Categorieën: Nieuws

Elzinga: Burgemeester Rehwinkel haalt de zomer niet

Burgemeester Rehwinkel haalt de zomer niet meer, omdat zijn positie onhoudbaar is geworden. Dat zegt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit.

Rehwinkel kondigde woensdagavond aan dat hij over twee jaar stopt. De officiële reden is dat er een gemeentelijke herindeling aan komt en een nieuwe burgemeester dan voor de hand ligt.

Maar Rehwinkel heeft veel onder vuur gelegen. Onder meer tijdens de bestuurscrisis en in zijn rol als hoofd van de veiligheidsregio. Volgens Elzinga worden deze zaken nu weer naar voren gehaald, waardoor het vertrouwen nog minder wordt. “Rehwinkel doet er verstandig aan nu al te stoppen”, aldus Elzinga.

Jamal Bedijn in gesprek met Douwe Jan Elzinga.

Andor Heij

Bekijk reacties

    • Yep,

      En helemaal lachwekkend dat er in de quasi-wetenschap genaamd recht, ook nog mensen met de titel doctor en professor rondlopen.

      Maak van de semi-wetenschap recht, een ten hoogsten door het HBO vertegenwoordigd vakgebied.

      (Ben eens een tijdje met een rechtertje omgegaan en die was niet slim. Sprak hem op zijn flutstudie aan, waarop hij zei dat rechtsfilosofie en rechtspsychologie best hele moeilijke vakken zijn).

      Met vriendelijke groet

  • Altijd gezellig, die Groningse PvdA'ers onder elkaar. Elzinga (PvdA) bevindt zich in goed gezelschap in het beschadigen van Rehwinkel (PvdA): Van den Berg (PvdA), Van Mastrigt (PvdA) en Moorlag (PvdA) gingen hem reeds voor. Wat zegt dit over de sfeer in deze partij? In ieder geval is duidelijk: met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig...

    • Je hebt gelijk, anders dan mensen beschadigen kan ik dit niet noemen. Even een quote...Burgemeester Rehwinkel haalt de zomer niet meer, omdat zijn positie onhoudbaar is geworden. Dat zegt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit.... Ik vind dat als je zo graag met je (wetenschappelijke) titel wenst te koketeren, je dan ook een en ander wetenschappelijk onderbouwd. Dit is gewone pure opinie. Ik verzoek het bestuur van de universiteit hier dan ook op in te grijpen. Wetenschap is namelijk iets anders dan politiek bedrijven. Uiteraard mag de heer Elzinga alsnog met een wetenschappelijke onderbouwing komen van deze opinie,maar anders vind ik zijn positie eerder onhoudbaar.

      • Of dient de heer Elzinga expliciet te vermelden dat het om zijn persoonlijke opinie gaat.

      • Wat een hoogleraartje die Elzinga.

        Net zo dom als dat hij arrogant is. En rancuneus. Dit laatste lijkt trouwens wel een vereiste voor het worden van een PvdA bobo.

        Het Monstrum-plan is bijvoorbeeld niets anders dan het gevolg van de rancune die Smink voelde toen zijn voor Groningen even schadelijke plan (die koopgoot in de Grote Markt) naar de prullenbak verwezen was.

        Over Elzinga:

        Recht is het beste geval "Toegepaste Ethica op Hoger Beroeps Niveau" te noemen, maar met wetenschap heeft het weinig te maken.
        De uitglijder die Elzinga hier maakt - door vermomd als wetenschapper, politiek te bedrijven - is een goed voorbeeld van hoezeer Elzinga zijn woorden en daden intellectueel niet in de greep heeft. Een voorbeeld van een wetenschapper onwaardig zwak intellect.

        Laat Jet Bussemaker haar klus afmaken. Laat Bussemaker een eind maken aan het te grote aanbod van maatschappelijke irrelevante studies / opleidingen, en laat Bussemaker een eind maken aan de verwatering en inflatie van de Wetenschap.
        Maak van recht en heel veel andere universitaire studies een (Hoger Beroeps)vak. Zal ervoor zorgen dat heel veel voor echte wetenschap ongeschikten, met veel meer realiteitszin (salariseisen) en minder arrogantie tot de arbeidsmarkt toetreden.

        Toch te bespottelijk voor woorden dat een juristje als Rogier van Boxtel een paar ton per jaar krijgt. En zo'n Elzinga zal - ondanks flagrante blunders als deze met Rehwinkel - ook richting de ton per jaar gaan.

        Volledig on topic:

        Rehwinkel was te bang om bijvoorbeeld een criminele vrijplaats als het café Cheers (kop Meeuwerderweg) aan te pakken, maar voldeed voor de rest prima aan de profielschets.

        De volgende burgemeester (en de "wetenschapper" Elzinga gaat niet over het moment van aantreden van die burgemeester)moet maar eens geen PvdA-er zijn.
        Blijkt steeds weer een instabiele club te zijn. Snap ook niet dat Jan Seton wel met de lokale PvdA wilde regeren. De reden dat Jan Seton wel met de PvdA wilde, is waarschijnlijk dat de lokale CDA niet meer is dan een bange slippendrager van de lokale PvdA.

        Met vriendelijke groet

  • "Burgemeester Rehwinkel haalt de zomer niet meer, omdat zijn positie onhoudbaar is geworden": zou PR dit zelf ook niet bedacht kunnen hebben toen hij zijn beslissing bekend maakte?
    Het lijkt er op dat ie er spuugzat van is (na de ontdekking dat ie eigenlijk niet uit het juiste burgemeestershout gesneden is) en zo snel mogelijk in een wachtgeldregeling terecht wil komen...

  • Rehwinkel zal herinnerd worden als de burgemeester die Groningen vertrutte met zijn beleid aangaande prostitutie en geen daadkracht toonde toen het mis ging in Haren. En dan hebben we nog de debacles tram en forum die door onze strot geduwd moesten worden.

    Het wordt denk ik eens tijd voor een SP burgemeester in Groningen. Maar de SP is alleen voor het burgemeesterschap als ze gekozen worden door het volk en niet door de politieke baantjesmachine die al jaren heerst in Nederland.

  • En weer heeft de stad 190.000 deskundigen.
    Er is maar een die denkt dat ze het allemaal weet.
    Van gijlswijk. Als er een is die moet vertrekken dan is het dit raadslid.

  • De mededeling van burgemeester J.P. Rehwinkel aan het Praesidium (oude taalstijl) van de gemeenteraad van woensdag jongstleden heeft mij in bestuurlijke zin gigantisch verbijsterd. Waarom nu? Groningen moet enorme bezuinigingen doorvoeren. Met het Groninger Forum gaat het zeer slecht, nu zelfs partner Biblionet Groningen nader onderzoek wil over de organisatorische vormgeving van de Centrale OB in de stichting Groninger Forum. Er zijn geweldige problemen met de bereikbaarheid van Groningen. In cultureel opzicht heeft de centrumgemeente Groningen het erg moeilijk. Veel rijkstaken en provincietaken worden gedecentraliseerd.

    Tijdens een financiële crisis moeten de bestuurders niet afhaken. En als je liever weg wilt, doe het dan onmiddellijk! Waarom? Omdat een burgemeester in functie openbaar gezag moet uitstralen, vergelijkbaar met een kapitein op een schip tijdens een storm.

    Burgemeester Rehwinkel is in de omgang een aardige en bereikbare man. Door zijn aftreden meer dan twee jaren vóór de officiële beëindiging van zijn ambtstermijn aan te kondigen, ondergraaft burgemeester zijn eigen positie. De beleidsvraag is of hij adviezen heeft ingewonnen van PR-medewerkers en communicatiewetenschappers. Of met de vakgroepen Staatsrecht van de RUG en de RUL. Uit de woorden van de professoren Elzinga en Engels valt te concluderen dat dit niet geschied is.

    Vanaf woensdag 24 april 2013 is burgemeester Rehwinkel "aangeschoten wild". Door eigen toedoen. In het DvhN van gisteren stond aan het slot op de voorpagina: "Eigenlijk is de periode-Rehwinkel nu al verleden tijd." Als ik eerlijk ben, verdient Rehwinkel zulke harde bewoordingen niet. Maar hij heeft het over zich afgeroepen. Dat had ik waarlijk niet van hem verwacht.

    Hoe het verder moet? Een waarnemend burgemeester benoemen? Oud-wethouder Willem Smink laten benoemen door de Kroon (op voordracht van de gemeenteraad)? Wachten op ondercuratelestelling door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties? Joost mag het weten!

    Toch nog een hint. Drs. Henk Pijlman van de Hanzehogeschool lijkt me wel een goede burgemeester toe.

Recente berichten

“Opklaringen maar ook bewolking op Hemelvaartsdag, in het weekend veel zon en warmer”

Het lange Hemelvaartsweekend lijkt zonnig te gaan verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op…

6 uur geleden

Geen donkergroene stadionstoeltjes in Euroborg, CDA vraagt gemeente om opheldering

Ondanks dat supporters het graag willen krijgen de stoeltjes op de Noordtribune in de Euroborg…

7 uur geleden

Donar wint eerste play-offduel tegen BAL

Donar is de kwartfinale van de play-offs om de landstitel woensdagavond begonnen met een 78-66…

7 uur geleden

Twee jongeren zijn Handhaving te slim af bij Jachtseizoen in Vinkhuizen

In de wijk Vinkhuizen vond woensdag een editie van Jachtseizoen plaats. Bij dit spel maken…

8 uur geleden

Geen link tussen moorden op Antoinette Bont en Harry Roo: “Uitsluiten is ook belangrijke ontwikkeling”

Er is geen link gevonden tussen de moorden op Antoinette Bont en coffeeshophouder Harry Roo.…

9 uur geleden

Versterkingen komend seizoen voor Be Quick 1887 en PKC’83

Be Quick 1887 en PKC'83 hebben zich de afgelopen dagen versterkt voor het komende seizoen.…

10 uur geleden