Categorieën: Nieuws

RTV Noord krijgt concurrentie voor uitzendrechten

RTV Noord krijgt concurrentie als het gaat om de uitzendrechten voor de provincie Groningen. De huidige concessie loopt op 3 juni af. Inmiddels heeft de stichting IRTV Groningen goedkeuring gekregen van het Commissariaat voor de Media en mag dus meedingen naar de rechten.

Door met een kleine kern, aangevuld met flexibele en gemotiveerde freelancers, te werk te gaan, denkt IRTV, wat staat voor Internet Radio en Televisie, flink te kunnen besparen op de kosten. RTV Noord, de huidige media-aanbieder, krijgt jaarlijks 8,2 miljoen euro subsidie van de provincie. IRTV Groningen wil daar met 5,5 miljoen euro per jaar flink onder gaan zitten.

De speerpunten van IRTV Groningen zijn internet en radio. Op televisie zullen de hoofdpunten van het nieuws worden uitgezonden, alsmede achtergrondprogramma’s, documentaires en “een varia aan aanbod die de provincie Groningen verbindt verblijdt en verrast”, aldus initiatiefnemer Peter de Graaf. Hij acht zich zeker niet kansloos om de uitzendrechten te bemachtigen. RTV Noord was tot donderdag nog niet op de hoogte van het bestaan van de concurrent.

Sjoerd Rumpt

Bekijk reacties

  • Lijkt me een slecht plan, je gooit een traditie van decennia weg voor een stel cowboys. Die jongen klinkt niet eens als een Groninger.

  • Zet hem op!

    Biedt me aan om op vrijwillige basis het pand schoon te maken. Geen enkele redactionele of journalistieke ambities.

    Weg met RTV Noord.

    Want alleen al door de kleurstelling van oranje-blauw (waarom niet Groen)is het duidelijk dat men bij RTV Noord amper sympathie voor Groningen heeft.

    Verder is RTV Noord verworden tot het treurige propaganda-zendertje van de Wolthoorn als het om achtelijke prestige-projecten gaat.
    De "journalisten" Eva en Remy vinden het vaak nodig om het bijna volledige uitgeschakelde CDA (nog 2 zetels) wel voor de camera te halen, en de enige partij met bewezen oog voor esthetiek en de werkelijk schaalgrootte van Groningen (De Stadspartij)niet.

    In een echte democratie houdt de media zich bezig met het controleren van de macht (het openbaar bestuur), in Nederland houdt de media zich bezig met het verdacht maken / (als belachelijk) wegzetten van de oppositie.

    Gelukkig hebben wij OOG met Ecco van Oosterhout nog.

  • RTVNoord zou zich met de helft makkelijk moeten kunnen bedruipen, zonder dat dit ten koste van de programmering hoeft te gaan.

    Waarom niet een (goedkope)leegstaande hal op een bedrijventerrein betrekken met een sobere inrichting en dito opnamefacilitieten. Uitzenden zou door de moderne communicatiemiddelen ook via de NOS in Hilversum kunnen gaan, welke over genoeg studiofaciliteiten beschikt om uitzendingen van RTVNoord door te zenden.

    Je praat tenslotte over slechts 25min. televisie en een 1 1/2 - 2 uur zinvolle radiouitzendingen per dag, de rest is een aaneenschakeling van herhalingen en geprogrammeerde muziek via een pc wordt uitgezonden.

    Journalistiek vind ik het veel teveel subsidieafhankelijke journalisitiek, het niveau van bvb Sven Kokkelman, of een programma als Reporter van de NOS zal hierdoor nooit kunnen worden gehaald, simpel omdat men de subsidieverstrekkers (gemeente Groningen en provincie) nooit af zal gaan vallen.

  • Geef nou niet RTVNoord de schuld dat de Stadspartij bij de serieuze politiek buitenspel staat... Dat lijkt men geheel aan zichzelf te danken te hebben. Wat was de reden voor niet in B&W zitten ook al weer 'Geen stabiele partij'

    • De reden van de diskwalificatie (niet stabiel) van de nietszeggende Jan Seton van het eens zo machtige machtsconglomeraat - maar nu stilletjes verdwijnende CDA - is dat Jan Seton geen concurrentie van nieuwkomers wil.

      De PvdA en CDA zijn bij uitstek de partijen die de politiek als hun speeltuin zien, en het idee van een nieuwe partij met andere opvatting onverdraaglijk vinden.

  • En ik denk overigens dat heel wat mensen bij OogTV ook hopen later bij het 'grote' RTV Noord een echte baan te kunnen krijgen. Waar OogTV toch met name een werkelozenproject is timmert RTV Noord wat mij betreft al heel wat langer serieus aan de weg en zou er dus weer een werkgever verdwijnen in de stad.

  • Goed plan. Concurrentie maakt RTVN misschien minder arrogant/gemakzuchtig. Het nivo is qua informatie/journalistiek gehalte irritant/bedroevend ondermaats, voorspelbaar, eenzijdig en oppervlakkig, afgezet tegen het budget wat ze jaarlijks krijgen. De (sluik)reclameinkomsten nog niet eens meegeteld.

  • Oogtv heeft meer talent voortgebracht dan rtvnoord. zie bv een wilfred genee, marie carmen oudendijk, cunera van selm,jelle brandt corstius, jurgen van den berg en een bert haandrikman. Dat noem ik nog eens een goeie aanwinst voor de media, en daarbij komt,zoals Oogtv het nieuws brengt, zonder praatpop in een studio achter een bureau zoals dat bij rtvnoord gebeurd, is veel beter! irtvnoord is misschien wel een zegen voor de noordelijke media!

  • Goed plan, maar zal wel niet lukken, rtvnoord stoot je niet zomaar van de troon. Hun doelgroep is hecht en zeer trouw aan "hun" omroep. Kritiek op rtvnoord is not done. Doorstroming binnen het bedrijf is ongebruikelijk. Jaar in jaar uit hoor je de zelfde goden op de radio, met als hoogtepunt ene Piet van Dijken. Er moest een wet zijn tegen die man. Een goed journalistiek gebruik is het controleren van de overheid. Noord slikt de verstrekte info van voorlichters (!) voor zoete koek.
    Inmiddels heeft rtvnoord de tegenaanval ingezet op de radio.
    Van mij mag er een frisse wind gaan waaien in omroepland.

    • Maar die doelgroep is langzamerhand wel aan het uitsterven ;)
      RtvNoord heeft hun trucje lang genoeg laten zien. Het wordt nu idd tijd voor een frisse wind.

    • Wie tegen Piet van Dijken is, kan prima als een zwart gat van de humor beschouwt worden.

      Piet van Dijken is Da Bomb!

      • Tja, ga humor maar eens uitleggen. Maar volgens mij ( mijn dagen vullen zich met humor) is het resultaat van het een dosis humor via diverse media, of in levende lijve een prettig/vrolijke beleving. In mijn leven heb ik in 65 jaar veel humor mogen ervaren, ondergaan en zelfs gegeven. Van Laurel & Hardy via Freek en Yoep tot aan toren C. etc.
        En dan nu P. van Dijken. Ik zit nog op zijn eerste grap te wachten.

  • Piet van dijken moet je niet aankomen, dat is een icoon, de mart smeets van groningen! maar die kan ook voor irtv gaan werken. Wat ik wel slecht vind van irtv is dat ze met freelancers willen gaan werken. slecht voor de werkgelegenheid! Doorstroming bij rtvnoord is verder ver te zoeken. het weer word gepresenteerd door een huisoma harma boer!

  • Aan de ene kant is het een dapper initiatief. Wat concurrentie voor het soms toch wel heel oubollige RTV Noord ('Dam op', dat kan dus echt niet..) kan geen kwaad. Aan de andere kant kan ik niet inschatten wat IRTV anders zou gaan doen. Nieuws is nieuws en dat moet gewoon gebracht worden, ongeacht wie de afzender is. En ja, het blijft wel Groningen natuurlijk, voor spannende zaken moet je toch wel in een ander deel van Nederland zijn.

Recente berichten

Hier gaat Herepoort de komende vier maanden mee aan de slag bij de zuidelijke ringweg

Na een grote stremming in het komende weekend begint aannemerscombinatie Herepoort komende maandagochtend aan 'fase…

2 uur geleden

Geen treinen tussen Europapark en Assen door overwegstoring (opgelost)

Tussen Assen en Groningen Europapark reden woensdagmiddag geen treinen door een overwegstoring. (meer…)

3 uur geleden

Politie publiceert camerabeelden van bekladding en vernielingen Academiegebouw

De politie heeft woensdagmiddag camerabeelden naar buiten gebracht van de bekladding van het Academiegebouw, eerder…

4 uur geleden

Hoofdsteward FC Groningen Sjouke Noordenbos ‘Ik loop meer kilometers dan de gemiddelde voetballer’

Link050 is de vrijwilligersvacaturebank van de gemeente Groningen. Op de website van link050 staan alle…

4 uur geleden

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; van Drachten naar Haren kan nog wel

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert komende vrijdag…

5 uur geleden

Actie om geld op het halen voor MS: Je veters strikken met ovenwanten aan

Probeer het zelf maar eens. Met twee grote ovenwanten de veters van je schoenen strikken.…

7 uur geleden