk reacties

  • Oh ironie.

    Al die gesubsidieerde cultuurfiguren die dachten een klusje/schnabbel over te houden aan de bouw van kolossaal "modernistisch| Palast Der Republik in het kleine historische centrum van ons-mooi-stadje. Die ervaren tijdens de bouw van de parkeergarage al de kanibaliserende effecten van plan Monstrum.

    Typen als Miranda Bolhuis die de pro-Monstrum petitie ondertekende, die als "docent" van het kunsttraject haar leerlingen van het belang van plan Monstrum probeerde te overtuigen, en die (tegen betaling!) een pro Monstrum clip opnam. Die gaan nu merken wat ze met een keuze voor kortzichtige eigenbelang (schnabbels!) hebben bereikt.

    Ironisch.

    Jammer alleen dat iconische instellingen als Simplon en OOGTV ook klappen lijken te ontvangen. OOGTV hoeft denk ik niet te vrezen; het is een zo'n populaire omroep, dat wij stadjers het nooit lagen gebeuren dat OOGTV door bezuinigingsmaatregelen gemarginaliseerd wordt.

    Wie daarentegen wel eens bij een voorstelling van Theater-te-Water is geweest, vraagt zich af waarom deze club nog bestaat. Oubollig amateurtoneel.
    Ga zelden naar toneelvoorstellingen in Nederland omdat Nederland een land is van beeldende kunstenaars, en - op Hans Teeuwen na - niet van podiumkunstenaars.
    Of zoals een Engelse Shakespeare-vertolker het zei": Nederlanders spelen niet toneel, maar ze doen alsof ze toneelspelen."
    Maar de bedroevend slechte klucht van TtW sloeg alles

    Verkoop dat TtWater-schip, en besteed het geld aan Simplon.

    Met vriendelijke groet

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

15 minuten geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

1 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

3 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

4 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

6 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

6 uur geleden