Categorieën: Nieuws

SP wil eind aan 15 procent-norm

De SP-fractie in de gemeenteraad wil dat het stadsbestuur iets doet aan de 15 procent-norm voor kamerverhuur. De partij wil dat het aantal kamerverhuurpanden per straat wordt afgebouwd naar 0 procent.

De Socialisten willen een eind aan de groei van het aantal kamerverhuurpanden in Vinkhuizen-noord. Ook de bewoners van de Briljantstraat willen absoluut niet nog meer studentenhuizen in de straat.

Projectontwikkelaars omzeilen het maximum van 15 procent aan kamerverhuurpanden per straat door woningen te verbouwen tot twee of drie appartementen. De SP wil wel dat de woningnood onder studenten en jongeren wordt aangepakt. Daarom moeten woningcorporaties in de toekomst voor alle jongerenhuisvesting zorgen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • 0% Waar moeten die studenten dan wonen? Sukkel Partij... veel studenten zijn ook minima, dus laat ze niet in de kou staan!

  • Eindelijk een 2e politieke partij welke het, na de Stadspartij, meer op heeft met permananente bewoners van woonwijken als de groep tijdelijke ingezetenen van deze stad.
    Nu nog de daad bij het woord voegen en zsm beginnen met de bouw van een campus op het voormalige SuikerUnie terrein Willen marktpartijen daar niet gaan bouwen ivm de recessie, geen punt, sla dan als gemeente en rijksuniversiteit de handen ineen en ga daar gezamenlijk de beoogde campus bouwen, opdat er een rijkscampus ontstaat welke verhuurd kan gaan worden tegen kostprijs. Voor er een permanente campus staat, kun je dit eerst gedeeltelijk vol gaan zetten met containerunits.

  • Suikerunie is al afgewezen als lokatie voor jongeren huisvestiging. Wat er op dit moment aan jongeren (huur!) woningen inclusief containers bijgebouwd is ... Dat is nog niet voldoende om de sloop/verkoop van sociale woningbouw te compenseren. Terwijl wel de studentenaantallen elk jaar blijven stijgen.
    Overlast pakt men niet aan door eenzijdige discrimatie van een groep jongeren die economisch ook nog eens heel belangerijk voor de stad zijn. Meer lik op stuk beleid tegen overlast van alle asoos in de stad zou meer helpen. Laat de asoos maar in de containers gezet worden (En dat zijn dus niet alleen studenten kan ik je vertellen)

    • SuikerUnie terrein is (hoofdzakelijk) afgewezen vanwege het ontbreken van een goede gas- en stroomvoorziening, daar waar de SuikerUnie de grootste verbruiker van gas en electra in deze gemeente was(!!) Drogredenen dus. Studenten zijn tijdelijke bewoners, waarbij je 30-40% uitval hebt. Genoeg ruimte op dit terrein om voldoende studenthuisvesting te realiseren. En om het over positive economische aspecten te gaan hebben, wat kost een student nu werkelijk en wat levert, zonder welke vorm van subsidie dan ook op? Een degelijke waarheidsgetrouwe kosten baten analyse heb ik nog nergens kunnen ontdekken. Studenten leuk, maar niet zo massaal en zeker niet gehuisvest in bestaande woonwijken.

  • Natuurlijk moeten studenten ergens wonen. Maar de meeste studenten hebben nou eenmaal niet dezelfde levensstijl en hetzelfde dag en nacht ritme als niet studenten of als de gezinnen.
    Studenten zijn vaak ook niet de beste tuiniers en houden ook niet de voorzieningen in de wijk in stand. (zoals de scholen, buurtcentra enz.) Veel studenten doen ook weinig om hun huis en woonomgeving op orde te houden wat vrij logisch is aangezien het niet hun woning is, het om tijdelijke huisvesting gaat en ze vaak weinig binding hebben met hun woonomgeving.
    Studenten zijn nu eenmaal tijdelijke bewoners met andere belangen dan mensen die er vast wonen.
    Het is daarom goed dat er geen gezinswoningen naar studenten gaan en dat studentenhuisvesting niet ten koste gaat van de vaste bewoners in de straat. Het is goed dat er nagedacht wordt hoe je studenten goed kan huisvesten zonder dat dat ten koste gaat van de leefbaarheid in de woonwijken.
    Studenten vinden het lastig om fatsoenlijke woonruimte te vinden maar ook mensen die afhankelijk zijn van sociale huurwoningen kunnen amper een fatsoenlijk huis vinden. Zeker nu de laatste jaren woningcorporaties goede huurwoningen opknappen en in de verkoop doen.

  • De stad Groningen moet blij zijn dat er studenten zijn, zonder studenten zou Groningen een saaie en dooie stad zijn.
    En dat studenten 'overlast' veroorzaken, tja, voor sommige mensen is een scheet laten al 'overlast'. Die anti-studenten-stemming in Vinkhuizen lijkt me niet terecht.

    • @BPler
      Groningen moet blij zijn met de studenten??
      Genoeg steden wat niet saai etc. is en waar geen studenten massaal wonen hoor.

      Hemel de studenten en hun overlast nou niet teveel op.
      Als ze allemaal in zo'n flat wonen waar ze vooral last van elkaar hebben vind ik prima.
      Maar je moet geen woningen die bedoeld zijn voor gezinnen gaan gebruiken voor studenten.
      Dan krijg je dus een mix van mensen die rustig met hun gezin ergens willen wonen en woningen waar een aantal studenten in zitten..die weer hun vrienden af en toe over de vloer hebben en feestjes hebben tot laat in de nacht.
      Heb er zelf helaas ook last van..en steeds meer mensen.
      Bouw meer flats of gebruik leegstaande gebouwen of wat dan ook, maar dit gaat de verkeerde kant op, veel gezinnen en ik zitten erover te denken om weg te gaan, dan maar verlies op de woning, maar wil wel graag prettig wonen.

  • Sowieso mogen de huiseigenaren in een aftandse wijk als Vinkhuizen gezien de huidige woningmarkt blij zijn met deze geldstroom. De prijzen zouden daar nog veel verder zakken met een 0% norm. En wie echt geen studenten in hun buurt willen.. Kijk eens in bv Veendam of Delfzijl misschien is daar eens leuks... en nauwelijks studenten, maar toch ook overlast.

    • Is ook een goed alternatief voor de arme student, lekker betaalbaar in de polder gaan wonen en dagelijks met de (nu nog gratis) OV jaarkaart naar de universiteit reizen.

      En ja, die door jou aangehaalde aftandse wijk is nu exact een voorbeeld wat er van een wijk terechtkomt als je studentenhuisvesting toestaat. Kijk ook eens naar de Gorechtbuurt, de Korrewegwijk, Paddepoel, enz.enz. Stadsvernieuwing noodzakelijk gemaakt door studentenbewoning.

    • Erikk

      Enge redenering hou jij er op na. Toevallig lid van de lokale PvdA? Of lokale D'66 van de man met de private bouwagenda (Ton Schroor)en het holle vat Paul de Rook?

      Het is natuurlijk onzin dat mensen (de stadjers) die hier door hun werk, sociale netwerk en emotionele band, geworteld zijn, maar moeten verhuizen. Moeten verhuizen omdat er twee diplomafabriekjes (Hanze en RUG)zijn die een sterke aantrekkingskracht hebben op tijdelijke gasten.
      Tijdelijke gasten waarvan een deel een duidelijk een botsend leefpatroon hebben met de manier waarop Nederland georganiseerd is. Een land dat nog steeds ingericht is op een vijfdaagse werkweek van negen tot vijf.

      Je opmerking over Vinkhuizen is een nare opmerking. Weet niet uit welk boerengat je afkomstig bent, maar ik denk dat je behalve de mensen uit Vinkhuizen, ook de andere stadjers een plezier doet door mooi terug te gaan.

      De Suikerunie is nu misschien afgewezen als plek voor grootschalige studentenhuisvesting. Omdat de argumentatie achter die afwijzing te onnozel, quasi-ideologisch maar vooral te leugenachtig voor woorden is, zie ik die Campus in redelijk korte termijn wel op de agenda terugkeren.

      Het treurigste leugen was dat studenten er niet zouden willen wonen. Misschien die paar ambitieuze, alles optimaliserende willen en bij studentenverenigingen aangeslotenen niet. Maar Chinese studenten willen bijvoorbeeld vooral drie dingen. Veiligheid, betaalbaarheid en rust. Zij hebben (of hun) ouders gespaard om vooruit te komen in het leven. Voor hun is studeren niet je inschrijven voor een flutstudie en het hebben van voor de studie niet relevante wooneisen.
      Veel eerstejaars (en vooral die nuttige studies als wiskunde, natuurkunde, scheikunde)doen, willen met alle plezier hun eerste jaar op een Campus wonen. Omdat het een prima begin is om eventueel (!) rustig naar iets anders te zoeken. Want ook dit soort - echt wetenschappelijke - studenten waarderen afleiding niet persé als iets positiefs.

      De fietsafstand van het Suikerunie-complex is overigens zowel naar de Grote Markt (of wat daar straks nog van over is) als naar het Zernike slechts tien minuten.

      Tenslotte:

      De grootste ranzigheid van het besluit zit hem in dat het waarschijnlijk deels een gevolg is van de lobby van huisjesmelkers. Wat zouden veel studenten die nu op een kamertje voor 50 euro/vierkante meter zitten, gebaat zijn bij grootschalig extra aanbod van studentenhuisvesting.

      Met vriendelijke groet

  • De OV jaarkaart zal niet lang gratis meer zijn en als je uit Maastricht (of tegenwoordig zelfs uit Duitsland/Engeland) komt geen optie.
    Grote onzin dat studenten de verpaupering altijd maar veroorzaken. Juist in wijken waar relatief weinig studenten woonden was stadsvernieuwing juist veel eerder nodig. Kijk naar wijken als Lewenborg, Beijum waar al miljoenen gemeenschapsgeld ingepompt zijn om het nog maar een beetje op peil te houden.
    Eerst is er al vaak een flinke teloorgang in een wijk voordat de huisjesmelkers hun slag slaan. De kwaliteit van de verhuurders is wel een belangerijke factor, maar dat los je niet op met een verbod... dan krijg je juist illegale verhuur.

  • En wat denken jullie van een maximaal 30% mensen met een uitkering norm in wijken? De SP zou in de hoogste boom zitten.

    • Heel goed punt gemaakt hier. Dit soort discriminatie moet je altijd eens van een heel andere kant bekijken, en dan zul je zien dat er vaak verschrikkelijke dingen gezegd worden.

Recente berichten

Agressieve man bedreigt omstanders met kapotte fles

Agenten hebben zaterdagavond op de Beren in de Korrewegwijk een agressieve man aangehouden die omstanders…

21 minuten geleden

Dorpstoneel Westerbroek zoekt het door spelerstekort nu in de wijde omgeving: “kom erbij”

Al zo'n honderd jaar bestaat in Westerbroek, vlak over de gemeentelijke grens de toneelgroep Violeria,…

40 minuten geleden

Zonnescherm dreigt van vier hoog naar beneden te vallen

In de Nieuwe Ebbingestraat dreigde zaterdag in het begin van de avond een zonnescherm naar…

48 minuten geleden

Gorecht en Lewenborg verspelen dure punten in de slotfase, Gruno pakt periode

In de tweede klasse verspeelden zowel Gorecht (bovenin) als FC Lewenborg (onderin) een beter perspectief…

2 uur geleden

Overzicht 3C: Helpman zet grote stap op weg naar de titel, Groen Geel verliest

Zo opwindend als de titelstrijd in 3C werd de topper tussen koploper Helpman en nummer…

3 uur geleden

Brand op dak Helper Weststraat: “Mensen hebben zelf bluspoging ondernomen”

Bij werkzaamheden op een dak van een portiekflat aan de Helper Weststraat in de wijk…

4 uur geleden